De bine. La cosa pinta bien

Să admitem că meciul dintre Atletico Madrid și Athletic Bilbao nu-i chiar ce-am visat. Ne-ar fi plăcut să găzduim o partidă între echipe din țări diferite, dar n-a fost să fie. Nu înseamnă însă că formațiile calificate în acest ultim act nu trebuie felicitate. Trebuie.

N-au ajuns aici întîmplător, ci pe merit, luptînd și cîștigînd. Tocmai de aceea, inclusiv în virtutea unei vechi rivalități interne, duelul lor promite un spectacol de gală. Datorită prezenței zecilor de mii de spectatori sosiți din Spania, el se anunță pasionant și pentru că rămîne deschis oricărui rezultat.

Cred că pe noi nu prea ne preocupă cine va triumfa miercuri seară. Cine va bea șampanie și cine cucută. Dacă ar fi încrucișat spadele Real și Barcelona, infinit mai iubite la poalele Carpaților, sigur ne-am fi implicat mai tare din punct de vedere sentimental. Unii ar fi suferit cu galacticii, alții cu extratereștrii, ne-am fi împărțit în tabere.

Așa însă, ne interesează mai puțin numele învingătorului și mai mult impresiile cu care vor pleca ibericii de aici, jucători și suporteri. Logic că mass-media spaniolă se referă des la București în aceste zile, asta și în ideea că succesul unui eveniment de anvergură, categorie în care intră și finala Europa League 2012, depinde și de atmosfera creată în jurul lui. Fie și în parte, asemenea misiune le revine organizatorilor. Din cele auzite și citite pînă acum, deduc că oaspeții nu caută noduri în papură, nu strîmbă din nas la fiecare pas și la fiecare frază, cum se mai fandosesc unii străini. Dimpotrivă, privesc capitala României cu curiozitate, ba și cu admirație, dovadă că o compară uneori, în amintirea anilor interbelici, cu Micul Paris. Chiar se poate spune că e de bine.

——————————————————————————————————————————

La cosa pinta bien
Admitámoslo, el partido entre el Atlético de Madrid y el Athletic de Bilbao no es justo lo que nos hubiera gustado ver. Nos habría gustado acoger un partido entre equipos de países distintos, pero no pudo ser. No obstante, eso no significa que no debamos felicitar a las plantillas calificadas para este último acto. Debemos hacerlo.

No han llegado hasta aquí por casualidad, sino merecidamente, luchando y ganando. Es por eso que, incluso en virtud de una antigua rivalidad interna, su duelo promete un espectáculo de gala. Debido a la presencia de las decenas de miles de espectadores llegados aquí desde España, el partido se anuncia apasionante también porque nos podemos esperar a cualquier resultado.

Pienso que a nosotros nos da igual quien gane el miércoles por la noche. Quién se tomará el champán y quién cicuta. De ser el Real Madrid y Barcelona, infinitamente más queridos al pie de los Cárpatos, quienes hubieran cruzado sus espadas, seguro que nos habríamos implicado más desde un punto de vista sentimental. Algunos hubieran sufrido con los galácticos, otros con los extraterrestres, y así nos habríamos dividido en bandos.

Pero en este caso, nos interesa menos el nombre del ganador y más la imagen que se llevarán los ibéricos de nosotros, jugadores y seguidores. Lógicamente, los medios de comunicación españoles hablan mucho de Bucarest estos días, esto suponiendo también que el éxito de un acontecimiento de envergadura, en cuya categoría entra también la final de la Europa League 2012, depende en la misma medida del ambiente creado a su alrededor.

Aunque sea sólo en parte, esta misión les corresponde a los organizadores. De lo que he oído y leído hasta ahora, deduzco que nuestros invitados no buscan encontrar errores, no hacen aspavientos a cada paso y a cada frase, como los aires que se dan algunos extranjeros. Al contrario, miran la capital de Rumanía con curiosidad, incluso con admiración, prueba de que la comparan a veces, rememorando los años interbélicos, con la Pequeña París. Se puede decir realmente que la cosa pinta bien.

10 comments ↓

# 10 mihai on 10.05.12 at 9:21 pm

Nea Ovi, cred ca ai scris articolul asta mai mult pentru spanioli ca e cam aiuristic. Reclama e sufletul comertului…

# 9 Ancu on 10.05.12 at 9:19 pm

Cum sa fie micul Paris o lada de gunoi ca Bucurestiul?!

# 8 Mares on 09.05.12 at 9:56 pm

Subscriu, e o finala europeana, nu un meci din campionatul spaniol. Nea Ovidiu ar fi vrut pe Napoli…

# 7 joe on 09.05.12 at 12:28 pm

Replica lui Vlad este perfecta : de ce plural , de ce nu singular si de ce nu , evident , subliniat subiectivismul comentariului adica ” eu mi-as fi dorit alte echipe deoarece mie imi place mai mult jocul lui….”. Din pacate si asta e parerea mea , presa este de vina pentru 90% din raul care se intampla . Asa oameni politici asa presa , asa fotbal asa ziaristi sportivi . Vreau sa-l felicit pe CHEFERE pentru articol si sa ii spun ca desi sunt un mitic gandesc ca el .RUSINE LUI BORNESCU SI ALOR LUI !

# 6 jos_cenzura on 09.05.12 at 12:22 pm

jeje, bien dicho :) pero yo no sabria como traducir:

- cauta noduri in papura
- stramba din nas
- se fandosesc

# 5 Goga on 09.05.12 at 11:50 am

Corect. O finala de mana a doua spre a treia.

# 4 Vlad on 09.05.12 at 11:32 am

“Să admitem că meciul dintre Atletico Madrid și Athletic Bilbao nu-i chiar ce-am visat. Ne-ar fi plăcut să găzduim o partidă între echipe din țări diferite”

De ce? Nu inteleg logica. Si mai ales, nu inteleg folosirea pluralului. Eu personal prefer echipele spaniole pentru jocul practicat. Apoi, un meci european intre 2 echipe din aceeasi tara mi se pare mult mai intes. Asta e parerea mea si sunt convins ca sunt multi care impartasesc aceasta parare.

Chiar nu intelg de ce opinia personala a dumneavoastra trebuie spusa la plural, in numele tuturor; si mai e si inceputa cu “sa admintem”. De parca asta ar fi singura optiune pentru toata lumea.

De ce? Conform caror argumente? Nu am citit nici unul. Daca tot mi se spune ce finala mi-ar fi placut, as vrea sa stiu si eu un argument macar.

# 3 macora on 09.05.12 at 11:12 am

Ce fericit erai maestre, daca era Sahtior in finala !

# 2 Cheetah on 09.05.12 at 9:49 am

Indiferent ca sunt doar echipe spaniole, azi va fi regal fotbalistic la Bucuresti. Va fi spectacol, nu numai pe National Arena diseara, ci mai ales in Oras.
Ceea ce cred eu, mai ales ca aici ati scris de Bine si va felicit si incurajez pentru asta, cred ca avem foarte multe de invatat din acest eveniment. Ar trebui sa deschidem bine ochii si urechile la atmosfera creata, spiritul acestui regal fotbalistic si, evident, la intreg spectacolul.
Evenimentul poate marca o revolutie a comportamentului suporterilor autohtoni, cu nimic mai prejos decat prietenii spanioli. Sa invatam sa facem si noi spectacol de calitate, deopotriva pe teren dar mai ales in afara lui.
Si va mai felicit, Domnule Ioanitoaia, pentru faptul ca STIU ca versiunea in spaniola a interesantului articol de mai sus NU este traducerea din “Google Translate”, ci va apartine tot Dvs. Nu intentionez sa va laud, dar pot totusi sa pun pariu ca puteti scrie si invers, intai in Spaniola apoi sa traduceti in Romana, cu nuantele lingvistice adecvate, daca imi permiteti sa ma exprim in felul asta.

# 1 gs(p) on 09.05.12 at 9:43 am

Vamos! :)

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.