Adevărații suporteri
Cînd mai sînt de disputat două etape în Germania, Borussia Dortmund are 8 puncte avans și a devenit pentru a șaptea oară campioană. Deși își păstrează titlul din 2011, actuala performanță e cu atît mai notabilă cu cît a fost […]
Cînd mai sînt de disputat două etape în Germania, Borussia Dortmund are 8 puncte avans și a devenit pentru a șaptea oară campioană. Deși își păstrează titlul din 2011, actuala performanță e cu atît mai notabilă cu cît a fost obținută la capătul unui duel la baionetă cu Bayern München. Semifinalistă a UEFA Champions League 2012, aceasta s-a aflat o vreme în fruntea clasamentului, dar n-a rezistat finișului devastator al formației lui Jürgen Klopp.
Cine anticipa că Bayern va răzbuna eșecul din sezonul anterior s-a înșelat. Marșul “minerilor” din Dortmund n-a putut fi oprit.
Nu prea se știe însă că suporterii au salvat-o pe Borussia în 2005, an în care clubul ajunsese pe marginea prăpastiei. În buza falimentului. Din pricina unui management greșit, acțiunile i se prăbușiseră la bursă și a trebuit să-și vîndă pînă și stadionul. Avea o gaură în buget de circa 120 de milioane de euro, drept pentru care a redus cheltuielile, inclusiv salariile, nu s-a mai aruncat la transferuri etc. A strîns cureaua la maximum.
Se spune că echipa la care și-a încheiat cariera Marcel Răducanu n-ar fi reușit să iasă din criză fără ajutorul publicului. În disperare de cauză, cu portăreii la ușă, Borussia a făcut apel la suporteri, iar aceștia au răspuns prompt. Au umplut de fiecare dată tribunele de pe Westfalen Stadion, rebotezat Signal Iduna Park după numele sponsorului, dar și magazinele de prezentare ale “galbenilor”. Numai în 2011 au achiziționat produse promoționale de aproape 80 de milioane de euro, echivalentul a mai mult de jumătate din venitul anual al Borussiei.
Arena locală numără 80.720 de locuri, însă nu există meci la care să rămînă vreun scaun neocupat! Specialiștii apreciază că echipa din Dortmund e printre cele mai iubite din lume, concurînd la capitolul respectiv cu Barcelona și cu Juventus, cu Manchester United și cu Real Madrid, cu Marseille și cu Liverpool, cu Napoli și, ca să închei lista, cu Galata. În consecință, se justifică afirmația că la triumful Borussiei au contribuit, pe lîngă jucători, antrenori, conducători, și fanii, pătimași, statornici, generoși.
M-ar fi tentat, pentru final, o paralelă cu ce se petrece la noi. Prefer să nu insist însă deoarece, oricum aș pune problema, n-am ieși în avantaj. Dimpotrivă. Altfel, accept că Borussia reprezintă totuși o excepție la nivel continental. Chiar e o excepție.
Numai că, spre deosebire de cei din Dortmund, suporterii din fotbalul românesc, poate nu și steliștii, se răresc pe zi ce trece. Se tot împuținează. Dar se întîmplă cu ei ceva și mai trist: sînt lîngă formațiile așa-zise favorite cu vorba, nu cu fapta, iar cluburile mai degrabă suferă decît cîștigă de pe urma lor: plătesc amenzi, ispășesc suspendări etc.
Atît timp cît liderul Ligii 1 abia adună acasă 2.000 de fani, ce rost are să mai încerc vreo comparație?!