Refuzul unei campioane
Multiplă campioană națională la lupte libere și de 4 ori vicecampioană continentală, Estera Dobre a sperat că de data asta, la CE 2012 de la Belgrad, va ocupa locul 1. După 3 victorii spectaculoase, a pierdut însă finala, asta și […]
Multiplă campioană națională la lupte libere și de 4 ori vicecampioană continentală, Estera Dobre a sperat că de data asta, la CE 2012 de la Belgrad, va ocupa locul 1. După 3 victorii spectaculoase, a pierdut însă finala, asta și din pricina faptului că a fost avertizată cînd mai erau doar 3 secunde din întîlnirea cu ucraineanca Balușka!
Se poate spune, evident, că a avut și ghinion. Mult ghinion. Corect, numai că tehnicienii lotului, Daniel Ioniță și Aurel Șuteu, ar fi băgat mîna în foc că eleva lor, care împlinise 25 de ani pe 10 februarie, va reuși, în sfîrșit, să schimbe argintul în aur. Din păcate, triumful s-a amînat iarăși, dar ce-ar fi să apară tocmai la JO de la Londra? Am înțeles de la Răzvan Pîrcălabu, vicepreședintele FRL, că specialiștii nu exclud o asemenea variantă.
Și ce dacă, veți zice, ce e special în povestea acestei fete care s-a născut la Rm. Vîlcea, locuiește la Jimbolia și se antrenează la Sfîntu Gheorghe, în Covasna?! Aparent, nu-i nimic. Pentru unii, probabil că nici măcar amănuntul că, trăgîndu-se dintr-o familie de penticostali, Estera are 10 surori și 6 frați, toți copiii sînt 17!
Intrînd în detalii, vom observa însă că lucrurile nu stau așa și că o întîmplare din viața reputatei campioane, evocată și de ziarul Național, merită reținută, ba și popularizată. Dar mai întîi trebuie spus ceea ce o lume întreagă cunoaște ori măcar își imaginează. Anume că, deși socotite dure, pretinzînd pregătiri asidue și expunînd la accidente grave, luptele nu-i îmbogățesc pe practicanții lor. Asta-i situația la noi, inclusiv și la nivel de performanță. Spre deosebire de alți sportivi, firește, în frunte cu fotbaliștii, luptătorii români nu se scaldă în bani. Abia se descurcă, drept pentru care, punînd la socoteală salariul de la CSM Sf. Gheorghe, indemnizația de la lot etc., Estera Dobre încasează lunar în jur de 2.000 de lei, ceva peste sau ceva sub, echivalentul a aproximativ 500 de euro.
Și-acum vă rog să fiți atenți! În 2010, an în care CE s-au desfășurat în Azerbaidjan, unde luptele libere și greco-romane constituie sportul numărul 1, Esterei i s-a propus să se legitimeze la un club din Baku, să ia cetățenia azeră și să concureze pentru respectivul stat ex-sovietic. Ce însemna oferta? Ei bine, 150.000 de euro la semnătură și 5.000 de euro pe lună, bani pe care e greu de crezut, chiar utopic, că fata originară din Vîlcea îi va cîștiga pînă la finalul carierei.
Sincer, nu-s pe deplin convins că Estera a respins oferta declarînd “nu-mi pot trăda țara!”. Poate că răspunsul cu pricina e o invenție tocmai pentru ca autoarea lui, o fată simplă, să pară mai înțeleaptă decît e în realitate. Dincolo de răspuns însă, gestul Esterei Dobre rămîne unul de mare campioană și el chiar are darul de a emoționa.