Vom mai trăi şi noi asemenea bucurii?
Publicul lusitan avea de ce să fie supărat pe echipa națională. Mai întîi, pentru că a ratat calificarea directă la Euro 2012. Repartizată într-o grupă socotită accesibilă, cu Danemarca, Norvegia, Islanda și Cipru, ea a pierdut ultima întîlnire din preliminarii, […]
Publicul lusitan avea de ce să fie supărat pe echipa națională. Mai întîi, pentru că a ratat calificarea directă la Euro 2012. Repartizată într-o grupă socotită accesibilă, cu Danemarca, Norvegia, Islanda și Cipru, ea a pierdut ultima întîlnire din preliminarii, susținută la Copenhaga, după care Danemarca și-a asigurat biletele pentru CE. Dar mai există un motiv de supărare. Deși cotată favorită, cu cel puțin o clasă peste adversar, trupa lui Cristiano Ronaldo, distins recent cu Gheata de Aur, n-a strălucit nici în prima partidă de baraj contra Bosniei, înregistrînd la Zenica un 0-0 lipsit de glorie, mai degrabă dezamăgitor.
Cu toate astea, aproape 50.000 de suporteri au venit marți seara pe stadionul Da Luz din Lisabona la returul cu Bosnia. Fidelitatea le-a fost răsplătită din plin deoarece formația antrenată de Paulo Bento a cîștigat confortabil, cu 6-2, victorie grație căreia va merge și ea la marele rendez-vous al fotbalului continental.
A plăcut meciul, dar și mai tare a plăcut atmosfera de după finalul lui, cînd echipa și publicul au celebrat împreună, înfrățiți, obținerea calificării, vezi fotografiile de mai jos. Aș zice chiar mai mult, că manifestarea a tulburat: fluturînd fulare și stegulețe pe care scria Portugal, zecile de mii de oameni au rămas în tribune minute la rînd ca să aplaude frenetic și să cînte în cor imnul țării lor, “Eroi ai mării, popor nobil / Națiune vitează și nemuritoare / Ridicați astăzi din nou / A Portugaliei splendoare!”.
În timp ce unii spectatori plîngeau de bucurie, Ronaldo și coechipierii desfășuraseră un imens drapel roș-verde, inclusiv pe site-ul Gazetei puteți urmări un filmuleț ce surprinde sărbătoarea de pe Da Luz, una cu adevărat impresionantă, mișcătoare.
Departe de mine gîndul că lusitanii ar fi mai patrioți decît românii. Din păcate însă, întrucît FRF a reușit să înstrăineze “naționala” de publicul ei tradițional, tratînd-o adesea ca pe o proprietate privată, imagini precum cele din deschiderea textului nu mai sînt de conceput la noi ţin de domeniul visului, nu al realității, de trecut, nu de prezent.
În loc să emită comunicate ridicole și să inventeze dușmănii, Federația are datoria să caute soluții pentru a reda echipa reprezentativă suporterilor. Nu doar să caute, ci și să găsească.