Craiova contestă legalitatea LPF!
În războiul său cu Federația și cu Liga, declanșat de excluderea abuzivă a Craiovei, Adrian Mititelu afirmă că a descoperit o armă care îi va aduce, în opinia sa, victoria finală. Asta rămîne de văzut, bătălia se anunță lungă și […]
În războiul său cu Federația și cu Liga, declanșat de excluderea abuzivă a Craiovei, Adrian Mititelu afirmă că a descoperit o armă care îi va aduce, în opinia sa, victoria finală. Asta rămîne de văzut, bătălia se anunță lungă și grea. Cert e însă că argumentul invocat de finanțatorul Științei a fost preluat, și e susținut din răsputeri, de Gigi Becali, în prezent unul dintre cei mai înverșunați adversari ai președintelui LPF, Dumitru Dragomir. Dacă e adevărat că unde-s doi puterea crește, șansele lui Mititelu de a cîștiga merită luate în seamă.
Punctual, ce-a descoperit Mititelu? Că la întemeierea ei, în 2002, Liga Profesionistă de Fotbal s-a format pe baza a 16 structuri, vechile asociații sportive, care au dispărut însă pe parcurs, transformîndu- se în societăți comerciale. Adică în alte structuri juridice, pe care s-ar fi impus ca LPF, în conformitate cu propriu-i statut, să le recunoască oficial. Ceea ce s-a întîmplat o singură dată, în 2006, dar niciodată după aceea
Simplificînd discuția, să observăm că dintre persoanele juridice care au format Liga mai există azi doar 4, Bistrița, Ceahlăul, Craiova și, deși retrasă din activitate, Unirea Urziceni. Nu și celelalte deoarece, de pildă, FC Steaua SA patronată de Gigi Becali e o societate diferită de AS FC Steaua care a aparținut familiei Păunescu, doar ultima aflîndu-se printre fondatoarele LPF.
Cu alte cuvinte, Liga ar fi avut obligația, prevăzută de lege, să reactualizeze an de an lista membrilor asociați, în ideea scoaterii echipelor retrogradate și a introducerii celor nou-promovate. Întrucît nu s-a procedat așa, investitorul craiovean pretinde că, nefăcînd parte dintre întemeietorii Ligii și nefiind nici ulterior incluse pe lista componenților acesteia, CFR Cluj, Poli Timișoara, FC Vaslui ori Gaz Metan Mediaș nu pot și nu trebuie considerate membri ai Ligii! În rîndul cărora ar figura, în calitate de semnatare ale actului constitutiv din 2002, AS FC Național, ASC Dacia Pitești, UM Timișoara, FC Constanța etc.
Adepții variantei-Mititelu nu se opresc aici. Ei reclamă că, funcționînd în condițiile în care multe cluburi din Liga 1 n-au fost afiliate la LPF, toate deciziile luate de forul respectiv începînd din 2006 ar fi lovite de nulitate absolută! Inclusiv realegerea lui Dumitru Dragomir ca președinte în 2009, socotită ilegală din moment ce nu s-a realizat prin votul a două treimi din membri. Era imposibilă întrunirea numărului de opțiuni cerut de statut atît timp cît au participat la scrutin reprezentanții unor grupări care, nefiind membre, n-ar fi avut drept de vot!
Repet că bătălia se anunță lungă și grea. De presupus că speța va ajunge în instanță, urmînd să constatăm în ce măsură Universitatea va obține cîștig de cauză. Sau nu va obține.
Un lucru e însă sigur, de el nu trebuie să ne îndoim: dacă onor Comitetul Executiv n-ar fi exclus-o pe Craiova, ba încă înainte de a primi apro barea Adunării Generale! , s-ar fi evitat acest nou conflict, menit să tulbure și mai tare apele într-un fotbal oricum sfîșiat de scandaluri și de polemici. Numai că cine seamănă vînt culege furtună.