Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Sir Alex și românii

Prezenți sîmbătă la meciul cu Sunderland, 75.570 de suporteri au ținut să onoreze 25 de ani de cînd scoțianul Alexander Chapman Ferguson a preluat-o pe Manchester United. Înnobilat de Regina Elisabeta a II-a și cunoscut astăzi drept Sir Alex, antrenorul […]

marți, 8 noiembrie 2011, 9:44

Prezenți sîmbătă la meciul cu Sunderland, 75.570 de suporteri au ținut să onoreze 25 de ani de cînd scoțianul Alexander Chapman Ferguson a preluat-o pe Manchester United. Înnobilat de Regina Elisabeta a II-a și cunoscut astăzi drept Sir Alex, antrenorul “diavolilor roșii” a cucerit de-a lungul unui sfert de veac 37 de trofee majore, de 12 ori campionatul și de 5 ori Cupa Angliei, de două ori Liga Campionilor, o dată Cupa Cupelor, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală etc.

Ca atare, mesajul afișat de fani cum că Ferguson “a făcut posibil un vis imposibil” și-a găsit deplina justificare. Clubul a marcat evenimentul și anunțînd că va da principalei tribune de pe “Old Trafford”, celebra North Stand, numele sărbătoritului. Căruia i se va ridica și o statuie la intrarea în stadion.

Sigur, veți zice că Sir Alex merită aceste omagii, poate prea puține în raport cu imensele servicii aduse lui Man.Utd. și, implicit, fotbalului insular. Mai departe, și celui mondial. Și veți mai zice că personajul respectiv, de-acum intrat în istoria și în legenda balonului rotund, e unic. Și chiar e, deci nu suferă comparații. Spui Sir Alex și nu trebuie să mai adaugi nimic.

Nici n-am să îndrăznesc vreo comparație, doar că, întorcîndu-mă pe plaiuri mioritice, observ că respectul arătat antrenorilor în alte țări, nu neapărat lui Ferguson, lipsește aici, unde tehnicienii trăiesc mereu cu bagajele și cu ochii la ușă! Permanent la cheremul conducătorilor, patroni sau nu, de regulă însă patroni, colegii de breaslă ai lui Sir Alex sînt ca frunzele purtate de vînt! Instabilitatea acestora, angajați dimineața ca să fie demiși seara, constituie una dintre marile probleme nerezolvate ale fotbalului românesc, unul dintre marile lui cusururi. Deși cronică, boala pare, din păcate, să n-aibă leac. Mulți promit s-o vindece, dar nimeni n-a reușit.

Nu m-aș fi apucat să scriu textul de față dacă exact în săptămîna aniversării lui Ferguson nu s-ar fi întîmplat să se bată la noi recordul de schimbări pe banca tehnică! Astra l-a destituit pe Șumudică după 10 etape, Brașovul pe Isăilă după 7, iar FCM Tg. Mureș pe Selymes după numai 3!

Într-adevăr, nici unul dintre ei n-a rămas pe drumuri, ba Astra chiar l-a luat înapoi pe același Selymes pe care-l dăduse afară nu demult la capătul a două meciuri oficiale, dar fenomenul nu trebuie trecut cu vederea. Deoarece există și produce daune, blochează progresul ori măcar îl încetinește.

Notînd că Sir Alex a dezamăgit în primele 3 sezoane petrecute la Manchester, cînd n-a cîștigat nici o competiție, ajungem la trista concluzie că fotbalul tricolor merge pe un drum ce se înfundă. Incoerent, dar pretențios, lipsit de logică, dar fudul, el chiar n-are nevoie să-i facă cineva rău, și-l face singur!

Cîtă vreme va continua să-i trateze pe antrenori ca pe niște neica-nimeni, va spera zadarnic să obțină rezultate. Pentru că fără răbdare nu se construiește nimic. Nicăieri, niciodată.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Nicolae Petre Mihai (39 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 10:22

Sincer, chiar nu ii inteleg pe patronii romani. Cel de la Astra mi se pare chiar absurd. Dupa ce de la inceputul campionatului Astra nu a suferit nici o infrangere, il destitui pe Sumudica dupa prima infrangere si culmea, dupa un joc chiar spectaculos (daca nu ma insel, a fost destituit dupa meciul cu Rapid). De fapt, de ce ma mai mir ca la noi se destituie antrenori si dupa victorii sau castigarea campionatului. Daca e sa ne luam dupa logica infailibila a patronilor romani, sir Alex ar fi trebuit rastignit, nu numai dat afara dupa infrangerea cu City. Norocul lui sir Alex e ca nu e nascut la noi pentru ca ar fi fost un anonim daca era concediat dupa fiecare infrangere. El a luat primul titlu cu MU dupa 7 ani. Daca patronii romani ar afla treaba asta ne-ar rade in nas ca facem misto de ei. Dovada ca la noi nu se vrea performanta, ci bani care trebuie sa vina imediat.

sile (19 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 10:36

Despre asta a scris si Maria Andries doar ca in stilul ei mai incalcit, mai stufos.

Haplo (25 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 10:56

@Nicolae Petre Mihai: Este simplu 🙂 Finantatorii au nevoie de „ceva” in care sa poata spune ca baga bani. Daca finantatorul x este verificat, scoate chitantele cu stampila clubului y si acolo apare:
– pus faianta in vestiar: 100.000 eur
– pus termopan la cabina paznicului: 150.000 eur
– platit seminte pentru ultrasi: 200.000 eur
Antrenorii care cer bani pentru echipa sunt schimbati

radu (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 11:55

nu le mai plangeti atata de mila ca nu e cazul. e vina lor ca accepta sa fie tratati asa, ca ii lasa pe incultii astia plini de bani sa-i injoseasca. o fac pentru bani si glorie. de cati antrenori si-a batut joc jiji pana acum? de cati o sa-si mai bata?! avem o mentalitate de sclavi, chiar de prostituate. „capul plecat sabia nu-l taie”, nu?! ne vindem principiile pe monezi, pe bucati de plastic. isi/ne merita(m) soarta!

Cobalote (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 13:17

exemple pozitive: Otelul Galati. Stiti de cat timp este Dorinel la echipa, cat a stat Grigoras inaintea sa ?
Insa noi avem o presa axata in special pe scandal, se mediatizeaza in special marlaniile si golaniile. Oricum, pana la urma vom evolua si noi (societatea in ansamblu si voi, ziaristii o data cu ea). Sper sa o facem cat mai repede.

kELOO (27 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 13:34

Asa este ,dle Ioanitoaia! Cotniuati sa le spuneti oierilor romani pana vor baga la cap!!! Fara stabilitate si rabdare nu se face nimic!!!

D(r)acImpielitzat (39 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 14:10

adevarul e ca poti spune ca e vina antrenorilor pt ca accepta sa fie tratati asa. ar trebuie sa nu mai accepte asa joburi/contracte in care sa fie macelariti si barjocoriti. dar si eu trebuie sa manance, sa-si castige traiul. problema nu e simpla si este una de mentalitate. are radacini in tot ce se intampla in Romania, cu jungla Romania, cu educatia, exemplele pozitive care nu sunt cunoscute pentru ca nu sunt mediatizate atunci cand rar se intampla, cu furtul guvernului de la pensionari si copii, cu mentalitatea inca accentuat comunista mostenita de la regimul comunist, cu faptul ca suntem o natie bolnava cronic pana in maduva oaselor, am uitat ce inseamna respect, bun simt, cinste, omenie, curaj, credinta, iubire, Dumnezeu. schimbarea nu are cum sa vina decat din interior, iar daca nu vine ne curatam, cu totii. vom avea in sfarsit urat, chinuit, greu. si poate dupa ai o sa renastem din cenusa. dar asta nu mai stie nimeni, poate Dumnezeu…

Aral (104 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 15:05

Nea Ovi, te-ai gasit si matale sa il compari pe Ferguson cu jafurile de antrenori de la noi. Glumesti sau ce urmaresti?

Gelu (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 15:30

Asa este, reusiti de fiecare data sa spuneti lucrurilor pe nume si pentru aceasta aveti toata stima mea, va felicit!

Ducu (8 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 15:39

„investitorii” fac parte in proportie majoritara dintre cei carora nu li se poate pune intrebare „cum ai
facut primul milion”!
Tunari si profitori ai tranzitiei au impresia ca singurul mod de a fi de succes ca ei insisi este sa dea tunuri.
Deci formula este simpla:
Zero (Educatie) + Zero (Rabdare) + Zero (Competenta) + Zero (……..) = … ce surpriza …ZERO

Bimbo (206 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 16:52

Aveti dreptate, dar si umor. Cu cine sa se compare Sir Alex, cu Sumi, cu Lippi sau cu Ilie Stan? Sau poate cu Cartu? Conducatorii au vina cea mai mare, dar nici cu antrenorii nostri servili nu imi e rusine.

Gino (513 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 16:55

Sir Alex nu se compara cu nici un antrenor din lume, cum bine spuneti. Romanii din titlu nu se ridica nici pana la glezne lui Ferguson.

Tudor Banu (301 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 17:19

Cei de la Astra, prietenii stiu cine, suint dusi rau cu capul. Acum trebuie sa ne asteptam sa il repuna in functie pe Sumudica pe care abia l-au dat afara. Apoi iar pe Sellymesi si tot asa pana le-o veni mintea la cap.

Robert (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 17:47

Sunt un fan declarat al lui Sir Alex, si e clar ca e poate cel mai bun antrenor din lume.

Insa aici e si o chestie de mentalitate. La englezi o infrangere e o infrangere, inchizi ochii si mergi mai departe, sa ne gandim ca pe langa Sir Alex mai sunt si alti antrenori longevivi – bunaoara Arsene Wenger.
La ei nu se schimba antrenorul la a doua – a treia infrangere.

Si daca la englezi vedem celebra tribuna botezata dupa numele Ferguson, asta nu va fi decat o idee de pus in aplicare de catre Jiji – cand se va intoarce in Ghencea, prima masura pe care o va lua, va fi sa-si boteze o tribuna Becali, ca e la el acasa, ca el baga bani..

Noi suntem fraieri ca acceptam mizeriile pe care ni le ofera patronii romani, care isi bat joc de antrenori, de jucatori, de foste glorii, de stafful tehnic, de oricine, oricand.

Pentru ca ei pot, ca au bani..

Petre (255 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 18:24

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie, cum ar fi fost daca Sir Alex s-ar fi nascut pe meleagurile noastre? Felicitari pentru articol!

Mirceacelbatran (663 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 18:41

@Cobalote. Gresesti. Nu e Dorinel cel mai longeviv antrenor din Liga I, ci Pustai de la Medias, si el un om serios, profesor de matematica. Dle Ioanitoaia, va rog sa confirmati aceasta opinie.

Cip (12 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 18:58

Brava nenea Ovidiu ! Noi vorbim, și ei rămân cu banii de la UCL și Europa League !

Claustrofobus (7 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 19:26

Frumoasa vrajeala, dar tot vrajeala. Cum sa compari un monstru sacru cu niste no names? Asta ca sa ii iasa autorului un nou atac la adresa fotbalului.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 20:18

Ai perfecta dreptate si e problema asa zisilor patroni care cica,ei ar baga banii… Dar eu as vrea sa vad o statuie a lui Gigi Becali cind o face 25 de ani la Steaua -normal sa si-o comande singur si sa-si dea si numele tribunei unde sta galeria Stelei….Ar fi mai cool decit ce s-a intimplat cu Sir Alex……

alfar (10 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 20:45

dl. ioanitoaia, a-ti scris acest articol ca sa umpleti spatiu, acum cind parca mai mult ca oricind se clatina sistemul falimentar ce conduce fotbalul din romania. cel mai bun gazetar sportiv in viata si redactor sef poate gasi subiecte de interes pentru cei ce isi doresc cu adevarat binele fotbalului pe subiecte pe masura. stima.

starchild (20 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 21:42

Manchester United, a fost circa 15 ani la rand cel mai bogat club din LUME, perioada in care a jucat o singura finala de CL, pe care a pierdut-o cu Bayern (sau trebuia sa o piarda, nu mai tin minte). La un club de o asemnea anvergura, aceste sunt performante foarte foarte modeste, pentru ca miza adevarata nu poate fi decat trofeul CL.

Abia dupa ce UEFA schimba abuziv pentru a 2-a oara sistemul competitonal CL, la finanul anilor 90, echipele englezesti, cu MU, varf de lance, incep sa se simta mult mai confortabil. Cu 4 echipe in CL, 2 garantate in CLGS, EPL creste ca o floare udata cu precizie si aspira investitii majore de pe tot mapamondul, ajutate si de o piata mediatica cea mai dezvoltata din Europa. Se ajunge la aberatia de proportii, in care 3 echipe englezesti sunt prezente in semifialele CL.

In acest timp incep sa circule zvonuri si soapte, despre asa-zisul ‘grup G14’, pretextul perfect pentru UEFA sa faca si mai multe concesii tarilor vestice si sa sperie prostimea neemapncipa din restul Europei. Nimeni nu se mai preocupa sa faca cateva calcule matematice elementare:

1. Cele 15-20 de tari care au sau pot avea 2 locuri de CL, nu pot exista decat intr-o stare de flux si o rotatie continua: fac coeficient bun cu echipe putine si pe o perioada de maxim 5 ani il pierd cu echipe multe. Stabilitate e zero, absorbie de investitii nula, pentru ca pietele competitonale respective nu pot oferii garantii si stabilitate, pentru ca acest sistem conceput de UEFA este gandit si premeditat sa fie instabil. Daca printr-un miracol scapa cineva din aceasta rotativa (Rusia), UEFA a creat un buffer intermediar (tarile clasate 4-6), adevarati bodygarzi pentru ligile clasate 1-3. Stabilitatea si garantiile competionale si investitonale sunt asigurate, UEFA a creat si CONSTRUIT 4 diviziuni, intre cele 50+ federatii: primele 2 diviziuni, ligi cu cate 3 echipe, cu probabilitate de castig de 33% pentru primele 3; 16.5 pentru tarile 4-5, si 3.84% pentru ligile clasate 7-26, etc. A da, aici intra si echipele romanesti, la 3.84%.
2. Sperietoarea G14 nu va avea niciodata o reteta finaciara superioara actualei CL; sunt calcule simple care se pot face si aplica unei competitii piramidale inchise. Din acest motiv, nu exista si nu va exista niciodata decat la nivelul de ‘pisica neagra’.
3. O alta confuzie care se face si se perpetuaza e ca CL este o competite inter-cluburi, cand defapt este inter-ligi, toata ziua si toata noaptea. UEFA vine si ne vrajeste … uite: ‘cel putin in teorie toate echipele au aceasi sansa de a reusi’. Si daca ar fi vorba despre echipe si nu de LIGI, afirmatia e falsa si ne insulta inteligenta.

Dar ce treaba au toate astea cu Sir Alex Ferguson? Totul. Pana si titlul de ‘Sir’ ne spune tot ce trebuie sa stim despre mentalitatea arhaica si divizarea de clasa in care traieste si gandeste Vestul Europei. Pentru mine Sir Alex, nu e decat unul dintr-ul lung lant de praduitori, marauders, propusi de Europa Vestica in detrimentul civilizatiei si evolutiei. S-a schimbat doar campul si mijloacele de lupta si ADN-ul au ramas la fel; Napoleonii si Furheri au ramas aceeasi, doar ca nu mai organizaeaza batalii si genociduri, ci inginerii finaciare si ideologice.

lemnoid (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 22:17

Domnule Ioanitoaia, din demiterile astea faceti voi rating si bani. Le intretineti peste tot, pe la toate showurile si in toate articolele. Putina lipsa de ipocrizie nu ar dauna! Cu stima.

gabi (12 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 22:43

Cred ca multi nu au perceput correct mesajul d-lui Ioanitoaia. SIR ALEX -pe care toti in lauda azi, si spun ca nu are nici un sens sa fie comparat cu antrenorii de la noi – el nu s-a „nascut” Sir Alex, de profesie antrenor genial. Tocmai stabilitatea si respectul pe care Manchester le-a oferit antrenorului Ferguson au permis acestuia sa devina „Sir Alex” de mai tarziu. Si asta nu pricep „patronii” nostri.Si din pacate si unii spectatori

alfar (10 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 22:47

si daca imi permite-ti o intrebare. ce organism din tara asta poate judeca obiectiv si legal activitatea FRF din punct de vedere a manageriatului, realizarea obiectivelor, progresul si calitatea muncii depuse. rezultatele fotbalului din romania ultimilor 20 ani chiar nu intereseaza pe nimeni? cine de fapt este seful ce poate indrepta lucrurile? dl. ioanitoaia , va rog sa ne spune-ti de ce de atita amar de ani vedem prabusirea fotbalului in romania si nimeni nu se deranjeaza? sandu si dragomir chiar sint DUMNEZEU, cu rindul? cine ar trebui sa pune lucrurile la punct?

Albu (88 comentarii)  •  8 noiembrie 2011, 23:12

@alfar. Nu sunt de acord tocmai pentru ca articolul vizeaza schimbarea mentalitatii din fotbalul nostru. Chestiunea e mereu actuala, dar cum sa schimbi mentalitatea atunci cand la pupitru se afla Sandu si Dragomir???Pana nu se cara astia, Ioanitoaia si ceilalti isi bat gura de pomana.

edy (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2011, 6:58

domnu ianitoaia as vrea sa va intreb cind e va vedea din nou gsp pe digi tv

Cobalote (2 comentarii)  •  9 noiembrie 2011, 10:20

@Mirceacelbatran: Iata inca un exemplu pozitiv – Gaz Metan. Revin insa la ce spuneam la postul anterior: este, in buna masura, si vina mass-media. Sunt prea multe articole negative. Trebuie sa vorbim mai mult despre cum se obtine / s-a obtinut performanta la noi in fotbal si mai putin despre „asa nu”. Personajele negative din fotbalul nostru trebuiesc ignorate, marginalizarea lor este cea mai buna masura prin care putem scapa de ele.

jos_cenzura (102 comentarii)  •  9 noiembrie 2011, 10:23

Totusi, in ziua de astazi, se pare ca performanta se poate face si investind sume imense de bani, indiferent de antrenor (vedeti cazul Man City, sau echipele mai deunazi necunoscute din Rusia si spatiul ex sovietic, sau cele din Cipru). Bravo lui Sir Alex si conducerii lui Manchester United (desi au fost mai multe neintelegeri de-a lungul timpului, mai ales intre Alex si Magnier si McManus). In alta ordine de idei, nu inteleg cum publicati materiale jenante gen cele ale d-lui Scanteie (Experimentul Pleasca) – care, pe langa dezordinea totala in gandire si exprimare, isi varsa frustrarile in articol si in zona de comentarii. Aceste specimene nu fac cinste jurnalismului, iar asocierea lor cu GSP nu va face cinste dumneavoastra. Va rog sa luati atitudine si sa fiti un pic mai atenti cu cei carora le oferiti ocazia sa se foloseasca de brandul GSP pentru a-si expune parerile.

John (564 comentarii)  •  9 noiembrie 2011, 11:34

@lemnoid. Felicitari pentru nume. Excelenta alegere. In rest bati campii cu talent. Nu sunt de vina ziaristii, vinovati sunt patronii, primii ce ar trebui sa faca? Sa nu scrie sau vorbeasca despre demiterea antrenorilor? Ia mai gandeste-te.

Alin (626 comentarii)  •  9 noiembrie 2011, 11:45

Noi o sa gandim altfel in fotbal si in afara lui cand Romania se va muta dincolo de Canalul Manecii. Pana atunci vom actiona tot ca in Balcani, la fie ce o fi, noi suntem cei mai cei.

Sport Scouting (6 comentarii)  •  6 martie 2012, 9:59

Frumos…

Comentează