Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Fotbalul ușilor închise

Cristi Geambașu a publicat în Gazeta de vineri un excelent interviu cu Nicolae Mărășescu. Cu scuzele de rigoare, am să zic însă că n-a avut o misiune foarte grea deoarece interlocutorul său e unul dintre ultimii înțelepți ai sportului românesc […]

sâmbătă, 15 octombrie 2011, 11:10

Cristi Geambașu a publicat în Gazeta de vineri un excelent interviu cu Nicolae Mărășescu. Cu scuzele de rigoare, am să zic însă că n-a avut o misiune foarte grea deoarece interlocutorul său e unul dintre ultimii înțelepți ai sportului românesc și nu numai, adevărată enciclopedie în materie. Păcat că experiența lui de fost atlet, tehnician de reputație internațională și organizator, vreme de 8 ani secretar de stat în MTS, nu-i fructificată suficient și, ca atare, riscă să se piardă. În loc să-l ia pe Mărășescu lîngă ei, cei care conduc destinele sportului se complac înconjurați de indivizi care nu cunosc și nici nu înțeleg ce se întîmplă în domeniul respectiv! Sînt doar niște habarniști promovați pe criterii politice, nu profesionale. Niște parașutați, niște impostori.

Pe parcursul dialogului consemnat de Geambașu, Mărășescu a plecat de la atletism ca să ajungă, pe baza înrudirii dintre cele două discipline, la fotbal. În legătură cu acesta, a subliniat un aspect asupra căruia v-aș invita să zăbovim împreună: “Refacerea este ori superficială, ori prost făcută. De ce ai lor pot juca la 3 zile, iar ai noștri sînt mereu obosiți?”.

Și ce-i cu asta, vor sări unii, a descoperit Mărășescu America? Adevărat, n-a descoperit-o, doar că observația lui, în aparență banală, se referă la o boală veche, nevindecată și, din păcate, combătută cu medicamente expirate. Măcar parțial, ea explică de ce fotbalul tricolor, începînd cu “naționala” și terminînd cu cluburile, nu mai obține rezultate, în tîrzie să progreseze. Inclusiv din pricină că recuperarea în urma efortului, refacerea, e tratată după ureche, ba și cu vinovată indiferență. Unii tehnicieni nu știu cu ce se mănîncă recupera – rea, iar alții, deși mai informați, n-o bagă în seamă. În ambele situații se greșește grav și consecințele se văd cu ochiul liber.

N-aș fi scris însemnarea de față dacă Mărășescu însuși nu mi-ar fi solicitat în repetate rînduri să-i înlesnesc un dialog cu oameni din fotbal. Mai precis, cu oficialii unor echipe bucureștene, antrenori, manageri sau președinți, dar mai degrabă antrenori. “Vreau să discutăm despre refacere întrucît ea se aseamănă, are aceleași principii, cu cea din atletism, firește, nu cer nimic în schimb, caut doar să ajut”, l-am auzit.

I-am dat cîteva numere de telefon, apoi am încercat personal contactarea celor pe care-i presupuneam mai interesați de subiect. Zadarnic, amîndoi am bătut la uși închise! Ni s-a mulțumit și ni s-a promis, însă nimeni n-a găsit timp, numai jumătate de ceas, ca să-l asculte pe Mărășescu, toți erau ocupați, prinși cu treburi infinit mai importante Poate și din această cauză fotbalul nostru se duce la vale și nu se mai oprește, nu credeți?

Comentarii (23)Adaugă comentariu

dan (1 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 11:32

Adevarat domnule Ioanitoaia

Chis Alexandru (69 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 11:45

Dialogul inchipuit
– Nicolae Marasescu: Dle Sandu, aveti putin timp liber pentru a purta o discutie despre recuperarea sportivilor dupa efort?
– Mircea Sandu: Regret, dle Marasescu, dar acum am alte probleme cu Penescu, cu Avram, cu Mititelu…
– N.M.: Dar nu dureaza mult si cred ca recuperarea va intereseaza!
– S.M.: Da, recuperarea ma intereseaza foarte mult; vreau sa-i recuperez pe Gheorghe Constantin si pe Vasile Avram ca sunt oameni de caracter, nu sifonari precum Mititelu…
– N.M.: Dar eu ma refeream la recuperarea dupa efort…
– S.M.: Pai si eu tot de recuperarea dupa efort ma refeream, dar o recuperare sonsistenta, material.
– N.M.: Ce metode folositi pentru recuperare?
– SM.: Diverse metode, cum ar fi: dezafilierea(pentru o recuperare de lunga durata); declararea de persoana non-grata(pentru cei care fac mai eforturi vocale); delegarea de arbitri cu dedicatie(pentru minimalizarea eforturilor echipelor care merita sa fie recompensate); indicatii pretioase date Comisiilor LPF care trebuie sa se ocupe de recuperarea unor mari sume de la rau-platnicii care vorbeste gura fara ei), etc. Vedeti ce ocupat sunt?
– N.M.: Si nu va faceti putin timp si pentru a discuta despre recuperarea fizica a fotbalistilor dupa efort?
– S.M.: regret, dle Marasescu, dar acum am o actiune de sadire de pomi la Mogosoaia. Vreau sa plantez o padure care sa-mi poarte numele. Apropo, nu vreti sa ne intilnim dupa 2022, cind am de gind sa nu mai candidez la sefia FRF?

ion (32 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 12:00

Performanta se face prin dezvoltare, refacerea implica si anumite … medicamente, Marasescu stie bine asta, poate asta e…

gat olteanu (10 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 12:18

ce tare e dialogu lui cris…..cat despre recuparare….fratilor uitativa la valoare mai intai….pe barcelona dak o pui sa joace cu steaua joaca 2 zile la rand nu se mai recupereaza si tot ii bate…..valoare nene valoare…..banu……lene….jeguri de fotbalisti in frunte cu domnisoara de la steaua mihaita costea…..tanase…..uitativa la otelu cum se chinue pt 1 pct in grupe…..rasu lumiiiii

Tudor (301 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 12:22

Articol pe cat de adevarat, pe atat de trist. Antrenorii de fotbal nu sunt doar limitati, dar nici nu vor sa invete nimic. De aia am ajuns in fundul prapastiei.

reality (4 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 12:51

nah, mare articol, il doare pe Mircea Sandu si pe Dumitru Dragomir la 10 m in spatele cotului de articolele voastre mah draga doamnelor, domnisoarelor si domnilor ziaristi din presa scrisa, vorbita si „de pe sticla”. Pentru ei lucreaza bancile care zilnic le capitatilzeaza conturile cu dobanzile la sumele incasate, albe gri sau negre, bani sa fie. Apoi cat timp „sugacii” si „aplaudacii” din AJF-uri sunt acolo si voteaza, toata presa si fanii echipelor de fotbal din Romania putem sa urlam la luna, soare si stele ca tot asa merge. Vorba aceea, „timpul trece, treaba merge… noi cu drag numaram banutii… vostri din conturile noastre…. he he. Hai salutare, multa sanatate sa avem toti si sper sa mai citesc articole optimiste ca acesta. Cica recuperare dupa efort, adica ce ati indraznit sa spuneti domnu’ Marasescu? Poi ce are asta cu banutii…

alexandru (16 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 13:00

bola fotbalului romanesc pleaca de la copii si juniorii acolo se fac cele mai mari erori

alexandru (16 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 13:03

nu antrenorii preparatorii fizici sunt cei care ar trbuii sa aiva grija de refacerea sportivilor

Mishu (234 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 13:58

Are dreptate Nae care e harsait de sport. In fotbal refacerea dupa un efort repetat joaca un rol foarte important si ea nu se rezuma la sauna si masaj. Dar ca sa intelegi asta iti trebuie orizont, adica ceva ce antrenorilor nostri, fosti fotbalisti, le vine pana la barbie. Domnule Ovidiu, nu ar strica sa invitati din cand in cand si un specialist sa isi dea cu parerea in paginile Gazetei. Cu anii in urma exista o asemenea rubrica la care s-a renuntat ca la orice lucru bun. Poate reveniti asupra ei.

Petre (255 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 15:42

Da, din pacate Marasescu a sesizat problemele insa nu e nimeni dispus sa faca nimic si din pacate lucrurile vor merge din rau in mai rau, e un sistem intreg care trebuie sa dispara ca in urma lui sa inceapa reconstructia.

Lucian (8 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 16:27

Recuperarea dupa efort ? Un proces amplu care trebuie cunoscut de catre antrenori. Numai ca, antrenorii de fotbal au un mare cusur : sunt scoliti in cursuri de scurta durata conduse de un mare AGRAMAT – „Riciu” sau bine zis Mircea Radulescu. Cine sa-i invete?

Claudiu22 (343 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 16:29

Articol bun si cu adresa, dar cui ii va folosi? Celor din fotbal le va intra pe o ureche si la va iesi pe cealalta. Antrenorii nostri nu se pricep si nici nu vor sa invete.

Marcu (13 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 18:39

Nea Ovi, iti bati gura sau iti tocesti pixul de pomana. Pe cine sa preocupe problemele de recuperate pe urechistii si bisnitarii care au ramas sa antreneze in liga 1? Poate pe Mircea Lucescu, pe Boloni ori pe Oli, dar astia au plecat demult deacasa.

Iulian (1 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 20:55

Nea Ovi, lasa-ne cu toti ramolitii, problemele din fotbalul nostru nu se rezolva cu sfaturi sau indicatii de la oameni care vin dintr-un sistem nenorocit. Sa-l consultam atunci si pe Emil Bobu in legatura cu criza financiara

Gianny (6 comentarii)  •  15 octombrie 2011, 22:43

Cea mai adevarata fraza din tot textul e cea despre impostorii care conduc sportul romanesc din birourile de consilieri desi habar nu au despre sport. Cam asta e situatia in toata Romania.

Bravo Chis (4 comentarii)  •  16 octombrie 2011, 12:10

Bravo Chis. Ai umor

Lucian (14 comentarii)  •  16 octombrie 2011, 17:27

„Sînt doar niște habarniști promovați pe criterii politice, nu profesionale. Niște parașutați, niște impostori.” Asta, spre deosebire de foarte multi , si „talentati”, ziaristi, spre deosebire de „seful” scolii de antrenori, „dom’profesor” (la ce oare?) Radulescu, spre deosebire de multi si multi alti conducatori din diverse domenii… Sau nu am inteles eu bine?

Mirceacelbatran (663 comentarii)  •  16 octombrie 2011, 17:54

Nu gresiti spunand ca Marasescu e senil, ca nu e senil deloc. In tot ce afirma are dreptate.

J.R. (1 comentarii)  •  16 octombrie 2011, 20:56

2000 si ceva inainte.Declaratzia unui UEFA A, sef de centru de copii si juniori : masajul nu are nimic de a face cu fotbalul ! Completez : Nu e, e doar o stiintza conexa ce ajuta la recuperare.Asa nici fiziotherapia nici nutritzia am putea completa.Psihologia,statistica matematica,etc. ce ajuta in sport nu au legatura dar dezvolta.Hmmm…

Bebe (11 comentarii)  •  17 octombrie 2011, 0:33

Nea Ovi, pe cat de pertinent articolul, pe atat de mare indolenta si slaba pregatire a staff-ului FRF. Cred ca ati deschis un subiect care inoata in ape mici. Cum sa mai spus, banii curg in conturi, lumea, incet, incet nu mai vine la stadion, asa ca in cativa ani, or sa ramana numai ei cu mizeria asta de campionat. Abia atunci cand nu vor mai veni banii, poate sa se faca ceva. Altfel, situatia e dezastruoasa la nivel de baze sportive pt pitici, juniori, etc. In TOATE sporturile ca doar nu numai fotbalul singurul. insa asta e alta discutie…

Angheliu (87 comentarii)  •  17 octombrie 2011, 0:46

Nu stiu cat de prost stam cu recuperarea, dar cu talentul stam sigur. M-am uitat la Vaslui cu Steaua si nu am remarcat nici un jucator roman, doar strain.

Gino (513 comentarii)  •  17 octombrie 2011, 0:51

Nea Ovi, daca a venit Craciunescu la putere te faci ca nu vezi cum fura arbitrii. Pe Vointa Sibiu a facut-o smecherul de baiatul folcloristului ca in codru. Scrie asta, nu despre Marasescu si alte ape de ploaie.

iustin (82 comentarii)  •  17 octombrie 2011, 4:02

la noi nu exista fotbalul ca sport.la noi sunt niste oameni care se invart pe langa si fac bani din asta.atat.jucatorii de fotbal romani nu sunt invatati de mici lucruri elementare legate in general de sport si in particular de fotbal.nu exista educatie sportiva.nu exista pregatire tehnica.in divizia a 90 si ceva la suta din jucatori sunt „handicapati”.la antrenamente se doarme.cantonamentele se fac la oha prin tarile caldute, recuperarea se face la disco iar inainte de meciuri se mananca pizza si papanasi.si asta se vede si va fi din ce in ce mai greu sa ajungem din urma

Comentează