Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Atletismul, dus cu preşul

Cînd s-a născut ideea construirii Arenei Naţionale, Agenţia Naţională pentru Sport i-a cedat Primăriei Capitalei terenul ocupat de fostul „23 August”. Printr-un protocol datat 30 noiembrie 2006, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, devenit proprietar pe o arie de 40.416 metri […]

marți, 23 august 2011, 11:17

Cînd s-a născut ideea construirii Arenei Naţionale, Agenţia Naţională pentru Sport i-a cedat Primăriei Capitalei terenul ocupat de fostul „23 August”. Printr-un protocol datat 30 noiembrie 2006, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, devenit proprietar pe o arie de 40.416 metri pătraţi, se angaja să ridice nu doar un stadion destinat fotbalului, ci şi, într-o zonă din acelaşi perimetru, unul pentru atletism.

Altminteri, cum pista de la „23 August” se desfiinţa, iar Arena Naţională nu includea asemenea amenajare, aşa-zisul sport al sporturilor ar fi pierdut mult. Ca atare, după ce FRA, convinsă că i se va oferi ceva în schimb, s-a declarat de acord cu dezafectarea bazei, aviz ce condiţiona demararea lucrărilor la Arena Naţională, preşedintele de atunci al ANS, Florian Gheorghe, şi primarul general din momentul respectiv, Adriean Videanu, au semnat actul. Prin el, edilul-şef al Capitalei îşi asuma o obligaţie în nume propriu, dar şi, evident, în numele forului pe care-l conducea.

Spre lauda sa, preluată de Sorin Oprescu, Primăria a terminat Arena Naţională, această bijuterie avînd să fie inaugurată oficial pe 6 septembrie. Din păcate, în ciuda faptului că s-au scurs de atunci peste 4 ani şi jumătate, ce i s-a promis atletismului a rămas doar pe hîrtie, vorbă goală! S-a întocmit un proiect, în virtutea căruia, prevăzut cu 8 piste şi maximum 15.000 de locuri, stadionul de atletism ar fi costat circa 30 de milioane de euro, dar el a fost uitat într-un sertar!
clipboard01.jpg
E drept, a apărut criza şi fondurile s-au redus drastic. Totuşi, ştiind ce-a iscălit predecesorul său, Sorin Oprescu n-a spus niciodată că Primăria nu-şi va respecta angajamentul. Deşi a acceptat dialogul şi s-a dovedit disponibil, amînă însă la nesfîrşit, sine die, rezolvarea problemei. Zice că face şi nu face!

Numai că, succedîndu-i lui Ilie Floroiu la şefia FRA, ex-campionul la săritura în înălţime Sorin Matei nu se lasă. Insistă ca Municipalitatea să-şi ţină făgăduiala, ba şi, în temeiul documentului invocat, ameninţă că se va adresa instanţei! La o adică, pare greu de crezut, dacă nu imposibil, că Primăria ar putea cîştiga un eventual proces.

Mai nou, conştient că pe timp de recesiune banii se găsesc greu, Sorin Matei a propus un compromis: renunţarea la stadionul rezervat atletismului şi modernizarea celui existent la Şosea, operaţiune ce-ar scădea investiţia de la 30 la 8 milioane de euro. Întrucît se impune ca la „Iolanda Balaş” să fie înlocuite pistele de alergare, vechi de 17 ani, să se finalizeze tribuna deja ridicată în exterior, să fie montată instalaţia de nocturnă etc.  Surprinzător, nici măcar această variantă ieftină nu-i agreată de Primărie!

Membrii Consilului General, ale căror merite privind Arena Naţională sînt incontestabile, nu zic nu, dar nici nu mişcă un deget! Tocmai de aceea, dus cu preşul, înşelat şi păgubit, atletismul românesc, cîndva redutabil pe plan internaţional, continuă să piardă teren cu fiecare zi. Se stinge încet, ca o lumînare.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Adi (2 comentarii)  •  23 august 2011, 12:00

Sper ca odata cu readucerea in discutie a acestui subiect, cei care au de pierdut dupa aceste „manevre” a tot stiute, sa se revolte si sa isi castige dreptul de a putea pe viitor sa ne mandrim cu noi atleti si cu noi performante. Nici nu pot sa va zic cat au indurat toti copiii juniorii si seniorii care se antrenau pe acea pista de langa „Lia Manoliu”, cat praf inghitit si cat disconfort auditiv. La cate jigniri si cate scandaluri sunt in fotbalul nostru, macar acum, in ceasul al 12-lea intorceti-va privirile si catre toti atletii care alerga pe burta goala si cu echipamentele cumparate din bani proprii si redati-le bucuria de a face sport.

Marius (3 comentarii)  •  23 august 2011, 12:36

Apropo de acest subiect tin sa va atrag atentia ca noul stadion din Cluj dispune si de pista de atletism si spatii pt multe alte sporturi. Consider ca si National arena trebuia sa aiba pista de atletism deoarece a fost facut din bani publici, deci, nu doar pentru o anumita categorie de persoane.

Gigi Contra (10 comentarii)  •  23 august 2011, 13:15

Daca nu se face nimic in Bucuresti, nicio grija, la Cluj-Napoca noua arena sportiva (pentru ca nu este doar pentru fotbal) va dispune si de o pista de atletism…asa ca, macar se face ceva bun si in tara asta.
Dle. Ioanitoaia, nu v-ati saturat sa tot vedeti cum mint, dreg, aburesc politicienii din Bucuresti? Uitati-va si ce se mai intampla in restul tarii, ca doar Romania nu este doar Bucuresti!

unu (10 comentarii)  •  23 august 2011, 15:22

am fost inca de la inceput adeptul unei arene nationale polivalente. mi-e ciuda si acum ca primaria bucuresti a pus botul la amenintarile si vrajelile lu sandu mircea si a construit o arena exclusiv pentru fotbal. cu o arena polivalenta de 55.000 locuri, Bucurestiul putea atrage competitii majore de atletism, de la etape de golden league pana la europene si mondiale in aer liber. dar cand gandesti cu c u r u, ca c u r u sunt si rezultaatele. arena nationala va deveni in scurt timp arena concertelor, pentru ca echipa nationala nu avem, deci bucurestenii nu o vor umple la meciuri, echipele de fotbal din bucuresti vor juca putin pe ea (pana la primele datorii acumulate, cand le va fi inchisa usa), asa ca unica activitate o vor reprezenta concertele.

aut de poarta (328 comentarii)  •  23 august 2011, 16:47

Cine se pricepe cat de cat la fotbal stie ca e mai bine sa nu ai pista de atletism. Stadioanele struto-camila sunt de inspiratie comunista si arata dizgratios.

Asta nu inseamna ca atletismul trebuie abandonat. Daca Primaria s-a angajat, atunci sa le faca si lor un stadion adevarat !

lol (2 comentarii)  •  23 august 2011, 16:57

In schimb primariile (si guvernul) pompeaza transe de milioane de euro pentru catedrala mantuirii. Pentru popi si mita electorala intotdeauna sunt bani.

Miltiade (1 comentarii)  •  23 august 2011, 18:15

Numai dezvaluind asemenea porcarii se va putea face ceva si pentru sport. M-as bucura daca ati scrie cat mai des articole de acest gen.

Deleanu (4 comentarii)  •  23 august 2011, 18:22

Felicitari, domnule Ioanitoaia, dovediti ca sunteti un ziarist pe care nu il intereseaza numai faulturile si penaltiurile, ci si soarta sportului. Nu va necajiti ca sunt asa putine comentarii, poate ca articolul va fi citit de cine trebuie si atletismul va primi ce i s-a furat. Toata stima.

Caro (11 comentarii)  •  23 august 2011, 19:26

Felicitari pentru articol, ma bucura faptul ca va indreptati atentia catre altceva in afara de fotbal si ca demascati porcariile care s-au facut in detrimentul unui sport atat de complex si frumos cum este atletismul!

Gino (513 comentarii)  •  23 august 2011, 20:05

In sfarsit, un articol despre sport, nu tot felul de interpretari ale fantasmagoriilor si mitocaniilor lui Gigi Becali. Asa da, nu va opriti!

EU (3 comentarii)  •  23 august 2011, 21:25

Eu inca n-am inteles de ce Stadionul National nu putea avea pista de atletism.

Toma (148 comentarii)  •  23 august 2011, 21:26

Felicitari pentru articol! Imi place cand abordati si alte subiecte in afara de fotbal. Si ca de obicei o faceti cu maximum de profesionalism semnaland neregulile care se intampla chiar sub nasul nostru. Tineti-o tot asa!!!

Om-bun (2 comentarii)  •  23 august 2011, 22:48

Cu vreo zece ani în urmă, România era, încă, o forță în atletism.

sibelius (13 comentarii)  •  24 august 2011, 8:14

felicitari d-le ioani-toaia, far calauzitor al jurnalistilor de pretutindeni! sa ne traiti intru multi si frumosi ani!!!!

Botizan Ionut (4 comentarii)  •  24 august 2011, 8:40

As vrea sa faceti o ancheta cati membri ai FRA vor merge la CM din Coreea de sud , sa vedem si noi unde merg banii alocati pentru sportivi , in alta ordine de idei la Cluj va fii o pista de atletism , la standarde europene , poate hiar o etapa de Golden League nu va putea avea loc ( ai nevoie de piste de antrenament pe langa , cred ca in doar in parcul Babes ar fii asa ceva ) insa o competitie mai mica s-ar putea desfasura , ori exact cum a zis un coleg mai jos Romania nu e doar Bucuresti , miticii sa mearga la echipele lor favorite , si sa lase atletismul , poate e mai bine asa …

Cristi (42 comentarii)  •  24 august 2011, 9:29

De ce nu-l trage nimeni la raspundere pe Videanu si pe mircea sandu ?? (mircea sandu nu merita sa fie scris cu litere mari). Ei doi au facut toate combinatiile ca National Arena sa fie doar pentru fotbal.

Dorin (48 comentarii)  •  24 august 2011, 10:03

Nici eu nu inteleg de ce se numeste „National” cand doar folbal se poate juca… Nu rugby, nu atletism, nimic…

De la inceput am spus ca e o bataie de joc! FRF sa-si fi facut stadion, cum a facut FRA si FRR. adica atletismul se chinuie de 20 de ani sa termine stadionul ala de la sosea, FRR si-a facut stadion din metal ondulat, dar la folbalisti me trebuie stadion facut din banii platitorilor de impozite… si le trebuie in exclusivitate!!!!

petre (255 comentarii)  •  24 august 2011, 10:45

Pai atletismul nu intereseaza pe nimeni, nu e un circ, nu exista un jiji sau un borcea, drept care nu are decat sa dispara! Va felicit pentru articol si pentru ideea de a scrie si despre altceva in afara de mult prea coruptul si murdarul nostru fotbal!

ribelalu` (1 comentarii)  •  24 august 2011, 11:05

@ om-bun: Romania nu prea mai e de mult o forta in niciun sport. Singurele performante vin datorita unor sportivi de exceptie si nu datorita faptului ca exista scoli sportive de exceptie si baze sportive.
Pe vremuri existau scoli romanesti renumite: gimnastica, lupte, box, handbal masculin, caiac canoe, canotaj, atletism si de ce nu fotbal. Iar mult hulita Daciada avea meritele ei. La crosuri si concursurile de tranta si oina se descopereau multi viitori sportivi de valoare. Acum in cel mai bun caz mai speram sa ciupim cate o medalie doua. Cauze sunt mai multe dar principalele sunt: dezintereseul factorilor de decizie sportivi si politici, sifonarea de bani, lipsa bazelor sportive, dezinteresul celor din invatamant si de ce nu nesimtirea unor sportivi.

Grecu (8 comentarii)  •  24 august 2011, 23:51

O magarie, dar mai rau e ca nu raspunde nimeni. Tara lui Papura Voda…

Dragos B (1 comentarii)  •  27 august 2011, 8:28

Domnule Ioanitoaia,

In ultimii douazeci de ani ati popularizat pana la refuz toate nulitatile din fotbalul romanesc (Pacat de fotbal, pentru ca e un joc sportiv frumos!). Toti nemernicii si golanii.
N-ati avut timp pentru alte sporturi. A, ca mai aruncati asa, cate un codru de paine uscata si altor sporturi… He, he…
Doar ‘banul gros’ din mizeria fotbalului romanesc se scurgea.

La fel cum Mircea Sandu si Dumitru Dragomir au nenorocit fotbalul, dumneavoastra aveti o mare parte din vinã la nenorocirea atmosferei din sport.
Ati reusit sa stricati tot ce-ati facut frumos inainte de ’90. Pacat, mare pacat!

Multe-ar mai fi de spus da-ncepe treaba din Coreea de Sud.

Comentează