Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Retragerea lui Chivu

Anunțul lui Cristi Chivu că renunță la echipa națională i-a divizat pe suporteri. Unii socotesc că, deși va împlini numai 31 de ani pe 26 octombrie, acesta a ieșit din joc la timp, dacă nu cumva trebuia să iasă mai […]

duminică, 22 mai 2011, 4:12

Anunțul lui Cristi Chivu că renunță la echipa națională i-a divizat pe suporteri. Unii socotesc că, deși va împlini numai 31 de ani pe 26 octombrie, acesta a ieșit din joc la timp, dacă nu cumva trebuia să iasă mai repede! Judecata lor se bazează pe faptul, de necontestat, că randamentul lui Cristi a scăzut cu fiecare stagiune. Corect, stors de o competiție extrem de solicitantă ca Serie A și afectat de cîteva accidentări grave, una rezolvată printr-o complicată intervenție chirurgicală la cap, Chivu n-a mai strălucit în ultima vreme. N-a mai convins nici la Inter, nici la “națională”.

Dar inclusiv cei care consideră oportună decizia sa, ba o și salută, apreciază că s-ar fi cuvenit s-o amîne pînă după întîlnirea cu Bosnia. Întrucît partida din 3 iunie e crucială în perspectiva calificării la Euro 2012, aceiași susțin că trebuia neapărat s-o joace, că era obligat. Numai și pentru moralul “tricolorilor”, pentru starea de spirit a componenților formației ale cărei culori le-a apărat de 75 de ori și a cărei banderolă a purtat-o în 50 de meciuri. Cum n-a făcut-o, respectivii s-au grăbit să-l acuze de lașitate și de trădare, ceea ce nu e doar o exagerare, ci chiar o aberație

Mai numeroși, alții regretă însă retragerea lui. “A plecat căpitanul, am rămas cu plutonierii și cu căprarii”, nota cineva pe blogul Gazetei. La rîndu-i, Gică Popescu mergea și mai departe: “Tinerii au pierdut un exemplu!”. La acest capitol chiar nu-i de discutat deoarece Chivu a constituit permanent un model, recomandat fiind de o carieră impresionantă. Campion în Olanda și în Italia, el e singurul fotbalist român care a izbutit să cîștige ca titular Champions League în formula ei modernă, cu siguranță cea mai exigentă.

Cîntărind opiniile pro și contra Chivu, sîntem tentați să afirmăm că adevărul se află undeva la mijloc. Astfel împăcăm ambele tabere. Ca autor al recentului articol intitulat “Nedrepți cu Chivu”, cred ferm în continuare că mai multă dreptate, covîrșitor mai multă, au aceia care regretă abandonul lui Cristi. Nu, adevărul nu se află la mijloc, e de partea celor care-l înțeleg pe Chivu cînd declară cu tristețe că nu se mai simte capabil să lupte în paralel și eficient pe două fronturi. Înaintea vîrstei, oboseala și uzura își spun cuvîntul în cazul lui. Probabil că și atmosfera din jurul echipei naționale, cu Răzvan pe picior de plecare, cu Lupescu în prag de concediu etc., dar asta deschide alt subiect, de dezbătut cu un viitor prilej.

Exponențial pentru o generație pe care a și marcat-o, pe cît de talentată, pe atît de risipitoare, Chivu a reușit, din păcate, puțin din ce și-a propus. O admite el însuși cu bărbăție. Spre deosebire de alții însă, Cristi și-a făcut mereu datoria ori măcar s-a străduit și, în ciuda suspiciunilor stîrnite de absența lui de la Zenica, n-a trădat niciodată. A pus suflet și onoare. Iată de ce, prin retragerea lui, echipa României devine mai săracă într-un moment în care ex-căpitanul ei se pregătește să-și ocupe locul arvunit și meritat în istoria fotbalului nostru. Pentru că, fie și lipsită de glorie, istoria e tot istorie.

Comentarii (64)Adaugă comentariu

ulyse (14 comentarii)  •  23 mai 2011, 11:37

Chivu a fost un muncitor, nu un talent.
El a fost „adus la maximul pietii” de Ajax , pus capitan si vandut pe bani grei dupa care, a devenit un mare trisor , un infumurat care dadea lectii intregii natiuni ( incapabile sa-i inteleaga sacrificiul si marele talent) vorbind flegmatic, de sus, ca un filozof la babuini dar ( stupoare ) cand era chemat la nationala : fie era bolnav, fie se imbolnavea pe parcurs , fie juca „de-a latul” pt fotografi si fratii minune Becali. Nu-i nici o pierdere , sa plece si sa se termine cu generatia asta de fitzosi si raniti in aripa.
De aceea a castigat Otelul campionatul, ca nu are in echipa fitzosi !
Daca s-ar inchde Bambu si alte 2-3 cluburi, cei din Bucuresti ar lua 50 de ani la rand campionatul.
Chivu…12 ani capitan , 0 ani jucator.

ulyse (14 comentarii)  •  23 mai 2011, 11:41

Cele spuse de mine mai sus sunt valabile pt nationala.
Aici banii sunt putini si tb sa lupti pt chorazon…
Chivu e un mercenar, un om care NU re respect pt tara, nationala si alte povesti = doar pt bani.
Daca era la inceputul carierei sau avea 31 de ani si juca la CFR…venea in genunchi la nationala si nu pleca pana nu stingeau nocturna.

ady (3 comentarii)  •  23 mai 2011, 11:47

la 23 de ani a explodat si mai multe cluburi l-au dorit, nu stiu insa de ce a ales ROMA. Din punctul meu de vedere nu se potrivea stilul sau de la Ajax cu ce se joaca in Italia unde atacul este pe ultimul loc important este sa nu primesti gol, deci un joc de uzura care te solicitata maxim si esti predispus la accidentari. Foarte multi jucatori si-au incheiat carierea in Italia din cauza accidentarilor grave.
A avut evolutii bune la toate echipele la care a jucat, exceptie de la regula este acest sezon, insa nu este doar el vizat toata echipa INTER este de nerecunoscut.
Dupa accidentarea la cap nu a mai fost acelasi jucator, are teama de dueluri unu la unu, nu mai pune osu cum se zice.
Poate planuieste sa se retraga de tot din viata fotbalistica, acum este tata si nu poate risca sa ajunga in postura in care se afla saracul Nesu.
Putem sa fim mandri cu Chivu, are cel mai impresionant CV ca si trofee, in generatia sa. Ca nu a reusit nimic cu Romania este partea a doua, in fond si la urma urmei un trofeu sau o performanta notabila nu se atinge printr-un om ci prin echipa si aici ROMANIA sufera.

yaruk (43 comentarii)  •  23 mai 2011, 12:11

la finala CL de anul trecut a fost cam cel mai slab de pe teren asa ca nu o mai tot ardeti cu chivu.
Sunt in romania destui mai buni ca el.
Nu e nicio paguba; mai cautati si jucatori tineri dornici de afirmare nu toata ziua o ardeti cu mutu si chivu ca ne-am cam saturat…e prea mult totusi

joe (11 comentarii)  •  23 mai 2011, 12:55

Probabil ca nu mai poate . Are si el dreptate . Sa-l lasam in pace . Ridicam statui de fum …cam asta e rolul presei noastre sportive . Daca un ziarist serios si onest ar lua toate meciurile jucate la nationala de Chivu cu cronicile de la acea vreme ….repet onest si profesionist am descoperi ca au fost multe meciuri cand ne-a sarit inima din piept de teama la unele prestatii ale lui . Chiar imi aduc aminte ca parca la meciul amical cu Germania ( 5-1) pe Giulesti a iesit repede…o accidentare …si totul a fost perfect …iar unii chiar au zis mersi . Sunt de acord cu cei care spun ca trebuie respectat si sa ii multumim pentru ce a facut sau nu a facut , dar cam atat . Probabil ca nu isi va dori un meci de retragere ( asa cum a avut Hagi ) pentru ca in aceste conditii nu stiu cine s-ar mai incumeta sa il mai organizeze . O ultima intrebare . Tinand cont ca la ultimele meciuri , ori a lipsit ori pe ultima suta a plecat datorita accidentarilor cred ca onorabil din partea lui ar fi fost sa anunte mai de mult , poate dupa meciul din Bosnia , nu acum la spartul targului . Acest anunt de acum mie nu imi miroase prea bine . Are un iz de complicitate sau mica conspiratie . TOATE BUNE CHIVU .

Un Fost Suporter al Nationalei (48 comentarii)  •  23 mai 2011, 14:18

In locul lui Chivu, ma retrageam de la nationala odata cu instalarea marelui selectioner Razvanel Lucescu. Dar nu uitam sa ii trag la raspundere pe marii destepti Sandu si Lupescu dupa ce criterii au numit ei selectionerul? Si cum de este posibil sa nu pui selectioner un antrenor care a castigat campionat sau campionate? Si pui unu care nu a vazut in viata lui o medalie de campion care sa o castige el !?
Chiar si un Antrenor Strain care a castigat Campionate puteam sa instalam.

bulanov (2 comentarii)  •  23 mai 2011, 14:37

Chivu , este suma unor ghinoane si circumstante favorabile. Ghinioanele?
– A jucat pentru o Romanie al carui campionat este tot mai slab de la an la an, datorita mafiei si coruptiei generalizate si in fotbal si a badaranilor pricopsiti care au ajuns patroni ce cluburi.
– A facut parte dintr-o generatie de fotbalisti care a fost permanent ignorata de patroni preferandu-se nulitatile din strainatate.
– A avut cateva accidentari care i-au mai temperat avantul pe la echipele la care a jucat.
Circumstante favorabile?
– A reusit sa atraga atentia cu jocul sau nu foarte stralucit dar ordonat si s-a ridicat relativ repede deasupra mediocritatii celorlalti colegi ai sai.
– A avut sansa sa plece din gunoiul asta de tara si sa joace la echipe mari.
Tragand linie si adunand Chivu este un produs al epocii de kk in care traim dar care a fost putin slefuit pe afara.

marian (1 comentarii)  •  23 mai 2011, 14:58

nu trebuia sa anunte inainte de meciul decisiv.proasta alegere

mihail-ploiesti (8 comentarii)  •  23 mai 2011, 15:05

nu va e rusine fratilor sa-l atacati toti pe chivu? nu-i vorba ca mai apare cite unul care-i da jos nadragii si-l pupa, dar chiar asa sa-l criticati toti pe cel care a fost capitanul echipei nationale de fotbal (am specificat aceasta ca sa stie cei neavizati ca a jucat in nationala de fotbal si nu la turca sau popice), pe unul care si-a dat viata ptr. echipa de club dar la nationala de cite ori era mai greu ne-a tras chiulul sau s-a dat lovit.hai ca m-a luat gura pe dinainte. ce vrei ? nu pot sa mint ca dragomir sau m.sandu.din partea mea ca iubitor al nationalei de fotbal, nu pot sa spun decit : RUSINE CHIVU…. NU NE-AI REPREZENTAT NICIODATA NATIUNEA.

ionut (3 comentarii)  •  23 mai 2011, 15:37

cu respect a fost un fotbalist bun,dar nu si un capitan de nationala care sa intre in vitrina de aur!! eu unul consider era si timpul si este inca timp si pt.alti so faca!! hau sa fim seriosi chivu a fost cred ca cel mai slab capitan al romaniei din istoria ei,si asta o spune -cifrele vorbind numai de nationala ca la club a fost mereu super!! DACA NE UITAM BINE ROMANIA A AVUT CEA MAI SLABA:DE INSUCCES GENERATIE SI ASTA TOT CIFRELE O SPUN;CADEM CONTINU SI ASTA DOARE;CU NISTE JUCATORI CARE INTRA IN COMA PT:CLUBUL LOR DAR PT:NATIONALA VINE DOAR PT:FIGURATIE:HAI SA FIM SERIOSI DACA CHIVU MERITA SA FIE PUS IN VITRINA DE AUR A NATIONALEI ATUNCI-ADEVARATI CAPITANI CA-HAGI-POIPESCU;UNDE AR TB:SA-I PUNEM??? DA A FOST UN EXEMPLU DAR CU RESPECT NU-L RIDICATI IN SLAVI CA NU A FOST UN -MARE CAPITAN-NICI MACAR PE JUMATATEA LUI POPESCU!!!!!!!

Giorgica (2 comentarii)  •  23 mai 2011, 15:45

Un exemplu de seriozitate si ambitie, asta a dost Chivu pt toti fotbalistii tineri. Un mare capitan, care ne va lipsi, cu siguranta.

Victor Alartes (1 comentarii)  •  23 mai 2011, 16:53

CHIVU, CAPITANUL NATIONALEI LUI MUTU

S-a retras Chivu, capitanul deceniului irosit al fotbalului romanesc. Foarte multi il condamna. Unii ar vrea sa se desfiinteze nationala, dar Chivu sa continue sa vina. Sa semneze condica. Sa-si faca datoria de capitan: sa paraseasca ultimul vasul care se scufunda. Dar tine datoria asta la infinit? Trebuie dat vasul la fier vechi cu capitanul pe punte, zbatandu-se de unul singur?

Unii il acuza ca a stat prea mult accidentat. Poate, dar s-a accidentat jucand – pentru Ajax, pentru Roma, pentru Inter Milano, pentru nationala. Nu a stat drogat.

Pana la urma, drama lui Chivu e ca a fost capitanul nationalei lui Mutu. Nu trebuia sa fie deceniul lui. A fost cel mai sobru si mai echilibrat, nu cel mai talentat din generatia sa. Dar ratacirile fiului risipitor Mutu, care a driblat totul, pana si fotbalul, l-au obligat sa poarte de 50 de ori banderola pe care a preluat-o la doar 21 de ani. Sa ne gandim cum ar fi aratat anii ’90 daca Hagi il lasa singur la greu pe Gica Popescu…

Si nu e vorba doar de Mutu. “Vezi, capitane? Stateai singur in casa!” ii spunea Lobont lui Chivu intr-o reclama la bere, dupa ce il luase cu japca la carciuma. Nu, Loby, nu statea singur numai acasa, l-ati lasat singur si pe terenul de fotbal! Pana s-a plictisit si a plecat. Sau n-a mai venit. “Prietenii”, pe care el i-a asteptat pe teren, stiu de ce…

Adevarul e ca Romania nu i-a putut oferi lui Chivu o echipa si un proiect. In 1999, cand a debutat el la nationala, selectioner era Piturca. Apoi a venit Jenei. Apoi, Boloni. Au urmat Hagi, Iordanescu si din nou Piturca. Si, ultimul pe lista, Razvan Lucescu, care e si el pe picior de plecare. 6 antrenori, dintre care unul de doua ori. Mult prea multi pentru a vorbi de un proiect coerent.

A fost si Chivu un cal negru pe tabla de sah a fotbalului romanesc. Chiar pozitia lui in teren se potriveste acestei metafore: fundas central sau fundas stanga. A plecat la 18 ani in strainatate si nu s-a lasat pana n-a cucerit Liga Campionilor. Acasa, calul a fost nevoit sa fie liderul unei echipe in care regele, decarul, a ajuns sa se numeasca Florescu – cel ce nu joaca nicaieri –, nebunul a alternat momentele magice cu suspendarile si petrecerile fara sfarsit, iar pionii au ramas niste eterni anonimi, care au carat cum au putut un pian invechit la care nu prea mai canta nimeni… Pe la 30 de ani, calul negru a abandonat.

Sa admitem ca, dupa deceniul de aur al lui Hagi, a venit o vreme secetoasa. Lumea zice ca ar fi tare bine daca s-ar naste un nou Hagi. Eu zic ca ar fi bine, dar deloc suficient. Trebuie sa apara si cineva care sa asambleze un minimum de Tiki Taka in jurul acelui Hagi II! S-a vazut cat a putut face Messi fara Tiki Taka la Mondiale…

E timpul pentru un nou inceput. Pentru o noua echipa nationala. Si pentru un nou capitan de cursa lunga. Poate Torje, poate Pantilimon, poate altul. Ceea ce conteaza cu adevarat e sa existe un proiect consistent pe termen lung. Dar in fotbalul romanesc Lung e doar un portar. Nu si un orizont de timp.

milan6 (29 comentarii)  •  23 mai 2011, 19:44

“A plecat căpitanul, am rămas cu plutonierii și cu căprarii”, nota cineva pe blogul Gazetei.
Am ajuns „Cineva” pe blogul Gazetei !
FORTA MILAN !
Hai si FORTA NAPOLI !
Stie Dl Ovidiu de ce !

Cont Vlad (2 comentarii)  •  25 mai 2011, 12:32

Va rog din suflet nu-l mai laudati atata,de fiecare data cand aveam meciuri importante se dadea lovit,imi pare rau sa o spun dar avem jucatori mai buni ca el ,si bineinteles nu cu atatea fite cate avea el ,izbucniri si reactii dure atat in teren cat si in afara lui

Comentează