Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Citeşte un editorial eveniment semnat Ovidiu Ioaniţoaia despre Adrian Păunescu » Amintire cu turn şi pion

Am lucrat cu poetul ­Adrian Păunescu, mai corect spus, sub conducerea acestuia, din 1972 în 1985. Cum Flacăra devenise avangarda ziaristicii româneşti, fiind unul dintre puţinele locuri în care se scria şi despre oamenii necăjiţi, redacţia cuprindea ziarişti ce-au lăsat […]

miercuri, 3 noiembrie 2010, 9:38

Am lucrat cu poetul ­Adrian Păunescu, mai corect spus, sub conducerea acestuia, din 1972 în 1985. Cum Flacăra devenise avangarda ziaristicii româneşti, fiind unul dintre puţinele locuri în care se scria şi despre oamenii necăjiţi, redacţia cuprindea ziarişti ce-au lăsat semne în urma lor. Cu regretul de a-i uita pe unii, îi numesc pe Adrian ­Dohotaru şi ­Eugen Seceleanu, din păcate, ambii dispăruţi prematur, pe Dorin Tudoran şi Ilie Purcaru, pe Cornel Nistorescu şi George Arion, pe Magda Mihăilescu şi Nicolae Cristache, pe Horia Pătraşcu şi Răzvan Bărbulescu, ei înşişi ajunşi ulterior şefi de publicaţii. Oameni cu operă, alături de care Adrian Păunescu a reuşit să impună o revistă, dar şi să înte­meieze o şcoală de gazetărie. O universitate, chiar o academie.

poza-fanus-neagu-ovidiu-ioa.jpg

Mai toţi însă, inclusiv subsemnatul, cu dosare proaste, cu bube. Adrian Păunescu s-a luptat să ne angajeze de parcă s-ar fi zbătut pentru propria-i cauză, pentru propriu-i destin. Am spus-o şi o repet: fără mîna de ajutor ce mi-a întins-o, ca un colac de salvare, într-un moment în care politrucii “epocii de aur” mă catalogaseră drept “duşmanul poporului”, aş fi ieşit definitiv din presă. Iată de ce, pe lîngă un deosebit respect, îi port şi o nemărginită recunoştinţă. Imprescriptibilă.

În 14 ani, am învăţat de la Adrian Păunescu cît într-o viaţă. Între altele, mi-a transmis admiraţia pentru Dobrin şi dragostea pentru Universitatea Craiova, iubirile sale niciodată trădate. Dar şi convingerea că în meseria de ziarist nu există ­amînare, totul trebuie făcut acum, imediat. ­Dacă voia un interviu sau un reportaj şi întîrziai, nu admitea nici explicaţii, nici scuze. Tip greu de mulţumit, uneori imposibil, amesteca intransigenţa unui comandant de oşti cu o duioşie de copil. Avea toane şi, în funcţie de ele, te amenda cu sînge rece ori te premia cu generozitate. Nu ezita să împartă sancţiuni, însă la fel de repede uita de ele. De fapt, nu uita. Doar mima, interpreta un rol. Înainte de a fi altceva, era un actor înnăscut.

Acum, într-un moment în care Adrian Păunescu suferă pe un pat de spital şi veştile scăpate dinspre Urgenţă nu-s liniştitoare, îndrăznesc să evoc o întîmplare comună mai degrabă hazlie și, vor zice unii, nu cea mai potrivită. Nu mă îndoiesc însă că poetului i-ar plăcea să şi-o reamintească. Sigur i-ar smulge un zîmbet, i-ar alina durerea.

Într-o seară, pe la 10, jucam şah în birou cu Victor Niţă. A nimerit peste noi şi ne-a ameninţat cu voce tunătoare că vom fi amendaţi. Observaţia că programul s-a încheiat de la ora 8 l-a enervat şi mai rău. “Băieţi, l-am auzit, greşiţi fundamental ­deoarece în profesia asta timpul muncii e tot timpul! Nu s-a inventat încă termenul în afara programului!”.

A trîntit uşa, dar s-a întors peste 5 minute la fel de vijelios. Strînseserăm piesele şi discutam altceva cînd ne-a cerut să le reaşezăm. Ne-am conformat, iar la întrebarea “cine-i la rînd?”, am răspuns că eu. “şi ce-ai fi mutat?”, la care am îngînat “cred că turnul”. Considerîndu-se priceput, a aruncat o privire scurtă peste tablă şi i s-a adresat lui Niţă: “Dacă Ovidiu mişcă turnul, tu ce faci?”. Victor s-a gîndit o clipă şi a decis că va împinge un pion. “De acord cu pionul, a comentat Adrian Păunescu, însă treaba cu turnul e o prostie, duce la mat!”. Curioşi, am aşteptat continuarea şi ea n-a întîrziat: “Pentru că Niţă ştie şah, numai Ioaniţoaia va plăti amendă!”. Pînă la sfîrşit, cum bănuiţi, n-am plătit nici eu. Pur şi simplu, poetul se alinta.

Aş fi fericit să-şi revină şi să poată parcurge aceste rînduri, pe care le închei urîndu-i să fie tare şi să învingă boala! Multă, multă sănătate!

Comentarii (121)Adaugă comentariu

DORU (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 22:21

o intreaga „terra nova” il asteapta pe maestru!

Pablo (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 22:56

Daca asta e un mare poet, Eminescu ce a fost? Se pare ca si acum in anul de gratie 2010 romanii se feresc sa spuna adevarul despre Paunescu… un lingau la comunistii analfabeti care au condus tara aia atata amar de vreme !

bdg66ro (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 23:13

citind comentariile am vazut ca multi au inteles ce a facut poetul – s-a folosit de regimul comunist si a publicat poezii contra lor.poezii ce te infioara…subtile , poate prea subtile ptr cenzura comunista .omul e un geniu….cititi paunescu si -mi veti da dreptate. si eu il credeam o jigodie dar am citit operele lui, nu toate, si acum ii doresc sanatate.l-am judecat gresit. e ruda cu eminescu , cu vieru,si cu noi,poporul roman.

dc (14 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 0:08

Am aproape 41 de ani, am trait acele vremuri si pot spune ca de unele momente imi amintesc cu mare bucurie. Nu inteleg de loc mesajele postate de Bazileon si George. Cu certitudine Adrian Paunescu este un mare poet, iar Cenaclul Flacara a fost o manifestare exceptionala pentru acele vremuri. Nu stiu nici o poezie a lui Paunescu despre Ceausescu sau despre PCR, in schimb stiu unele marcante, pe care le stiti si voi, dar nu cred ca stiti de cine-s scrise. Poate unii isi mai amintesc emisiunile radiofonice ale lui Ovidiu Ioanitoaia de pe la 8-9 seara, incercam sa nu pierd nici una, captivante, le-as mai asculta. Parerea mea este ca vorbiti in necunostinta de cauza, n-o mai faceti. Din vremurile trecute voi n-ati ramas decat cu Ceausecu si PCR? Dupa cum scrieti, cred ca n-aveati nici 10 ani in 1989…

Schnappi (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 0:12

„Flacăra devenise avangarda ziaristicii româneşti”, Ioanitoaia persecutat iar bardul idem. Chiar nu mai aveti cui sa vindeti povesti?? Te miri ca si Valentin C. era persecutat de comunisti.

johnson (2 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 0:56

Din pacate voi romanii o sa cautati mereu sa scoateti in evidenta numai lucrurile negative ale unui om,
comunitati, natiuni…
Si foarte rar, capabili sa va respectati si pretuiti valorile.
Si aveti extraordinar de multe !!!
Adrian Paunescu este una din valorile incontestabile ale poporului roman.
Ar fi o mare pierdere spirituala pentru Romania.
O tara care merita mult mai mult decat are acum…

Come on, Romania !!

dorel (liege) (9 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 1:12

george si pablo,respecte pt libertatea de-a gindi si vorbi dara voi doi ,nu stiu de ce ,dara am impresia ca nu ati trait ani in care locul bunatatilor de azi era luat do-o ora ascultata la europa libera(cu neculai c.m. sau monica lovinescu).nu este vina voastra dara nici nu sunteti obligati sa da-ti cu piatra intr-un simbol al tinerti noastre.scuze daca v-am inoportunat dara trebuie sa fi trait ani 75-89 ca sa apreciezi un om precum DOMNUL PAUNESCU.Noi am trait vremuri in care bunatatile superficiale de azi erau inlocuite de versuri profunde si pamflete scrise cu adevarata penita cu cerneala.inchei prin a-mi cere scuze daca nu ajung la inaltimea buricului degetelor dvs.o seara buna.
P.S.Steaua a cistigat cu o anonima din campionatul tarii lalelelor asa ca nu mai conteaza ca Domnul Paunescu face aller-retour intre bucuresti si poarta pazita de sf.petre….gigi sa fie pe val,scuze dara ce mult e sa fii departe de asta tare prefacuta….(in ce???????????????°

Stefan Varga (5 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 1:34

„Podul de piatra s-a darimat,
a venit apa si la luat.
Vom face altul….”
Mircea Florian il cinta la cenaclu.

buzik (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 1:44

poete e poet dar ca om e un nimic

VLAD ALEXANDRESCU (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 1:57

Adrian Paunescu a facut unele si altele .. ok .. dar este un mare, mare, mare poet … pe care-l cunoastem. Eu il consider cel mai talentat poet cunoscut public din toate timpurile. Ideea este ca mai sunt si alti multi poeti/e superbi/e in Romania – care sunt cunoscuti doar in cateva cercuri. Sper sa-si revina!

veronica (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 10:18

A plecat la ceruri antre sfinti marele poet ADRIAN PAUNESCU ,sa dus la ceruri sa duca cenaclu FLACARA si poemele sale sa fie cunoscute acolo an vecie,dumnezeu sal ierte condoleante.

iulian (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 10:22

A murit cel mai mare poet al secolului xx/xxI.Dumnezeu s-al odihneasca in pace.Imi plinge inima de durerea pentru pierderea unui „parinte” drag care a facut viata mea una reala, plina de speranta si iubire.Am trait anii cenaclului FLACARA ani deosebiti.Am trait poeziile lui si mesajele transmise prin acestea.Regret mult aceasta pierdere care a lasat un mare gol.care nu se va umple nicicind.Nu te voi uita niciodata si sper sa ne intilnim acolo sus in lumea vesnica .Condoleante familiei.Un mare admirator din SCOBINTI jud.IASI pe numeRosca Iulian

bazileon (18 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 11:32

Lucian, iti multuimesc pentru buna parere, dar, crede-ma, argumentele tale dovedesc cu prisosinta ca trebuie sa ti-o retragi. In treacat fie spus, nu il (mai) apreciez pe Tolontan.
As vrea sa-ti spun ca in probleme de acest gen, opinia majoritatii nu are nici o valoare, fiind formata de obicei de mardeiasi interesati ai spatiului public (fie ei politicieni, clerici, ziaristi, istorici etc). Ar trebui sa-mi concezi macar atat, ca ignoranta si ideile luate de-a gata predomina in randurile omenirii – dintotdeauna (vezi teoria pamantului plat, geocentrismul, heliocentrismul etc).
Cat despre marii ziaristi si marile organe de presa, de, ce sa zic? Raman la parerea mea. Am suficiente temeiuri, dar mi-e lehamite sa le expun; nu-ti vei schimba opinia.
Sanatosi sa fim si cumpatati, nu ca raposatul, D-zeu sa-l ierte!
Scria cineva ca peste un secol se va vorbi despre Paunescu ca azi despre Eminescu. Nu ar fi de mirare. (Banuiesc ca persoana nu are habar de multitudinea acestor discutii si numeroasele atitudini critice si polemice ce-i scot din minti pe aparatorii canonului!)
Dar daca in perioada Luceafarului poetii buni se numarau pe degetele unei maini de muncitor forestier, are cineva dintre laudatorii barcanului idee cati poeti „grei” a dat Romania secolului XX? Ma scarbesc astfel de clasamente, dar, socotind spatiul in care ne aflam, crede cineva, cat de cat „scolit” (multumesc!), ca recent repauzatul ii va surclasa pe Arghezi, Blaga, Barbu, Bacovia – si ma opresc doar la marii interbelici.
Sa zica mersi posteritatea-i daca va fi amintit odata cu un Vlahuta, Goga Cosbuc ori Desliu sau Beniuc; mie tare mi-e teama ca doar un Neculuta-i va tine tovarasie!
Modelul nedisimulat al Bardului a fost Maiakovski – si acela, mai mare ca viata, pe cand traia (si mult mai onest, in treacat fie spus!). Si unde-i el acuma, in rusnicul panteon?
In incheiere, despre chestiune, in afara de dl Ioanitoaia (cu partipriurile sale), mai nimeni nu a scris in cunostinta de cauza. Majoritatea (sic!) a imbratisat opinia creeata inca din timpul dictaturii – fara nici o legatura cu lirica si poietica – ca „Paunescu e mare poet”
Daca exemplele sunt „Repetabila povara” si „Imnele” Craiovei si Rapidului, ne-am lamurit!
Dar cine-si mai aminteste de celebrul vers: „Purice de pace, pardon …etc”. O, tempora!
PS: singurul titlu ce nu i se poate lua lui Paunescu este acela de „poet de curte”.

bazileon (18 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 11:52

dc: iarta-ma, dar n-ai trait nimic! Chiar daca ai fost contemporan, se pare ca nu ai inteles nimic.
Nu a scris poezele cu ceasca? Ia de-aici: „Juram sa crestem demni de maretia / Acestor vremi eroice! Juram ! / Partidul, Ceausescu, Romania / Ne dau puteri sa crestem, sa-nvatam!”.
Sigur, sunt oameni care socot ca Hitler a fost un om foarte talentat, buni cu prietenii si cei apropiati, iubitor de animale, vegetarian, nefumator…ce-o avea lumea cu el?!

Grig.-Senior (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 13:01

Am 80 de ani,am trait sub totate regimurile politice din 1930-2010.Am ceva carte si mai important”scoala vietii”.Cred ca pot emite o parere ,cat de cat, valabila.Omul Adrian Paunescu a fost un mare poet al poporului roman si un politician de frunte;a militat pentru demnitatea si interesul national.A fost un nationalist luminat.In anii socialismului,cand societatea era scufundata in letargie,a fost singurul animator cultural al tinerei generatii,care a sadit speranta mantuitoare.Suflet sensibil a dat un vers nemuritor!Dumnezeu sa-l ierte!

iuvim rabora (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 14:05

E foarte trist.Un foarte mare poet nu mai e printre noi.Un geniu.Atat de usor scria, un har de la Dumnezeu in a compune versuri.Tresar cand recitesc”Ruga pentru parinti”,”Repetabila povara”,”Totusi,iubirea”,”Ce usor mi-ar fi,daca nu te-as iubi”. Oh…Doamne,cat adevar,cat talent.Imi pare foarte rau ca ai plecat,Maestre.Ma bucuram sa mai ramai,mai aveai multe de spus.Fii sigur ca nu te vom uita si te vom iubi mereu. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace,iar celor ramasi sa le aline suferinta.

dorel (liege) (9 comentarii)  •  5 noiembrie 2010, 15:36

Sa-i fie somnul usor si plopii aproape.Dumnezeu sa-l ierte.

is (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 13:54

Cand nu suntem in stare sa intelegem geniile,ce facem? Le hulim!Si ,este atat de usor sa denigrezi ,sa ponegresti…Spunea bine cineva mai sus,ca noi romanii nu suntem in stare sa ne apreciem valorile!Oare de ce?
In orice caz,putini citesc dar si mai putini inteleg!Poeziile lui,trebuie citite printre randuri,altfel ce ar mai fi poezia!?
Stima profunda pentru acest om deosebit si -i doresc acolo sus,unde sunt sigura ca-l va primi Dumnezeu ,sa ne priveasca in continuare cu dragoste!
‘Daca nu te-as iubi,cat de usor mi-ar fi….”Frumos!

emil (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2010, 14:57

Poezia nu i-o discut , e chestiune de gustul , si sensibilitatea fiecaruia . Faptul ca l-a „cantat” pe Ceausescu spune multe in legatura cu valoarea umana a personajului. Geniul, cel mai mare poet , etc etc …hai sa fim seriosi. Nationalist? cu siguranta , era un fel de taleban o unealta folosita de regimul comunist pentru a distrage atentia tineretului de la abisul in care se afunda tara. Nationalismul „practicat” de Paunescu era ca un venin ,otravea constiintele si distrugea echilibrul ratiunii . Cenaclu Flacara imi dadea impresia unei secte de exaltati condusa de un guru ipocrit pervers egocentrist . Eram foarte mic cand miscarea a ajuns la apogeul ei insa am amintiri puternice de atunci. Era iluzia de libertate un catalizator al atentiei generale o sabie cu doua taisuri , o bomba cu efect intarziat …a inoculat si a accentuat acea constiinta nationala care acum nu ne permite sa ne ridicam. Credem ca suntem geniali , ca nu exista popor mai deosebit in lumea asta , ne-a invatat sa ne smiorcaim si sa ne exaltam in fata unor valori supraevaluate . Mai lipsea o doza de „ortodoxism sanatos „(doza pe care a adaugat-o dupa 89) ca sa fi devenit un popor fundamentalist , narcisist schizofrenic. Personalitatea lui Paunescu era dominata de un ego care depasea cu mult dimensiunea fizica a persoanei Paunescu . Era rasfatat de cuplul Ceausescu si tratat ca un copil minune , i-a fost atribuit-a imaginea (pe care si-a insusit-o fara complexe) de geniu si s-a comportat ca atare sarind de multe ori calul dar iertat mereu asa cum se intampl pe vremuri cu bufonul curtii . A trait alimentand alaturi de altica el cultul personalitatii ceausestilor , s-a ploconit si s-a prostitual intelectualmente in fata unor semianalfabeti unor nulitati . Aproape ca imi vine sa spun ca vina pentru dezastrul moral economic social provocat de dictatura comunista apartine mai mult unora ca Adrian Paunescu, Vadim , Iliescu, Sergiu Nicolaescu etc etc decat lui Ceausescu insusi . Ceausescu a fost creat si manipulat de catre un sistem care actiona din spatele unor pozitii secundare mai putin vizibile dar mult mai comode. Paunescu a fost parte din acel sistem care acum duce Romania in fundul abisului. Dupa 89 ar fi avut posibilitatea sa se dezminta sa demonstreze prezunta genialitate insa nu a facut-o s-a alaturat lui Iliescu si a continuat opera de „poet de curte ” cu acelasi zel , cu aceleasi instrumente acoperindu-se de ridicol si distrugand si putinele lucruri pozitive care-i ramaneau .

DOBRE IOANA (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 1:54

Regele a murit! Traiasca regele!

Zăpezile postume au început să cadă
Şi lumea, adevărul a început să-l vadă
Cum la nevreme iarna în vară azi începe
La fel plecarea ta, eu nu o pot pricepe.

În vine îmi îngheaţă cuvântul de iubire
Cum te-am iubit în viaţă, poete, în neştire!
Cum m-am rugat la stele mereu să lumineze
Suişul vieţii tale, mereu pe metereze.

Sărac şi fără vlagă, mă laşi acum o pradă
Să duc lămpaşul tău în lumea de paradă.
Biet lampagiu se duse într-o audienţă
La însusi Dumnezeu, să ceară-acum clemenţă.
(pentru poporul său.)

Să stăm în rugăciune şi să luăm aminte
Că viaţa-i trecătoare şi trece prin morminte!
Să nu uiţi niciodată, popor înstrăinat
Cum, către Dumnezeu, poetul te-a-nălţat!

Ioana Voicilă Dobre

dorina (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2010, 10:41

Adrian Paunescu a fost o pata de lumina, cantec culoare si in special libertate in perioada cenusie traita de noi cei care acum avem peste 50 ani.Cei care hulesc valorile romanesti ar trebui sa se gandeasca ce au daruit ei,pana acum, celorlalti( parintilor ,fratilor, prieteilor, oamenilor de pe strada estc) In general cred ca nimic, deocamdata.Sper din sufletul meu de mama ca viitorul sa fie mai bun pentru copii nostri si sunt sigura ca odata cu etatea isi vor schimba si parerile .Mostenirea lasata de Adrian Paunescu este nepretuita si va dainui vesnic alaturi de toti marii poeti romani.Imi pare nespus de rau ca moartea l-a rapus pe Maestrul si sper sa-si gaseasca linistea si pacea acolo de unde nimeni nu s-a mai intors.
Dumnezeu sa-l odihneasca.
Condoleante familiei indoliate.

Comentează