Cu 8 români?
Ideea de a reduce numărul jucătorilor străini nu-i rea, dar aplicarea ei imediată ar constitui un abuz grav
În esență, ideea Comitetului Executiv de a le cere formațiilor din primul eșalon să treacă pe foaia de arbitraj minimum 8 români […]
Ideea de a reduce numărul jucătorilor străini nu-i rea, dar aplicarea ei imediată ar constitui un abuz grav
În esență, ideea Comitetului Executiv de a le cere formațiilor din primul eșalon să treacă pe foaia de arbitraj minimum 8 români NU e REA. Ea ar încuraja descoperirea, creșterea și promovarea talentelor autohtone. Implicit, ar servi echipelor naționale A și de tineret, chiar și de juniori. Inițiativa merită analizată și din pricina contextului. A faptului că importul de jucători, destui modești ca valoare, a devenit la noi o modă, ba s-a transformat și în inflație.
Pe parcursul sezonului încheiat deunăzi, au evoluat în Liga I 195 de străini, cei mai mulți pentru CFR Cluj (26), pentru Gloria Buzău (22), pentru Poli Timișoara și pentru FC Vaslui (cîte 18), iar cei mai puțini pentru FC Brașov (4) și pentru FC Argeș (2). Reprezentînd 36 la sută din totalul jucătorilor rulați, procentul străinilor nu-i mare, ci FOARTE MARE.
Cînd vine vorba despre aplicarea variantei recent anunțate de FRF și LPF, lucrurile însă se complică. Nu mai sînt atît de simple. Întîi și întîi, deoarece clauza amintită îngrădește libera circulație a forței de muncă și, ca atare, ÎNCALCĂ LEGILE Uniunii Europene. În nici o țară din UE nu există restricții de acest gen. Doar federațiile din Rusia și Ucraina au introdus asemenea reguli, și ele de numai 2-3 ani. În Rusia, e obligatoriu să fie prezenți în teren 5 localnici pe întreaga durată a unei partide, iar în Ucraina 4. Întrucît ucrainenii nu pot fi schimbați decît cu ucraineni, se ajunge în final la cifra de 8 propusă și de forurile care conduc fotbalul românesc.
Ar fi nevoie ca FRF și LPF să vină cu lămuriri. Să precizeze dacă se referă la 8 jucători pe foaie sau la 8 în lot. Federația zice una, Liga alta, nu-i cazul să ne mai mirăm, dar s-ar cuveni ca ele să vorbească ACEEAȘI LIMBĂ. Altminteri, echipele nu vor ști pe unde să scoată cămașa. De pildă, Vasluiul numără acum în lot 11 extracomunitari și, firește, va fi constrîns să renunțe la măcar jumătate dintre ei.
Părerea specialiștilor e că propunerea în discuție nu trebuie respinsă din start. Nu încape îndoială că i-ar prinde bine fotbalului tricolor să acorde o atenție sporită schimbului de mîine, perspectivei. Cu o singură condiție însă, sine qua non, ca noua prevedere SĂ NU INTRE ÎN VIGOARE din toamnă, așa cum dau de înțeles FRF și LPF că ar vrea să se întîmple.
Transpunerea imediată în practică a unei astfel de măsuri ar fi DE-A DREPTUL ABERANTĂ. Ar însemna un abuz incalificabil tocmai deoarece ar leza interesele acelor cluburi care au cheltuit sume importante pentru aducerea străinilor și care, semnînd cu aceștia contracte pe mai mulți ani, vor fi silite să-i plătească fără a-i putea însă folosi! E absolut necesar ca grupărilor respective, majoritatea calificate în competițiile continentale, să li se lase timp ca să-și rezolve problemele. Dacă se va decide adoptarea vreunei restricții, ea ar trebui aplicată cel mai devreme din campionatul 2010-2011, sub nici o formă mai repede.