Pusul în loc
Cît timp fotbalul nostru va persista în greșeala de a-și neglija propriile talente, nici că va izbuti vreodată să progreseze!
Duminică, un prieten m-a sculat cu noaptea în cap. Am ridicat telefonul fiind convins c-o să mă întrebe, asemenea altora, […]
Cît timp fotbalul nostru va persista în greșeala de a-și neglija propriile talente, nici că va izbuti vreodată să progreseze!
Duminică, un prieten m-a sculat cu noaptea în cap. Am ridicat telefonul fiind convins c-o să mă întrebe, asemenea altora, care echipă va cîştiga titlul? Sau dacă Steaua ori Rapid va prinde Europa League? Nu, el s-a grăbit să mă ia la rost: Ce v-a determinat să daţi iar pe site ceva cu Sdrobiş, cine mai e şi Sdrobiş ăsta?!”.
L-am avertizat că Sdrobiş a făcut destule în fotbal şi merită ascultat. Cel care I-A DESCOPERIT PE CHIVU, pe V. Badea, pe D. Rednic, pe V. Tănase şi pe alţii, chiar poate avea păreri, nu-i un oarecare. Apoi am închis şi, curios, am intrat pe www.vochin.ro să văd ce-a spus tehnicianul care a activat de-a lungul timpului, numai în eşalonul de elită, la CSM Reşiţa, Unirea Brăila, FC Maramureş, Oţelul Galaţi şi “U” Cluj, dacă n-oi fi uitat vreuna.
Am citit interviul realizat de Răzvan Rotaru şi i-am dat dreptate lui Sdrobiş în pledoaria lui privind NEVOIA DE RECONSTRUCŢIE a fotbalului, operaţiune de maximă urgenţă. Între altele, actualul manager al Aerostarului Bacău reclama faptul că sumele considerabile încasate din vînzarea talentelor autohtone, începînd cu căpitanul “naționalei”, s-au folosit aiurea! Grav și trist e că nu s-a pus nimic în locul lor. Milioanele de euro s-au cheltuit nu pentru a creşte copii şi juniori, ci pentru a achiziţiona jucători de peste hotare, cîteodată şi antrenori, care au decepţionat în majoritatea cazurilor. S-au dovedit FALSE VALORI ori măcar îndoielnice. Nu recurg la nume căci ele sînt bine cunoscute.
În România, există în acest moment numeroși jucători tineri buni, cu care ar trebui să se lucreze. Oraşe precum Arad, Ploieşti sau Constanţa constituie adevărate mine de aur în materie de fotbalişti, dar echipele din zonele respective au retrogradat din cauza jucătorilor de mîna a treia, aduşi din cine ştie ce ţară”, a adăugat Sdrobiş şi s-ar cuveni să fim din nou de acord cu el.
Să admitem că lucrurile stau foarte prost. Prezentul e în pericol, însă ŞI MAI AMENINŢAT E VIITORUL. Nu vine nimic din urmă ori vine puţin, iar asta se întîmplă nu atît din pricina lipsei fondurilor, cît a unei mentalităţi păguboase, pe care oficialii nu-şi propun s-o schimbe. Nu vor şi nu încearcă nici conducătorii cluburilor, nici ai Federaţiei. Fotbalul se apropie cu paşi repezi de buza prăpastiei, dar cei răspunzători de soarta lui nu mişcă un deget, ca în povestea cu drobul de sare.
Cînd Barcelona, proaspăta campioană continentală, a aliniat în finala de la Roma 7 titulari formaţi de ea, cîte dintre echipele noastre se pot lăuda cu aşa ceva? Ușor de răspuns, NICI UNA, nici chiar cele cu bugete substanțiale, gen CFR Cluj, Steaua, Dinamo, Rapid ori FC Vaslui, care preferă să cumpere en-gros jucători de duzină din lumea largă, neglijîndu-i implicit pe tinerii din propria ogradă!
Din păcate, Sdrobiş şi alţii ca el vorbesc degeaba, nu îi aude nimeni. Ba încă unii, aidoma prietenului meu, îi şi iau peste picior: niște idealişti ce bat cîmpii, nişte apucaţi, nişte duşi cu pluta! De fapt însă, repet, ei au perfectă dreptate. În măsura în care, şi cu VINOVATĂ ÎNTÎRZIERE, fotbalul românesc nu se va trezi la realitate, va merge în jos, nu în sus. Iremediabil în jos.