Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Schimbare şi ruptură

Cu hopuri şi stângăcii, Real face trecerea de la Benzema la Morata

Permalink to Schimbare şi ruptură
luni, 31 octombrie 2016, 9:32

Seamănă a titlu cu influenţe din Kierkegaard, dar nu e. Seamănă, la o adică, şi cu un manifest electoral, dar nu e nici asta. Nu sunt lecturi filozofice şi nu sunt alegeri. E doar modificarea de paradigmă pe care o semnează Florentino Pérez şi o imprimă pe teren Zinédine Zidane.

Ideea e simplă: fotbalul pe sume colosale a produs destul, e momentul pentru altceva. În sprijinul acestei idei va veni şi FIFA, care doar a amânat interdicţia de transferuri pentru Real, fără s-o ridice. Iar asta înseamnă că, după judecarea apelului, Real nu va avea voie să opereze pe piaţa transferurilor timp de două perioade de mercato.

Pe de altă parte, se prea poate ca băncile spaniole care au oferit credite nebuneşti Realului să înceapă să murmure. Împreună, aceste elemente o conduc acum pe Real spre fotbalul de pepinieră în detrimentul celui de achiziţie sfidătoare.

Cu o jumătate de an în urmă, presa vorbea despre „vara nebună a lui Real Madrid”. Se vehiculau, ca de obicei, nume grele: Lewandowski şi Alaba, Aubameyang şi Ricardo Rodriguez, Veratti şi Pogba.

Preţul nu conta, câtă vreme Real a părut mereu preocupată de transferuri-record. Ce s-a întâmplat se ştie. Niciunul dintre cei menţionaţi nu a ajuns la Madrid. Mai mult, Real a avut o campanie de transferuri anemică, marcată doar de întoarcerea la club a lui Morata şi Asensio. (Casemiro a fost format de São Paulo). În rest, nimic.

Pentru o câştigătoare de unsprezece Cupe şi Ligi ale Campionilor, e caraghios. Pentru o alonjă financiară de tipul celei a lui Florentino Pérez, e stupefiant. Pentru Real, e ireal. Sau cel puţin aşa pare. Senzaţia generală e de mefienţă. Suporterii au verificat robinetul cu bani şi au constatat că s-a pus sigiliul. Ultimele nume importante transferate de Real au fost Modrić, Bale, Navas şi Kroos, în condiţiile în care Danilo e o păcăleală din categoria Illaramendi, Kovacić are limite mari, iar Kasilla e un portar bun şi serios, dar nimic mai mult.

O privire în trecut evocă bogăţia salonului de bal şi grandoarea perechilor invitate: Roberto Carlos şi Illgner, Figo şi Ronaldo I, Seedorf şi Redondo, Beckham şi Owen, Mijatović şi Šuker, Zidane şi Makelele, Jarni şi Cassano, Van Nistelrooy şi Robinho, Ronaldo II şi Kakà, Özil şi Di Maria, Anelka şi Higuain, Benzema şi James Rodriguez. Plus alţii şi alţii. Staruri peste staruri care împodobesc vitrina şi dau împreună simbolul puterii de cumpărare şi de convingere.

Ei bine, gata, pista achiziţiilor diamantine sau cel puţin răsunătoare s-a înfundat. A venit momentul lui Lucas Vásquez, Asensio şi Morata. După ce a cumpărat ani în şir raze din soarele altora, Real va trebui să strălucească pe cont propriu. Să facă, altfel spus, ce face Borussia Dortmund, de la care a primit, nu demult, o lecţie de puericultură astrală.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

raul (2 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 11:48

"Mefienta" Radule ? Dar neaosul "neîncredere" ce-are ? Ma dezamagesti...

brazvan (30 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 12:00

sper ca locul doi în primera să fie, ca de obicei, al lor.

victor (1 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 15:17

pt cineva care vaneaza greseli, articolul e cam prost scris.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 16:30

@ Victor Aveti doua greseli. R.P.

Johnny (2 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 17:33

Acelasi stil excesiv de pedant si mai luxuriant ca Art Nouveau. Il prefer, totusi, oricand platitudinilor marca Ov. Ioanitoaia.

Anonim (166 comentarii)  •  31 octombrie 2016, 19:09

Daca Real a castigat ultima editie a Ligii, nu era cazul sa se arunce cu banii, cum fac unele cluburi din Anglia (United, de pilda, cu rezultate sub asteptari)! In la Liga, Real are un avans de doua puncte, iar Morata, Vazquez si Asensio ii suplinesc in mod decent pe goleadorii aflati in eclipsa de forma. Prin comparatie, PSG - care n-a cumparat mai nimic si i-a pierdut pe D. Luiz si, mai ales, pe Ibrahimovic - are un inceput mult mai prost de sezon! Privind in trecut, unii dintre cei mentionati in articol n-au fost cu adevarat staruri (Jarni, in primul rand), iar altii, din diverese motive (ca erau la final de cariera, sau ca au stat prea putin), n-au marcat istoria clubului - Beckham, Owen, Cassano si J. Baptista! I-ati uitat pe Sneijder si pe Robben, care au jucat mai multe meciuri sub culorile Realului decat Owen si au marcat tot atatea goluri ca J. Baptista, dar in mai putine meciuri! A.

splendini (16 comentarii)  •  1 noiembrie 2016, 4:11

Pepiniera lui Real Madrid (cantera) produce jucatori buni si foarte buni de decenii incoace: cei mai mari sint cei din Quinta lui Buitre (Michel, Martin Vazquez, Butragueno, etc), Raul, Guti, Casillas. Apoi, jucatori care n-au fost pastrati dar au facut cariera in alte parti, ca Mata, Soldado, Negredo. Carvajal si Morata confirma, pacat de De La Red, avea viitor mare insa s-a retras din motive medicale. Sa vedem insa daca anii in care au cumparat mai mult decit au promovat la echipa mare nu isi vor spune cuvintul. ps) afacere buna cu Jese, au luat bani multi pe un jucator talentat dar neserios.

Dr. Dan Patru Tudosie (13 comentarii)  •  1 noiembrie 2016, 6:31

@brazvan - real are 32 de titluri, barca 24. iar barca are mai multe locui 2 ca real.

Petru (2 comentarii)  •  3 noiembrie 2016, 14:57

Buna-ziua, mi-a placut foarte mult cum ati "aranjat" echipele invitate la vals. Va urmaresc mereu si daca as fi un fel de Daum pentru nationala "cronicarilor TV" de fotbal, cu dumneavoastra as incepe primul 11. Dumneavoastra sunteti precum mijlocasii la inchidere, ai impresia ca nu ii vezi in timpul meciului, dar, de fapt, sunt cei mai buni de pe teren. Va felicit si multumim cerului ca existati.

Marcovici (180 comentarii)  •  4 noiembrie 2016, 14:22

@Petru Subscriu.

gabipetre (34 comentarii)  •  4 noiembrie 2016, 14:30

Macar de n-ar mai arunca cu banii aiurea. Cantera Realului produce si produce bine. Pe langa cei amintiti de splendini, l-as aminti pe Jesus Vallejo imprumutat la Eintracht. Apoi, Marcos si Diego Llorente, Borja Mayoral. Portarii Diego Lopez, Antonio Adan, Fernando Pacheco. De Nacho Fernandez a fost interesata Roma in vara, bine ca nu l-au dat. Are balta peste, trebuie doar un pescar iscusit...

Comentează