Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Fotbal-concesie

Sărăcie, batjocură şi tristeţe. Trei piloni ai campionatului

Permalink to Fotbal-concesie
luni, 25 iulie 2016, 10:16

Dacă amesteci „chin” şi „campionat”, obţii „chinpionat”. Oricât de forţat ar fi cuvântul, el ilustrează fidel întrecerea asta în care cam toată lumea pare să aibă de pierdut. E, altfel spus, un chin general, care nu cruţă pe nimeni. Se chinuie şi jucătorii, şi antrenorii, şi cei care-i privesc. Primele meciuri din noua ediţie au arătat un adevăr fără recurs: fotbalul din România a devenit  o enormă concesie publică. În numele ei, tot felul de cetăţeni fără înzestrare sunt momiţi să iasă pe teren şi să asume o postură care nu li se potriveşte. Gaz Metan Mediaş – A.S.A. Târgu-Mureş a fost, din acest punct de vedere, o rapsodie a inadecvării. Oameni pentru care fotbalul nu e defel o chemare (un Kuku, un Hamed, un Trtovac deja vechi în meserie, dar şi alţii) au fost îmbrânciţi pe teren şi invitaţi să se facă de râs. Neavând încotro, s-au făcut.

Dar stângăcia profesională e doar prima consecinţă a acestui fotbal avariat, care pare să aştepte mai degrabă decuplarea de la aparate decât perfuziile. A doua consecinţă e prăbuşirea în grotesc. Într-un campionat care a început fără să se ştie bine cu cine, într-o primă etapă în care se joacă doar cinci meciuri din şapte, într-un balet sordid în care Liga şi Federaţia îşi înfig cuţite în spate şi se joacă de-a aruncarea cu răspunderea, nu te mai miri când vezi şifoniere bipede încercând să simuleze alergarea. Pe lângă Zicu şi Eric de Oliveira, Gnohere are ceva din profilul unei naiade. Sigur, Eric are meritul unor pase bune şi al unei centrări de gol, dar simpla lui apariţie pe post de soluţie salvatoare în asemenea condiţii de gabarit spune mult. În ce-l priveşte pe Zicu, faptul că a reuşit să încapă într-un echipament de fotbal şi şutul din ultimul minut sunt singurele lucruri menţionabile pentru un om căruia i se prezicea, cu cincisprezece ani în urmă, o carieră peste a lui Hagi.

În fine, a treia consecinţă a fotbalului rahitic din Liga 1 este refugierea în iluzii, care e numele politicos al fugii de realitate. Aici, spre deosebire de fotbalul de la Mediaş, toată lumea aleargă bine. Aşa s-a ajuns să se scrie şi să se vorbească despre interesul lui Juventus pentru Dorin Rotariu, la puţină vreme după ce Barcelona dezvolta, vezi Doamne, un început de pasiune pentru Andrei Ivan. Tot de aici vine şi plasarea lui Victor Piţurcă în ipostaza de selecţioner prezumtiv al Belgiei.  E adevărat, există în presă precauţia de tip „ar putea să”, care îl fereşte pe autorul enunţului de cota maximă a ridicolului. Dar asta n-ar trebui să asigure o asemenea detentă traficului cu himere. Şi poate că s-ar scrie mai consistent şi s-ar fabula mai puţin dacă fotbalul nostru s-ar strădui să merite timpul celor care-l urmăresc şi banii (tot mai puţini ai) celor care nu-l lasă să moară de tot.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

barbu brailoiu (30 comentarii)  •  25 iulie 2016, 10:58

cum de-ați uitat de surlele și trâmbițele impresariote cu privire la marele transfer al lui Beizadea Hagi, la fiorentina. și, aproape imediat, despre posibilitatea de a-l da mai departe, după 2 meciuri amicale și câteva antrenamente?

ciurescu petru (1 comentarii)  •  25 iulie 2016, 11:33

Pertinent,ca-ntotdeauna.Chimpionatul asta inca ii mai hraneste binisor pe multi nechemati. Si atunci,de ce nu?

critasiros (11 comentarii)  •  25 iulie 2016, 12:26

Tare aia cu Zicu și echipamentul. În Liga I a scăzut nivelul groaznic și încă nu am atins punctul cel mai de jos. Bine că mai putem râde.

bazileon (11 comentarii)  •  25 iulie 2016, 15:11

Asa si dvoastra ati scris un artichin chinicol.

Anonim (166 comentarii)  •  25 iulie 2016, 15:54

@Ion Petru Un atacant care inscrie 36 goluri unor aparari din Serie A reprezinta o garantie pentru o recolta comparabila si in Anglia. Prin comparatie, Giroud si Sanchez abia pot spera la jumatate din cifra mentionata. Concluzie: neinrolarea argentinianului este inca o ratare marca Wenger. @ R.P. Inceputul de sezon n-a fost fulminant, insa ar trebui sa nu ne grabim cu semnalele de alarma. Daca Liga I nu ne poate entuziasma, poate ceva sperante vor aparea saptamana aceasta, in cupe. Oricum, regret din doua motive eliminarea iesenilor in fata unor croati care sunt departe de a fi o sperietoare! A.

Andrei F (62 comentarii)  •  25 iulie 2016, 16:19

Da...Un fotbal care nu merita atitia mari jurnalisti...Propun o idee salvatoare ca si in jurnalism sa se aplice regula cu tinarul de 21 de ani...Sigur am ride mai mult!

Emilian (15 comentarii)  •  25 iulie 2016, 17:11

Excelent articol! Simplu, frumos, exact, hazliu pe alocuri. Intrebare: aceasta fiind realitatea fotbalului romanesc, de ce mai dam atata in "tata Puiu"?! Chiar nu vad rostul.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  25 iulie 2016, 19:00

...pai daca a ajuns un fotbalist submediocru ca I,Hagi la Fiorentina ...de ce n ar ajunge si un antrenor bunicel selectioner al Belgiei ? Important este comisionul ...sa fie cat mai mare ...si sa l dai unde trebuie ...

vali (7 comentarii)  •  25 iulie 2016, 21:06

Am zis eu ca 3003e penibil, acum vad ca si altii se iau de Hagi jr.Macar aveti rabdare si putin respect ptr.ceea ce a facut Hagi sr.Sunt curios cum a-ti fi scris daca Hagi mai era(prin absurd) jucator activ, acum.Cu aceeasi ura?

Bubucul (15 comentarii)  •  26 iulie 2016, 0:27

Mulțumesc pentru articol! Pentru mine articolele dumneavoastră sunt o adevărată desfătare, chiar și când prezintă situații tragice sau dramatice. O descriere a realității cu adevărat inimitabilă!

sorin (9 comentarii)  •  26 iulie 2016, 2:19

Dle. Paraschivescu, va admir curajul de a va critica angajatorul in ultimele doua fraze ale articolului dvs, de aceea, cred ca nu o sa va apuce paltonul la gsp. Sper sa ma insel!

WAX (15 comentarii)  •  26 iulie 2016, 9:45

o multime de fotbalisti ,mai ales la Astra au in curand 40 de ani. liga 1 e un bambilici. cu mici exceptii e un fel de liga 3 din spania ori germania

Andrei (57 comentarii)  •  27 iulie 2016, 14:39

@ sorin: Paraschivescu nu traieste din gsp, asa ca isi permite sa critice cat doreste.

Marcovici (180 comentarii)  •  28 iulie 2016, 11:16

Anul acesta Dinamo va profita de frustrarile celorlalti. Va juca penibil, dar va fi prima in liga plictiselii. Va primi un sfant recompensa, bun de verificat prin muscare. Doar tocmai ce au realizat transferul secolului. Tocmai din orasul lui Mister Dinu. Tocmai am scris.

vasco (93 comentarii)  •  29 iulie 2016, 7:29

Articol de o normalitate iesita din comun-ul celor care scriu prefacandu-se ca scriu despre un fotbal real,adevarat.O radiografie corecta a unui fotbal care este al unei societati de aceeasi factura,societatea romaneasca in ansamblul ei.Ma mir ca nu s-a gasit pe aici vreun admirator de-al lui gica popescu sau prunea,vreun nostalgic sandist sau dragomirist care sa dea vina pe Burleanu...Masura valorii fotbalului romanesc e data de rezultatele din Europa.Hagi declara ca scorul(de 0-5) nu este exagerat,deci....la mai mare.Doresc ,cum am mai zis,succes DNA si crizei financiar economice pentru definitivarea operei de disparitie a fotbalului romanesc.Sa vina cineva sa-l deconecteze de la aparate!

Anonim (166 comentarii)  •  29 iulie 2016, 8:55

@R.P. Optimismul meu a fost fara acoperire, recunosc...A.

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  30 iulie 2016, 1:00

In perioada interbelica patru jucatori ai Rapidului erau arestati de catre gen. Marinescu – seful politiei dar si seful Venusului doar pt a se rejuca – cu forta- o finala a Cupei Romaniei . Rapidul castigand si rejucarea. Odata cu venirea comunistilor la putere, Rapidului i se iau cei mai buni jucatori dar si antrenorul si este trimis in „B” intre 1951-1952 si 1954-1955. Steaua se lauda zeci de ani cu Apolzan dar acesta era jucatorul luat Rapidului. Apoi vin anii 1980 cand din nou Rapidul e trimis in „B” SI TINUT acolo 6 ANI cu promovari a la Moreni, Scornicesti, Dinamo Victoria sau Targoviste cu Dobrin adus pe multi bani. Vine revolutia si asteptam ca echipele aduse de tancurile sovietice sa fie desfintate dar nu se tine cont de sangele varsat , ba mai mult al de Mitica Dragomir si alti „militeni” ca el pun mana pe fotbal si cardasia cooperativei din anii ’80 ia amploare . Se cumpara locurile din liga I de catre retrogradate pe cateva sute de mii de euro. Rapidul pierde un titlu la Craiova care se lasa mituita de Paunesti cand marele si cinstitul arbitru Craciunescu – presedintele de atunci al oltenilor- impartea din banii Paunestilor cate 5000 de dolari fiecarui fotbalist ca sa joace pt Steaua si implicit impotriva propriului lor interes de a juca in Cupa Cupelor unde nu a mai ajuns. Rapid mai plateste o lupta la titlu cu Gigi Valiza, cu singura bricheta aruncata vreodata pe un teren de fotbal din Romania vazuta de Mitica Dragomir & Co. Gigi Valiza isi cumpara titlurile si nu este pedepsit . Cand a fost prins la Cluj cu valiza in sac Mitica Dragomir -stelist pervers – anunta ca DNA ul a intrat pe fir si daca Gigi Valiza va fi condamnat echipa acestuia va fi retrogradata . A facut si puscarie , „scriindu-si” 5 carti – a prezentat justitiei cartile scrise de mana ? macar atat sa le fi cerut judecatorii sa prezinte la proces si tot era ceva – dar echipa lui GIGI VALIZA nu a fost retrogradata , mergandu-se ca intotdeauna pe burta. Acum 3 ani Rapidul termina pe locul 8, de pe urma caruia trebuia sa primeasca 1, 4 milioane de euro , cu care si-ar fi putut plati datoria , dar este retrogradata – pt intrarea in insolventa- de „nepriceputii” din FRF si LIGA , pentru ca nu-i asa ? …cu Rapidul se respecta regulamentele facute cu o zi inainte . Apoi , dupa un an Dinamo intra si ea in insolventa dar cu Dinamo si Steaua nu se pune si se modifica regulamentul in sens invers si aceasta este tinuta in Liga I de unde primeste 2, 6 milioane de euro cu care Negoita plateste „o suma frumusica” Anafului dupa ce aceasta ii taiase 90% din datorii iar astazi se lauda ca EL a salvat echipa si nu Mafia din FRF si LIGA. Unde ar fi fost acum Dinamo daca era trimis in Liga a II- a, fara cei 2,6 milioane de euro ? De pe urma lui Dinamo au profitat cei de la CFR si inca 4 echipe . Cand Nicu Ceausescu a „intrat” la facultate , au beneficiat toti cei din generatia lui intrand fara examen . Acum , in loc ca FRF si Liga sa-si indrepte greseala facuta acum 3 ani (pentru care , sunt sigur ca vor plati) plimaba Rapidul de la Ana la Caiafa umilind-o inca o data stiind ca pe rolul justitiei se afla un recurs pe 24 august dar si in aprilie anului viitor judecarea insolventei . De ce Gino Iorgulescu , daca tinea la desfasurarea in conditii normale a meciurilor din Liga I , nu a dat Rapidului cei 650.000 de euro inainte de 13 iunie , bani care s-ar fi dus la ANAF ? …………..Fara Rapid nu exista fotbal curat in Romania , pt ca pedepsirea lui ne arata cat de corupt este ………………………………………………………. LEFTER POPESCU …………………. Pentru necunoscatori precum Gavrila Balint, stadionul Rapid a fost contruit din banii salariatilor ceferisti din perioada interbelica 1936-1938 si nu a apartinut niciodata ministerului transporturilor decat atunci cand a fost nationalizat (jefuit) de catre comunisti si unde se afla si astazi . Propunere precum a facut si Real Madrid ….Sa fie vandut stadionul Rapidului Statului Roman si astfel vor fi platite in integralitate datoriile . Stadionul Rapid nu este al Statului ca sa nu fie confundat cu celelalte stadioane comuniste…..sa stie toata lumea acest lucru.

vasco (93 comentarii)  •  30 iulie 2016, 16:28

@LefterPopescu, ai dreptate in tot ce zici dar...esti prea patimas,ai grija de sanatate,tensiunea mare dauneaza grav sanatatii.Vorbesc serios!As fi vrut ,pentru respectarea adevarului,sa-ti amintesti si de titlul castigat de Rapid condusa de un securisto-comunist,editie de campionat in care Rapiduletul primea din partea arbtrilor ,corecti,nu-i asa,30-40 de lovituri libere pe meci din preajma careului,pana ce reusea marele rapidist(dinamo?)Lupu sa bage obiectul in ate...Cat despre cel mai mare manager si patron Copos ce sa mai vorbim?Poate ar trebui sa mai asculti si pe altii care spun ca el ar fi inceput dezastrul falimentarii echipei tale..si nu sa asteptati pomeni si aplicarea si la voi a acelorasi metode pe care le blamati la altii.Pai ori suntem corecti ori nu mai suntem!

Comentează