Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Pe tobogan

România olimpică din 2016: o invitaţie la tristeţe şi scepticism

Permalink to Pe tobogan
luni, 18 iulie 2016, 12:45

Orgoliul sapă şănţuleţe pe frunţile sportivelor. Iar şănţuleţele pot deveni brazde, chiar şi atunci când miza e onorifică. După ce Simona Halep a decis că fâlfâirii drapelului merită să i se răspundă tot cu o fâlfâire, meciul preolimpic intern al delegaţiei române s-a jucat între Cătălina Ponor şi Cristina Neagu. A câştigat Ponor fiindcă la Jocurile Olimpice individul primează în faţa echipei. O fi Dream Teamul din 1992 formidabil, o fi nu ştiu care ştafetă australiană de nataţie colosală, dar de cele mai multe ori sportivii care urcă în mitologie o fac singuri. Redgrave, Spitz, Comăneci, Alekseev, Manoliu, Gross, Bubka sau Kratochvilova au suit pe podium pe puterile lor, chit că fiecare a ajuns la Jocuri încolonat sub culorile unui drapel.

Drapel, din nou drapel. Ocupată să dezbată dacă nu cumva Neagu e la ora asta mai bună decât Ponor (şi e, nimic de zis), lumea a observat doar cu jumătate de gură că problema nu e purtătorul de drapel, ci sărăcia din urma lui. Or, după suspendarea în bloc a caiaciştilor şi după celelalte suspendări individuale, cu sau fără Meldonium, România riscă o subperformanţă inferioară chiar şi celei de la Londra.

La Rio de Janeiro ne vom prezenta diluat şi sfios, chiar dacă declaraţiile de la plecare vor părea încinse de jarul speranţei. Logoul delegaţiei olimpice ar putea deveni toboganul, mai ales prin raportare la Jocurile de acum trei decenii şi ceva, când România ţinea steagul (mă rog, drapelul) sus şi propunea campioni cu deschidere spre legendă. Da, erau alte vremuri. Da, se trăia în dogoarea Războiului Rece. Da, România a profitat de boicotul nord-american din 1980 şi de cel est-european (minus Iugoslavia) din 1984. Însă când te uiţi pe clasamentele medaliilor de aur îţi vine să te freci la ochi: locul 7 la Moscova, locul 2 la Los Angeles.

Cu toate acestea, lucrul care întristează chiar mai mult decât perspectiva unei contabilităţi olimpice debile e deficitul de sportivi mitologizabili. Va răsări vreo stea românească pe cerul olimpic din Brazilia? E destul de greu de crezut, mai ales că şi linia de asamblare a gimnasticii, pe care multă lume se încăpăţânează s-o plaseze încă printre sporturi, dă rateuri şi nu mai produce în ritmul de altădată.

Cine deschide anuarele olimpice găseşte nume sonore, de la Leon Rotman la Ivan Patzaichin, de la Nicolae Linca la Laura Badea şi de la Camelia Potec la Paula Ivan. Iar Jocurile sunt, cu toate hibele, mizeriile şi dedesubturile lor farmacologice, arena în care bravura, talentul, şansa şi inspiraţia sunt chemate să producă legende. Dacă ne uităm la delegaţia olimpică a României, în cine ar trebui să ne punem nădejdile? Cunoaştem, important e să participi. Dar e la fel de important să nu participi oricum. z

Comentarii (21)Adaugă comentariu

romanderoman (1 comentarii)  •  18 iulie 2016, 13:24

isi mai aduce cineva aminte de Diana Mocanu 2 (DOUA) Medalii de AUR inot Sidney 2000 ?

Juventin (1 comentarii)  •  18 iulie 2016, 13:36

Nik intetesant. Din toata povestea asta nu mi-a atras atentia decat nesimtirea lui dragulescu la adresa simonei. Poate ca asta era un sb de dezbatut. Restul e istorie dinainte de joi , sau ma rog , unii dintre noi.

Maxentiu (17 comentarii)  •  18 iulie 2016, 13:42

E dreptul dvs. sa fiti trist si sceptic, dar macar gasiti motivele potrivite. Halep nu are nici o datorie de a participa la JO (da, e o onoare, dar onorurile se mai si refuza). Purtatorul drapelului nu se alege dupa prestatia sportiva de moment, deci e irelevant ca Neagu e mai buna ca Ponor. Saracia delegatiei Romaniei reflecta fidel falimentul sportului romanesc (ba chiar mi se pare ca avem prea multi reprezentanti, raportat la nivelul sportului romanesc in general).

marian0904 (2 comentarii)  •  18 iulie 2016, 15:04

Va aduceti aminte de JO la 4 ani. Principalul stiri date de gsp sunt despre mondenitati (Borcea si Pelinel, neveste de fotbalisti), spitalele, corespondenta dintre Cantona si Ibra si alte asemenea. Se vede marca prosport. De cand nu ati mai scris despre juniorii de perspectiva? Un sportiv se pregateste pentru JO cam 10 ani. Cate articole ati scris despre cei care merg sa ne reprezinte la Rio?

Lucid (1 comentarii)  •  18 iulie 2016, 15:07

Simona a fost o ambitioasa, insa, dupa ce a ajuns la niste milioane bune castiguri, a devenit doar o mofturoasa! Din start, Catalina are o legatura mult mai mare decat Halep cu spiritul olimpic si nu se va margini, presimt, la o simpla participare. Poate Dragulescu a fost un pic drastic, dar are dreptate, in conditiile in care premiile medaliatilor olimpici nu pot rivaliza cu cele din circuitul tenisului profesionist! Cristina este inca tanara si nu cred sa regrete prea mult decizia privind purtatoarea drapelului olimpic; mai mult, sper s-o ambitioneze, pentru ca, uneori, aceasta calitate (ambitia) a cam lipsit in cazul unor generatii intregi de handbaliste talentate! A.

Gareth Edwards (6 comentarii)  •  18 iulie 2016, 16:09

Impecabil scris...insa de o tristete desavarsita.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  18 iulie 2016, 16:38

Pai... la Euro 2016 ...am participat oricum ...si ne am facut rau de ras ...ne a dezonorat Albania ...chiar daca venim fara nicio medalie de la Rio ...nu se compara cu rusinea patita la Euro 2016 ...

Alex (3 comentarii)  •  18 iulie 2016, 18:59

Jocurile Olimpice ar trebui sa fie o bucurie, nu contabilitate, nu dezamagire, nu presiune, nu incrancenare! Scopul Olimpismului, din punctul meu de vedere, este acela de a indemna copii si tinerii sa facă sport, din plăcere si pentru sănătatea lor fizica si mentală. Olimpismului acest lucru ar fi trebuit sa insemne, dar este o transpunere a naționalismului mondial si al marketingului corporatist. Este o afacere la scara planetara, ca si alte competiții, in care putin ii doare, pe cei ce învârt morișca de bani, de scopul olimpismului! Asa ca, o sa ma bucur pentru sportivii noștri, asa ca oameni simpli, ca idealuri împărtășite si mai ales ca sunt outsideri intr-o lume a celor puternici. O zi frumoasa sa aveti!

Mihai Coman (1 comentarii)  •  18 iulie 2016, 19:10

Sportul se practica altfel in acele timpuri, atat in Romania cat si in alte tari. Dar mai ales in Romania. La toti campionii enumerati si la multi altii, cum ar fi Milosevici, Nicu Vlad, Doina Melinte, Maricica Puica, ambele Szabo, Gabi si Ecaterina nu exista plafonarea vizibila astazi la sportivii nostri. Ei aveau convingerea ca trebuie sa fie cei mai buni, ca nu exista alt loc decat locul intai si pentru asta munceau. Si asta primeau. Ori in prezent sportivii nostri merg la Olimpiada la "sa vedem ce-o iesi", "important e sa participi" si daca e sa fie vreun razlet cu sanse la o medalie probabil se gandeste in primul rand la banii care vin dupa. Gloria nu mai inseamna mare lucru. Gloria se cauta acum pe facebook, prin tabloide sau pe la emisiuni TV si se obtine cu selfie-uri si scandal. Pe de alta parte, nici statul nu mai trateaza sportul si sportivii ca in acele vremuri. Sunt sigur ca Patzaichin sau Nicu Vlad isi vedeau de sport, avand toate facilitatile oferite de cluburi sau federatii, de la cazare, masa, cantonamente, deplasari, pana la ingrijire medicala si in unele cazuri chiar si educatie. Aceasta Olimpiada probabil va fi prima, si ma tem ca nu si ultima, la care Romania nu va obtine nici o medalie. Tineti minte vorbele astea, se vor adeveri, desi nu-mi doresc....

der_grosse (17 comentarii)  •  18 iulie 2016, 19:12

dragulescu e campion olimpic (galaxii peste van damme) la palme cu piciorul. ex-nevasta-sa stie de ce. halep ar face bine sa nu raspunda.

ooi (2 comentarii)  •  18 iulie 2016, 19:58

lasati ca nici olimpismul nu vinde ziarul:) alde becali si sexy-prodanca, alde steagul sfant si alte tampenii sunt subiecte. Pun pariu ca 99 la suta habar nu au cand incepe olimpiada si in ce tara e:) hai sa vorbim si de cultura sportiva a celor obisnuit 25 de ani de stiri cu sportivi, nu sportive:)

robertino2 (8 comentarii)  •  18 iulie 2016, 20:47

Fascinatia multor romani pentru una careia i se rupe de Romania - Halep (singura sportiva din tara care refuza sa mearga la olimpiada, plus ca a mai refuzat un meci de Fed Cup, a refuzat anul trecut turneul de la Bucuresti si vor mai fi) - e trista.

ooi (2 comentarii)  •  18 iulie 2016, 20:59

sportul nu incepe si nu se termina cu halep si olimpiada.poate pentru ea se mai poate face ceva in anii care i-au mai ramas de trait. campioana a romaniei.http://www.libertatea.ro/monden/liliana-petrisor-la-un-pas-sa-ajunga-iar-strada-1544052

WAX (15 comentarii)  •  18 iulie 2016, 23:10

Aproapr tot de la noi e pe tobogan. din pacate....

Milan (1 comentarii)  •  19 iulie 2016, 1:06

Tot am cautat azi prin gsp-ul acesta o stire ca aceasta, dar nimic, din pacate prea putini se uita spre juniori... http://www.tion.ro/adina-diaconu-legitimata-la-dumbravita-a-castigat-titlul-suprem-european-la-juniori/1664936

ion petru (145 comentarii)  •  19 iulie 2016, 4:47

Fara nici un fel de retinere scriu aici despre dezinteresul ,aproape total,al presei romanesti vis a vis de JO . Sint destul de in virsta sa-mi amintesc cu cita aviditate citeam Sportul Popular al anilor '60 ,'64 si '68 .Ziarul isi dubla volumul in timpul JO .Se transforma in purtatorul de stindard al unor legende de tip Ioan Monea,Mihaela Peles ,Ioly Balasz,Ivan Patzaikin .Ziarul The Age din Melbourne a facut in'92 un exceptional retro al sportului olimpic romanesc pe doau pagini . Pt Australia concurau Nicu Vlad si Daniela Costian . Prima medalie australiana la aruncarea discului ! Ar trebui luat exemplu !

Anonim (166 comentarii)  •  19 iulie 2016, 11:14

@ ion petru Va dau dreptate in privinta lipsei de interes a celei mai mari parti a presei romane pentru J.O. 2016; totusi, tema acestui material o constituie tocmai apropiatul eveniment din Brazilia, fapt remarcabil pentru un autor care scrie numai (cu o exceptie de care-mi aduc aminte, si anume despre comentatorii Turului Frantei) despre fotbal! Ce se mai aude cu venirea lui Higuain la Arsenal? Daca-l pierde pe argentinian, Wenger ar trebui sa se reorienteze spre Lacazette, oricum mai bun (si mai tanar) decat Giroud (lent, doar cu un picior si cam ratangiu)! Citisem o postarea de-a dvs. in legatura cu o eventuala plecare a lui Theo, cu care n-as fi deloc de acord; chiar daca-si revine mai greu dupa accidentari, Walcott poate fi, in continuare, foarte util. Din pacate, Wenger nu i-a acordat prea multe sanse in ultimul timp, pe cand pe Sanchez l-a mentinut in echipa etape in sir, pe parcursul carora acesta n-a avut decat jenante tentative de patrunderi/driblinguri, soldate toate cu pierderea balonului! A.

barbu brailoiu (30 comentarii)  •  19 iulie 2016, 13:24

dacă ați fi menționat campioni care au strălucit la cel puțin două ediții de JO (afirmare +confirmare), nu ați fi omis (regretabil) nume ca Lia Manoliu, Iolanda Balaș, Lavinia Miloșovici, Ecaterina Szabo. păcat...

Ilie (86 comentarii)  •  20 iulie 2016, 1:34

Pai la ce sa indemne delegatia romana altceva decit tristete si scepticism ptr editia JO2016 ? Motivul e simplu si il spuneti bine dvs : saracia ce vine din spate fata de ilustrii premergatori (cu sau fara drapel), la care nu inteleg de ce nu a fost citata si Ecaterina Szabo. La editia 84 ea a terminat sportivul cel mai titrat, inaintea lui Carl Lewis ! Jarul sperantei tinde spre stins cind stii ca orice miracol ori minune, precum la editiile Sindey sau Atena, au totusi o data de expirare. Doar cu rugaciuni si plecaciuni nu se poate la nesfirsit. Nu putem masca indefinit lipsa de orice politica sau perspectiva in sportul romanesc. In rest discutia despre purtatorul/rea de drapel mie mi se pare complet aiurea. De parca n-am avea altceva de discutat. Dar poate nu avem de fapt ! PS : nu am inteles nici de ce vi se pare indepartata gimnastica de sport

falimentul (1 comentarii)  •  20 iulie 2016, 17:25

Falimentul sportului nu reflecta altceva decit falimentul tarii si societatii in care traim. De unde investitii in sport cind tara e in ruina si spitalele sint doar o antecamera a mortii? Am regresat in Evul Mediu, ne arde noua de sport cind internarea in spital inseamna moarte sigura?

ion petru (145 comentarii)  •  21 iulie 2016, 5:11

D-lui Anonim > Mi-e teama ca ati intrat pe un teritoriu minat . Arsenal si Arsene Wenger sint doua entitati foarte controversate si generatoare de polemici aprige in presa britanica si ,pot spune , mondiala .Eu sint fan Arsenal de pe la inceputul anilor '90 ,de pe vremea cind Romania insemna ceva in fotbal .Atunci ,emigrant fiind in Australia,am intrat sub obladuirea unui bun prieten si mentor ,un oarecare John Peters-Collingwood cunoscut pe aici sub nik-ul Corvette 59.Acest om respira si se hranea cu Arsenal . Datorita acestui mediu am inceput si eu sa fiu "tunar".- Theo Walcott e Tunar pina in maduva oaselor ! S-a calit de mic in focul bataliilor PL si are o experienta vasta in acest domeniu .Virsta e de partea lui ,inca ,si poate avea un reviriment remarcabil in viitoarea editie . Personal ,nu l-as decarta inca ,dar Wenger ,renumit pt incapatinarea sa ,ii vrea inlocuirea .Cit despre inlocuitori pentru el si Giroud ( nu vad de ce ar trebui inlocuit ) se pare ca solutia cea mai la indemina acum ar fi Icardi si Draxler .Nu am incredere in Higuain .Ar fi o pierdere ne necesara de bani,bani adunati cu atita truda si sacrificii de-a lungul anilor de frustrari si suferinte .Editia viitoare va fi cruciala pt AW . A refuzat recent postul de selectioner al Angliei . Vrea sa aduca Arsenalul acolo unde l-a gasit cind a venit .Spera la o prelungire a contractului ( 8.3 milioane pe an) si la statutul (este deja)de legenda vie a clubului .Asteptam !

Comentează