Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Busola arată nordul

"Dragarea mlaştinii", cum zice Burleanu, nu se poate face cu marionete acţionate politic. Minifotbalul aduce minirezultate

Permalink to Busola arată nordul
luni, 4 iulie 2016, 9:26

Mi s-a cerut părerea, într-o emisiune TV, cu privire la viitorul selecţioner. Am răspuns: „Mi-e indiferent dacă e cineva de pe Alpha Centauri, Bricul Mircea sau e soacra vecinului”. Îmi menţin punctul de vedere. Risipa de nume aruncate pe tejghea – de la Olăroiu la Matthäus, cu trecere prin De Biasi sau Rednic – alimentează bârfele din parc sau de la bodegă. Nimic mai mult.

Dacă unui constructor bun îi dai materiale proaste, îţi face treabă proastă. Dacă unui chef Michelin îi dai ingrediente expirate, îţi produce o indigestie sau măcar o greaţă de trei stele. Problema nu e selecţionerul, numească-se cum s-o numi. Problema e selecţia. Iar aici Anghel Iordănescu a rostit, încă înainte de Euro, un mare adevăr: suntem debusolaţi (sigur, cu o rocadă de silabe care i-a reconfirmat ostilitatea faţă de limba română). Aşa este, nu avem busolă. Dac-am avea, am şti să mergem spre nord.

Pentru un model nordic
Poate fi aplicat un model nordic în fotbalul nostru? Da, însă doar în varianta extremă, a unei colonizări scandinave. Am explicat deja de ce: fiindcă zona aceea are cel mai mic indice de corupţie din Europa, iar una dintre bolile de sistem ale fotbalului nostru este corupţia. Un singur om pus în vârful piramidei e o măsură cosmetică şi atât.

Un desant de câteva zeci de scouteri, psihologi, medici sportivi şi antrenori din zona scandinavă ar însemna o decuplare de la stilistica băştinaşă a complicităţii, interesului ascuns şi mafiotlâcului. În plus, desantul respectiv ar readuce în fotbal o pedagogie a plăcerii sănătoase, pusă pe butuci în ultima vreme.
Sună deplasat şi nerealist? E posibil, dar asta şi fiindcă ne-am obişnuit cu smârcul şi cu sulful. În esenţă, metafora mlaştinii dragate la care a recurs Răzvan Burleanu are acoperire. Amănuntul lipsă e că Răzvan Burleanu şi anturajul ar trebui să plece la rându-le. Dragarea mlaştinii nu se poate face cu marionete acţionate politic, cu personaje care declară că nu le place domeniul de care se ocupă şi cu manageri rodaţi în minifotbal. Minifotbalul aduce minirezultate.

Străinul nu e duşman
Sunt mulţi copii care dau bine cu piciorul în minge în România. Trebuie să-i găseşti şi să-i modelezi. Scouterii noştri de până acum n-au dat rezultate grozave, câtă vreme loturile de tineret arată cum arată. E nevoie de scouteri noi, care să se mişte în orizontul priceperii, entuziasmului şi bunei-credinţe. E nevoie de investitori care să injecteze capital în pepiniere şi cluburi, iar pentru asta e nevoie de o lege a sportului regândită european şi formulată fără echivoc. E nevoie de lepădarea de prejudecata că străinul nu ne înţelege limba şi cultura. Pe de o parte, Gianni De Biasi a reuşit să se facă înţeles de albanezi. Pe de alta, rugbyul, voleiul şi handbalul feminin românesc au arătat deja că există punţi de comunicare, iar handbalul a beneficiat de serviciile a doi tehnicieni din zona nordică (rezultatele se ştiu). E nevoie, în fond, de altă paradigmă. Şi, insist, de o desprindere netă de reţelele româneşti de interese şi concesii.

Calificarea nu e obiectiv
Busola arată nordul. Ar fi cazul să profităm şi să sondăm atent prin curţile Scandinaviei. Ar fi cazul să importăm de acolo nu doar know how, ci şi oameni. Mulţi oameni. Tehnicieni care cred în munca făcută pasionat şi onest. Scouteri care nu sunt în solda ascunsă a nimănui. Psihologi care să-l ajute pe fotbalistul român să redescopere serenitatea. Grija pentru numirea selecţionerului ar avea rost doar în condiţiile astea. Iar obiectivul nu ar trebui să fie nu ştiu ce calificare la nu ştiu care turneu final, ci plămădirea unei echipe în care să te regăseşti şi care să te facă să cânţi pentru ea prin casă. Calificarea nu trebuie să fie obiectiv, ci consecinţă a calităţii şi valorii.

Ştiu, totul pare o fantezie, un vis pueril, un viraj spre utopie. Aşa o fi. Însă nimic nu ne împiedică să căutăm în basme soluţiile pe care nu le găsim în realitate. Iar între distopie şi utopie, ultima e oricând de preferat.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Andrei (57 comentarii)  •  4 iulie 2016, 10:59

Draga Radu, intre distopie si utopie, eu prefer realismul. Acesta ne spune ca fotbalul e doar o piesa dintr-un puzzle foarte urat mirositor, care se cheama societatea romaneasca. Mi-e ca piesa asta pe care vrei sa o asanezi cu modelul tau nu se potriveste cu restul pieselor existente si s-ar putea sa ai surprize cand vrei sa o instalezi. Nu o sa se potriveasca. Mi-e ca trebuie un desant de care vorbesti la toate nivelurile; ne trebuie un "descalecat" de tip medieval care sa redefineaza realitatea. Ce vrea Burleanu e frectie la picior de lemn, ce vrei tu e frectie la corp de lemn. Alta scara, aceleasi rezultate. Scandinavii vor veni, vor face treaba, vor produce rezultate, vor pleca si apoi revenim la ale noastre. Cancerul se starpeste total, nu doar local, Radu. Dar te inteleg, de undeva trebuie sa incepi. Daca nu putem pe usa din fata cu politicul, poate incepem o revolutie pe scara de incendiu, cu fotbalul. Sa ai o saptamana frumoasa.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  4 iulie 2016, 11:20

Un articol care ne demonstreaza ca mintile luminate ale acestei natii nu sunt ascultate ...degeaba cineva competent propune iesirea din noroi a fotbalului romanesc...factorii de decizie fac tot ce stiu ei ... Cine mai cere solutii la ziaristi sau alti oameni de fotbal care nu sunt factori de decizie sa citeasca acest articol ...degeaba propui solutiipertinente daca nu le ia in seama cel care trebuie ... De aceea vom pierde calificarea la mondialul rusesc ...nimeni nu renunta la ciolan in favoarea unui nordic ...

Supporter (3 comentarii)  •  4 iulie 2016, 11:55

Felicitări pentru articol. Soluția nordică prezintă ceva avantaje, nordicii fiind: - buni tacticieni - buni comunicatori(suedezii sunt educați în spiritul lucrului în echipă din şcoala primară) - vin din societăți flexibile, dependente de piețele de export, se documentează - riguroşi, nu fac lucrurile de mântuială - intoleranți față de corupție - sunt mai modeşti în comparație cu colegii lor germani Există un mare "minus": dacă nu le oferi condițiile promise, pleacă....

ottonelu (5 comentarii)  •  4 iulie 2016, 12:47

Domnule Paraschivescu, vă citez din acest text: "... Trebuie să să-i găseşti şi să-i modelezi. ...". Corectați-vă, repede! LOL De-altfel, cum ne-ați obișnuit, articol excelent.

Anonim (166 comentarii)  •  4 iulie 2016, 13:41

De acord cu nordicii, insa nu chiar cu toti; finlandezii si norvegienii nu-s precum suedezii si danezii (nu-s in Peninsula Scandinava, dar tot nordici sunt). Totusi, analogia cu handbalul mi se pare un pic fortata, pentru ca, in fotbal, nordicii n-au rezultate (si nici specialisti) comparabile cu cele din sportul cu migea mica! De aceea, opinez ca nn "desant" german ar fi ideal, insa reprezentat in toate compartimentele activitatii fotbalistice! A.

Cornel Suciu (1 comentarii)  •  4 iulie 2016, 14:26

Foarte bun articol, ca de obicei de altfel. Si da, Andrei, de undeva trebuie inceput, nu stiu insa si cine o va face...

vasilm (3 comentarii)  •  4 iulie 2016, 14:58

Trebuie inceput cu toata societatea romaneasca, dar cum ? Pai daca ne educam copii de mici sa nu dea mita sa isi respecte meseria sa fie profesionisti indiferent de situatie, atunci indeferent ca se fac footbalisti , doctori sau ingineri o sa schimbe societatea. In paralel trebuie sa controlam procesul avand autoritatzi gen DNA care controleaza societatea, dar DNA nu ajunge ...

Emilian (15 comentarii)  •  4 iulie 2016, 17:25

Frumos articol, totusi n-am inteles partea cu sa importam "multi oameni", "scouteri", "psihologi" !! E ca si cum ai zice: noi romanii sa mergem sa ne culcam, ca oricum nu prea suntem in stare de multe, si sa-i aducem pe altii sa ne faca treaba. Sunt de acord cu faptul ca schimband doar selectionerul nu rezolvam multe, dar nu prea vad cum putem aduce o armata de nordici! S-apoi mai trebuie sa-i convingem si pe alde Negoita, Jiji, Moraru si alti "meseriasi" ca trebuie sa asaneze mediul din cluburile pe care cu onor le detin prin aducerea unor nordici. Parca il si vad pe Jiji la o discutie cu alde Meme-ssen! :)

vlad (3 comentarii)  •  4 iulie 2016, 23:50

De fapt cred ca un Burleanu ar putea face mai usor asa ceva decat un presedinte nou provenit din lumea fotbalului. O mare glorie gen Hagi, Popescu nu ar concepe asa ceva, sa fie curatati antrenorii romani si adusi straini masiv.

Tagore (5 comentarii)  •  5 iulie 2016, 0:13

Nea Radule, vad ca putini au inteles ce ai vrut sa spui. Mi-a placut chestia cu "ostilitatea pentru limba romana" a lui Iordanescu.

ZONA MAGHERU (7 comentarii)  •  5 iulie 2016, 6:42

Imi face mare placere cind sunteti invitat in studio si comentati vreun meci pentru ca simplu sunteti civilizat , nu jigniti niciodata dar spuneti " lucrurilor pe nume" . In acelasi timp aveti putere de observatie si de analiza .si asta nu e putin lucru . Referitor la articol ? Cindva am fost pragmatic , realist intre timp am devenit pesimist . Sunt atit de multe probleme incit nu stiu cu care sa incep dar m-as incumeta sa afirm ca cea mai mare problema a societatii e educatia in ansamblul ei si asta nu se va rezolva pe timpul meu . Poate in viitor . Sper .

Anonim (166 comentarii)  •  5 iulie 2016, 8:07

Mai este cineva care il crediteaza pe burleanu? Nu se poate bucura de nici macar de prezumtia de bunavointa! Sigur, va incerca sa obtina rezultate imediate, adica o calificare la CM din Rusia, fapt ce i-ar atrage alte prime. A.

Ilie (86 comentarii)  •  5 iulie 2016, 10:12

Pai se prea spune ca utopia in unul e un vis, in mai multi devine realitate. Nu e utopic deloc. Apropo de aceasta 'disciplina morala', apanaj al nordului, am vrut sa reactionez la articolul dvs precedent, dar m-am temut putin de ridicol. Dvs puneati performantele iesite din epoca pre-revolutionara pe seama fricii si a constringerilor, precum si a fanfaronadei capilor regimului de a arata ei occidentului ceea ce victoria socialismului inseamna. Personal, am cunoscut acea epoca cu ochi de copil si pre-adolescent. Am practicat rugby la un club bucurestean. Ceea ce am putut retine, percepe, in mediul inconjurator general, era tocmai o acea 'disciplina morala' (stiu ca suna ca naiba) si care se declina in mai multe feluri. Inclusiv la nivelul antrenorilor la rugby. Pot marturisi ca am avut parte de o formare si educatie (sportiva si nu numai) de exceptie, cu si de la oameni implicati, cu simtul datoriei si de o valoare certa, primul citat fiind regretatul Dl. Radu Durbac. Ce am mai remarcat, impresia de atunci vazuta acum, era si o lipsa de grija existentiala, de stres !, a oamenilor. Adica tocmai, lipsa de frica ! Nu stiu daca cele doua, 'disciplina morala' si confortul psihic au legatura unul cu altul, in ale performantei sportive, si nici simplu cu performanta sportiva, este insa o constatare personala de care iata, in iau inima in dinti, sa va fac parte. Asta deci apropo de virtutile venite dinspre nord, pe care le evocati. Mentionez ca nu fac aici nici-o apologie, nici a comunismului (sau ce-o fi fost el la noi), nici, cu atit mai mult, al vreunei dictaturi. Eu nu pot accepta ideea ca omul sa nu aibe de ales. Dar iata ca poate totul nu e de lepadat si nu cred ca trebuie sa blamam orice in 'comunism'. Blocul in care stam, asa cum o fi el, e facut in epoca aceea, vorba aia. Profit de ocazie sa va fac parte si de o mica frustrare, anume aceea de a va fi citit atit de RAR in timpul acestui Euro. Numai atit de zis, Iordanescu si 'tricolorii' ? :) Nimic despre minunata Italie, del Bosque, Anglia sau minunatii (Nord / Sud) Irlandezi ? Cu maimutele carpatine ne intilnim doar tot anul, zi de zi. Felicitari si multumiri ptr articol ! Ma bucur nespus sa vad ca nu sint singurul visator

soriniz (14 comentarii)  •  5 iulie 2016, 20:53

De acord cu tine, desi nu i-as pune pe nordici pe un piedestal. Lucrez cu nemti si stiu ce spun. Totusi, problema noastra este ca in momentul politico-fotbalistic actual toate tarile, chiar si Uruguay sau Argentina , se afla mult la nord fata de noi.

gfxd (1 comentarii)  •  7 iulie 2016, 14:44

Busola arata ca ceea ce-am scris data trecuta este real, deoarece ai confirmat prin acest articol afirmatiile mele. Romanii noi, proveniti din familiile de flotanti ai anilor de dupa 45, nu-si pot inchipui o existenta fara stapini straini. Obisnuiti din vremuri indepartate cu tinutul caciulii in mina, cu genunchii indoiti si capul plecat, nu se pot schimba decit peste f multe generatii. Probabil citeva mii. Chiar daca au ajuns in posturi mai pe sus, nu-si pot abandona reflexele de ***, lucru care se vede cu ochiul liber.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

drc67 (1 comentarii)  •  12 iulie 2016, 22:26

Aveti destula dreptate. Ce cred insa cu tarie este ca "nordicii" de care vorbiti sunt si printre NOI. Destui, unii scriu comentarii la acest articol,altii chiar scriu articole,altii se comporta similar nordicilor in activitatile lor zilnice. Dar,nu pot sa pricep de ce,asteapta si se multumesc sa constate mizeria din jur.... Nu trebuie decat sa ne ridicam odata toti si adevaratii nordici vor veni sa munceasca pentru noi. E vorba de curaj si foarte putini dintre noi il au. In lipsa lui,incompetenta,oportunismil,amatorismul,samd prolifereaza... Iata-l spre exemplu pe Andrei Vochin. Dezolant.

Comentează