Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Pentru binele jocului

Proba video nu trebuie limitată la linia porţii

Permalink to Pentru binele jocului
duminică, 8 mai 2016, 5:31

„Jocul greşeala aşteaptă.” Clişeul circulă prin cancelariile fotbalului şi împinge în faţă ideea că un meci fără greşeli e un fiasco. Aşa o fi, dar depinde cine comite greşeala. Când vinovatul nu e fotbalistul, ci arbitrul, judecăţile se înăspresc şi bănuielile dau năvală. Spre deosebire de jucător, arbitrul e cauţionat foarte rar. În general e bănuit că a primit bani, că face parte dintr-un grup dubios, că ţinteşte o răzbunare personală, că serveşte interesele unei anumite echipe sau – în cel mai bun caz – că e incompetent sau prost. Marco van Basten a vorbit cu aproape cincisprezece ani în urmă despre diminuarea numărului de greşeli şi de bănuieli prin recursul la proba video. Interlocutorul lui, nimeni altul decât Sepp Blatter, i-a răspuns că aşa ceva ar ciobi frumuseţea jocului. Comparaţia pe care a făcut-o Van Basten între rezultatele falsificate prin greşeli de arbitraj şi erorile judiciare care au dus la condamnarea sau executarea unor nevinovaţi n-a convins. Şi n-a convenit.

Astăzi tehnologia video e folosită doar pe linia porţii şi numai în câteva competiţii şi campionate. Se va apela la ea şi la Euro 2016. Rezultatul va fi la fel de incomplet ca acum. Limitarea probei video la linia porţii invită la o deducţie aberantă: că erorile se comit exclusiv acolo. Lipsa de logică a acestei ipoteze e flagrantă. Iar cel care tot nu se lasă convins trebuie pus să revadă ultimele semifinale de cupe europene. Penalty-ul dat de Cüneyt Çakir pentru Atletico la un fault comis cu o jumătate de metru în afara careului se însoţeşte cu penalty-ul nedat de Viktor Kassai pentru îmbrâncirea lui Dennis Suárez la 2-0 pentru Liverpool. Că Torres a ratat penalty-ul şi că Liverpool a jucat de zece ori mai bine decât Villarreal nu contează. Contează, în schimb, că mai-marii fotbalului refuză în continuare proba video pentru situaţii în care folosirea ei ar scuti fotbalul de nedreptăţi.

Pentru cei care invocă fragmentarea jocului pe post de contraargument, o întrebare: oare meciurile de la Cupa Mondială de rugby sunt mai puţin pasionante fiindcă se opresc de câteva ori pentru elucidarea unor momente complicate? Dar cele de tenis? Dar cele de hochei din America de Nord? Nu spune nimeni că trebuie oprit meciul din două în două minute, căci saboteurii fotbalului abia aşteaptă accesul la instrumente noi. Însă dacă fiecare echipă ar avea dreptul la trei „challenge”-uri pe meci (fără să fie obligată să le folosească), numărul greşelilor de arbitraj s-ar micşora. Şi oricum, la cât se trage de timp în fotbalul de astăzi, prelungirea meciurilor cu cinci minute n-ar face gaură în cer. Greşelile grave, pe de altă parte, ar fora găuri adânci nu doar în bugetele echipelor nedreptăţite, ci chiar în ideea că sportul e o afacere în care se triumfă cu mijloace corecte.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

onlinegsp (1 comentarii)  •  8 mai 2016, 20:13

test

MMihai (8 comentarii)  •  8 mai 2016, 21:42

Merita incercat la categorii inferioare si daca se constata ca nu scade din cursivitate si atractivitate, se poate implementa. Credeti ca la tenis sau rugby n-au fost multi care s-au opus la inceput ?

Dan (4 comentarii)  •  9 mai 2016, 9:40

D-le Radu,
Dacă ai întreba-o pe Adriana, soția mea, ți-ar spune ca ești patetic! In the good way! Adicălea….unde-ai fost dom’ne pînă acum, că-mi tot bate capu de nu știu câți ani?! Ca să ne înțelegem …..de fotbal vorbim.
Și mă refer la articolul dumitale, la cinismul, fantasticul, oribilulul, superbului acestui joc. Că-i un joc nu? Da când nu-i drept, când nu-i pe bune, ce facem cu el? ( cel mai viu moment, chiar dacăi mai vechi, este golul superb al lui Henry cu mîna care ia lasat pe irlandezi acasă la euro) Din păcate lumea uită, si de unde am crezut că va fi huiduit for the rest of his life, Monsieur Henry n-a avut nici cea mai mică apăsare, iar tribunele……deh, au uitat! Unii !!
Eu zic de multi ani, să facem ca la tenis cu chalange, da-i mult de discutat pe temă, însă video replay ar simplifica tot si toate. Si durează less than 1 min. Și toți am fi împăcați. Mă rog, majoritatea. Dar sînt prea multi bani la mijloc!
Apropo de fluiditatea game-ului…. Toronto-Miami la basket, acum trei zile…
2-3 puncte diferența cu patru minute de final. Vrei sa te duci ***, da nu poți ca pierzi momentu”. Ha…..poți sa duci si cîinele ***, si sa adormi în parc p-o banca ca ăștia tot n-au terminat….. Patru minute s-au jucat in 21′!!
Final……D-le Radu, dacă ar fi mai multi ca tine, s-ar trece la fapte, da e puțini din păcate !
Trebe sa ai discernământ, responsabilitate, curaj dar si frica că ce te face să închizi ochii azi la ce nu-i drept…….vine înapoi. O dată sau de mai multe ori !
Da, ai dreptate , a fost penal la Morreno, da așa-i în tenis,nu?

PS – Fotbalul este singurul sport in care se simulează si se trage de timp!
„citat”- RP
Thank you sir!

Dan (4 comentarii)  •  9 mai 2016, 23:35

Test

banks (18 comentarii)  •  10 mai 2016, 10:21

E un punct de vedere perfect justificat si sustinut. E drept ca folosirea tehnologiei limiteaza anumite "spatii de manevra" si e clar ca cei care se impotrivesc au tocmai interesul de a le pastra. Dar, cu voia sau fara voia lor, cred ca s eva generaliza folosirea probelor video si asta va fi cu folos.

Rares (3 comentarii)  •  10 mai 2016, 15:21

Fotbalul e prea complex pentru a se putea supune unor reguli din acestea. In tenis e stiinta exacta, stii perfect daca e mingea e in sau out. Dar la fotbal, ok, opresti jocul la un penalty contestat, te uiti pe reluari, nici vazand relurile nu poti fii 100% sigur, asta vreau sa zic. Pui 3 sau 5 arbitri ca in box? Apoi pot fii contestate faulturi, atunci ce faci, opresti jocul din 3 in 3 minute? Pentru ca pe meci au loc in jur de 30 de faulturi, conform caselor de pariuri, +-28,5 faulturi. Apoi alta problema, sa zici ca in tarile dezvoltate aplici toate aceste reguli video. Nu poti aplica in toate tarile, de exemplu, Romania. Si atunci fotbalul s-a diviza. Acolo un meci ar tine 115 minute, aici, prin est 90. Solutia, nu stiu, o minte luminata de pe la uefa sau fifa. Iar concluzia, e prea devreme pentru asemenea masuri. Va salut cu respect!

brod (20 comentarii)  •  11 mai 2016, 11:13

vei să lași arbitrii muritori de foame, domnule?!

Ilie (86 comentarii)  •  13 mai 2016, 21:10

Excelent subiect. De cind consider personal un imperativ video-ul infotbalul profesionist, de atit timp aud fel si fel de scuze si explicatii, care mai de care SF, conform carora utilizarea tehnologiei video ar fi im-po-si-bi-la. Ba ca ar strica farmercul fotbalului, ba ca ar fi imposibil de aplicat peste tot, ba ca ar strica tot meciul întrerupind-ul constant, etc .. Parerea mea in ordinea inversa. Video-ul NU ar întrerupe mereu un meci. In rugby regula utilizarii este întrebarea arbitrului daca 'are vreun motiv sa anuleze anume punctaj'. Actiunea initiala a fost deci lasata si poate fi anulata doar daca sint motive vazute doar la video. La asta se mai adauga instiintarea arbitrului central de un gest anti-joc sau violent, faza care acestuia i-a scapat. Cu ce nu poate fi aplicat fotbalului ? La un ofsaid limita, de exemplu, n-are decit sa lase actiunea de joc sa se deruleze si, in caz de gol, sa verifice. De ce nu i-ar fi video-ul si fotbalului un beneficiu, dat fiind ca arbitrul nu poate vedea si aprecia totul just intr-o secunda ? Apoi in privinta faptului ca nu ar putea fi aplicat peste tot. Pai binenteles ca nu poate fi aplicat peste tot. Nici rugby-ul nici hockey-ul nu aplica 'peste tot' regula arbitraj-ului video. Una este sfera profesionista si tot ce graviteaza in jurul ei, public, interes, obiective - si alta este un meci judetean. La fotbal este acelasi lucru a vorbi de un meci de Cupa a Lumii si unul de Divizia C ? In privinta anihilarii 'farmecul' fotbalului pe care cica gresesile de arbitraj le-ar genera : discutii 'microbistice' la infinit, suveniruri, etc.. Explicatia asta mi se pare pe atit de aberanta pe cit parca direct iesita din gurile 'mai marilor' care fac legea sau care, cel putin, profita de ea. Statisticile si toata impresia generala arata ca suma greselilor pe termen lung in favoarea (doar a) unora, de regula aceeasi. Intrebati, de exemplu, de cite meciuri importante piredute la limita, din cite o mica greseala de arbitraj, isi aduce aminte Juventus ? Si de cite isi aduc aminte victimele lor ? Sa fie asta oare 'farmecul forbalului' ? Personal eu nu vad farmecul acestui minunat fenomen numit fotbal asociat cu injustitia, trisul si frustrarea. Video-ul de linia portii si-a facut aparitia in mod concret dupa meciul de optimi Anglia - Germania de la WC 2010, unde i-a fost injust nevalidat Angliei un gol intrat apoi iesit din poarta nemtilor la scorul de 2-1 ptr Germania, fix inaintea pauzei. Presa engleza a facut mult scandal si pus suficienta presiune incit iata sa apara ceva concret. Daca se întimpla acelasi lucru sa zicem Camerun-ului probabil ca s-ar fi pus fireste greseala pe seama fatalitatii umane si a farmecului respectiv. Acelasi farmec despre care s-a tot vorbit cu melancolie si la golul lui Dorinel Munteanu in fata bulgarilor, la Euro 96. Daca era Lampard in locul lui Dorinel probabil ca punerea in practica ar fi fost anticipata. Dintre cluburile / natiunile mari, din cite stiu eu doar unul s-a manifestat deschis favorabil introducerii arbitrajului video : Mr. Wenger. Asa ca am ca o vaga presimtire ca acest farmec va mai tot fi primul atuu al 'saracilor'

gogu (8 comentarii)  •  23 mai 2016, 7:15

Stimate domn..REGRET ca unicul meu fiu a luat 10 pe opera dumitale la bac acum multi ani..REGRET!Oricum tot inginer a ajuns,am redresat aceasta aplecare literara ..Te auzeam ieri incercind sa murdaresti meritul frumoasei echipe a CRAIOVEI!Jos labele de pe aceasta echipa!Jos LABELE!Ramai domnule la *** si Dinamo,ramai in alta parte lasa Craiova sa joace fotbal.... Am un unchi la popice antrenor,daca vrei vorbesc si acolo poti face multe arogante ieftine ,fara suparare..Ce zici domnule???????Repet -jos LABELE de pe echipa CRAIOVEI!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează