Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Două (sau mai multe) retrageri

Johan Cruyff a murit. Olanda fotbalistică e grav bolnavă

Permalink to Două (sau mai multe) retrageri
luni, 28 martie 2016, 9:30

Rembrandt şi pumnalul
Pe 7 noiembrie 1978, Johan Cruyff s-a retras din fotbal. A făcut-o în tricoul lui Ajax, deşi jucase cinci ani şi la Barcelona. Ca mai toate lucrurile legate de Cruyff, şi retragerea a ieşit din tipar. N-a fost un meci de adio, ci de la revedere, câtă vreme Cruyff a mai jucat apoi şase ani la cinci echipe. Atunci însă, în noiembrie 1978, partenerul galei de rămas-bun a fost Bayern München. Curtoazia bavareză s-a manifestat printr-un 8-0 pe Stadionul Olimpic din Amsterdam, cu alte trei goluri anulate de arbitru. Lumea n-a uitat demonstraţia de sadism a nemţilor, pe care ziaristul olandez Henk Spaan a comparat-o cu „un pumnal înfipt într-un tablou de Rembrandt”. Cruyff a stimulat apetitul sangvinar al lui Bayern, invitând-o să nu vină ca la un amical, ci ca la un meci de cupe europene.
Bayern a dat curs invitaţiei. Poate că n-ar fi făcut-o dacă primirea asigurată de gazde pe Aeroportul Schiphol n-ar fi fost la limita ofensei. Sau dacă publicul nu i-ar fi primit pe bavarezi la ieşirea din vestiar cu formula „porci nazişti”. Mai mult, descleierea lui Ajax s-a produs şi cu participarea olandezului Martin Jol, trimis pe teren de antrenorul lui Bayern, Gyula Lóránt, în locul lui Rausch. Omagierea lui Cruyff a trecut în planul doi, fiindcă meciul ricoşase în patimă, memorie tulbure şi umoare neagră. Bayern a găsit de cuviinţă să prezinte scuze pentru stilistica victoriei cândva în 2006.
Dar meciul Ajax-Bayern n-a fost numai un eşec de protocol. Trecuseră doar 33 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar rănile încă nu se închiseseră. Ochii multora rămăseseră injectaţi. În „Anul Zero. 1945, o poveste”, eseistul Ian Buruma scrie, printre altele, despre fisurile de neastupat care apăruseră între germani şi olandezi şi despre ceva ce ameninţa să se transforme într-o cultură a resentimentului. Un amănunt: tatăl lui Buruma fusese prizonier într-un lagăr german.

„Marseilleza” compasiunii
Pe 24 martie 2016, Johan Cruyff s-a retras din viaţă. Şi a lăsat în urmă cel mai bogat testament din istoria şi filozofia fotbalului. Momentul a fost marcat peste tot în Europa, într-o regie a solidarităţii cum fotbalului îi vine uşor să monteze. Meciurile s-au întrerupt în minutul 14, lumea s-a ridicat de pe scaune, tricourile au avut câte un 14 micuţ la mânecă, banerele de recunoştinţă au răsărit în tribune. Johan Cruyff a fost plâns cu aplauze, aşa cum merita un om care fusese de toate în fotbal: jucător, căpitan de echipă, antrenor, mentor, idol, zeu, model, părinte şi mai ales vizionar.
Vineri, 25 martie, Franţa a atenuat cumva brutalitatea lui Bayern din 1978, chinuindu-se să nu niveleze o Olandă fadă, din care au rămas doar tricourile. S-a terminat 3-2 pentru Franţa, cu Olanda marcând un gol cu mâna şi cu o echipă franceză atentă să nu-şi împlânte crampoanele în tristeţea suporterilor. Şi e greu să nu observi sarcina metaforică a morţii lui Johan Cruyff.
Geniul se stinge când muşchii fotbalului olandez sunt mai fleşcăiţi ca niciodată. Olanda a terminat pe locul 4 în grupa de calificare la Euro, cu 5 înfrângeri, dintre care două în faţa Islandei. Echipele olandeze de club nu mai sperie pe nimeni. Vedetele olandeze strălucesc prin absenţă, iar foştii grei Robben, Sneijder şi Van Persie arată că nu mai pot. Advocaat, Blind, Hiddink şi Van Gaal au abdicat sau sunt pe punctul să abdice din tronul altădată aurit al strategului. Moartea lui Cruyff coincide trist cu deriva fotbalului olandez.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

liviu (1 comentarii)  •  28 martie 2016, 11:38

Imi amintesc acel 8-0, a fost transmis si la TVR, acum inteleg de ce au jucat germanii cu atata inversunare. Mai tarziu, Van Basten povestea ca a auzit la nemti urmatoarea gluma: "Stiti de ce au baietii olandezi urechile asa lungi? Pentru ca parintii ii trag de urechi aratandu-le baietii germani si spunandu-le: "

Vali (7 comentarii)  •  28 martie 2016, 11:49

Frumos omagiu adus unui mare OM . Din cate-mi amintesc, scorul a fost 0-7, ceea ce conteaza mai putin . Importanta a fost atitudinea nemtilor la o astfel de partida , generata nu numai de primirea de pe aeroport si de scandarile din tribune . S-au mai platit si alte "polite" . Oricum, Ajax nu a ramas "datoare" .

catio (8 comentarii)  •  28 martie 2016, 11:59

Interesanta paralela! Asa este, Olanda e departe de ce a fost candva, dar la resursele fotbalistice pe care le are, eu sunt convins ca va reveni in top nu peste mult timp. Si peste tot ce a fost si va fi, va veghea umbra uriasului Cruyff!

Dani.W (1 comentarii)  •  28 martie 2016, 13:07

Intotdeauna o placere sa citesc articolele dumneavoastra. O mica observatie. Robben inca mai poate :)

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  28 martie 2016, 16:21

Foarte frumos articol despre unul dintre cei mai mari jucatori de fotbal care au existat vreodata . Avea un joc placut ochiului si o forta teribila de a se desprinde de adversar. Pleca ca din pusca , castigand 2m din primii 3. Nu era foarte inalt - cred ca avea in jur de 1,78m dar isi naucea adversarii cu picioarele sale de gazela . Era un jucator exploziv cum nu cred ca a mai existat vreunul. Imi plac Maradona si Messi insa Cruyff era mai atletic, cu o tehnica apropiata de a lor . Parea un dirijor pe teren, cum de altfel a fost si Maradona... . Si eu am vazut acel meci de retragere pierdut cu 0 - 8, in care nemtii de la B.M. , tot nemtii , "nu stiau" pentru ce au fost invitati . ATUNCI A FOST O SEARA TRISTA. ... PS- D-le Paraschivescu , si la tv. ati adus un frumos omagiu acestui urias jucator si antrenor . A fost insa discipol a lui Rinus Michels, un antrenor putin mai mare decat Cruyff . Ati spus atunci cateva lucruri foarte interesante dar cred ca ati pus "in carca "lui Cruyff una dintre cele mai mari si adevarate descoperiri al fotbalului total : un jucator are mingea in timpul unui joc de fotbal doar doua minute ( nu trei) iar pe Rinus Michels il interesa, la fel de mult, ce face jucatorul in celelalte 88 . O alta povestioara frumoasa pe care ati spus-o a fost cea legata de Stefan Covaci . Eu o stiu intr-o alta versiune . In perioada in care Stefan Covaci a ajuns la Ajax , regulamentul de ordine interioara al clubului era foarte strict si respectat de toata lumea . Jucatorii trebuiau sa fie pe terenul de antrenament cu 15 minute inainte de ora la care incepea antrenamedntul . Stefan Covaci , a venit la primul antrenament, la ora fixata , gasindu-si jucatorii pe teren . Atunci Cruyff , de la o distanta de cca. 40 m, trage tare intr-o minge , trimitand-o inspre antrenorul roman . Acesta fara sa clipeasca pune un stop perfect iar mingea se odihnea sub crampoanele sale . Stefan Covaci a spus ca daca rata acel stop nu ar fi reusit niciodata sa stapaneasca echipa si in special pe Cruyff. Acestea sunt versiunile pe care eu le stiu .

Anonim (166 comentarii)  •  28 martie 2016, 16:24

Doua "amendamente" as avea la cele scrise mai sus: - P.S.V. a pierdut dupa loviturile de departajare contra unui Atletico tabacit in luptele din La Liga si din Ch. League si condus de acelasi antrenor aplicat si bun motivator; pas mal pentru o echipa atat de tanara si care-l pierduse pe Depay, cel mai bun om al ei din sezonul trecut; - Robben a fost mai mult accidentat in acest sezon, dar tot a avut timp sa revina cu goluri spectaculoase, asa cum golgheteriii Lewanswski si Muller nu prea marcheaza; daca van Persie si Sneijder sunt la apus, "locomotiva" lui Bayern si a nationalei batave mai are resurse! A.

LEFTER POPESCU (23 comentarii)  •  28 martie 2016, 16:24

...ale fotbalului total .

Sorin444 (8 comentarii)  •  28 martie 2016, 17:04

@ catio Si de unde vin resursele acelea fotbalistice pe care le pomeniti?... din negrii, arabii si est-europenii care formeaza 90% din echipele olandeze de club? Hai sa scapam de clisee si sa revenim in realitatea mileniului 3: resurse fotbalistice au China, tarile arabe, Anerica Latina, poate chiar si SUA; resurse date de demografie, prezervarea identitatii nationale, si de pasiunea proaspata pentru fotbal. Restul e poveste din mileniul trecut.

Sorin444 (8 comentarii)  •  28 martie 2016, 17:17

Rugaminte pentru autor, si pemtru ceilalti 3 scriitori de sport din ziarul asta: pe noi, cititorii care nu intram pe site doar ca sa ne injuram reciproc, ne deranjeaza derapajele gramaticale ale “jurnalistilor" (as opposed to “scriitorilor") de sport. Zic “noi”, pentru ca am observat multi cititori amendand folosirea aiurea a articolului hotarat la plural (niste membrii ai ...), virgulelor, acordului etc. In cazul de fata, as vrea sa remarc folosirea gresita - probabil din servilism, doar pentru ca directorul ziarului o face si el frecvent - a viitorului in trecut. Se zice in articolul despre meciul cu Spania ca “prestatia lui Chiriches e semn ca prestatia lui slaba din meciul precedent nu va fi fost intamplatoare” (citat aproximativ). Ce diferenta imensa intre a fi destepti, si a ne da destepti. De fapt, sunt convins ca dvs, domnii Cosasu sau Octavian, chiar si dl Geambasu, sunteti adesea jenati de companie - dar trebuie sa publicati undeva. Multumesc.

bogdan (1 comentarii)  •  28 martie 2016, 17:42

consultand mai multe surse, am constatat ca Johan Cruyff s-a retras de la Feyenoord in 1984

Anonim (166 comentarii)  •  28 martie 2016, 19:45

@Sorin444 Resursele Olandei constau in academiile cluburilor, indiferent de unde provin copiii. Negrii pe care-i persiflati au adus glorie Olandei (vi-i amintiti pe Gullit, Kluivert, Rijkaard, Davids, Seedorf si multi altii?) si isi au originile in America de Sud (Surinam, unde sporul natural este ridicat). A.

LEONIDAS (4 comentarii)  •  29 martie 2016, 0:24

Pt. cine nu stie Ajax e echipa evreilor in Olanda asa cum Tothemham este la fel in Anglia-tot o echipa a evreilor.Si asta a avut rolul de scanteie cu jigniri a nemtilor de la Bayern..

Suporter (1 comentarii)  •  29 martie 2016, 11:47

Splendid omagiu pentru un mare fotbalist. Olanda va reveni in randul marilor puteri fotbalistice datorita activitatii la cluburi. Dar ce facem cu fotbalul nostru care lancezeste cam de prea mult timp, fara sperante in viitor. Ce sperante sunt, daca cluburile nu se preocupa de propriul viitor ? Se aduc jucatori de nu stiu ce mana, tinerii nu au cautare, ne lamentam fara sa se ia masuri. Se umfla muschi si cam atat. Sa speram ca in Franta nu se va vorbi de sac si petec.

Comentează