Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Kaput Kartela

Râdem des de bulgari (vezi mai sus). Să le şi mulţumim, măcar o dată

Permalink to Kaput Kartela
luni, 15 februarie 2016, 11:17

Scrie aşa Julian Barnes: „Într-un atlas anatomic, inima seamănă cu reţeaua metroului londonez”. Şi ceva mai încolo, tot în „Paranteza” din „O istorie a lumii în 10½ capitole”: „După moarte, inima ia forma unei piramide”.

Inima lui Trifon Ivanov e, de alaltăieri, piramidă. Şi, paradoxal, piramida a simbolizat în multe culturi misterul vieţii. Întrebarea e ce a simbolizat Trifon Ivanov pentru cei care l-au prins jucând pe vremea când România trăia sub clopot şi sârmă ghimpată. Ivanov a însemnat pentru românii din sud exact ce-au însemnat fraţii Vujović şi Elsner pentru bănăţeni sau Détári şi Nyilasi pentru maramureşeni şi bihoreni: promisiunea normalităţii de după lagăr. A vieţii de după moartea prin ceauşism. Sigur, nici Bulgaria lui Ivanov nu era vreo Belgie sau vreun Luxemburg. Noi eram, în schimb, nişte stafii care pluteau de la o coadă la alta, aveau stalactite în apartamente şi aclamau răul pe care slugile din boiangerie îl vopseau în culorile binelui.

Lui Trifon Ivanov i se spunea „Lupul bulgar” înainte să existe emisiuni în care diverşi „oameni-lup” să-şi tarifeze beteşugurile pentru câteva ore de expunere. Fotbalistic, Ivanov a fost un fundaş hotărât, care te lua pe piept şi nu se sfia să-ţi pipăie glezna cu cramponul, dar care, când îi venea bine, pasa lung şi trăgea zdravăn. Fotbalul e totuşi ultimul lucru care trebuie să preocupe la moartea lui Ivanov. Dincolo de tristeţea fiecărui sfârşit (cu atât mai mult a unui sfârşit prematur), ceea ce mâhneşte e felul cum ni se subţiază sau ni se deşiră amintirile. Pînă să iasă din lume, Trifon Ivanov a fost un reper al rivalităţii dintre noi şi bulgari, un fel de tătuca Prodan hirsut, cu perciuni dickensieni şi pleată de star rock corcit cu cine ştie ce răsfăţat din new-wave. Un ins gata să-ţi ia aerul, driblingul şi, la nevoie, piuitul. Însă nu doar asta. Nu, nici vorbă

Sigur, e mai comod ca, întors în timp, să te opreşti în 1994 şi să îngâni naţionala aceea teribilă cu Sirakov, Penev, Balakov, Iankov, Lecikov, Mihailov şi Stoicikov. Numai că Trifon Ivanov n-a început de acolo. Pe vremea când bucureştenii şi giurgiuvenii aşteptau „Studio X” (da, da, pronunţat „hix”) la bulgari, Ivanov juca la Etăr Veliko Târnovo şi ni se dezvăluia uneori, printr-o cortină de purici, după ce suceam vitejeşte antena şi trânteam un pumn în televizor. Etăr Veliko Târnovo sună altfel decât Fiorentina, de acord. Atâta doar că pe atunci Fiorentina era un vis inaccesibil, pe cînd Etăr ascundea un sâmbure de făgăduială şi speranţă. Un meci ciupit de la bulgari, cu sau fără Trifon Ivanov, era o perfuzie cu viaţă. Aşa era pe atunci. Aşa trăiam, fără să ştim că inima celui dintre purici avea să devină piramidă.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Vali (7 comentarii)  •  15 februarie 2016, 12:05

Dumnezeu Sa-l odihneasca ! Pacat ... L-am vazut de multe ori jucand, si nu printre "purici" . Locuiesc intr-o zona, Alexandria, unde bulgarii se "prindeau" bine, chiar mai bine decat TVR, uneori . In Bucuresti era mai greu, imi aduc aminte din perioada studentiei. Am vazut C.M. 1982, din Spania , la un TV instalat sus, pe camin . Sala in care era amplasat, de-obicei, avea o capacitate mult prea mica fata de solicitari . Bulgarii au avut o echipa extraordinara . L-ati uitat pe Emil Kostadinov .

Daniel (1 comentarii)  •  15 februarie 2016, 12:42

@ Vali: Maestrul Paraschivescu poate ca l-a omis din descriere. Insa, natiunea franceza cu siguranta nu l-a uitat pe Kostadinov! :)

Vali (7 comentarii)  •  15 februarie 2016, 14:11

"Uitat" in sensul de "omis" . Francezii n-au cum sa-l uite, doar i-a lasat acasa pentru C.M. 1994 . Senzational meciul de pe Parc des Princes . Totusi, articolul este un omagiu adus unui jucator puternic, fizic si psihic, care nu iesea in evidenta, dar cu rol important in sistemul defensiv al acelei echipe .

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  15 februarie 2016, 14:37

Acum 70 la suta din populatie traieste cam de 5 ori mai rau ...25 la suta traieste un pic mai bine decat atunci ...printre cei 25 la suta sunteti si dumneavoastra ...un scriitor talentat care atunci probabil se mai autocenzura si 5 la suta o duc excelent ...de 1000 de ori mai bine decat cei mai mari stabi comunisti ... Trebuie spus si asta ...

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 februarie 2016, 14:54

ovidiu_3003 Va felicit pentru certitudini. Nu am stiinta procentelor pe care o aveti dvs. Pot sa va spun doar ca "pe atunci" ma autocenzuram atat de drastic, incat prima carte mi-a aparut in 2000. Se poate verifica. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  15 februarie 2016, 14:57

@ Vali, Daniel Nu l-am uitat pe Kostadinov, dar nu puteam trece toata echipa. Inainte de Bulgaria, Franta ar fi putut transa totul cu Israel si n-a facut-o. R.P.

seba (20 comentarii)  •  15 februarie 2016, 15:53

pacat, trifon a fost genul de fotbalist pe care nu-l uiti. aduce aminte de un timp frumos cand romanii, bulgarii, sarbi aveau fotbalisti.

MZM (31 comentarii)  •  15 februarie 2016, 16:44

Dincolo de omagiul meritat pe care il aduceti lui Ivanov si acelei fantastice echipe a Bulgariei (care a "indoliat" Franta in 1994), apreciez, domnule Paraschivescu, faptul ca reamintiti, fie si en passant, vremurile crunte cand "Romania traia sub clopot si sarma ghimpata". E bine ca tinerii de azi sa stie ce a fost, pentru ca multi dintre ei (mai ales aceia care nu pot lua "bacul" decat daca sunt lasati sa copieze), cred ca era mai bine pe vremea comunismului pentru ca... "toata lumea avea servici". Dar, probabil ca prea putini dintre ei vor intelege, cat de cat, marasmul cuprins in fraza dv.: "Noi eram... niste stafii care pluteau de la o coada la alta, aveau stalactite in apartamente si aclamau raul pe care slugile din boiangerie il vopseau in culorile binelui"! Toata stima!

mihai (2 comentarii)  •  15 februarie 2016, 16:51

Spuza fotbalului de dupa 1990 se tragea din Comunism.Nici mie nu-mi merge mai bine azi nici tarii si nici fotbalului si nici sportului.Vine Olimpiada si ne va crapa obrazul de rusine.

cicero (13 comentarii)  •  15 februarie 2016, 18:25

Perciuni dickensieni maestre?, Nu cumva barba a la Thomas Wassberg?

genu (110 comentarii)  •  15 februarie 2016, 19:30

Raposatul Trifon avea un fel de lacomie in joc si un aer de satir nesofisticat ce topeau dramatismul partidelor. Pentru mine, cel putin. Agitatia sa permanenta imi aducea aminte de insii aceia de pe vremuri ce se temeau sa nu piarda trenul, pe care nu-i intelegeam. Iar un Mircea Horia Simionescu sigur s-a delectat cu acest nume de zavorat intru Domnul asociat unui pontator de glezne dotat cu un sut ce alunga visele. Un navetist cu inima de porumbel.

valeriu ciuca (5 comentarii)  •  15 februarie 2016, 23:53

Dumnezeu sa-l odihneasca pe TRIFON IVANOVICI! Mie imi placea tocmai pentru ca era cel mai urit din echipa aia! Si avea rautatea buna si tenace pe care o avea la noi Danut Petrescu. Trifon, ca si Dan, urca si in atac, a marcat un gol decisiv cu capul, nu mai stiu daca la campionatul mondial sau european, dar tin minte cum comentatorul bulgar repeta Veselie! Veselie! Meciul de la Paris l-am vazut in direct, contraatacul de la urma cred ca a plecat chiar de la Trifon, dupa ce Ginola a dat centrarea aia ratata inapoi si si-a luat adio de la nationala pe veci. Ce gol a putut sa bage Kostadinov, sut din alergare, bara-gol sub transversala!!! De suparare francezii au stins lumina de pe stadion. Multumesc dl. Paraschivescu pentru ca mi-ati amintit acea echipa a Bulgariei fantastica! Cestita pobeda za Balgaria!

Ilie (86 comentarii)  •  16 februarie 2016, 12:43

La aflarea stirii, am avut un feeling, Dl. Paraschivescu, ca veti scrie despre el. De ce ?, nu puteam formula si, la vederea comentariilor cititorilor, cred ca nu as putea formula nici acum. 'Mort d'une gueule' sau pentru ca ne trezeste, celor care l-am cunoscut si i-am cunoscut 'epoca' pe viu, nimic de-a face cu cea a lui Messi & Ronaldo, fel si fel de amintiri, simtiri si, iata, reactii. Eu 'pe atunci' eram pusti, nu pot spune ca duceam lipsa de ceva chiar daca paradoxal lipseau de toate, si imi aduc bine aminte de taica-meu care asculta la radio cu urechea lipita de difuzor si inima mica sa nu-l auda vreun 'vecin' sau injurind pe cine putea ca nu putea intra in posesia propriului pasaport pentru a calatori unde doreste si a vizita, de exemplu, Italia. Astfel, locuind in Bucuresti, privitul meciurilor 'la bulgari' devenise normalitate, iar Studio-ul X rasfatul de simbata seara cu un Columbo sau 'film American' chiar daca nu intelegeam mare lucru din el. Asa ne familiarizasem cu fetzele jucatorilor bulgari. Cum sa i-o uiti astfel pe cea a lui Trifon Ivanov. 'Lupul bulgar' n-avea ptr mine nimic infiorator decit un fel de-a juca de-al lui si o privire trista. Dincolo de faptul ca i-a tinut piept duo-ului Papin & Cantona in 93, la World Cup-ul din anul urmator desemnatul 'the ugliest player' le-a tinut piept altor duo-uri celebre : Völler & Clinsmann sau Caniggia & Batistuta. De fiecare data incoronate cu succes. Cum se face ca altfel de succese, romanesti sau bulgaresti, au avut loc cu jucatori formati in iepoca de aur, e o intrebare pe care nu pot sa nu mi-o pun. De ce nu mai apar alti Ivanovi, poftim, alte 'mutre diferite' care daca dau piept de Messi & Ronaldo nu baga coada intre picioare, ca mijloace au/avem incomparabil mai multe ?

Alec Danila (3 comentarii)  •  17 februarie 2016, 9:14

Nu l-am prins inainte de 89 (locuiesc in Iasi, aventurile legate de televiziunea bulgara imi sunt straine), dar l-am remarcat in minunatia aia de echipa. Legat de aspectul fizic, ii pusesem si o eticheta: la mine in cap era un calugar complicat (betiv) si - da - putin trist, oricum, un personaj produs mai curand de Dostoievski decat de alte zone ale literaturii. Genul de personaj pe care nu il uiti. Stavroghin.

Comentează