Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ghiocelul şi batoza

Văzînd negru în faţa ochilor, Franţa a constatat că situaţia e albastră

Permalink to Ghiocelul şi batoza
luni, 19 octombrie 2015, 10:43

„Dumnezeu să apere Noua Zeelandă”. Titlul imnului înşală, după cum au aflat martorii dezmembrării de sîmbătă a Franţei. Titlul corect ar trebui să fie „Dumnezeu să-i apere pe adversarii Noii Zeelande”. Franţa a început şi a încheiat sfertul de finală de la Cupa Mondială de rugby sub şenile.

Nu învinsă, ci descleiată. Lăsată fără aer. Ruptă în bucăţi. Noua Zeelandă n-a fost o echipă, ci o vijelie iscată din piepturile, coapsele şi bicepşii lui Retallick, Nonu, Whitelock sau Kaino. Franţei i-a rămas de jucat rolul de victimă a unui rugby-tsunami, în care Julian Savea a lăsat impresia că, la o adică, ar putea să preia fişa de post a unei bile pentru demolări. Nehe Milner-Skudder a străpuns frontul francez pînă în clipa accidentării, iar Dan Carter a livrat cîteva pase la care însuşi marele Carlos Spencer, un handbarugbyst fără seamăn, un fel de Gaţu cu minge ovală, ar fi surîs admirativ.

Sigur, amatorii de justiţie divină şi de întoarceri în timp se vor gîndi imediat la victoria din 2007 a Franţei împotriva Noii Zeelande, la pasa înainte a lui Traille către Michalak şi la arbitrul Wayne Barnes. Imediat după ce gîndul va prinde contur, vor începe speculaţiile: atunci, în 2007, All Blacks n-au pierdut fiindcă au jucat slăbuţ sau fiindcă a greşit arbitrul, ci din cauză că, jucînd cu tricouri gri, şi-au trădat, vezi Doamne, numele, echipamentul şi identitatea. Iar dacă mai era nevoie de un element care să confirme că acum, în 2015, s-a consumat o revanşă împletită cu o exorcizare, iată-l: tocmai Michalak, beneficiarul din 2007, s-a lovit alaltăieri şi a ieşit de pe teren după o gafă care a costat Franţa enorm.

Să-mi fie cu iertare, dar racordurile acestea sînt mofturi sau găselniţe. Dincolo de faptul că Noua Zeelandă – Franţa a fost o întîlnire între un ghiocel şi o batoză, rămîne totuşi frumuseţea virilă a celor văzute. A fost o execuţie? Da, posibil, dar condamnatul s-a comportat demn şi n-a cerşit îndurare.

A fost un meci fără frison? Se prea poate, însă marele lui merit e că l-a putut face şi pe ultimul ageamiu în materie de rugby să nu se mişte de pe scaun. Asta rămîne, splendoarea încleştării, estetica aproape improbabilă a anumitor faze, ritmul şi precizia execuţiilor.

Noua Zeelandă a lovit violent şi fără să se oprească, dar n-a făcut-o în temeiul unei voluptăţi sadice. Nu. Noua Zeelandă a jucat rugbyul perfect, pe care ţi l-ai dori mereu, fiindcă oricui îi place un film de aventuri bun, în care cascadorii au mult de lucru. A fost un meci nu doar pentru public, ci şi pentru galeria celebrităţilor All Blacks. Pentru Carlos Spencer şi Jonah Lomu, pentru Tana Umaga, Sean Fitzpatrick şi alţi o sută. A fost totodată un nou basm în care munţii, ce să vezi?, au umeri.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

victor L (69 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 14:24

Mai pe scurt, cum imi place mie, cocoşii fură jumuliti de vii!
Frumos meci, sa te tot uiti!

Ilie (86 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 15:59

Da, dl Paraschivescu, niste roboti aproape perfecti. De la Spencer si Lomu pina astazi, chiar si haka-ul a devenit altfel, in special versiunea sa de ‘protocol’ : Kapa o Pongo, folosita la marile intilniri, si care se termina cu remarcatul semn al degetului mare facind inconjurul gitului. Nu stiu de ce, insa, dar niciodata nu am reusit sa nu le asociez All Blacks-ilor si un apelativ ce duce spre ‘naivi’, manifestat de-a lungul timpului sub diverse forme. Faptul ca nu au cistigat decit 2 titluri mondiale, si acelea pe teren propriu, nu sint poate un hazard. Mereu s-au impotmolit undeva. Ori cu arbitraj nedrept in momente cheie, cum bine evocati acel inainte neobservat in 2007 al lui Traille, ori precum in finala din 95, unde Africa de Sud trebuia sa-si cistige turneul. Insa tot asa, au avut si parte de arbitraj favorabil in moment de rascruce. Ultimul sfert de ora din finala 2011, tot cu Franta, este marturie ca arbitrul nu a indraznit sa fluiere o penalitate fatala, cind motive au fost suficiente ; intre placari periculoase si intrari in gramada dintr-o parte, mentiune speciala lui McCow, iregularitati condamnabile au fost numeroase. Personal sincer, nu as fi fost mindru neozelandez in 2011. Revenind la aspectul citeodata naiv, sa vedem cum vor stii sa ramina competitivi dupa scor de maidan, in contextul in care echipa Frantei capitulase dupa al patrulea eseu, ca orice latin care se respecta. Orice robot trebuie sa aibe si exceptii sau slabiciuni. Va reusi sa devina noul Guliver – Savea ceea ce Lomu nu a reusit niciodata sau va reusi Argentina sa creeze si ea o exceptie latinilor, venindu-le de ‘hak’ prin grinta lor (impresionanta si emotionanta duminica in plin ‘fields of Athenry’) ? Ca-i una sau ca-i alta, eu nu pot decit sa fiu incintat de perspectiva intoarcerii rugby-ului catre joc si naivitate, caci m-am cam saturat de industrializarea lui de catre Europeni.

Gareth Edwards (6 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 16:28

Offf…scrieti bine, ati terminat filologia si va sta bine penita intre degete, va simpatizez. Insa e nevoie de mai mult, trebuie sa continuati sa va aplecati catre rugby in continuare, mai ales asupra problemelor rugbyului nostru care e in mare suferinta. Altfel, riscati ca lumea sa va considere un soi de oportunist caci acum mai toata lumea vorbeste despre rugby…Este nevoie ca jurnalistii de sport de soi cum sunteti dvs. sa scrie si sa sprijine iesirea din marasmul in care se afla rugbyul romanesc. Sper sa-mi intelegeti mesajul care in esenta este o rugaminte. Numai bine!

H11 (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 17:07

Cel mai mult mi-a plăcut cum echipa Noii Zeelande a arătat, în meciul acesta (nu m-am uitat la meciurile din grupe ale NZ pentru că nu avea sens), ca un organism unitar, ca un fel de mare animal negru care acționează coordonat. Jucătorii știau tot timpul în ce loc trebuie să se afle și se ajutau între ei să reintre în poziție. Un joc de mare fluență și viteză, o adevărată plăcere. Tot ce făceau ei părea ușor și elegant, departe de „scrîșnirea dinților” din celelalte meciuri din sferturi – aceasta este dovada unei măiestrii la superlativ. Cred că nici nu ne putem imagina cît talent și cîtă muncă sînt în spatele acestei aparente simplități. Jocul All Blacks de sîmbătă ne-a arătat cum și-au imaginat cei care au inventat regulile rugby-ului că trebuie să fie jucat acest joc (deși adeseori îmi vine să cred că rugby-ul nu a fost inventat de oameni, ci de vreun zeu).

P.S. Cred, totuși, după ce am văzut meciul lor cu Scoția, că Australia va cîștiga trofeul. Australienii sînt în rugby ceea ce italienii sînt în fotbal, niște norocoși căcăcioși, iar dracul nu se lasă niciodată pînă nu-și bagă coada. Să mă ierte suporterii Italiei la fotbal (și eu am fost unul dintre ei)!

ion (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 17:36

ma bucur sa vad ca acest sport ,adevaratul sport REGE, este in atentia mai multor oameni de condei care stiu sa redea adevarata filozofie a acestui joc.
Imi permit sa laud ,,stejarii,, care in ,,praful ,, ce bantuie sportul romanesc au gasit
determinarea,vointa si onoarea de a arata ca aceasta minunata ramura sportiva inca este vie in Romania chiar daca sant inca departe de ceea ce insemna cu adevarat rugbyiul in anii 70-80 (alte repere istorice ,alta randuiala politica-nu sant nostalgic/doar constat) …franta nu-si permitea sa joace cu noi decat cu prima echipa,anglia ,irlanda ,galezii ,ne-au dorit in turneul celor 6 natiuni(pe italieni ii bateam prin anii 80 unde ii prideam) dar ratiuni greu de inteles din vremea impuscatului nu au vrut. Rugby este un sport greu de inteles daca nu stii regulamentul jocului .filozofia lui si cand spun asta ma refer la modul sterp ,impersonal si lipsit se implicare al comentatorilor de pe sticla(de ce regulamentul zice ca este offside,mana in gramada,aruncare peste gramada ,….ce inseamna sa ramasezi balonul ,ce este o cravata ,un palton ,…etc. …etc… ), …..sant atat de plictisitori incat esti nevoit sa cauti comentarii pe posturi straine. Cred ca Dvs ,oamenii de condei, santeti cei mai potriviti sa inserati pe langa noianul de stiri fotbalistice (majoritate sant stiri de ,,***),, mult mai mult despre rugbyul mioritic….poate ,poate …

voicutu (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 21:09

Eu imi amintesc si acea semifinala din ’99, poate cel mai bun meci facut de o echipa din emisfera nordica.

Liviu Popa (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 22:30

Ramine cea mai mare echipa de rugby din lume. Am avut ocazia sa vizitez NZ in2008. Rugby inseamna religie, e ca fotbalul pentru argentinieni. Obiect de studiu la scoala.Canale TV care transmit NUMAI rugby…meciuri cu echipe care nu mai exista. Am vazut copii de 5 ani la antrenament! Eram in Taupo, undeva la mama dracului. Am intrat in magazinul Champions dedicat All Blacks…suveniruri, tricouri, steaguri, tot ce vrei cu All Blacks. Eram derutat. Se apropie de mine un tip la vreo 60 de ani si ma intreaba de unde sunt. Ii spun, iar el imi spune ca avem echipa nationala de rugby: The Oaks! Apoi s-a dus intr-o camera si a adus fanionul nationalei noastre de rugby din1991semnat de toti jucatorii! M-am simtit mindru de Stejari. De asta nu pierd nici un meci al lor sau al All Blacks! Ka mate,ka mate; ka ora, kz ora…sper sa cistige!

Maxentiu (17 comentarii)  •  20 octombrie 2015, 14:08

@Gareth Edwards: spuneti ca „Este nevoie ca jurnalistii de sport de soi cum sunteti dvs. sa scrie si sa sprijine iesirea din marasmul in care se afla rugbyul romanesc”. Consider ca gresiti. Nu e treaba jurnalistilor sa scoata pe cineva din marasm. Jurnalistii scriu cind au motive, iar prezenta Romaniei la RWC a fost un astfel de motiv. Federatia de rugby, comunitatea rugbystica din Romania trebuie sa le furnizeze in continuare jurnalistilor astfel de motive, iar acestia vor scrie de bunavoie, nu presati de obligatia de a scoate pe cineva din marasm. La mine in cartier au aparut deja afise care anunta preselectie pentru copii la rugby, deci lucrurile se misca. Poate n-ar fi rau ca FRR impreuna cu GSP sa organizeze un turneu prin scolile din tara in care jucatori si antrenori sa le vorbeasca copiilor si parintilor despre rugby. Eventual sa organizeze turnee de tag rugby si touch rugby pentru a-i familiariza pe micuti cu regulile de baza. Mai am si alte idei pentru dezvoltarea rugby-ului, dar nu cred ca e cazul sa va plictisesc expunindu-le aici.

cpt.ahab (26 comentarii)  •  20 octombrie 2015, 14:20

Noua Zeelanda e un Federer rugbystic.

ultramihai (1 comentarii)  •  21 octombrie 2015, 17:40

Da, a fost un meci extraordinar!! De fapt, tot campionatul ” l-a putut face şi pe ultimul ageamiu în materie de rugby să nu se mişte de pe scaun.”

the_gunner (172 comentarii)  •  22 octombrie 2015, 1:07

Da ,kiwii sint singurii ce au un palmares superior noua . Daca privesti la lineup-ul lor si locul de nastere al jucatorilor vei constata ca destui jucatori sint nascuti pe undeva prin Samoa ,Tonga , Rarotonga .Daca mergi cu trenul urban prin Auckland . la fiecare 3-4 tacanituri dai de un teren de rugby , sau cricket .La scoli,in pauze ,vezi copii antrenindu-se la diferite aparate de forta raspindite prin curte. Cel mai intilnit este shoulder-charger si leg pumping cycle .Asa ca nu-i de mirare ca acolo apare generatie dupa generatie de superstaruri .Preferata mea echipa a fost cea cu Sean Fitzpatrick ,omul care ne-a frint inima in multe rinduri in intilnire noastre din Bledisloe Cup.
In afara subiectului , victoria noastra, a Australiei, cu Scotia mi-a lasat un gust amar. Scotianul n-a fost in offsaide ! Arbitrul a vrut ,probabil ,ca semifinalele sa se joace numai intre echipele din emisfera sudica .

the_gunner (172 comentarii)  •  24 octombrie 2015, 2:20

Nu-mi pot incheia vizita aici fara sa aduc laude celor doi autori care scriu despre sportul meu preferat -rugby . Se intimpla foarte ,foarte rar sa citesc ceva despre sportul barbatilor aici . A trebuit sa se intimple World Cup ca cineva , Radu Paraschivescu si Teodor Jumatate, sa-si incerce pana pe acest subiect . Foarte oportun si la obiect . In plus ,laudabil .
Imi iau singur permisiunea de a aduce omagiu aici unui jucator ce s-a retras din rugby anul acesta la virsta de 40 ani , Brad Thorn.A jucat front -row ,lock si second -row pentru Australia in rugby league si la fel pt All Blacks in rugby union .A fost campion mondial de doua ori ,cu Australia in RL si All Blacks in RU . In timpul sejurului sau cu All Blacks i-a avut ca parteneri pe Jonah Lomu,Carlos Spencer,Tana U’maga,Sean Fitzpatrick. Intr-un cuvint ,cea mai buna garnitura a All Blacks a tuturor timpurilor .A prins nationala NZ de 60 de ori si de 20 de ori a condus Hakka ,fara sa fie capitan .Hakka ,care acum este o palida copie a ce era acum 10 ani . Ce e modern nu e intodeauna si mai bun.Nici „razboinicii” de acum nu sint „razboinicii” de atunci . Ca sa va convingeti priviti filmul „Au fost cindva razboinici „.

stan (1 comentarii)  •  24 octombrie 2015, 23:14

Mai nene, nu scrii nimic de rugby pt ca nu cunosti nimic, nimic, nimic, esti taune

Comentează