Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Klopp şi Kop

Jurgen Klopp la Liverpool. Abia aştept urmările

Permalink to Klopp şi Kop
luni, 12 octombrie 2015, 9:51

Coincidenţa este felul lui Dumnezeu de-a rămîne anonim, a spus cîndva Einstein. Asta înseamnă că asemănările fonetice şi nu numai – în fond, nişte coincidenţe şi ele – vădesc aceeaşi demiurgică discreţie. Era prin urmare de aşteptat ca Arsenal să fie antrenată de Arsène, la fel cum, mutatis mutandis, era de aşteptat ca medicul român Venerus Popa să aibă ca specializare dermatologia. Bine, dar atunci şi venirea lui Jürgen Klopp la Liverpool ţine tot de registrul coincidenţei, cîtă vreme peluza în care foşneşte, urlă şi aclamă galeria se cheamă The Kop.

Jürgen Klopp e abia al doilea antrenor german care antrenează în Premier League, după ce Felix Magath a stat o vreme (nu neapărat frumoasă, cu cer mai mult noros) pe banca lui Fulham. Din capul locului, sosirea lui pe Anfield Road nu e o simplă numire sau o încheiere de contract, ci un eveniment în toată regula. Pe de o parte, Premier League a cunoscut o inflamare de nivelul celei care a însoţit descinderea lui van Gaal la Manchester sau întoarcerea lui Mourinho la Chelsea. Pe de alta, Jürgen Klopp nu seamănă cîtuşi de puţin cu Felix Magath, compatriotul deschizător de pîrtie, sau cu Brendan Rodgers, de la care preia vestiarul. Magath e ursuz şi greu de întors cu faţa spre soare, Rodgers afişează o cumpătare care nu prea prinde pe Anfield, unde lucrurile fierb în permanenţă.

Toată lumea e curioasă să vadă cum se va lipi Klopp de Kop. Sigur, scepticii îngînă că nu e bine să zici „Klopp” pînă nu sari pîrleazul. Numai că răbdarea e pe sfîrşite pe Anfield Road. Rodgers a consumat masiv din provizii, aşa că Liverpool a ajuns să funcţioneze pe avarie la acest capitol. Încă de la coborîrea din avionul de Liverpool, Klopp a fost fixat într-un păienjeniş de aşteptări şi speranţe cum publicul n-a mai nutrit din deceniul trecut. Şi e firesc să fie aşa. La Liverpool se întîlnesc, la urma urmelor, două forme de patimă şi de euforie. Crescut în frigul buletinului meteo, publicul de pe Anfield s-a deprins să vină la stadion ca să atingă incandescenţa. Asta e ideea cu care l-au deprins Shankly şi Keegan, Dalglish şi Paisley, Gerrard şi Hansen, Whelan şi Rush, Barnes şi Heighway.

La rîndul lui, Jürgen Klopp e un cocktail de nelinişte, charismă, bruscheţe şi inteligenţă, un ins care pare mereu halucinat de ideea de-a croi poteci noi prin hăţişul fotbalului. Un vizionar extrovertit, ba chiar exaltat. Un om care inventează, seduce şi dă un chip nou iluziei. Ajuns pe Anfield, Klopp ştie că trebuie să facă uitat fotbalul de hibernare al lui Rodgers şi că nu va merge niciodată singur. Dar ştie la fel de bine că la Liverpool, ca la toate cluburile cazate în legendă, ştacheta e expresia ambiţiei, iar cei care cad de sus au parte de dureri cumplite.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

der_grosse (17 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 10:59

da’ cand a preluat calificatu’ nationala de ce nu ati scris un asemenea articol plin de epitete si metafore?!? punct de plecare -> legatura dintre popota, general si pui!

lord belial (11 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 11:10

cel mai bun transfer al lui liverpool, de dupa suarez

lord belial (11 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 11:13

ah, dar articolul e lipsit de substanta. ma asteptam la o analiza de ce a fost ales klopp. poate ca a facut treaba buna la borussia cu pustii lui? si ca squad-ul de la liverpool e plin de talente si promisiuni tinere?

all you did was you waxed lyrical and daint said a thang

socrates (8 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 12:09

Chiar asteptam un comentariu pe tema asta, maestre ! Asteptam insa si o predictie: reuseste sau nu ?

Radu Florin (4 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 12:41

Superb articol ! Multumim!

Alex68 (1 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 13:10

Frumos scris, dar nu te-ai riscat la un pronostic…ce crezi ii iese sau nu?

john.peris (11 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 13:44

Superb articol, multumim Maestre !

Dan (1 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 15:01

Corect, cu excepţia faptului că nivelul de mediatizare îi bate pe Van Gaal şi Mourinho la un loc.

cpt.ahab (26 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 15:50

Poate fi ceva de genul „ce-i lipsea unui Liverpool tot mai chel? Klopp-ul de margaritar!”:)))

Dragos (1 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 15:55

Frumos. Sa speram ca va face treaba buna, este clar o gura de aer pe care Liverpool o cauta inca de la Benitez incoace. Brendan este un antrenor bun, insa fara Suarez, probabil titlul care a fost la o alunecare distanta ar fi fost doar un vis placut. Sa inceapa meciurile! 🙂

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 16:25

Dintre antrenorii nou aparuti in ultimii 5 ani ( a se citi aceia care-au avut rezultate in campionat si cupe europene, cu echipele antrenate ) de la Jurgen se-asteapta sa produca rezultate; intr-un campionat f.puternic precum cel englez, cu o alta echipa decat cea antrenata anterior si de la care suporterii asteapta de multa vreme cucerirea unui nou titlu; opinez ca, in mai putin de 3 ani, Liverpool nu se va putea,, bate” la titlu, conditia fiind ca lui Jurgen sa-i fie lasat acest interval de timp la dispozitie ( chiar si el a spus tot cam asa ). As vrea sa poata reusi, e un neamt perseverent si absolut civilizat in disputa sportiva cu cealalta echipa; cu arbitri e ceva mai putin intelegator ( cu greselile lor, adica). Si-apoi, de ce nu, poate-l inlocuieste pe Joachim la conducerea nationalei.

Sorin Emilian (1 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 16:40

Şi eu sper să văd o nouă înfăţişare a cormoranilor şi ceva ambiţie în jocul băieţilor. Avem o echipă tânără şi competitivă, slefuiţi de Klopp sunt sigur că vor reuşi!

gabriel (1 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 17:05

Combinatie letala pentru ceilalti. Entuziasmul, efervescenta, inteligenta, filozofia compatibila, intr-un absolut melanj castigator. Fara dubii cea mai buna alegere pentru Liverpool. Filozofii asemanatoare ( galerie, Klopp, echipa) pentru cea care va devenii cea mai buna echipa din Anglia ( heavy – metal football). Pariez de pe acum ca urmatoarea editie a Premier League va fi mult mai interesanta cu combinatia Klopp – Liverpool. Bravo conducatorilor pentru alegerea facuta ( nu sunt fan Liverpool dar este foarte posibil sa devin !).

Pictor Vonta-Voltaj (1 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 18:02

In principiu, un comentariu frumos, dar destul de subtire pentru valoarea dumneavoastra. Si am o observatie… atunci cand il numiti „cumpatat” pe Brendan, va referiti la atitudinea lui pe banca, sper… Pentru ca altfel, numai cumpatat nu-i poti spune unui individ care si-a batut joc de peste 150 de milioane !!! de euro pe niste ratati gen Balotelli, Lallana, Lovren si alte gloabe. Altfel… SUCCES KLOPPO!!! (MACAR CA LA BVB 🙂 )

seba (20 comentarii)  •  12 octombrie 2015, 19:48

cum spuneti, abia astept!

Traian Moldoveanu (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 20:46

D-lui Radu Paraschivescu, cu toată stima,
Mă numesc Traian Moldoveanu, prieten şi coleg cu Valeriu Irimescu în ale rugby-ului din a doua decadadă de aur (1960 – 1970) a Griviţei Roşii.
Astăzi mi-a căzut în mână întâmplător un ziar SPORTUL din 21 sep.2015 în care scrieţi elogios despre „Jiri” Irimescu pe care l-am cunoscut în 1958 pe gazonul din Parcul Copilului, ca juniori ai Griviţei.
În articolul semnat de dv. scrieţi: „Valeriu Irimescu trăieşte de ani buni în Franţa, semn că destinul îşi permite destule ironii benigne. Are şaptezeci şi cinci de ani şi o figură de universitar exigent.” Din tot ce aţi afirmat doar vârsta lui este reală. De unde ştiţi că mai trăieşte în Franţa, sau dacă mai trăieşte? Să vă dau exact parcursul lui în lumea rugbyului. Până în 1970 am jucat împreună la Griviţa, an când el a plecat în Franţa ca jucător activ la PUC şi Amgouleme. În 1973 s-a retras din activitate şi s-a reîntors în ţară unde a fost numit Antrenor Federal, funcţie pe care a deţinut-o până în 1991. Din 1991 a plecat din nou în Franţa ca antrenor la câteva echipe de rugby timp de 10 ani. A revenit definitiv în ţară în 2001 după atentatele teroriste de la New York (11 septembrie) care începuseră şi prin Franţa la scară mai mică. Atentatele de la New York eu le-am văzut pe viu ca transfug, refugiat politic, unde am trăit 17 ani (1986 – 2004). Am revenit în ţară ca şi Jiri, unde ne-am regăsit în familia rugbiştilor, căci în America, eram cu burta plină, dar cu sufletul gol.
Ne întâlnim în fiecare miercuri între orele 11.00 – 13.00 constituiţi în Clubul Seniorilor de Rugby la Restaurantul Casa Universitarilor de pe str. Dionisie Lupu, 30 – 40 de veterani ai rugbyului din Bucureşti şi nu numai, la „o bere şi 2 covrigi” unde ne depănăm amintirile şi unde astăzi mi-a căzut în mână ziarul cu pricina de care ne-am amuzat cu toţii, şi în final face obiectul acestor rânduri.
Vă invit într-o miercuri să cunoaşteti fostele glorii al rugbyului românesc toţi trecuţi de 75 de ani şi pe decanul nostru de vârstă ing. prof. dr. Victor Guţu (polisportiv) la 92 de ani.
Nu-mi permit să vă dau sfaturi în ale scrisului, mai ales după ce v-am văzut la TV în câteva emisiuni moderate de dv.,dar e bine să verificaţi din două surse despre ceaace scrieţi. Am o experienţă personală în acest domeniu.
În 2012 echipa CFR – Griviţa a aniversat 80 de ani de existenţă. Cluburi mai „mărunte” ca Rulmentul Bârlad sau Politehnica Iaşi, adică fără performanţe notabile au editat monografii de 500 de pagini, cu titluri: „55 de ani de rugby la Bârlad” respectiv Iaşi. Noi griviţeni cu 80 de ani vechime în rugby, cu 12 titluri naţionale, 6 cupe ale României şi o cupă a campionilor europeni nu aveam o monografie completă. Eu care mai dădusem o „probă de scris” cu poveştile vieţii mele de sportiv, marinar şi transfug în America, publicate în cinci volume editate la Iaşi de Constantin Dârţu în enciclopediile lui „Personalităţi române şi faptele lor” între 1950 – 2000, apreciate şi de fostul meu antrenor de la Griviţa Viorel Morariu care m-a încurajat scurt: „Traiane, dacă nu scrii tu Istoria Griviţei nu o va mai scrie nimeni.” Şi cum istoria Clubului CFR – Griviţa face parte din istoria rugbyului românesc, din 2012 am început să scriu această istorie care începe la 1908 şi abea am ajuns cu poveştile la anul 1979. Am bătut pasul pe loc verificând scoruri, clasamente întocmite eronat şi refăcute de mine, etc,etc.
În cercetările mele de la Biblioteca Academiei am „descoperit” în ziarele vremii, patru echipe campioane de rugby, altele decât cele menţionate până acum de alţi autori, cât şi ediţii de campionat, toamnă – primăvară sau anuale calendaristic şi numerotarea lor care este decalată cu un nr. Verificările din mai multe surse m-au ţinut pe loc, başca că… după 1990 se scrie mai mult de fotbal după cum bine ştiţi sau de sporturile care aduc medalii europene , mondiale sau olimpice. Nu ştiu când voi termina această istorie şi când, (am scris peste 600 de pagini de istorie între 1908 – 1979), căci faţă de alţi autori, istoria mea este plină de fotografii document (retuşate de mine) ca un album de amintiri de la străbunici la strănepoţi.
Mi-ar face plăcere să vă ofer un CD cu tot ce am scris pănă acum şi deasemeni să ne vizitaţi la Casa Universitarilor într-o miercuri la prânz, să vedeţi un club unic în materie în peisajul sportului românesc.
Cu stimă, Traian Moldoveanu, maestru al sportului.

the_gunner (172 comentarii)  •  16 octombrie 2015, 3:20

D-lui Traian Moldoveanu .
Stimate d-le Moldoveanu, incep prin a va face cunoscut ca sint un fanatic sustinator al rugby-ului . Din pacate al celui in 13 ,rugby league ,ceva ce nu se practica in tara noastra si care ,cred eu ,ar prinde foarte repede .Sint putin dezamagit acum de rezultatul marii finale in care echipa mea,Broncos Brisbane,a pierdut in fata Townsville-lui ,dar sint ,totusi ,incintat ca cel mai mare mijlocas la gramada al tuturor timpurilor ,Jonathan Thurston ,si-a incheiat cariera in triumf, cucerind titlul .As fi foarte interesat sa am un CD cu istoria dvs despre rugby-ul romanesc .As retraii momentul de glorie cind am batut Franta la Bucuresti .Deasemenea , as dori tare mult sa asist la una din sesiunile clubului dvs si sa vad cu ochii mei fostele mari glorii ale rugby-ului nostru .Mentionez aici ca sint si un fanatic al fotbalului ,bineinteles Arsenal ,dar marea mea dragoste ramine rugby-ul si nu lipsesc de la nici un meci al echipei mele ,Broncos .
Cu multa stima si respectul cuvenit !

GOGOBERIDZE (9 comentarii)  •  18 octombrie 2015, 11:27

Oare valoarea jucatorilor actuali poate face fata intentiilor lui Klopp sau si in acest caz vorbim de o inadecvare intre forma si continut. Cu banii multi pe care presupun ca-i au patronii vor mai gasi pe cine sa cumpere la spartul targului? Cererea mare si oferta mica conduc la inflatie,altfel nu se explica sumele astronomice oferite pe jucatori..de pluton.Nu poti fi antrenor mare fara jucatori pe masura,cazul nostru.O intrebare :in cati ani Liverpool va cucerii titlul sau va castiga o cupa europeana ,e important sa stim acest lucru,nu?

Comentează