Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Un pic de fotbal-şerbet

Nu are fan-cluburi în toată lumea, dar joacă frumos. O cheamă Celta

Permalink to Un pic de fotbal-şerbet
luni, 28 septembrie 2015, 9:24

În patru zile, Celta Vigo a supus echipele care au cîştigat ultimele ediţii din Liga Campionilor şi Europa League. Şi nu oricum, ci marcînd două goluri pe terenul lui FC Sevilla şi patru acasă, în poarta Barcelonei. Contabilitatea fotbalului e seacă: 6 puncte, 6 goluri marcate, 2 primite. Dar fotbalul nu e contabilitate, iar ceea ce merită remarcat e ceva pitit în general pe raftul din spate sau omis pur şi simplu. Acel ceva se numeşte simplu „stil” şi trece în ochii multor devoratori de recorduri şi superlative drept un moft duios, o goangă desuetă, un capriciu fără conţinut. În lumea pragmatismului rece, urît şi clişeizat, de tip „importante sînt cele trei puncte”, Celta contrazice direcţia generală şi mizează pe arabesc, fineţe şi frison ludic.

Fotbalul jucat de Celta Vigo nu vine de nicăieri, ci dintr-o cultură a plăcerii împărtăşite. Celta juca la fel şi pe vremea lui 7-0 cu F.C.Argeş, cînd centrii nervoşi se numeau Mostovoi şi Karpin. Şi atunci lumea de pe Estadio Balaidos respira, cînta şi rîdea la fel ca miercuri în faţa lui Messi, Neymar şi Mascherano. Ca toate echipele care pun între paranteze clasamentul şi năzuinţa înaltă, Celta îşi asumă condiţia de pleziristă a fotbalului. O asistă de multe ori Villarreal, o altă echipă de tip gaşcă, unde fotbalul de călcîi şi bombeu e ţinut la mare preţ încă dinainte de Sorín, Riquelme, Palermo şi Forlán. Asta în condiţiile în care fotbalul stă de ani buni sub asediul echipelor-comando, care iau fotbalul prizonier, îi sufocă formele de viaţă şi-l scuipă ca pe o teacă în care nu se mai găseşte nimic. Ăsta e mersul lucrurilor, iar dacă nu ne place, n-avem decît să ne uităm la altceva.

Celta Vigo n-a cîştigat nici un trofeu. Indiferent cine-o antrenează, ea iese mereu din cercul candidaţilor la premii. Nimeni n-o vede ronţăind adversari ca Bayern, narcotizîndu-i ca Juventus sau luîndu-se cu ei la trîntă pe tiparul echipelor îndrumate de Mourinho. Celta nu se instalează pe baricade, nu ridică buncăre, nu  amenajează cazemate. Dac-ar face-o, şi-ar pierde farmecul, poezia şi, odată cu ele, ritmul firesc de existenţă. Iar ăsta ar fi un lucru greu de acceptat de toţi cei care i-au îmbrăcat tricoul, indiferent că s-au numit McCarthy, Penev, Cadete, Makélélé, Savo Milošević, Cañizares sau Edu (cunoaştem, a trecut şi Tamaş pe acolo, dar fără folos).
Echipele-dragon scot flăcări pe nas, au vitrina plină de cupe şi sînt tîrîte vară de vară în turnee de promovare. Celta Vigo ne primeşte relaxat, cu un pic de fotbal-şerbet, pe care ni-l serveşte în chioşcul din grădină, cu apă rece şi miros de vanilie. Rebelul Mostovoi, ţarul galiţian de acum cincisprezece ani, se uită la Nolito şi surîde fericit. Distracţia continuă pe Balaidos ca pe vremea lui.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Bubucul (15 comentarii)  •  28 septembrie 2015, 10:21

Da, frumos! Și eu m-am bucurat de jocul lor și de plăcerea cu care joacă.

re (8 comentarii)  •  28 septembrie 2015, 10:27

Sa nu uitam Depor…

der_grosse (17 comentarii)  •  28 septembrie 2015, 12:52

dar citroen cumperi? ca de undeva trebuie sa le vina banii daca nu din trofee si/sau turnee/marketing.

seba (20 comentarii)  •  28 septembrie 2015, 22:57

sunt foarte bucuros sa citesc acest articol si de faptul ca celta are din nou echipa frumoasa 🙂 am avut ocazia sa-i vad in ’98 pe stadionul din pitesti si de atunci pastrez o simpatie aparte pentru ei. echipa aceea minunata de la sfarsitul anilor ’90 in care jucau, printre altii, mostovoi, karpin, mazinho (campion mondial, ajuns la vigo pe un pret de banane cum ii placea sa spuna 🙂 ), revivo, salguado, makelele sau penev, nu batea doar pe fc arges cu 7-0. batea si benfica tot cu 7-0, batea pe juventus cu 4-0 sau pe real cu 5-1. si, cum spuneti, dincolo de rezultate, era o incantare sa-i vezi jucand. ma bucur ca nolito si iago aspas au readus la vigo fotbalul frumos. ce am mai remarcat, baietii au acelasi sponsor pe care il aveau acum 15 ani. dupa o cautare pe net, am aflat ca de fapt pastreaza acelasi sponsor, cel mai mare angajator din vigo, din 1986 🙂 foarte frumos si banuiesc ca benefic pentru ambele parti.

comentario23 (6 comentarii)  •  29 septembrie 2015, 6:47

O echipa boema. Am avut norocul sa fiu pe stadion la turul cu spaniolii. Argesul a pierdut atunci doar cu 1-0. Doua lucruri imi amintesc si acum despre acel meci. La o lovitura libera ce parea periculoasa tot stadionul striga „Barbu”. Din pacate, a batut Crivac. In zid parca. Al doilea, fanii oaspetilor. Era prima data cand vedeam o asemenea galerie. Desi aratau infricosator echipati cu toate uneltele unui suporter(steaguri, cantece, casti de viking…), asta era doar o aparenta. Banuiesc ca in rafturile cu amintiri ale unui suporter se afla si acum o poza in mijlocul careia un copil nedumerit de 7 ani, inconjurat de straini in albastru, simtea, pentru prima data, ca adversarii nu sunt acel balaur ale carui capete trebuie taiate intr-un efort sisific, ci oameni pasnici, veseli, veniti sa-si sustina echipa si sa se bucure indiferent de conjunctura(ma gandesc acum ca Pitestiul trebuie sa fi fost unul dintre cele mai sterpe locuri prin care aveau sa se perinde). Aveam sa inteleg ulterior ce insemnau Mostovoi si Karpin, probabil unii dintre cei mai mari jucatori pe care i-am vazut pe viu. Tot in timp aveam sa descopar, depanand amintiri, ca si Makelele jucase in acel meci. Acel Makelele care, intr-o perioada, era omul ce tinea Realul intreg, echilibrand aportul uneori exclusiv ofensiv al mai renumitilor sai coechipieri. Returul a fost doar la radio, acel 7-0 fara replica de care aminteati. Imi placeau meciurile, dar nu ca dupa dubla mansa cu Celta, echipa de care imi voi aminti mereu cu placere. Practic, pentru mine au reprezentat un portal spre o alta intelegere a fotbalului.

Marcovici (180 comentarii)  •  29 septembrie 2015, 8:59

1. Nici un jucător nu valorează peste 10 milioane USD, cu excepția lui Nolito, ceea ce este un lucru bun. Încă sunt pe partea ascendentă a carierei.
2. Din când în când, în Spania erupe câte o echipă de provincie (Malaga, Mallorca, La Coruna), care are tineri impecabili. Însă aceștia nu ajung la echipa națională. Odată transferați la Real sau Barca, pier. Coloșii rezistă cu juniori proprii și infuzie de talente sud-americane, foarte puțini spanioli de la alte echipe.
3. Celta Vigo joacă cam ce juca Chile la ultimul mondial. Exploziv, fără vedete fițoase. Copii care au bucuria și știința jocului. Și nu zic asta neapărat pentru că joaca Orellana și Hernandez. În general, fotbalul iberic împrumută șmecherii mexicane sau paraguayene. Vorbesc aceeași limbă a conquistadorilor. Visează același forbal. Sunt în același film. Te uiți cu multă plăcere la meciurile Celtei sau ale naționalei statului Chile.
4. Media de vârstă: 25,5 ani. Superb, ideal!
5. Cu Nolito și Iago, este o Barcelonă mai umană, de tipul U Cluj sau Viitorul, o echipă pe care nu ai cum să nu o iubești. I-am urmărit parcursul și când era în Segunda și așteptam să revină, măcar de dragul lui Gabi (Tamaș, n.r.).
6. Joacă un 4-3-3 flexibil, care devine ușor 3-5-2, deoarece Radoja coboară, iar benzile laterale urcă. după modelul Weigl de la Dortmund.
7. Nu cred că va realiza o mare performanță, dar va câștiga audiență și noi fani de prin Guatemala, Venezuela sau Filipine.

comentario23 (6 comentarii)  •  30 septembrie 2015, 1:00

@ seba Ce mica e lumea:) La momentul postarii mele nu aparuse inca niciun comentariu

GOGOBERIDZE (9 comentarii)  •  3 octombrie 2015, 11:20

Nicio minune nu tine mai mult de trei zile si uite ca a venit meciul cu Getafe,care le-a scos fotbalul din cap.

seba (20 comentarii)  •  3 octombrie 2015, 20:58

@comentario23 da, lumea e mica 🙂 cine a vazut echipa aceea frumoasa a celtei a pastrat o simpatie pentru ea. mi-ar placea sa invete si cei de la pitesti si din alte orase de la noi din parteneriatul celtei cu sponsorul principal

socrates (8 comentarii)  •  4 octombrie 2015, 13:24

Si cand te gandesti ca varful lor, Aspas acum nemaipomenit, a fost la Liverpool – echipa mea de suflet- si n-a facut nimic…
Mai apoi a dat doua Barcelonei. De neinteles.

Comentează