Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Un ochi în urmă

Dacă a existat un geniu în handbal, numele lui a fost Gaţu

Permalink to Un ochi în urmă
luni, 24 august 2015, 11:58

Unele privilegii au nevoie de decantare. Asta înseamnă scurgerea timpului, asfinţirea culorilor într-un ton de sepia bun să măsoare luni, ani sau decenii. Ceea ce ţi se părea atunci ceva firesc, din care aveai tot dreptul să te înfrupţi, devine, pe măsură ce pierzi dinţi şi cîştigi dioptrii, un prilej rar. Un fapt pus la păstrare în tainiţele memoriei, ceva care adună praf şi peste care se aşază alte şi alte întîmplări, fiecare cu miezul, poanta şi morala ei. Sau fără nici un fel de morală, fără nimic altceva decît rîsul în faţa unui giumbuşluc, a unei sfidări greu de acceptat, a unui pui de ispravă. Există oameni care i-au văzut pe Joe Louis, pe Ademir, pe Joe DiMaggio sau pe Babe Didrikson. Oameni care au vibrat la driblingul lui Garrincha, la şmecheriile lui Wilt Chamberlain, la finişul lui Zatopek. Nu mă compar cu ei (şi uite că, fără să vreau, o fac), dar simt nevoia să mă laud: l-am văzut jucînd pe Cristian Gaţu.

De ce-o scriu abia acum? Probabil din raţiuni aniversare. Gaţu a împlinit şaptezeci de ani cu puţine zile în urmă. E inutil să socoteşti cîţi dintre ei au fost ai handbalului şi cîţi ai spaimei de avioane. E la fel de inutil să-i evaluezi plusurile şi minusurile manageriale, cedările şi învîrtoşările. Ceea ce se poate spune, în schimb, este că handbalul n-a mai avut un eretic de calibrul lui Gaţu. Şi că, la cum se joacă azi, e puţin probabil să mai aibă vreodată. Conştient ca puţini alţii de glazura ludică a vieţii, Gaţu a adus în handbal ceea ce mulţi au respins de plano: pişicherlîcul inventiv, fenta de lumbago, verva, gestul iute, de prestidigitator gata în orice moment să frîngă previzibilul unei faze, să-i rupă logica, să rescrie în cheie burlescă secvenţe pe care alţii le cotropeau cu banalitatea forţei. Lumea s-a extaziat la no look pass-urile lui Ronaldinho. Scormoniţi în arhive şi daţi fuga pe Youtube, oameni buni. Gaţu făcea aşa ceva de două ori pe meci cu patru decenii şi jumătate în urmă. Şi era bine. Şi ne umflam de rîs. Şi ne cam ştiau toţi de jupîni.

Au rămas cîteva ştampile de pe vremea cînd handbalul nostru masculin avea puls şi cutezanţă: zîmbetul de sadic al lui Penu în faţa unui est-german, braţul armat al lui Gruia, mustaţa cuib de vrabie a lui Licu, împletirea de picior a lui Birtalan la 7 metri, detenta lui Stîngă. De la Gaţu n-a rămas un element anume. Pe Gaţu trebuie să-l iei şi să-l aşezi cu totul în vitrină. Cu dansuri greu de citit, cu înşurubări perfide, cu artificii nevăzute pînă atunci. Cu „g” de la „geniu”, un cuvînt de care azi se face fie uz, fie abuz, dar pe care Gaţu îl merită la fel cum l-au meritat, la vremea lor, Bobby Fischer sau Maradona.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

LucianD (1 comentarii)  •  24 august 2015, 12:30

Excelent scris, multumim frumos!
Citeam, si-n timpul acesta memoria „oamenilor frumosi” (expresia sugestiva apartine lui Dan Puric) care ne-au facut anii aceia ai comunismului suportabili mi s-a deschis brusc si-n centru, era, evident, Cristian Gatu.
Felicitari pentru subiectul ales si maiestria penitei, Domnule Paraschivescu!

Nutu Latanu (2 comentarii)  •  24 august 2015, 12:54

Toamna anului 1977… Steaua, proaspat campioana europeana la handbal, juca la Arad cu Gloria din localitate (teren din bitum, jucatori incaltati in tenisi…) un meci din campionatul national… Steaua conducea pe tabela de marcaj, cand, la un moment dat, arbitrul dicteaza (inventeaza) 7 m pentru oaspeti. Executa Cristian Gatu: aruncare peste poarta… Publicul aplauda entuziasmat gestul de fair-play! Jocul in sine? Nu se mai joaca acel handbal de vis. O, tempora!

Nutu Latanu (2 comentarii)  •  24 august 2015, 13:04

Toamna anului 1977… La Arad, Steaua – proaspat incununata cu titlul de campioana europeana la handbal, intalnea intr-un meci de campionat pe Gloria din localitate. Teren de bitum, jucatori incaltati in tenisi… Steaua conducea detasat pe tabela de marcaj, cand, la un moment dat, arbitrul dicteaza in favoarea Stelei un 7m vazut doar de el. Executa Cristian Gatu: aruncare peste poarta! Publicul aplauda entuziasmat gestul de fair-play. Jocul in sine? Handbal de vis, cum astazi, din pacate, nu se mai joaca! O, tempora!…

gelu (7 comentarii)  •  24 august 2015, 19:01

D-le Paraschivescu. Tot ce pot sa zic e bravo, bravo, bravo. In aceste timpuri de restriste, in care interlopi sunt creati si preamariti de catre media, Dvs aveti tupeul, cu ghilimele, sa ne intoarceti putin in timp si sa ne aduceti aminte de valori pe care le-am avut dar nu prea le-am pretuit. Nu stiu cate laicuri va strange acest articol. Dar stiti ceva, astea nici nu conteaza. Va multumesc pentru faptul ca sunteti printre putinii, daca nu chiar singurul, care mai scrie de placere si nu din nevoie sau din interes. Ce poate fi mai frumos pentru un fost sportiv decat acest cadou pe care i l-ati facut dvs prin acest articol, cu ocazia bornei 70? Cred ca foarte putine lucruri, numarate pe degetele de la o mana doar. Vroiam sa va multumesc si pentru nenumaratele traduceri pe care le-ati facut. E foarte placut sa citesti pe limba ta(una f f frumoasa) romane care ar suna altfel pe engleza sa zicem. Cunosc persoane din america de sud, care au declarat ca nici in ruptul capului nu se compara un gabo pe engleza in detrimentul celui pe spaniola. De ce nu incercati ceva gen espana82 a lui ioan chirila? Spectacolul nu mai e acelasi. Conteaza mai mult un laic pe twiter decat un dribling cu penita. Apropo de ale scrisului, sunt cam ingrozit sa stiu ca in lumea noua copiii sunt invatati sa scrie cu litere de tipar! Chiar si in lumea veche, scrisul de mana e ora de caligrafie, o data pe saptamana(finlanda). Nu prea mai trebuie comentarii. E foarte straniu de constatat ca in vremuri de altadata, mult hulite de catre multi, primeai gratis o educatie si o cultura. Era totusi un pret, sa nu misti in front sau sa nu vezi minunatiile vestului de la fata locului. Dar puteai sa bei linistit o bere pe strada fara sa fii arestat. Sau sa dai un bairam, xhiar si fara „notice” la vecini, fara ca acestia sa nu intrleaga si sa cheme politia. Eu ma chinui sa inteleg acest paradox dar nu se poate. Pt ca altfel nu ar fi paradox.
Numai bine!!!

Ilie (86 comentarii)  •  25 august 2015, 11:35

@ Dl Gelu : subscriu comentariului dvs in marea lui parte, doar cu un mic bemol ptr nostalgia ‘vremurilor de altadata’. Si pe mine ma mai lasa acele vremuri deseori ginditor cind, sportiv vorbind, existam pe Mapamond. Ne procura aceea mindrie patriotica care se reflecta nevoit si la nivel personal. Eram mindri. De Gatu, de Hagi, de Nadia, de Nastase sau de Patzaichin. Eram undeva deasupra, departe rau de ce sintem astazi. Si nu (neaparat) lipsa de rezultate ar fi sursa insatisfactiei, cit lipsa de perspective si de un anume ‘chef’, cum ar zice Marin Preda. Dar imi spun ca toate-s noi si vechi is toate, si ca, ciclice fiind, nu avem decit sa asteptam sa vina iar rindul elipsei ale carei dimensiuni nu le stim. Pina atunci, personal, refuz cu incapatinare acel ‘era mai bine inainte’, chiar daca iata, nu vedem nici-un nou Dl Gatu la orizont, implicit cel sufletesc.
Insa subscriu aprecierilor dvs la adresa Dlui Paraschivescu, caruia nu pot decit sa ma inclin ‘bien bas’ ptr un astfel de articol, multumindu-i din toata inima ptr delectarea procurata. Si ma mai alatur si ideii dvs de a sugera Dlui Paraschivescu o continuitate a Espana 82 a Dlui Chirila, de ce nu cu un Brasil 2014, ptr un debut ? Sint convins de o calitate unica

gelu (7 comentarii)  •  26 august 2015, 5:05

@ dl Ilie
D-le Ilie, bemolii sunt parte din melodie. 🙂 cum ar suna operele lui mozart fara celebrii sai bemoli? Lol. Nu ma aflu printre cei care spun ca era mai bine inainte. Dar nici printre cei care nu vor sa mai auda de romania. Incerc sa ma pozitionez undeva la mijloc. Luand cele bune din ambele perioade. Ca au fost si bune inainte, oricat ar incerca „dizidentii” sa musamalizeze. Examene de admitere serioase cu subiect unic. Nu depindea daca esti pe aceeasi lungime de unda cu cel care citea eseul tau. Si nici nu plateai zeci de mii pe un an de facultate. Faceai analiza matematica din liceu, nu doar in facultate. Doar unu din 4 avea acasa video, procurat cu greu. Mergeai mult, nu mai dadeai banii pe „sala”. Ca nu prea aveai nevoie. Ma opresc aici ca sa nu deviez prea mult. Dvs cum va explicati faptul ca acum baietii astia care au tot ce le trebuie, sunt asa de slabi? Tentatii, cluburi de fite. Jipane? Se bea si inainte nu era problema. Io as crede ca lipseste altceva, de chintesenta. Sa fie oare educatia? Ce poa sa invete copiii astia de la tv sau alte medii? Va aduceti aminte ce jucatori erau inainte care nu au pupat niciodata nationala? Iovanescu, fratii kuhn. Astia erau hagi astazi. Daca ii aveam dar nu ii avem, aia e. Desi au comditii nu perfecte dar mult mai bune. Astea nu prea le inteleg eu. Dvs ce parere aveti, e interesant sa poti dezbate.

Ilie (86 comentarii)  •  27 august 2015, 14:51

@ Dl Gelu, si eu mi-am pus (si imi pun) deseori intrebarea a ce justifica atita diferenta, sportiv vorbind, intre ‘inainte’ si ‘acum’, intre trecut si prezent (sau chiar si viitor, ca-l vad la fel de posomorit ca si prezentul). Am o gramada de raspunsuri, dar dupa ce incep sa le analizez, nu mai am nici-unul. Cine pote stabili cu precizie, intre sutele de parametrii ce pot influenta o performanta sportiva sau un spirit de competitor, care sint cele mai determinante ? Dincolo de zecii de jucatori de fotbal din campionatul de atunci ce astazi ar avea loc fara probleme in nationala, cum se poate justifica, rational, o performanta ca acea a delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice din 84 : locul 2 in clasamentul final, dupa SUA !, iar Ecaterina Szabo atletul/a cel mai medaliat, inaintea lui Carl Lewis ?! Sa recunoastem ca, dincolo de boicotul tarilor Pactului de la Varsovia la acea editie a JO, acest tip de clasament al Romaniei astazi la JO nu ar stirni nici macar risul, asa pare de ireal. Si atunci ce s-a intimplat ptr ca o asa masinarie astazi sa fie vinduta la fiare vechi ? Doar ‘tranzitia’ ? De vina doar clasa politica ? ‘Libertatea’ ?
O sa va fac parte de primele mele ginduri a ce poate justifica aceasta decadere, dar prefer sa v-o spun din start ca eu insumi nu prea sint convins de ele. Dar asa, la un pahar de vorba fiind, eu cred ca unul din motivele ce au adus romanii la performantele sportive, la nivel de rezultate, in anii 80, o constituie insasi mentalitatea romanului de baza. Ca premisa, eu am considerat mereu ca sportul, fotbalul fiindu-i regele (ba chiar, personal, de mult nu-l mai consider doar ‘un sport’, ci mai degraba un fenomen social) este vitrina si pulsul unei societatii. Cind merge una, merge si cealalta. Si invers.
Anii 60 si 70 au fost unii cu o anumita crestere la nivel de trai social, ce se manifesta in diverse forme. Printre ele, lipsa de ‘stres existential’, ca sa-i zic asa. Eficienta si competitivitatea capitalista, motoarele societatii post-decembriste, nu-si facusera aparitia. In asa conditii romanul se simte mai in largul lui. Prinde incredere si isi dezvolta propriile capacitati mai bine decit intr-un sistem valoric competinional (‘valoarea’ nefiind neaparat una intrinseca, ci si una tradusa cantitativ – financiar : rentabilitate, etc ..). ‘Eficienta’ mie nu-mi suna romaneste. Poate la anglo-saxoni ea este sursa de motivatie, pe roman acest ‘stres existential’ cred ca mai degraba il inhiba. Romanesc este afectivul. Tot printre cauzele potentiale, mai cred ca sistemul de atunci era unul ce motiva, intr-un fel, cadrele de formare sportiva. Un antrenor sau un profesor de sport cistiga cam la fel cit unul de matematica sau un inginer. O fi poate injust, dar asa era. La care, daca adaugi ca si formarea formatorului se facea ‘pe bune’, nu cu facultati si diplome ‘a la carte’, ieseau elevi bine selectionati si formati, buni ptr eventuala performanta. In fine, tot printre motivele eventuale ale vechiului sistem, sa nu uitam denigrata si uitata ‘Daciada’, competitie nationala sursa de misto-uri diverse, dar care a detectat si promovat multe medalii internationale in diverse sporturi. Cam astea asa, ca punct de vedere personal. Precizez ca nu au ca scop de a promova si nici de a face apologia unei sistem totalitar, caracteristica ce a facut si ea parte din vechiul sistem. Plecind de la ideea ca a avea de ales este una din premisele libertatii, nu putem rezonabil niciodata apara un asa regim politic. E doar o analiza de-a mea, la tejghea, despre sportul romansesc si performantele lui din trecut vs prezent. Acum poate va spuneti si dvs parerea, caci intr-adevar e interesant sa poti dezbate

gelu (7 comentarii)  •  27 august 2015, 22:11

I@Dl Ilie
ntr-adevar, rezultatele de laJO 84 sunt ceva din alta lume, ceva nepereche. Si io cred ca nu se poate face o analiza exacta, dar cateva motive ar putea fi:
Daciada
Scoala de fotbal Luceafarul
Cei 7 ani de acasa, educatia
Mancarea(putina dar neprocesata). Asta suna cam indoielnic, dar ce vroiam sa punctez e disparitia supletii sau a zveltetii pentru sportivii din ziua de azi. Si la acel nivel conteaza. Sa ne uitam la taliile unui miodrag sau gabi pele. Pe mine nu m-au entuziasmat muschii de sala, fibra e mai importanra.
Lipsa anumitor optiuni de a petrece timpul liber. Sportul a iesit castigator de aici. Nu zic ca a fost bine asa, sa nu ai altceva de facut. dar nu era de fapt frumos sa stai toata ziua pe maidan, va auceti aminte? Sa ai 80000 datorie la 20 de ani, cum sunt multi copii care vor sa faca si ei o facultate, nu mi se pare ceva bun, ba chiar infam. Esti ajutat sa intri la jug. Si de aici cred ca am gasit ultima „explicatie”, stand aici in tren: invatamantul gratuit. Nu ca toti or fi loti boloni, dar vb si de primii 12 ani. Sunt din buc, dar acum departe. Probabil ca statutul de emigrant imi influenteaza gandirea, ceea ce e absolut normal. Dvs?

Comentează