Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Toată lumea la Mme Tussaud

Sepp Blatter i-a mai spus o dată „da” Rusiei

Permalink to Toată lumea la Mme Tussaud
luni, 27 iulie 2015, 9:22

A avut motive? Berechet. Brazilianul Hulk a fost evacuat din ceremonia tragerii la sorţi fiindcă a declarat că suporterii lui Spartak Moscova au acţionat ruşinos cînd l-au jignit pe ghanezul Frimpong. Anul trecut, Igor Gamula, antrenor la FC Rostov, a declarat că nu mai transferă negri fiindcă are deja „şase asemenea lucruri” în echipă şi se teme să nu dea năvală Ebola. Tot anul trecut, Christophe Samba de la Dinamo Moscova n-a mai intrat pe teren după pauză, protestînd împotriva insultelor proferate de fanii lui Torpedo. Aceluiaşi Samba nutriţioniştii din galeria lui Lokomotiv îi propuseseră mai de mult un regim pe bază de banane aruncate din tribune. Cum e citit de Sepp Blatter profilul rasist al unui fotbal în care opinia e delict şi se pedepseşte cu scoaterea din peisaj? Drept un model de „deschidere şi toleranţă”. Prezent în spatele lui Blatter, Vladimir Putin a reuşit să nu facă o criză de rîs. A arborat expresia unui tăiş de ghilotină şi a clipit. Atît.

Ce-i drept, Putin vorbise deja. Sculptase o statuie din cuvinte pentru Sepp Blatter şi făcuse din el farul democraţiei fotbalistice. Aşa e obiceiul la FIFA şi în politică: în momentul cînd cineva trage preşul de pe gunoi, mimezi autismul. În plin scandal de corupţie, Blatter exaltă musculatura de bronz a FIFA şi anunţă că Bhutanul – ei bine, da, Bhutanul însuşi – a obţinut primul succes din istorie într-un meci cu Sri Lanka – ei bine, da, Sri Lanka însăşi. Ce vrem mai mult? Gibraltarul încă nu e afiliat la FIFA, dar depune strădanii colosale pentru a ajunge în acelaşi rînd cu Bhutanul, Myanmarul, Saint Vincent şi Insulele Cook. În fond, de ce nu? Aruba, Belize, Curaçao sau Antigua şi Bermuda au deja palmares. Gibraltarul de ce n-ar avea? Ce dacă n-are stadion, echipă şi suporteri? De cînd au ajuns năzbîtiile astea criterii?

Dacă retorica FIFA nu-i o surpriză pentru nimeni, elementul care mîhneşte e dresarea celor puşi să se pronunţe în public. Are loc aici ceva ce seamănă cu împăierea minţii, cu îmbălsămarea creierului. Luis Nazario da Lima, alias Ronaldo, a divorţat de prestigiu cînd a spus că îşi doreşte „o lume fără arme”. Asta apropo de fotbal. Doar cineva care a zbughit-o din realitate poate spune aşa ceva într-o ţară vestită pentru expansionism şi anexare de teritorii. Ronaldo a fost un fel de Sandra Bullock în „Miss Congeniality”, un personaj care intră în faldurile lumii de plastic a concursurilor de Miss şi se declară obsedată de pacea mondială. Şi încă un lucru. Aţi văzut figurile prezentatorilor? Dar pe ale lui Putin, Jérôme Walcke sau Ronaldo? Nu vi s-a părut că Mme Tussaud tocmai şi-a deschis un muzeu la Sankt Petersburg? Şi că la intrare, odată cu biletul, primeşti şi un flacon cu emetiral?

Comentarii (18)Adaugă comentariu

ottonelu (5 comentarii)  •  27 iulie 2015, 10:39

Nu știu cum, dar pupitrul la care vorbește Blatter are forma și conturul aparatului reproductiv femeiesc, precum și al unui chiloțel de damă. Iar Blatter e renumit pentru fetișismul lui. Scârbos și scabros… Moșulică asta e pervers, mason și illuminat.

Marcel (6 comentarii)  •  27 iulie 2015, 13:16

Ha, ha ha…
Atât doar că românul decent nu trebuie să meargă în Rusia pentru emetiral…

bogdan a (49 comentarii)  •  27 iulie 2015, 13:39

Curat murdar ce se intampla la FIFA … Imi pare ca seamana foarte mult FIFA cu PCR-ul RSR-ului, un om la varf si un val de Seppuritate profitoare … iar imaginea lui Blatter inaintea rafalei de dolari, inspaimantat, chemand cu disperare „my security”, seamana izbitor cu imaginea tovarasului … stim noi care

cpt.ahab (26 comentarii)  •  27 iulie 2015, 13:57

Afurisit ce sunt, dar chiar citisem „falusul democratiei fotbalistice”, in loc de „farul”!:))) A, era normal sa pomeneasca Blatter de Bhutan, avandu-l pe Putin prin preajma! Urmeaza afilierea Mhetanului si a Phropanului! :))))))

mihail (50 comentarii)  •  27 iulie 2015, 14:04

Va salut
Daca ” Doar cineva care a zbughit-o din realitate poate spune aşa ceva într-o ţară vestită pentru expansionism şi anexare de teritorii”, as vrea , daca sunteti amabil , sa-mi spuneti cate teritorii si cate colonii a avut Rusia in Africa , in Americi , si in Asia ; asta una la mana , a doua , nimeni nu neaga caracterul barbar cotropitor al rusilor , dar cate victime au facut rusii , de-a lungul istoriei , in India si cate au facut in Africa de Sud si in general in toata Africa ; si in al treilea rand , de ce nu ati fost asa indignat cand a organizat Franta campionate ( vezi Algeria si in general Africa , vezi Indochina ) , cand a organizat Anglia campionate ( vezi India si Africa de Sud ) sau U.S.A. jocuri ( vezi … aici ar fi multe de scris …) ! Seamana cu indignarea aia comunista , care-i cuprindea pe muncitori cand era vreun proces al chiaburilor . ( cititi ” Cura de Vulgaritate” a lui Baiesu !! ) Probabil , daca v-as fi laudat , mi-ati fi raspuns ! V-am laudat cand a fost cazul , dar incepeti sa semanati cu TRU , si e pacat , pe lista mea inca figurati la ” ONESTI” ! S-auzim de bine si bune .

The Cyclist (1 comentarii)  •  27 iulie 2015, 14:33

Sigur ca atmosfera din Rusia e una „deschisa si toleranta”. Va fi inchisa doar atunci cand va ploua. Iar campionii tolerantei ne astepta cu drag, la editia viitoare a Cupei Mondiale, in Qatar.

Ilie (86 comentarii)  •  27 iulie 2015, 16:09

Ei, de data aceasta nu va impart intru-totul opinia, Dl Paraschivescu. Cu tot respectul, subinteles. Fireste ca ‘alianta’ Rusia / FIFA ptr urmatorul mondial pune citeva semne de intrebare justificate si pertinente : indoieli asupra meritului si capacitatii Rusiei de a organiza cea mai mare competitie sportiva internationala dupa Jocurile Olimpice (poate chiar si inainte), lipsa de credibilitate a FIFa-ei dupa scandalurile recente, consolidind indoielile de lunga durata, precum si alianta in sine, vazuta de ochi suspiciosi datorita primelor doua puncte. Sigur ca, impresia vizuala ajutind, figurile lui Blatter asociate celei ale lui Putin, nu vin sa atenueze prejudecatile generale. Din contra.
Totusi, din punctul meu de vedere, fotbalul si o Cupa a Lumii sint niste fenomene si evenimente care depasesc cu mult conturul unor simple personaje, fie ei presedinti sau mafioti, asa cum depasesc si notiunea unui context temporar. Astfel ne-am aminti mai putin de cistigatorii si de competitiile in sine decit de contextul organizatoric ale editiilor de Campionate 1934 (Italia), 1962 (Chile), 1978 (Argentina) sau 2010 (Africa de Sud). Apropo de ultima si de cultura lansarii de banane, Rusia cred ca este totusi la inceputuri, insa altfel vizibila. Vorbind de imperialismul rus, acesta nu cred ca este cu nimic mai prejos celui american, favoritul pronosticarilor din toate tarile in cazul unei anulari pe diverse motive ale Rusiei 2018 sau Qatar 2022. Plus ca, dintr-un anumit punct de vedere, Rusiei nu i se poate amputa participarea la Istoria Fotbalului, total altfel multor candidate prezente sau trecute. La care, adaugind faptul ca un Campionat Mondial e bine sa fie .. mondial, personal nu sint socat de organizarea campionatului mondial din 2018 de catre Rusia si nu tin sa leg tinuta lui cu doua figuri de ceara.

MZM (31 comentarii)  •  27 iulie 2015, 21:57

Toata stima, domnule Paraschivescu, pentru demnitatea si curajul cu care atacati acest subiect pe care toti ceilalti ziaristi (de sport) il evita cu grija: decizia FIFA de a acorda Rusiei organizarea CM de fotbal din 2018! Decizia forului fotbalistic mondial este gresita (si dubioasa!) nu numai pentru ca nu tine cont de… profilul rasist al fotbalului rusesc, ci si pentru:
1. Anexarea abuziva a unui teritoriu (Crimeea), apartinand Ucrainei, cu incalcarea acordului international de garantare a integritatii teritoriale a acestui stat, acord pe care Rusia l-a semnat in 1994;
2. Provocarea si intretinerea conflictului militar din estul Ucrainei;
3. Doborirea, de catre insurgentii pro rusi, a avionului malaezian, provocand moartea a 300 de pasageri nevinovati;
4. Nerespectarea libertatii presei, mergand pana la executarea ziaristilor care critica Puterea de la Kremlin. Cazul Anei Politkovskaia este cel mai cunoscut. Ea a scris o carte critica la adresa lui Putin („Rusia lui Putin”) si a fost impuscata in liftul blocului in care locuia!
5. Impuscarea (de catre cine?!) in Piata Kremlinului a liderului opozitiei, Boris Nemtov.
Pentru toate aceste derapaje de la ordinea lumii civilizate, tarile cu fotbal dezvoltat ar trebui sa refuze, in semn de protest, trimiterea echipelor lor nationale la acest campionat mondial rusesc, adica sa boicoteze aceasta tara, asa cum a fost boicotata, zeci de ani, Africa de Sud.

azimut (5 comentarii)  •  28 iulie 2015, 0:59

niste tarani…

Obiectiv (461 comentarii)  •  28 iulie 2015, 9:19

Sunt putini cei care-i simpatizeaza pe Putin si pe ceilalti rusi (in afara de marii lor artisti), insa, venind randul Europei la organizarea Cupei Mondiale, tara cu cea mai mare suprafata din lume a aparut ca un candidat firesc; asta dincolo de derapajele de toate tipurile care guvereneaza politica si societatea din Rusia.
De ce doua state din America Latina (taram al fotbalului sublim, dar si al dictatorilor si al contrastelor sociale) au organizat de cate doua ori editii ale CM si Rusia n-ar avea dreptul intr-o prima ocazie? Economic si logistic isi poate permite, cum a dovedit-o in cel putin alte doua ocazii (ultima fiind editia JO de iarna).
In fine, alaturarea Bhutanului si a Myanmarului nu mi se pare prea inspirata, intrucat, geografic vorbind, prima are sub 40.000 Km patrati, iar a doua – peste 670.000 km2! O.

Marcovici (180 comentarii)  •  28 iulie 2015, 11:29

Incerc sa monitorizez macar trei avantaje conferite de gazda proximului mondial. Poate ma ajutati.

MICIURIN (44 comentarii)  •  28 iulie 2015, 20:05

Unde mai pui domnule Obiectiv ca piticii sovietici erau cei mai mari pitici din lume.In privinta dictatorilor din America de Sud aveti dreptate,erau crunti.Sudamericanii n-au avut si ei parte de un tatuc al popoarelor precum Stalin,painea lui Dumnezeu ,nu alta.Dasvidania daraghia druzia i siraka strana maia radnaia! (Rusia sup.17.101.081 km patrati)

Cineva (6 comentarii)  •  29 iulie 2015, 17:50

@ Miciurin
Nu-s rusofil si rusofon, n-am vizitat aceasta tara nici inainte de ’89 (cand se putea), am scris despre derapajele de tot felul din tara pe teritoriul careia soarele nu apune niciodata, asa ca ma apostrofati pe nedrept!
Vreau sa merg la CM 2018 pentru St. Peteresburg si Moscova, daca nu se poate vizita si Siberia (pentru natura sa). O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  29 iulie 2015, 18:27

A ramas pseudonimul de la alta postare, pe un alt blog, scuze! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 iulie 2015, 15:54

Incredibil, trece o zi pana sa fie postat vreun comentariu! In vechiul format al site-ului, postarile apareau instantaneu…

MICIURIN (44 comentarii)  •  30 iulie 2015, 18:34

@Cineva.Raspunsul meu a fost si este pe text.A propos de rusofil,i s-a reprosat odata lui Petre Carp ca este germanofil,dar el a raspuns,pardon, sunt rusofob.Si tot pe el, ministrul plenipotential al Rusiei la intrebat de ce nu priveste si catre Transilvania.Batranul intelept Petre Carp i-a raspuns:ca orice plugar roman,dimineata cand ma scol privesc catre rasarit si de cate ori privesc catre rasarit, vad Basarabia.Va veti intreba de ce construiesc un asemenea raspuns,simplu,eu de cate ori dorm in pat cu un elefant trebuie sa fiu atent pe ce parte se intoarce!Imi cer scuze ,n-am intentionat sa va apostrofez.

MICIURIN (44 comentarii)  •  30 iulie 2015, 18:49

Revin cu o complectare,vad ca Cineva e de fapt Obiectiv,am gresit „andrisantul”si imi cer iertare,insa altceva vreau sa va zic.Nu stiu in ce conditii se poate vizita Siberia azi,insa inaintasii mei in anii ’40 au vizitat-o gratis.Vedeti ca s-au intamplat si lucruri bune si care cu greu pot fi sterse din memorie.

Obiectiv (461 comentarii)  •  30 iulie 2015, 20:57

@ Miciurin
Din multe puncte de vedere, pot spune ca sunt rusofob; nu pot fi fur doar in cazul oamenilor de cultura din trecut (scriitori si compozitori), precum si in privinta unora dintre artistii actuali (in diferite domenii, cum ar fi baletul, cinematografia, circul etc.). In rest, sa n-aud de ei…
Stiu in ce conditii s-a putut „vizita” Siberia inainte, insa tot mi-as dori s-o vad (desi, conditii comparabile ar fi si in Canada sau Scandinavia, dar fara vulcani, in cazul ultimeia)… O.

Comentează