Iugoslavia. Serbia. Serboslavia. Mă rog, campioana
Vecinii au mai cîştigat o Cupă Mondială. Noi încercăm să existăm
„Ce-ar fi fost dacă…”. Este numele unui joc practicat cu frenezie pe planetă. Se scriu cărţi despre cum ar fi arătat lumea cu Hitler trăind pînă la 80 de ani,despre ce-ar face eschimoşii în Togo, despre ce s-ar întîmpla cu palmierii dac-ar rodi prune. Lumea se prinde în hora contrafactualismului. La fel s-a întîmplat şi în fotbalul anilor nouăzeci, cînd, după fărîmiţarea Iugoslaviei, oamenii s-au tot întrebat cum ar fi jucat Iugoslavia în perioada 1992-2000 dacă nu s-ar fi făcut ţăndări. Ce ar fi putut deregla un mecanism gresat de uleiul talentului nativ şi pus la treabă sub comandă unică? Cum ar fi arătat un meci între Iugoslavia întreagă şi Germania, Brazilia, Franţa sau Italia de-atunci? Singura chemată să răspundă e imaginaţia noastră care simte rar nevoia de odihnă.
În octombrie 1987, Iugoslavia a cîştigat Cupa Mondială pentru echipele sub 20 de ani, trecînd de RFG în finală. A făcut-o în Chile, unde se joacă acum meciurile din Copa America. Cîteva nume de laureaţi ai vremii: Boban, Štimac, Šuker, Prosinečki, Brnović, Mijatović, Jarni. Şi cîteva nume de echipe de club la care au ajuns să joace: AC Milan, Valencia, Barcelona, Sevilla, Real Madrid, Arsenal, Espanol, Fiorentina. Dacă istoria nu şi-ar fi dat în petic, sus-numiţii ar fi făcut joncţiunea la naţionala mare cu cei care, din diverse motive, nu fuseseră în Chile: Savicević, Katanec, Bilić, Mihajlović, Jugović, Boksić, Pancev, plus maestrul driblingului diavolesc, Dragan „Piksi” Stojković. Echipele de club ale dumnealor? AC Milan, Sampdoria, West Ham, Roma, Juventus, Everton, Lazio, Marseille, Inter, Atletico Madrid.
Şubrezită de accidentări, Iugoslavia din 1987 a plecat în Chile mai mult ca să nu rişte sancţiuni. Cinci ani mai tîrziu, prezenţa obligatorie a devenit absenţă impusă. Naţionala Republicii Federale Iugoslavia a fost expulzată de la Euro, iar în locul ei a fost chemată Danemarca, echipă care, venită tot pentru act de prezenţă, a cîştigat competiţia. Iar acum, noi întrebări. Ce va înflori din actuala naţională sub 20 de ani a Serbiei, proaspăt campioană mondială după finala cu Brazilia? Ce destin li se va sculpta, de undeva de sus, unor oameni pe care astăzi, cu puţine excepţii, nu-i cunoaştem? Care vor fi cluburile viitoare ale lui Milinković-Savić, Šaponjić, Živković, Zdjelar, Babić, Grujić sau Maksimović? Cine-l va îmbia cel mai frumos pe Predrag Rajković, declarat portarul turneului? Şi care dintre eminenţele noastre fotbalistice va binevoi să explice de ce la ei se poate şi la noi nu? Înainte de-a furniza explicaţiile personale (răbdare o săptămînă, rogu-vă), mi-ar plăcea să le aud pe ale lor.