Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Iugoslavia. Serbia. Serboslavia. Mă rog, campioana

Vecinii au mai cîştigat o Cupă Mondială. Noi încercăm să existăm

Permalink to Iugoslavia. Serbia. Serboslavia. Mă rog, campioana
luni, 22 iunie 2015, 11:57

„Ce-ar fi fost dacă…”. Este numele unui joc practicat cu frenezie pe planetă. Se scriu cărţi  despre cum ar fi  arătat lumea cu Hitler trăind pînă la 80 de ani,despre ce-ar face eschimoşii în Togo, despre ce s-ar întîmpla cu palmierii dac-ar rodi prune. Lumea se prinde în hora contrafactualismului. La fel s-a întîmplat şi în fotbalul anilor nouăzeci,  cînd, după fărîmiţarea  Iugoslaviei,  oamenii s-au tot întrebat cum ar fi  jucat Iugoslavia în perioada 1992-2000 dacă nu s-ar fi făcut ţăndări. Ce ar fi putut deregla un mecanism gresat de uleiul talentului nativ şi pus la treabă sub comandă unică? Cum ar fi arătat un meci între Iugoslavia întreagă şi Germania, Brazilia, Franţa sau Italia de-atunci? Singura chemată să răspundă e imaginaţia noastră care simte rar nevoia de odihnă.

În octombrie 1987, Iugoslavia a cîştigat Cupa Mondială pentru echipele sub 20  de  ani,  trecînd  de  RFG în  finală. A făcut-o în  Chile, unde se joacă acum meciurile din Copa America. Cîteva nume de laureaţi ai vremii: Boban, Štimac, Šuker, Prosinečki, Brnović, Mijatović, Jarni. Şi cîteva nume de echipe de club la care  au  ajuns să  joace: AC Milan,  Valencia,  Barcelona, Sevilla,  Real  Madrid, Arsenal, Espanol, Fiorentina. Dacă istoria nu şi-ar fi dat în petic, sus-numiţii ar fi făcut joncţiunea la naţionala mare cu cei care, din diverse motive, nu fuseseră în Chile: Savicević, Katanec, Bilić, Mihajlović, Jugović,  Boksić, Pancev,  plus maestrul  driblingului  diavolesc, Dragan „Piksi” Stojković.  Echipele  de club ale dumnealor? AC Milan, Sampdoria, West Ham, Roma, Juventus, Everton, Lazio, Marseille, Inter, Atletico Madrid.

Şubrezită de accidentări, Iugoslavia din 1987 a plecat în Chile mai mult ca să nu rişte sancţiuni. Cinci ani mai tîrziu, prezenţa obligatorie a devenit absenţă impusă. Naţionala Republicii Federale Iugoslavia a fost expulzată de la Euro, iar  în  locul  ei  a fost  chemată Danemarca, echipă care, venită tot  pentru act  de prezenţă, a cîştigat competiţia. Iar acum, noi întrebări. Ce va înflori din actuala naţională sub 20 de ani a Serbiei,  proaspăt campioană mondială după finala cu Brazilia? Ce destin li se va sculpta, de undeva de sus, unor oameni pe care astăzi, cu  puţine  excepţii, nu-i  cunoaştem? Care  vor  fi  cluburile  viitoare  ale  lui Milinković-Savić,  Šaponjić,  Živković,  Zdjelar,  Babić,  Grujić  sau  Maksimović? Cine-l va îmbia cel mai frumos pe Predrag Rajković, declarat portarul turneului? Şi care dintre eminenţele noastre fotbalistice va binevoi să explice de ce la ei se poate şi la noi nu? Înainte de-a furniza explicaţiile personale (răbdare o săptămînă, rogu-vă), mi-ar plăcea să le aud pe ale lor.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 iunie 2015, 19:12

@ parerea mea

E si parerea mea. Oricum, ideea era ca fosta Iugoslavie a fost (si este) un bazin formidabil de talente. Nu doar in fotbal. Bojan Krizaj a fost un schior de top, ca sa dau un exemplu mai vechi. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 iunie 2015, 19:16

@ bvd magheru

Nu am certitudini, dar mi-ar fi placut sa vad un meci intre o ipotetica Iugoslavie intreaga si Germania in perioada 1993-1998. Ar fi fost interesant. Am vazut multe meciuri de handbal in care am suferit in fata echipelor de acolo, Borac Banja Luka sau Metaloplastika Sabac. Ma rog, Metaloplastika a fost nasa multora in anii ’80. Aveau jucatori fenomenali, Veselin Vujovic si altii. R.P.

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 iunie 2015, 20:38

@ R.P.
Multumesc pentru raspuns, am fost nelinistit, inclusiv in privinta acelor mici atentii.
Ma bucur ca v-a placut in Olanda; eu îi stiam pe unii batavi inca din 2004, de pe durata Euro si mi s-au parut asa cum îi descrieţi. Mai tarziu, vizitand capitalele si Utrecht, nu prea am mai avut timp sa-i observ. Ce obiective ati reusit sa vizitati?
Performanta acestei generatii de sarbi vine pe neasteptate, intro perioada cand „nationala” si echipele lor de club nu exceleaza deloc in Europa. Singurii fotbalisti cu care se pot lauda acum pe la echipele mari sunt fundasii si un „inchizator” (Matic). Atacantii (de pe la Lazio, Liverpool si pe unde or mai fi) aproape ca nu conteaza…
@ Alin
Dar cu stadioanele cum stau sarbii? Nimic nou si modern! Cam la fel se prezinta lucrurile si in alte tari din fosta Iugoslavie, cu exceptia Sloveniei (2-3 stadioane moderne si mici – in Ljubljana, Maribor si, sa zicem, in Celje) si a Macedoneniei, acestia din urma avand Philip II Arena, de peste 33.000 locuri.
Cred ca ne-am mai pus un pic la punct si in privinta salilor, insa mai rau decat ei stam la piscine, ei fiindu-ne superiori la polo! O.

Obiectiv (461 comentarii)  •  24 iunie 2015, 20:40

@ RP
Mi-a scapat, mii de scuze: „intr-o”! O.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 iunie 2015, 20:41

@ Osyris

Nu am cum sa va contrazic. Adaug doar ca printre motivele succesului se numara si felul cum e privit sportul in scoli. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 iunie 2015, 20:44

@ LAKERS

Da, sunt valabile argumentele dvs. Cu privire la felul cum exemplul din vecini e ignorat de autoritati, pluteste, intr-adevar, misterul. Cred insa ca problema nu e felul cum privesti sau iei la cunostinta de anumite retete, ci felul cum le aplici. Am vazut primari plecati in vizite de documentare la Viena si Praga. S-au intors edificati, dupa care n-au aplicat nimic din cele vazute acolo. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 iunie 2015, 20:46

@ Mihai

Multumesc pentru completari. Insist asupra argumentului pe care-l voi prezenta si in articol: sportul in scoli. De acolo pleaca totul. Sau o mare parte. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 iunie 2015, 20:47

@ Alin

Corect, multumiri. Am trait multa vreme in Banat si confirm ceea ce spuneti. Sa nu uitam de marile competitii continentale sau mondiale organizate in fostul spatiu iugoslav. Asta inseamna o infrastructura care putea sa faca fata exigentelor de acum 30-40 de ani. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  24 iunie 2015, 20:49

@ Akbar

Adevarat, au tenis de camp si de masa, au avut pana si schi. Dvs. ii spuneti reinventare acestui fenomen, eu tind sa-i spun pastrarea nivelului valoric. In schimb, ceea ce-i ucide (in special la fotbal) e inconstanta. R.P.

Gheorghe Cheveresan (7 comentarii)  •  25 iunie 2015, 1:07

@Obiectiv
Fundasii nu sunt fotbalisti, dupa opinia dumneavoastra? Banuiesc ca ,dupa aceeași logica, nici portarii n-ar fi.

Vasile (8 comentarii)  •  25 iunie 2015, 11:54

Domnule Paraschivescu, n-are legătură cu materialul dumneavostră ceea ce vă scriu, dar nu văd în ce alt cadru aș putea-o face. Poate ați luat deja atitudine și nu sunt eu la curent: o nouă barbarie atacă limba română prin presa de sport, Steaua l-a semnat pe Alcenat…

Obiectiv (461 comentarii)  •  26 iunie 2015, 8:42

@ Gheorghe Cheveresan
Ba sunt fotbalisti si fundasii, insa doream sa subliniez ca acestia sunt din cei care „cara pianul”, ca sa invoc o vocabula intrata in limbajul comun! Iar doi dintre cei 3 fotbalisti mentionati sunt spre final de cariera si, ca de obicei, „lupii tineri” (gen Nastasic) sunt supraevaluati!
Unii portari, ca sa ma refer si la aceasta parte a acuzatiei dvs., par a a nu avea nicio legatura cu utilizarea picioarelor; la ei, un bun joc de picioare este un bonus, acesta nefacand parte din setul de calitati specifice! O.

TUDORICA (44 comentarii)  •  26 iunie 2015, 10:40

@Vasile.Nu este vorba de nicio barbarie”Steaua la semnat pe Alcenat”,este un limbaj tehnic.In fermele de copitate, vitele si cai sunt marcate cu fierul rosu,un fel de tatuaj al zilelor noaste aplicat pe tovalul fotbalistilor.Barbarismele sunt putin cunoscute in lumea fotbalului ,asa ca nu-i putem banui de preocupari in dezvoltarea limbii romane.Altele sunt preocuparile lor,tatuajele tribale si nu mai putin coafurile tribale din Papua Noua Guinee.Acum domnule Vasile fiti sincer ,nu va place look-ul actual al fotbalistilor romani si de aiurea.Fotbalul ca fotbalul,look-ul conteaza!

Gheorghe Cheveresan (7 comentarii)  •  28 iunie 2015, 0:04

@Obiectiv
Vad ca va pricepeti la vocabule, sintagme, expresii de chibit veritabil, cote, etc. Am pretentia ca vorbim despre fotbal , ceea ce in invalmaseala de mai sus , va cam scapa. La sfarsit , ca sa folosesc si eu genul de expresii folosite de dumneavoastră, va dati cu stangu’n dreptu’ . Da este adevarat, unii portari sunt mai buni decat altii la jocul cu piciorul, ceilalti fiind mai buni decat unii la jocul cu mana. Adica intotdeauna in fotbal unii sunt mai buni decat ceilalti, asta fiind esenta jocului.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  28 iunie 2015, 11:16

@ Vasile

Am observat formula, dar n-am dezbatut-o. Se pot spune multe despre barbaria barbarismului. Aici avem o formula calchiata din alte limbi („Liverpool signed Firmino for 40 mil. Euros”, de exemplu). R.P.

Ilie (86 comentarii)  •  28 iunie 2015, 17:03

Ma bag si eu in seama dindu-mi parerea asupra cauzei, zincind ca aceasta ar fi, simplificind, faimosul „las’ ca merge” romanesc, si asupra caruia nu am talentul literar ptr a-l descrie si detalia cu tot ce are el in fata si in spate. Doar in anumite conditii am fost, si am fi, noi capabili sa excelam. Fara acele ‘conditii’ (care ?), noi functionam in genere cu las’ ca merge : aproximari, nonsalanta, lucru neterminat sau terminat nu prea conteaza cum, lipsa de strategie, rigoare sau chiar obiectiv, inconstanta, etc.. Astia sintem. Problema e ca las’ ca merge, merge pina nu mai merge. De regula nu merge de la inceput, chiar daca, uneori, ne mai petrece si norocul

Obiectiv (461 comentarii)  •  28 iunie 2015, 19:00

@ Gheorghe Cheveresan
V-am raspuns si pe celalalt blog si n-am de gand sa continui; n-am fost persuasiv, asta este, fiecare cu parerile lui. O.

Comentează