Celălalt mandat
După mandatul de preşedinte, Blatter ar trebui să aştepte mandatul de arestare
„Rusia doreşte să-şi continue colaborarea excelentă cu FIFA sub conducerea preşedintelui Blatter”, geme orgasmic Vitali Mutko, ministrul Sportului şi preşedintele Comitetului de Organizare a Cupei Mondiale din 2018. Extazul lui Mutko porneşte din inimă. Din inima unui păienjeniş al fraudei, al malversaţiunii cu iz mafiot. Şi deopotrivă din inima lui Vladimir Putin, care tocmai înfierase descinderea FBI-ului la hotelul Baur du Lac pentru arestarea baronilor FIFA: „Statele Unite încearcă să împiedice realegerea democratică a lui Joseph Blatter”. Cum se întîmplă des, de vină nu e delincventul, ci omul legii care-l descoperă şi înşfacă. Imaginea bărbaţilor scoşi din hotel sub cearşafuri (metaforă, nu-i aşa, a batistei pe ţambal) crestează infecţia şi dă cep puroiului. Căci pînă şi un neumblat prin ale fotbalului ştie că alegerile de la şefia FIFA sînt un scandal.
Prins în joc, preşedintele UEFA, Michel Platini, a rămas încă o dată în ofsaidul pe care l-a evitat mereu ca jucător. Mişcările lui au nedumerit de la un cap la altul. Platini s-a arătat scîrbit de reţeaua Blatter şi a ameninţat cu decuplarea UEFA de la Cupa Mondială din 2018. Prima urmare a iniţiativei a fost că Franţa însăşi nu şi-a respectat conaţionalul şi a votat pentru Blatter. A doua a constat în autoîmblînzirea lui Platini, care l-a îmbrăţişat pe Blatter după proclamarea cîştigătorului şi i-a zîmbit poznaş, ca un copil prins la furat cireşe. Michel Platini a părut frecventabil doar alături de Amaju Pinnick, preşedintele federaţiei nigeriene, care a dat glas unei sinteze între ranchiună şi filozofia de luminiş: „Vă asigur că se poate juca şi fără europeni”. Anglia s-a dovedit, cinste ei, consecventă. De la David Cameron în jos, englezii au spus că fotbalul trebuie plivit înainte de-a fi privit. I-au auzit şi i-au urmat destul de puţini, ceea ce înseamnă că mita şi licitaţia frauduloasă nu vor fi extirpate din corpul fotbalului.
Şi-acum, o întoarcere în trecut. La Cupa Mondială din 2002, Joseph Blatter a urmărit din loja VIP optimea de finală Coreea de Sud-Italia. Alături i-a stat Chung Mong-koo, preşedintele grupului Hyundai & Kia şi preşedintele Comitetului de Organizare a CM. Cei doi au admirat felul cum arbitrul ecuadorian Byron Moreno şi ajutoarele lui au lichidat Italia (penalty gratis pentru coreeni, gol anulat aiurea lui Tommassi, eliminare nedreaptă a lui Totti) pentru a împinge Coreea în sferturi. Chung Mong-koo a fost arestat pentru delapidare în 2007, Byron Moreno a fost ridicat pe aeroportul Kennedy din New York cu tot cu cele 6,2 kilograme de cocaină aflate asupră-i în 2010. În această lumină, Joseph Blatter are într-adevăr nevoie de un nou mandat.