Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Inimile noastre toate

Cît de frumos e, de fapt, orizontul la Belo Horizonte?

Cum treci de o cumpănă, cum devii filozof. Se întîmplă şi după ce scapi dintr-un accident de maşină, şi după ce te desparţi de un prieten. Reflexul trestiei gînditoare e […]

luni, 30 iunie 2014, 12:23

Cît de frumos e, de fapt, orizontul la Belo Horizonte?

Cum treci de o cumpănă, cum devii filozof. Se întîmplă şi după ce scapi dintr-un accident de maşină, şi după ce te desparţi de un prieten. Reflexul trestiei gînditoare e acelaşi peste tot – în Sumatra unui tsunami, în Africa unui abuz tropical sau în Brazilia unui meci de fotbal. Sigur, cînd simţi că-ţi fuge covorul destinului de sub tălpi, adulmeci o infamie şi acuzi fără temei. Sub o formă sau alta, te întorci bombănind la vorba lui Schopenhauer: „Viaţa este o afacere care nu-şi acoperă costurile”. Însă după ce valul trece, încep pansamentele retorice,  mulţumirile şi privirile ridicate spre cer, pentru perierea unui sfînt binevoitor, a unei lumini care-a strălucit, a unui ochi care n-a uitat să vegheze.

„În inimă e loc pentru toate”. Aşa grăit-a nu Zarathustra, ci Júlio César după optimea de sîmbătă, cînd Chile a dat-o în bară la propriu şi Brazilia era s-o facă la figurat. Júlio César plîngea copios, cum fac copiii cînd dau în mintea bărbaţilor. Încerca să-şi dreseze vocea pentru un mesaj patetic („S-au întîmplat atîtea lucruri, numai Dumnezeu şi familia mea ştiu prin ce-am trecut”), dar mintea tocmai îi fusese săgetată de cîteva fulgere negre. Abia după ratarea lui Jara portarul s-a considerat absolvit de vina de-acum patru ani, cînd Olanda se cocoţase în sferturi pe boacănele lui. Plînsul său de după meci a însemnat exorcizarea unui rău care măcinase adînc, cicatrizarea unei răni ce refuzase să se închidă. Lacrimile nu sînt doar prologul suferinţei. Ele pot fi şi postfaţa unui tratat despre supravieţuire.

E de presupus că şi fostul atacant Robbie Rensenbrink a văzut meciul de sîmbătă. Ce va fi simţit el în minutul 120 nu-i greu de ghicit. Iar Pinilla a trăsnit bara Braziliei în cea din urmă clipă a optimilor, pe cînd el, Rensenbrink, a lovit-o în ultimul minut al finalei din 1978. Al unei finale pe care Olanda lui avea s-o piardă, după ce în finala din 1974 se înclinase tot în faţa gazdelor. Atunci, la Buenos Aires, s-a jucat pe 25 iunie, acum a fost 28. Diferenţa de trei zile nu dizolvă, ci mai degrabă întăreşte impresia că roata fotbalului se învîrte la fel ca a istoriei şi a vieţii. Exilat într-un Toronto care l-a expus judecăţilor pripite, Júlio César a renăscut alaltăieri, după ce un zeu complice i-a făcut cu ochiul. Nu se ştie cum se va învîrti roata de-acum încolo şi cît de repede va deconta portarul înlăcrimat norocul de la Belo Horizonte. Dar oricînd s-ar întîmpla asta, el a dat deja asigurări: „În inimă e loc pentru toate”. Aşa este. Inimile noastre strînse în jurul mingii o confirmă.

Comentarii (110)Adaugă comentariu

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 iulie 2014, 7:16

Raudu Paraschivescu:
Greu a fost cu central-americanii! De data aceasta, diferenta a facut-o Van Gaal, prin schimbarea facuta in minutul 120! Sper sa fie mai usor cu increzutii argentinieni… Ce-ar fi daca olandezii ar reusi sa-si ia revansa pentru doua din finalele pierdute?
Italia a fost prima tara pe care am vizitat-o (dupa Iugoslavia, unde am schimbat trenul in drum spre Peninsula), iar primul oras – Venetia (si acolo am schimbat trenul); de atunci, am vizitat-o in alte 5 ocazii si am mai traversat-o (cu opriri si vizite in nord) de alte cateva ori. Au mai ramas multe locuri de vizitat, printre care as mentiona Napoli, Pompei, Torino, orasele din cele doua mari insule si, in fine, cele care se ilustreaza prin arhitectura in stil baroc – Lecce, in principal!
Nimic in plus despre MB, in legatura cu activitatea caruia la directiunea teatrului mentionat nu detin toate datele…
Dilema privind personajul nr. 1 dintr-o trupa este generala, ea existand si in privinta vocalistilor care s-au succedat in aceste band-uri; exemple ar fi destule, insa m-as limita la ACDC, Marillion, Van Halen si Rainbow.
Revenind la controversa existenta in cazul PF, mi-ar fi greu sa o transez in dezavantajul lui DG; o situatie asemanatoare a existat si la The Cars, rezolvata (partial numai), din pacate, de …destinul tragic al celui care a interpretat cele mai bune piese ale grupului. Supravietuitorul (Ocasek) este, totusi, autorul celor mai multe piese…

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 iulie 2014, 7:31

Corvette59:
Cu toata simpatia v-o spun, sper intr-o finala Olanda-Germania, pentru ca nu-i suport pe argentinieni si nici n-au argumente superioare celor ale nationalei batave; aseara, oamenilor lui Van Gaal le-a lipsit inpiratia in fata portii, insa, nu neaparat intr-o zi de gratie, Robben si van Persie pot demola orice sistem defensiv!
Germania nu mai este ce a fost, inclusiv din cauza unor „implanturi”, exemplul cel mai graitor fiind Ozil, abulic in cea mai mare parte a timpului! S-a impus nemeritat de repede in fata Frantei, dar a patimit …atipic in meciul cu Algeria!

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 iulie 2014, 9:16

Radu Paraschivescu:
Scuze pentru o vocala in plus!

corvette59 (172 comentarii)  •  6 iulie 2014, 10:34

Toti il lauda pt ideea geniala de a schimba portarul in min 120 ,dar absolut toti ! Dati-mi voie sa fiu impotriva curentului si sa spun aici ca d-l van Gaal s-a trezit din idiotenia lui si da dovada de sens . Am fost uluit cind in meciurile din grupe si mai apoi l-a titularizat pe Cillessen ,portar de a treia optiune . Krull trebuia ,indiscutabil sa fie titularul , dar e bine stiuta aversiunea ,repulsia capitanului RVP vis a vis de acesta. Nu-si vorbesc si se ignora reciproc la antrenamente .Priviti cu atentie momentele de celebrare batave ! RVP se tine departe la cel putin 5m de Krull .Este o feuda mai atroce decit Neskeens-Cruyff ,sau Beckenbauer -Netzer . Nu a reusit s-o aplaneze nici Majestatea Sa regina .Sper ca bunul sens sa prevaleze in semi si, eventual finala , iar Krull sa-si ocupe locul ce i se cuvine de drept si de fapt .

Obiectiv (461 comentarii)  •  6 iulie 2014, 10:51

Corvette59:
Cillesen si-a facut datoria si de data aceasta, nu-i poate nimeni reprosa ceva!
Cred ca, de fapt, vreti sa-l blamati pe „tradatorul” van Persie, asa-i? Cred ca animozitatea dintre Krul si van Persie are drept origini un meci incheiat 4-4, dupa ce Arsenal a avut un consistent avantaj de 4-0! Sau un net succes pe Emirates, cu 7-3!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:16

@ corvette59 si Obiectiv

Abia mi-am trimis articolul pentru maine si, revenind pe forum, vad exact ce-am scris si eu: ca van Gaal a renuntat la embargoul anti-Krul impus de van Persie. Culmea e ca a facut o schimbare care l-ar fi acoperit si daca iesea bine, si daca iesea rau. Cat despre ce-a facut Costa Rica, mi-am spus parerea in articol. Rabdare pana maine. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:17

@ Obiectiv

Cochetez de mult cu Lecce si cu tezaurul lui baroc. Poate anul viitor. In rest, sper ca Olanda sa joace altceva miercuri in fata Argentinei. Si sa nu se gandeasca la finala din 1978, ci la cea din 13 iulie 2014. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:21

@ corvette59

Cu toata pretuirea v-o spun, Robben a jucat si impotriva unor fundasi adevarati: spaniolul Alba, mexicanul Layun. Sigur, Rojo o sa-l sicaneze si o sa dea cu el de pamant, dar nici lui n-o sa-i fie simplu. De acord cu scoaterea de pe afis a finalei mici, am vazut de multe ori echipe triste, care ar fi preferat sa faca orice altceva decat sa-si dispute un bronz consolator. Unde mai pui ca sunt oricum prea multe meciuri, 64, no less. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:23

@ corvette59

La Brazilia-Germania probabil ca va juca Dante in locul lui Thiago Silva. Problema reala e inlocuirea lui Neymar. De Jo rade lumea (nici nu e pe acelasi post), Willian s-a accidentat, Bernard – stiu si eu? In conditiile de acum, doar un arbitraj scandalos poate opri Germania. Dar, am mai spus, sunt un cruciat al pronosticurilor gresite (ma alint, am mai si nimerit-o). R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  13 iulie 2014, 1:45

@ nene

Multumesc, la fel. R.P.

Comentează