Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Şopocăind la adăpostul mîinii

Un moft: indicaţiile sau consultarea cu mîna la gură

Permalink to Şopocăind la adăpostul mîinii
luni, 18 mai 2015, 12:42

În timpul meciurilor, unii antrenori şi jucători vorbesc între ei cu mîna la gură. Se tem pesemne de ochiul atotvăzător al televiziunii. Au oroare de spionii media care ar putea să le intercepteze mesajul şi să-l transmită, nu se ştie cum, adversarului. Spania şi Italia sînt, din acest punct de vedere, campioane ale suspiciunii. Rar trece un meci fără asemenea secvenţe de comunicare ferită. Cînd se îndreaptă spre banca tehnică, camera TV îl surprinde pe antrenor consultîndu-se cu secundul la adăpostul paravanului palmar.

Cap lîngă cap şi freză lîngă freză, cei doi participă la un minicenaclu tactic care pare, dată fiind secretomania actanţilor, o chestiune de maximă importanţă. Ce-i spune secundul principalului? Lucruri pe care ar putea bine mersi să i le transmită şi fără să se ascundă. „X a cam obosit. L-aş băga pe Y în locul lui.” Ceva de genul ăsta. Lucrurile se petrec la fel şi în momentul schimbării. Antrenorul îşi dăscăleşte elevul tot cu mîna la gură, pentru ca secretul operaţiunii să rămînă nepătruns.

De cîte ori văd aşa ceva, mă apucă rîsul, recunosc. Un spiriduş mă face să-mi închipui că mesajele sînt altele. „Auzi, hombre, nu ştiu dacă i-am spus nevesti-mii să cumpere pîine.” Sau: „Tre’ să-l dau afară pe grădinar, e a treia oară că mi-a stropit prea mult peluza”. Sau: „L-am prins pe fiu-meu pe un site porno, e cazul să-l întreb ce şi cum”. Mîna dusă la gură pentru obturarea mesajului mi se pare un moft de două parale. Dacă am ajuns atît de bănuitori încît să vedem peste tot iscoade gata să vîndă secrete, înseamnă c-am luat-o razna.

În plus, meciul, cu toate amănuntele lui, e destinat publicului. Asta înseamnă că publicul (mai ales cel de la televizor) are dreptul să vadă şi ajustările tactice, şi consultările principalului cu secundul sau cu căpitanul de echipă, şi sugestiile transmise. Ba chiar şi cuvintele de final pe care şi le spun jucătorii la încheierea meciului. Dincolo de stilistica acestui gest tipic cumetrelor ştirbe de pe uliţă care rîd cînd trece poştaşul, privitorul se simte deposedat de un lucru care i se cuvine. Pentru care a plătit fie bilet, fie abonament la cablu.

O observaţie. Cînd au de slobozit măscări la care roşeşte laptele în sticlă, nu se feresc nici antrenorii, nici jucătorii. Şi o sugestie, dacă tot ne ducem viaţa şi meciurile în logica bănuielii. Le propun antrenorilor să-şi conducă şi antrenamentele tot cu mîna la gură. În fond, acolo, la antrenament, se scrie partitura meciului. Dacă există aparatură de supraveghere prin copaci? Dacă vrăbiile sînt Philips? De ce nu binevoiesc antrenorii secretomani din fortăreţele suspiciunii să-şi desfăşoare covorul tactic al pregătirii tot pe ascunselea? Uite-aşa, ca să rîdă de spioni.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

bogdan a (49 comentarii)  •  18 mai 2015, 14:00

E similar la tenis la dublu, si acolo se comunica cu mingea in dreptul gurii. Bine, acolo poate fi mai rezonabil gestul, dat fiind faptul ca se decide tactica punctului urmator.
Probabil pleaca dintr-o chestie psihologica; in momentul in care ii spui cuiva ceva intr-un mod mai ascuns, s-ar parea ca ii impartasesti ceva important, ca are o misiune importanta. Dar la modul cum ati descris, gestul se duce spre ridicol. La fotbal, eu cred ca nu atat secretomania duce la acest gest, cat vorbele mai neortodoxe pe care incearca sa le cenzurezi de obiectivul camerelor. Pun pariu ca Luis Enrique, cand ii spune in timpul meciului lui Pique cum sa-l marcheze pe Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, ii spune ceva de „gelatul ala narcisist”.

vasco (93 comentarii)  •  18 mai 2015, 14:17

” Dacă am ajuns atît de bănuitori încît să vedem peste tot iscoade gata să vîndă secrete, înseamnă c-am luat-o razna.”-Nimic de adugat.

Guno (1 comentarii)  •  18 mai 2015, 15:03

Nea Paraschivescule, pana una alta, Spania si Italia joaca finala Ligii Campionilor… asa ca nu mai muri matale de grija lor si vezi mai bine ce se-ntampla in capionatul nostru, vai mama lui. Poate are trebui sa-nceapa si ai nostri ca brazii sa-si puna mana la gura macar cand stranuta ineptii sau cand ragaie „decat-uri”…

portardelegenda (8 comentarii)  •  18 mai 2015, 15:09

un punct de vedere chiar ok ,fir-ai al naibi de simpatic

Ilie (86 comentarii)  •  18 mai 2015, 15:38

Si o propunere : de ce nu ar face la fel si suporterii, la o adica ? Cine-i impiedica, ei de ce sa nu fie secretosi ?

cpt.ahab (20 comentarii)  •  18 mai 2015, 17:10

Eu cred ca din cauza ca nu folosesc „Sensodyne”, pasta de dinti recomandata de asociatia medicilor stomatologi, numitilor le e rusine cu modul in care se prezinta dintoteca. :)))))
Altminteri, de acord cu ceea ce spuneti. E nitelus ridicola treaba asta cu gura in snooker dupa palma. La Liga I ar fi si mai distractiva, pentru ca am vedea tot soiul de ghiuluri! ;))))))

Bogdan Liviu (4 comentarii)  •  18 mai 2015, 17:53

Mi-aş dori să existe pe site o opţiune, atunci când scrii un comentariu să bifezi opţiunea „cu mâna la gură” şi să îţi apară doar numele, textul să rămână o enigmă. Cum n-apare decât „trimite comentariul”, mă resemnez, aşa cum au făcut-o şi susţinătorii Realului în acest an (în afară de cei care acum ţin cu Barcelona, că în România cam asta e, un an eşti <> Real, alt an <> Barca, în funcţie de cine bate). Revenind la textul dumneavoastră, aş înţelege la un Bielsa să pună mâna la gură (voiam să zic Ancelotti, dar pe lângă faptul că prin comparaţie cu Bielsa, Ancelotti e un mecanic de tren, el e şi prea educat, ştie că nu e frumos să mesteci guma cu mâna la gură), dar să-l văd pe regele incoerenţei, Hagi, dând indicaţii cu mâna la gură, asta chiar ar fi un paroxism al umorului involuntar. Va puteţi imagina? Aşa cum nu cu mult timp în urmă, regele îi transmitea solemn indicaţii tactice lui Adrian Mihalcea: „intră Adi şi vezi ce faci”, aşa să-l vedem şi acum, însă cu mâna la gură: „Hai Pană intră şi vezi ce faci. Vreau să zbori pe teren! Dă-i-o cumzic pe dreapta lu’ Nicoliţă când prinzi spaţiu pe lateral, şi joac-o lungă că stă Mitriţă pivot şi dacă facem bine dăm corner şi la a doua bară vine Puţanu şi le-o bagă.”, iar dacă scorul ar fi favorabil echipei lui Hagi, ar striga la bietul jucător: „Puţaneee, cinci pe fund! Trage-n spate când ataci!”; sau cum ar suna un îndemn tactic marca Marius Lăcătuş: „HAIDE BĂĂă”, transmis enigmatic, prin portavocea mâinii? Era să închei comentariul fără să-l menţionez pe Marius Stan. Vi-l puteţi imagina pe Marius Stan cu mâna la gură, dar în postura de antrenor de fotbal, nu de vânzător de pepeni care mănâncă seminţe? Ferească Dumnezeu să mai antreneze omul ăla prin România. Şi n-o zic cu răutate, dar omul e pur şi simplu semianalfabet (ca să fiu îngăduitor), abia pentru astfel de cazuri aş putea înţelege mâna la gură. Nu pe teren, ci la interviuri, să „zumzăie”, că putem deduce cam ce-ar avea de zis.

stellan (2 comentarii)  •  18 mai 2015, 17:54

Domnule Radu fiti mai atent, la jocul ehipei, in perioada imediat urmatoare discutiei intre ,,tatele,, antrenori, daca stiti fotbal, veti vedea efectele!!! De ce nu cereti U.E.F.A. sa-i doteze pe antrenori si jucatori cu porta voce pt. spectatori din stadion !! Eu nu pot sa cred ca un stectator din tribuna ar auzi ce-si spun cei doi(antrenori sau jucatori) fara a tine mana la gura!!!

Urechescu (44 comentarii)  •  18 mai 2015, 18:03

Dupa cate vad spiritul de securist mai bantuie la romani si vremea cand TO facea legea in ambientul nostru nu a apus. Regretabil ca acesti antrenori nu au pic de respect fata de munca depusa de securistii romani si-isi pun straja gurii.Nu va mai trece mult timp si lucratorii de la cooperativa Ochiul si timpanul vor inventa o masina de ghicit gandurile .In zadar vor mai pune ei mana la gura,noi avand aceasta masina vom afla ce gandeste mintea lor in sinea ei .Romanul s-a nascut inginer si istet in acelasi timp si asta nu-i putin lucru.Astept si provincia cu un comentariu pertinent.PS Ce ar fi daca cei ce comenteaza la TV fenomenul fotbalistic ar pune mana la gura,am mai fi noi atat de luminati intr-ale fotbalului?

cor (1 comentarii)  •  18 mai 2015, 19:45

E mai mult sau mai puțin adevărat ce spuneți, minus idea că privitorului i se cuvine să știe tot. La un spectacol de teatru, nu vreți să știți ce face sufleurul, sau, mă rog, echivalentul tehnologic. De fapt, cam nimic din ce se întâmplă în afara scenei. La film, cam același lucru. De ce ar trebui să știm și să judecăm fiecare chichiță a antrenorului? (mai ales când omul e mai slobod la gură decât recomandă bunele moravuri…)

ducele (1 comentarii)  •  18 mai 2015, 21:58

@cpt.ahab
„gura in snooker dupa palma” – de la mine ai un da

mihail (50 comentarii)  •  18 mai 2015, 22:28

Frustrari de baba curioasa , care nu stie daca raposata il insela pe barba’su !! Ideea de 3 lei, conform careia trebuie sa stim totul ” de aia mergem la teren , sa aflam si de cate ori se culca Guardiola cu servitoarea ” ! Ideea cretina ” am platit biletu’ vreau sa-i vad chilotii „!! Va faceti de ras , pseudoziaristilor ; nu va place, uitati-va la altceva ! Urmariti fotbalul , nefericitilor , urmariti fotbalul , frustratilor , urmariti fotbalul , sportul , spectacolul , scormonitorilor prin gunoaie !!!

Maxentiu (5 comentarii)  •  18 mai 2015, 23:01

Consider binevenita aceasta practica de data recenta. Ea contribuie la restabilirea misterului intr-un ritual (fotbalul) desacralizat de indiscretia televiziunilor. Cind televiziunile iti intra, prin contract, pina si in vestiar (daca gazonul e un templu, atunci vestiarul e altarul sau, nu-i asa?) mina la gura e un simbol al protejarii caracterului tainic indispensabil oricarui ritual.

simmy hawkeye (7 comentarii)  •  19 mai 2015, 1:32

În ultimii ani, în goana după senzațional și titluri pentru oameni cu diverse dizabilități (le știm cu toții, le vedem zilnic și-n gsp:„ N-o să-ți vină să crezi ce i-a zis Cutare lui Cutărică: MI-AM LUAT TRICICLETĂ ROZ-BONBON!!!!!”) tabloidele, urmând exemplul serviciilor de informații, și-au angajat cititori pe buze. Acesta este singurul motiv pentru care bieții oameni din fotbal, care sunt persoanele cele mai mediatizate de pe planetă, au ajuns să vorbească între ei ca niște borfași care se știu cu musca pe căciulă. Au existat destule cazuri în ultimii ani, mai ales în Anglia și Spania, în care fotbaliști și antrenori au fost nevoiți să dea explicații în legătură cu vorbele „citite” de presă pe buzele lor, așa că singura soluție este cea actuală: mâna la gură și lăsați-i să se descurce cum or ști pe „ziariști”. Mi se pare cel puțin suspect faptul că un jurnalist de talia lui Radu Paraschivescu (se preface că) nu cunoaște situația.

Bogdan Liviu (4 comentarii)  •  19 mai 2015, 3:06

Ilie Stan*
I-am „balbait” numele.

Epigonul (2 comentarii)  •  19 mai 2015, 8:23

E un punct de vedere, dar nu aveţi dreptate până la capăt. În Italia, presa de scandal ajunsese să plătească cititori pe buze şi iscau titluri apocaliptice din nimic. Să nu vă închipuiţi că antrenorii şi fotbaliştii nu mai pot de drag să ţină mâna la gură când comunică, dar pur şi simplu ăsta e preţul care trebuie plătit pentru linişte.

cata (2 comentarii)  •  19 mai 2015, 11:51

dezamagitor articolul…un subiect ce nu are legatura cu fotbalul deloc.nu cred sa mai existe un om in lumea asta atat de „afectat” de gestul antrenorilor si al fotbalistilor ca si dumnevoastra…

Rares (1 comentarii)  •  19 mai 2015, 14:00

Desi va admir, domnule Paraschivescu, sa zicem ca nu prea sunt de acord cu articolul. Dar e o idee care iti da de gandit nitel. Ca si ideea articolului lui Geambasu de acum 1-2 luni despre copiii de mingi de la tenis. La ‘halul’, nu felul, cum e presa azi, s-ar face stiri din orice cuvant scos pe gura si ‘tradus’ de Naum si Moraru la digi:)
Bogdan Liviu e fan Banciu, ca si mine, de acolo expresiile astea pitoresti. Probabil n-au adus mana la gura cand au dat indicatiile si in felul acesta s-au facut de ras, alde Hagi si Lacatus.
Pana la urma, „Dica e Dica!”:)) Nu, domnule Parschivescu?
Va salut si ma uit la digi doar cand sunteti dumneavoastra, nu-mi plac tricourile domnului Moraru:))

Obiectiv (461 comentarii)  •  19 mai 2015, 15:04

Cei care pun mana la gura o fac pentru a nu li se citi pe buze elucubratiile pe care le lanseaza/rostesc. Nu de spectatori (sau de telespectatori) si de antrenorii adversi se feresc, ci de ziaristi, care au tendinta sa dezbata ceea ce pot descifra pe buzele lor. Oricum, sunt fara echivoc/transparente injuraturile, indemnurile (inclusiv la repunerile de la margine), agitatia, scuipatul, gesturile tactice, suflatul nasului si molfaiala, care nu pot fi disimulate! O.

rambo (8 comentarii)  •  19 mai 2015, 15:32

D-le Paraschivescu, gestul de a coordona jocul prin indicatii mascate de palma sau diverse cartoane e un import din sportul(mai mult entertainment) american unde mizele jocurilor se ridica la multe milioane de dolari si justifica prezenta in staff-ul fiecarei echipe a tot felul de „specialisti” in aflarea/spionarea game-plan-ul adversarului. Informatiile citite pe buzele adversarului se transmit in real-time tehnicienilor, modificand strategia ce se va comunica apoi jucatorilor; toate acele susoteli nu sunt destinate nici publicului, nici televiziunii. Banuiesc ca satirizati mimetismul ridicol al concetatenilor europeni, departe de orice justificare. Cat despre secretosenia din liga I unde supremul ghid tactic e „ai, n-ai mingea, tragi la poarta”, no comment, ca sa folosesc un alt import american.

Marcovici (180 comentarii)  •  19 mai 2015, 16:43

@Bogdan Liviu
Tare de tot comentariul dvs.

Obiectiv (461 comentarii)  •  19 mai 2015, 18:49

Vad ca acest material a devenit un pretext pentru unii de a-si exprima frustrarile, sau, mai corect spus, anumite prejudecati relative la unii antrenori, unul chiar o personalitate (un monument, de fapt) a(l) fotbalului romanesc (mai ales prin prisma carierei de jucator).
Totusi, un anume Marius Stan este un fost presedinte al Otelului , actual primar al municipiului respectiv. Iar antrenorul Marius Stan (poate unul dintre cei cu acest nume) are drept obiect al activitatii voleiul, pe la Falticeni. In fine, probabil ca antrenorul ridiculizat este Gabriel Stan.
Un pic de rigoare nu strica, nu-i asa? O.

Marcovici (180 comentarii)  •  20 mai 2015, 10:48

Eu i-as sopti lui Klopp sa mearga la L’pool…

dbc2302 (1 comentarii)  •  20 mai 2015, 14:28

Deși nu pot nega că momentele acestea au o oarecare doză comică și dau pe ecran ca nuca în perete, trebuie să vă contrazic în privința necesității lor. Comportamentul acesta este unul REACTIV la dorința presei de a vinde orice, existând eforturi active pentru a obține cât mai multe detalii. În zilele noastre, un meci important este filmat cu foarte multe camere, unele chiar monitorzând strict un anumit jucător, antrenor sau vreo personalitate din tribună. Și cum la echipele mari sunt și orgolii mari, închipuiți-vă cum ar fi dacă ar apărea o înregistrare video cu Luis Enrique și asistentul lui purtând o discuție de genul „Neymar joacă slab, trebuie schimbat cu Pedro”…

Apostrof (44 comentarii)  •  21 mai 2015, 10:23

@Obiectiv Atentie la virgule!Sunt prea multe si mai bine una in minus dacat una in plus.O intrebare:ce a facut Marius Stan cu banii primiti de la CL? L-a „plagiat „pe Dumitru Bucsaru si-a plecat cu banii acasa?

luk90 (2 comentarii)  •  21 mai 2015, 15:27

Domnule R.P., ca deobicei un articol scriitoricesc. Dar indraznesc sa va contrazic. Cred ca gestul respectiv nu vine din dorinta de a tine secretul ideilor tactice, ci din nevoia de discretie fata de jurnalistii insetati de dezvaluiri si senzational. Va recomand sa cititi din cand in cand si pseudoarticolele din gsp-ul la care lucrati, care abunda de titluri ”cancanistice” ademenitoare de tipul ”Halucinant. Asta i-a spus X lui Y in timpul meciului”. Ideea cu mana la gura probabil ca ii scuteste pe respectivii de a da note explicative prin ziare despre vorbe citite de camerele video si scoase din context.

Obiectiv (461 comentarii)  •  21 mai 2015, 21:41

@ Apostrof
Nu cred sa fie vreo virgula in plus, multumesc pentru atentionare! Prefer sa ma … apostrofeze dl. Radu Paraschivescu, daca este cazul!
Nu cunosc modul in care au disparut banii galatenilor, de ce ma intrebati?
I-am spus cuiva ca l-a confundat pe Gabriel Stan cu altcineva si atat! O.

Bogdan Liviu (4 comentarii)  •  21 mai 2015, 23:05

@Obiectiv
Aşa cum am specificat mai sus, i-am „bâlbâit” numele. Am făcut precizarea într-un alt comentariu, mă refeream, fireşte, la Ilie Stan, nu la Marius Stan. Nu voi comenta observaţiile dumneavoastră cu privire la respectivele „frustrări” şi „prejudecăţi”, întrucât consider că umorul ori îl înţelegi ori nu. E o sonoritate interioară, nu o definiţie. E ca şi când i-aş explica sarcasmul unui contabil. Deşi vă mulţumesc pentru corijare – fie ea şi eronată, întrucât nu la Gabriel Stan mă refeream -, v-aş ruga totuşi să nu mai faceţi referire la ceea ce scriu eu, întrucât mă adresez strict autorului acestui text. Dacă domnul Radu Paraschivescu ar fi considerat c-am fost un defăimător al „monumentelor”, şi c-am intrat într-un muzeu de artă îmbrăcat în trening şi șlapi, aruncând cu roşii în tablouri, nu mi-ar fi acceptat comentariul. Din fericire există şi oameni care au umor. Vă mulţumesc pentru înţelegere.

Andrei (57 comentarii)  •  22 mai 2015, 9:30

Radu, nu stiu daca practica de care vorbesti a aparut de teama ca adversarul iti va afla ultima mutare. mai degraba cred ca tabloidizarea excesiva a jurnalismului a dus la acest gen de paranoia. Probabil nu le-au picat bine titluri gen „N-o sa iti vina sa crezi cum l-a injurat Ronaldo pe Bale”. Cand ziaristii se concentreaza mai mult pe cancan si mai putin pe fotbal, se ajunge, din pacate, si la astfel de masuri extreme, care pentru noi, din fata televizorului, sunt intr-adevar penibile.

Comentează