Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Robben Hood şi Rip Van Persie

Meciul decolează greu, ca un şoim cu săculeţi de plumb pe aripi. O jumătate de oră trăim în logica pomului lăudat. Se remarcă doar faulturile olandezilor şi hula vocală din tribune cînd mingea ajunge la Costa. După ce Nicola Rizzoli […]

vineri, 13 iunie 2014, 11:44

Meciul decolează greu, ca un şoim cu săculeţi de plumb pe aripi. O jumătate de oră trăim în logica pomului lăudat. Se remarcă doar faulturile olandezilor şi hula vocală din tribune cînd mingea ajunge la Costa. După ce Nicola Rizzoli premiază o şmecherie cu un penalti, Olanda se smulge din letargie. Cam tot atunci, poate zece minute mai tîrziu, Spania se retrage din meci şi dă cale liberă avalanşei provocate de Robben şi ai lui.

E greu să pui titlu impresiilor care însoţesc un carnagiu. La primul gol al lui Van Persie, îţi vine în minte „Salvator în Salvador”. La al doilea, plusezi cu „Blind dates”, sedus de pasele la întîlnire ale fundaşului stînga. La al treilea, parc-ai risca un „Vaca mulge taurul”, dar te temi de conotaţia vulgară. La al patrulea îngîni cu o anume tristeţe „Ikeroul anonim”, iar regizorul te aude şi-ţi plantează pe ecran figura obidită a lui Casillas. La al cincilea te plimbi prin „Butch Cassidy and the Sundance Kid”, ţi-l aminteşti pe Paul Newman jefuind o bancă sud-americană cu un dicţionar în mînă şi silabiseşti: „Esto es un Robben”.

Spania îşi linge rănile şi are mult de lucru. Mai ales că un meci cu Brazilia în optimi nu e desertul nimănui. Echipa e obosită şi nu putea fi altfel cîtă vreme a dat finalistele din Liga Campionilor şi şi-a biciuit jucătorii pînă în pragul sufocării. Cît despre Olanda, ea culege roadele unei culturi a fotbalului în care fiecare selecţioner a ştiut să fructifice nu doar talentul jucătorilor, ci şi tîlcurile înfrîngerilor. Cine a văzut Olanda din seara asta nu poate crede că aceeaşi echipă părăsea Euro 2012 după trei înfrîngeri în trei meciuri.

Un meci început cu măgăriile lui De Jong şi Diego Costa s-a încheiat cu delirul ofensiv al Olandei. Să-i mulţumim şi s-o aplaudăm. Şi s-o felicităm fiindcă a reuşit, prin generozitatea ei, să pună în plan secund arbitrajul infect al lui Rizzoli. Un arbitraj care e deja marea hibă a Cupei Mondiale. Şi încă n-au apărut arbitrii englezi.

Comentarii (106)Adaugă comentariu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 iunie 2014, 20:13

@ expertcontabil

Robben e, fara discutie, valoros si derutant. Are, ce-i drept, zile proaste si zile cand e risipitor din cale-afara. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 iunie 2014, 20:16

the_gunner

Drum bun si succes pe-acolo. Poate dati peste colegul de forum Corvette59, peregrineaza si el. Tin minte bine jaful de la CM ’82, dar pe mine m-a marcat cel mai mult scoaterea din cursa a Iugoslaviei. Pe atunci sarbii erau Occidentul nostru, al celor care traiau in Banat. Spre rusinea mea, nu-mi mai amintesc decat foarte vag de Hondurasul de atunci, dar va cred nesmintit. Sevilla, ce frumusete de oras! R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 iunie 2014, 20:17

@Marcovici

Olanda a sclipit o ora dupa ce-a stat pe intuneric prima treime a meciului. Comentariul? V-a impresionat, nu? Si pe mine. Dac-as fi limba romana, mi-as da in judecata multi vorbitori. Si as castiga. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  16 iunie 2014, 20:19

@ alexu

Ca de obicei, chapeau. Am scris si eu, pe forum, despre demotivare si oboseala drept cauze ale esecului la spanioli. Ce coincidenta trista, sa-ti vezi regele abdicand tocmai cand si apararea ta, cu portar cu tot, face acelasi lucru. R.P.

Marcovici (180 comentarii)  •  17 iunie 2014, 7:15

Doar Mitran stie ce face pe acolo… Frapant!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  17 iunie 2014, 10:09

@ Marcovici

Marius nu e comentator calificat si nici nu se crede. Rostul lui e de dublura analitica si ponderata. Evident, problema nu e el. Si nici Emil Hossu-Longin. Ceilalti sunt buba. Nu insist, dar imi pare rau sa vad o competitie de amploarea asta mediocrizata de platitudinile sforaitoare ale unor plafonati. Iar unii dintre ei se vaicaresc in loc sa vorbeasca, au glasuri care te alunga si te crispeaza. Na, ca mi-am dat drumul. Gata, tac. R.P.

Comentează