Cu perfuzii
Ieşim din nou la iarba verde a fotbalului
Ce s-a oprit cu două luni în urmă a fost fotbalul. Ce se reia din weekend în Germania e un derivat al lui. Un sport falsificat îşi va clama dreptul la existenţă şi va trebui să-l primească. Fiindcă totul e pe bani. Şi fiindcă în lumea asta întoarsă pe dos mimarea e totuşi mai bună decât lipsa.
Odihnă pentru turiştii fără voie
Printre puţinii care se pot odihni după ce vor ieşi nemţii din odihnă se numără trei fotbalişti români. Ianis Hagi, Florinel Coman şi Dennis Man îşi vor trage în sfârşit sufletul după turismul virtual de care au avut parte în acest timp când turismul real încă nu e permis. Transferaţi de-a lungul şi de-a latul Europei, ba chiar şi în America Orlando-ului cenuşiu, cei trei îşi pot vedea de treabă şi de treburi. Gata, avem campionatul Germaniei (ba chiar şi Liga a 2-a), le putem da voie celor trei să se destindă. Să nu mai fie dimineaţa la Glasgow şi seara la Sevilla, cu escală prin Genk, să nu mai treacă din vestiarul lui Fenerbahce în al Romei, să nu se mai suie în avioane despre care se ştie de mult că nu vor decola.
Bazinul Mut, fost Bazinul Ruhr
Să ne vedem de Bundesliga noastră şi de cohorta ei de bizarerii. Prima e aşteptată sâmbătă: un Borussia Dortmund-Schalke 04 cu tribunele pustii. Stadionul unde nu prindeai un loc liber nici la cel mai prăpădit amical se va înfăţişa într-o goliciune obscenă. Iar asta la un meci între două echipe despărţite de treizeci şi ceva de kilometri şi animate de orgolii fără leac. Oţelăriile din Dortmund şi minele din Gelsenkirchen asigură de zeci de ani combustibilul uman pentru Revierderby. Acum lucrurile vor arăta altfel. Ostilitatea, căpoşenia reducţionistă şi intoleranţa purtată sub fular vor fi sâmbătă amintiri din clasor. Clocotul din Bazinul Ruhr va rămâne o imagine pentru paseişti.
Hai să te ating fără contact
E de văzut ce va fi pe teren dacă în tribune nu va fi nimic. Reţeta fotbalului de pandemie va întări, probabil, ideea unui fotbal în perfuzii. A unui fotbal care trebuie ţinut în viaţă cu orice preţ, nu pentru foamea noastră de spectacol, ci pentru tot ce se învârte în jurul lui. Borussia-Schalke şi celelalte meciuri din weekend vor da ocazia oricui să pună câteva întrebări de bun-simţ: Cum te bucuri la gol? Ce metode de marcaj alegi la cornere? Cum practici distanţarea când eşti în zid pentru o lovitură liberă? Cum sari la cap? În general, cum eviţi contactul într-un sport despre care ni s-a tot spus că e frumos şi fiindcă e „de contact”?
Invitaţie la fals
Nu lipsesc recomandările, de bună seamă. Numai că ele sunt elaborate din birouri aseptice, de oameni bine intenţionaţi, cu diplomă şi doctorat în microbiologie, care au însă un neajuns: nu dau cu piciorul în minge. Ridicolul pândeşte din fiecare colţ de teren. Fotbaliştii vor fi chemaţi să-şi cenzureze euforia, să se manifeste nefiresc, să-şi atingă bocancii în loc să se îmbrăţişeze. Va fi o invitaţie colectivă la contrafacere. Iar invitaţia, inevitabil, ne va include. Va trebui să ne arătăm bucuroşi că vedem în fine meciuri live, că băieţii se zbenguie pe teren şi că, sătui de atâtea reluări, nu ştim rezultatul dinainte. Atâta doar că la un moment dat s-ar putea să ne bubuie liniştea în timpane.