Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Se pregăteşte următorul

Antrenori şi echipe în tangoul instabilităţii

Permalink to Se pregăteşte următorul
luni, 6 ianuarie 2020, 8:51

Când spui „campanie de transferări”, te gândeşti de obicei la jucători. Însă doar de obicei. Liga l e locul unde campania de transferări pare să-i vizeze pe antrenori. În România furtunilor de o zi şi a războaielor de o noapte clişeul „bagajului la uşă” nu-şi pierde din actualitate. Căci o fi el clişeu, adică o floare de plastic într-o vază kitsch, însă are în miezul lui un sâmbure de adevăr aidoma legendei.

Löw şi Klopp, statornici printre datornici
Schimbarea antrenorului e universală, iar demonstraţiile de longevitate fidelă ţin de romantismul fotbalului. Nume ca Alex Ferguson, Guy Roux sau Arsène Wenger vorbesc despre un timp care încă avea răbdare, pe când un Willie Maley de la Celtic coboară direct din mitologie. Dacă statornicia ar avea chip în fotbal, ea ar amesteca astăzi trăsăturile federaţiei germane cu ale unui Joachim Löw aflat la post din 2006.

Jürgen Klopp pare cel mai bine plasat dintre urmăritori, câtă vreme fiecare an al lui la Liverpool a însemnat ceva, iar 2020 va aduce în fine un nou titlu de campioană. În rest, gândiri şi răzgândiri, aduceri şi readuceri, mutări şi permutări. Indiferent cum îi cheamă pe cei „cu bagajul la uşă”: Mourinho şi Ancelotti, Kovać şi Sarri, Conte şi Zidane.

Rednic şi alţii
Lucrurile arată un pic diferit la noi. Ritmul de înlocuire e şi el altul. Nimic de mirare, câtă vreme am fost fixaţi în insectarul naţiilor drept „pur şi simplu surprinzători”. La noi se ştie în general de ce pleacă plecaţii, dar nu prea se ştie de ce vin veniţii. Ce anume îi recomandă, în afară de „vocea şi talentul” din filmul cu B.D. A nu se generaliza, desigur. Mircea Rednic, de pildă, are argumente să încerce la Iaşi o operaţiune care nu le-a fost la îndemână altora. Rednic are inventivitate ca antrenor, experienţă, fler, pricepere şi palmares. Venirea lui la Iaşi nu garantează nimic, dar oferă un postament decent speranţei. În afara lui însă, peste suflarea antrenorială din România se întinde interogaţia argheziană „De ce-ai plecat? De ce-aş mai fi rămas?”

Antrenor fără rezultate, caut echipă
Dacă Victor Piţurcă a răspuns la ambele întrebări, într-o situaţie care a devenit, de la o zi la alta, mai mult ca perfect simplă, misterul se adânceşte în alte cazuri. E greu de găsit argumente de granit pentru aducerea unor antrenori ca Teja, Miriuţă, Neagoe şi chiar Bergodi pe bănci ocupate până mai ieri de alţi colegi. Şocul la echipă e mai degrabă un alibi decât un motiv serios. O echipă slabă nu se va simţi brusc galvanizată, indiferent cine o va antrena. Eventual va avea o mică perioadă de graţie (vezi Concordia Chiajna cu Ion Moldovan), după care se va afunda la loc în mediocritate. Pe lângă asta, cât de logic e să aduci sau măcar să tatonezi un antrenor de la ultima clasată pentru o echipă cu pretenţii de cupe europene?

Paradoxul Astra şi contraselecţia fondatoare
Nu se poate şti dacă eşecul ca premisă a succesului e marcă românească, dar ideea face purici. Există în Liga I destui antrenori cu rezultate proaste cărora li se cer rezultate la echipe bune. E una dintre consecinţele arbitrarului, grabei şi deficitului de competenţă care fac din campionat un poligon de testare a suficienţei şi plezirismului. Faptul că o echipă ca Astra ajunge pe podium sărită la plată de patron şi mizând pe talentul câtorva capricioşi este o bilă albă pentru Bogdan Andone şi o ghiulea neagră pentru Ligă.

Divinitatea fondatoare
O Ligă unde se foloseşte des un modus operandi preluat din lucrările Parlamentului: „Are cuvântul domnul X, se pregăteşte domnul Y”. Domnii se înfiinţează la tribună doldora de gânduri şi intenţii bune, dar cu bagajul făcut, conform clişeului. Nu ştiu niciodată când li se va propune, în răspărul rezultatelor, trecerea pe altă bancă. Sau în alt partid. Contraselecţia, una dintre divinităţile fondatoare ale României post-tranziţie, îşi vede netulburată de treabă

Comentarii (17)Adaugă comentariu

mg (227 comentarii)  •  6 ianuarie 2020, 12:15

Încercaţi-vă norocul ! Mai dai un leu, mai tragi o dată ! Sau, mai nou, un fel de păcănele cu antrenori în loc de joker, lămâi şi cireşe. Patronii şi finanţatorii noştri par mai instabili ca radicalii liberi şi nici regimul vegan nu pare să regleze lucrurile.. Altfel Piţurcă e Piţurcă, iar Zidan(Sic!) e Zidane.. :) La mulţi ani !

I.C. (4 comentarii)  •  6 ianuarie 2020, 13:20

Pe-aici schimbarea antrenorilor e ca rotația cadrelor din comunism, se scutură pomul, se ridică vrăbiile și se așează pe altă cracă. Dar să nu disperăm, fotbalul din România nu poate ajunge mai jos decît a ajuns deja.

daniel (17 comentarii)  •  6 ianuarie 2020, 14:51

cu Rednic, lucrurile sunt complicate: valoreaza mai mult decat tot lotul de jucatori cu conducatori cu tot! (iese din discutie Cristea, care si el, valoreaza cat tot lotul)

QCD (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2020, 22:04

Domnule Paraschivescu, nu vreti mai bine sa vorbim despre Lazio? Baietii au avut o serie incredibila, si sper sa traim visul asta cat mai mult. Daca prind Champions League anul asta si tin de echipa, cred ca se pot bate la titlu anul urmator. Dar cine stie poate chiar anul asta....returul e lung si ei nu sunt departe :)

motanul incaltat (65 comentarii)  •  7 ianuarie 2020, 2:05

S-a vorbit la greu de juatori ce nu fac performanta in Vest.... Dar cum ar putea sa faca daca antrenorii lor au fost toti vai de capul lor.... Cum ai putea sa iei olimpiada la matematica faza pe tara sa zicem cind profesorul tau de matematica pica examenul de titularizare cu 2 sau 3. El poate ajunge ministru insa tu n-ai nici o sansa daca nu te muti din scoala respectiva....Intr-un campionat penibil, cu echipe penibile, jucatori si mai penibili si patroni imbogatiti din afaceri cu statul si puscariabili la limita- normal ca nici antrenori nu sunt din alt aluat .Nici arbitrii normal... Dar macar astia profita de frimiturile aruncate de UEFA ce le permite din nu stiu ce motiv sa arbitreze meciuri de UEFA sau chiar de CL.

mg (227 comentarii)  •  7 ianuarie 2020, 12:43

..ştiu, a fost o aroganţă, izvinite menya..

the_gunner (145 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 0:24

Fotbalul nostru este "patronat" de ...patroni .Se fac schimbări,plecări,veniri după cum vor muschii lor .De ce ? Fiindcă pot .Patronul n-are timp de așteptat .El vrea sa facă bani pronto.Clubul nu e decât un instrument in afacerile lui,iar grija pt culorile lui ,performanța si dorințele fanilor ,apa de ploaie .Cit despre antrenori ? Ei bine ,s-au adaptat rapid si ei la noul stil .S-a ajuns ,la fel ca in anii 60-70 ,sa -si fac reclama pe munca secunzilor. Va reamintiți cuplul Coco Dumitrescu -Iosif Reinhardt ? Primul cu acoladele ,iar secundul cu munca asidua de la antrenamente .Ioji a fost catalizatorul,ginditorul la tactici pt fiecare meci,cel care egaliza eul fiecărui jucător ,fie el Domide ,sau Lereter,sau Florian Dumitrescu.El e cel care la luat deoparte pe Schiopu ( ăla cu pata vineție pe fata) si i-a spus- ma *** cu urechi ,dacă nu joci cum spun eu si unde spun eu,iti dau un spit in fund de ajungi la Salonta .A plecat principal la FCM Reșita si urmările s-au văzut in scurt timp .UTA a început sa cada,iar Reșita sa se avinte sus,sus .El plătea din buzunarul lui oameni știutori sa meargă si sa observe viitorul adversar cu puncte dinainte desemnate in analiza . Onorurile au curs peste Coco Dumitrescu,dar munca a fost a lui Ioji Baci .Acum se repeta trendul .Principalii dau adevărate batalii pentru a-si asigura serviciile unor secunzi capabili .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 15:20

Pentru cei din afara fenomenului, este trist ce se intampla cu antrenorii nostri; totusi, cred ca nu si pentru ei, pentru ca, odata intrati in circuit, sunt aproape siguri ca vor gasi de munca la o alta grupare, chiar si la una mai buna decat precedenta! Si antrenorilor titrati din fotbalul international li se intampla sa fie destituiti, sau sa accepte sa munceasca la cluburi de mai mica notorietate (cazul lui Ancelotti, demis de la un club calificat in "optimile" Ch. League si numit la Everton, club cu potential financiar, dar cu un prezent sub cel din trecut) si aflate in partea a doua a clasamentelor. Revenind la trecut si la noi, mi se pare ca rezultatele CSM-ului/FCM-ului Resita n-au fost nici pe departe comparabile cu ale UTA-ei din perioada situata la granita deceniilor al saptelea si al optulea din secolul trecut! Acea echipa care inspira teama adversarelor pe propriul stadion n-a ajuns sa evolueze in cupele europene, nicidecum sa elimine vreo fosta castigatoare de CCE sau vreo echipa din Portugalia! O.

Observator (243 comentarii)  •  9 ianuarie 2020, 9:55

Privita din afara fenomenului, situatia antrenorilor de la noi pare trista; doar in aparenta este asa, pentru ca , odata intrat in circuit, un antrenor dat afara de la o echipa cu probleme are sanse sa fie numit (cu un salariu pe masura) la un club mai important, care vizeaza primele locuri. Cu adevarat trista este insa situatia unor nume mari din fotbalul international, care ajung la un club mai slab cotat si cu mai mici sanse de afirmare. Este cazul lui Ancelotti, ajuns la Everton, club care are mai putine sanse de afirmare pe termen scurt decat are Napoli, club ce va aborda "optimile" Ligii Campionilor in februarie! Doar profesional vorbind situatia lui don Carlo este trista, pentru ca, sub aspect financiar, totul este in regula in cel mai puternic campionat din lume! Secunzii au rolul lor, insa a trece de la aceasta calitate la un club mare direct la cea de manager la un club comparabil reprezinta un salt enorm, daca se face la o varsta mica si pe parcursul aceluiasi sezon! Oricum, ca sa ma refer la exemplul de la noi evocat de catre @ the_gunner, Reinhardt n-a obtinut la Resita ceea ce Dumitrescu (cu ajutorul secundului sau) a reusit la UTA, atat pe plan intern, cat si international (carasenii n-au jucat niciodata in cupele europene)! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  9 ianuarie 2020, 23:03

@Observer . Da,Reinhrdt n-a obtinut cu Resita ce a obținut cu UTA ,dar eu vorbesc aici despre valoarea lui ca antrenor .Despre știința lui de a echilibra echipa ,deși uneori avea la dispoziție greutăți false pt balanța .Nu era zbir gen Halagian,dar,potrivit mărturiei lui Georgevici,doar o privire mai lunga era de ajuns sa intri in pămînt .S-a întâmplat sa urmărim împreuna un amical Romania -Cehoslovacia prin anii 70 .Cind a văzut formația inițială a izbucnit .In locul lui Atodiresei il voia pe Florea ,ambii reșițeni .In ultimele 20 de minute s-a facut rocada,iar Florea a dinamitat atacul nostru ."Ți-am spus eu,ți-am spus !Georgevici ,elefantul meu ,e mai bun decit *** alea de stoperi .N-am fi luat golu doi cu el.Cind l-am propus la naționala aia au ris ." Singura lui mutare greșita a fost ca nu l-a vrut pe Zoli Criszan de la Baia Mare .A zis ca n-are nevoie de "piszkos olah" la el in echipa .Nu,nu era rasist . Destui romi i-au trecut prin mina pe care i-a facut jucatori .Chivu ,Florea,Draganicea sint doar citiva .A reușit sa vadă prin Beldeanu si sa-i descopere caracterul mizerabil ca om .L-a salvat,totuși, de multe ori de furia conducerii si a miliției .Asta a fost Ioji bacsi !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  10 ianuarie 2020, 12:41

In mod sigur, il cunosteati mai bine pe Reinhardt; pe atunci, eram elev de gimnaziu si abia incepuse sa ma intereseze fotbalul, asa ca nu ma mai refer la dansul. Nu vi se pare ca ceva comparabil cu situatia de la noi s-a intamplat si in Anglia, prin trecerea unui asistent de la City la "carma" staff-ului tehnic al "tunarilor"? Tot restul sezonului voi fi circumspect in privinta lui Arteta, care are la dispozitie un lot mult mai bine garnisit cu vedete decat Watford, de exemplu, ultimul club la care schimbarea antrenorului are efecte palpabile! Fara un trofeu sau macar un loc 5 la finalul primaverii, activitatea lui Arteta mi se va parea necorespunzatoare! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  12 ianuarie 2020, 1:43

@ Observator .M-am convins aseară cu Crystal Palace .Dominarea adversarului nu tine decit 30 min după care se instalează 60 min cataleptice .Cit despre locul 5 ,asta e vis care nu se va realiza .Arteta nu s-a trezit încă din surpriza ca e principal si ca are pe mina o echipa,aceasta fiind chiar fosta lui echipa Arsenal .Copiaza încă planul lui City pt începuturile de meci .Le știe pe de rost de la Guardiola .Doar ca acesta,Guardiola,gindea si după min 30 ,inlocuia cind era necesar si era maestru in permutari la situațiile dificile si ,in plus, avea si ceva material pe banca .Ieri Arteta n-a rezistat "tentației " si l-a introdus pe Reiss Nelson .Macar pt 5 min,dar a fost acolo .Ozil a facut un meci bun ,dar are nevoie de încă un mingicar acolo .Singur se sufoca in încercările de a face ce vrea .Xhaka,Torreira si intr-o mai mică măsura Guendouzi ,sint defensivi si joaca la mică ciupeala. Mingi laterale si in spate .L-am văzut o data pe David Luiz ,pe vremea lui Mourinho ,jucând mijlocaș si am fost impresionat total de jocul lui .A dat si gol din acțiune .In plus,împreuna cu Ramirez ,a dat impresia ca Chelsea joaca cu doua linii de apărare prin pendularile lateralilor.Am putea pune in aplicare si noi tactica ,dar am avea nevoie ,iarăși,de unul bun sa facă pereche cu Socratis.Atunci Ozil va avea doar sarcina sa construiască . A propos ,Aubameyang va lipsi 3 meciuri .Cred ca va fi pt Martinelli ocazia mult așteptata ,dacă nu-si va viri coada Reiss Nelson . Încă o data atrag atenția tuturor asupra confruntării de acasă cu Shefield .Daca nu se pregătește meciul solid ,vom avea o surpriza foarte nasty .

Observator (243 comentarii)  •  12 ianuarie 2020, 12:31

@ the_gunner 5 puncte din 12 posibile a luat Arteta, in conditiile in care a jucat cu 2 echipe modeste (Bournemouth lupta pentru evitarea retrogradarii) si cu alte 2 bune, dar pe teren propriu! Orice antrenor in locul lui Arteta n-ar fi obtinut mai putine puncte in cele 4 etape, imi pare rau s-o scriu! In acelasi interval de timp, Ancelotti a obtinut 3 victorii, pierzand doar cu City, la Manchester; de asemenea, Watford a luat 10 puncte, invingand pe United (tot cu 2-0) si pe Wolverhampton si facand egal la Sheffield, la fel ca si Southampton, invingatoare, printre altele, pe Stamford Bridge si pe King Power Stadium! Atat tactica de joc, cu cedarea initiativei dupa asigurarea unui minim avantaj, cat si slabiciunea pentru unii jucatori tineri (Nelson nu merita sa fie titular nici in Championship, nu inteleg de tot il promoveaza Arteta) reprezinta mari semne de intrebare la acest Arteta, de doar 37 ani si cu un asemnea club "pe mana"! In meciul de ieri, Ozil a revenit la starea sa obisnuita, implicandu-se prea putin in joc; la fel, Lacazette a fost din nou neinspirat, ca si in meciul cu Chelsea! Pacat de eliminarea stupida a lui Aubameyang, intrucat el a fost cel care i-a cam tinut in viata pe "tunari"! Sa-l vedem pe Martinelli ... O.

the_gunner (145 comentarii)  •  12 ianuarie 2020, 21:44

@Observator . Exact opinia mea . Încă nu s-a trezit din stupoarea de a fi antrenor principal .A reușit,totuși,sa injecteze ceva autoincredere intr-o echipa complet apatica ,chiar daca numai pt 30 min .Sa-l vedem daca reușește sa-i facă sa creadă ca jocul durează 90 si peste câteodată .Intr-un articol pe site-ul clubului spune ca Reiss-Nelson l-a impresionat enorm (huge) cind pe vremea plecatului AW se făceau meciuri de antrenament tinerii contra "bătrînilor " .Tinarul de 16 ani le înnoda picioarele unora ca Koszcielny,Coquelin si lui însuși,Arteta .Si ,surpriza mare ,spune ca nu trebuia trimis afara Vlad ! M-a rog ,fiecare cu fixațiile lui .Ce-i sigur e ca si sezonul asta a devenit unul de încercare .Probabil ca la vara ,cineva din marii conducerii,va spune gata si vom încerca sa ajungem unde am fost.Nu văd cum fără o Revoluție gen Ajax,sau Borussia .Trebuie o mina de oțel acolo sus ,in birouri .Unde D-zeu e David Dein ! Cit despre Martinelli,știe de toate .Sa dribleze,sa găsească poarta fiindcă știe unde e ,are si viteza si cel mai important lucru atitudinea lui de ciine. Vine dupa adversar pina in propriul careu,iar la cornere e al 4- lea fundaș central .Exact ce ar vrea sa aibă fiecare antrenor .Ca veni vorba,de cite ori l-ați văzut pe RVP ,sau Henry făcând asta ? De pe vremea lui Alan Smith n-am mai avut un asa atacant central ! Cred ca băiatul asta nu va face multi purici la noi .Granzii europeni vor veni cu sume ce nu pot fi refuzate .Am spus-o si o repet ,Shefield e un adversar teribil de periculos .Veti vedea !

Observator (243 comentarii)  •  13 ianuarie 2020, 17:20

@ the_gunner Arteta nu stie ca nu toti (foarte) tinerii jucatori confirma mai tarziu? Sincer, Nelson mi se pare cel mai slab dintre cei 4 (Saka, Willock, Martinelli) si nu merita vreun minut in prima formatie! De asemenea, tinerii de la alte cluburi sunt mult mai buni, desi nu toti al loc in primul 11; Greenwood, de exemplu, Foden, D. si R. James, Mount sau Abraham! Sa-l mai asteptam pe Martinelli, n-a trecut decat mici examene, prin Europa League si Cupa Ligii! In fine, daca se ia vreo decizie buna la Arsenal, aceasta este tardiva; ma refer la conducere, care a inatrziat in luarea unor decizii si, in plus, acestea au fost si proaste! O.

Comentează