Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Ecuaţii la Romexpo

Am revăzut fotbalişti de poveste. Şi pe urmă am fost trişti

Permalink to Ecuaţii la Romexpo
luni, 2 decembrie 2019, 8:51

De multe a avut parte „ciuperca” de la Romexpo, unde, pentru cine nu ştie, se ridicau înainte tribunele hipodromului Băneasa. Multe, diverse şi nu toate plăcute. Înainte de tragerea la sorţi pentru Euro 2020, Mihai Stoichiţă s-a ferit să le spună oaspeţilor din fotbalul european că acolo, în incinta aceea botezată iniţial Pavilionul Expoziţiei Realizărilor Economiei Naţionale (triplu genitiv – asta, da, ingeniozitate!), îşi organiza Nicolae Ceauşescu revelioanele.

Galantul şi galantina „care sunt”
N-a fost doar el, să fim drepţi. Vanghelioanele fostului primar al Sectorului 5, cam cu la fel de multă şcoală ca fosta „Dunăre a gândirii”, tot acolo se făceau. Era antren, era Anastacia, era David Bisbal, era galantină de pasăre, era ruladă de purcel. Şi dacă voia cu adevărat Mihai Stoichiţă să dea cu bidineaua prezentului peste festivităţile din trecut, le putea şopti oaspeţilor că aici se ţine de obicei Târgul de carte Gaudeamus. Dar că de data asta, de dragul tragerii la sorţi, Ishiguro, Pamuk şi Vargas Llosa au fost retraşi în pavilionul B2, spre a li se face loc lui Gullit, Arşavin şi Totti.

Adunare naţională, adunare europeană
În aceeaşi ciupercă, istoria s-a mai jucat o dată, cum are atât de des obiceiul. Şi a regizat o suprapunere de sisteme şi regimuri politice. Simpatic, simbolic, cum doriţi. Pavilionul central a fost inaugurat tot printr-un eveniment cu lume multă: sesiunea extraordinară a Marii Adunări Naţionale din 27 aprilie 1962, prin care autorităţile comuniste au marcat încheierea colectivizării. O Mare Adunare s-a văzut şi sâmbătă la Romexpo. Dar nu naţională, ci europeană. Şi cum să nu te bucuri când vezi la tine în ţară şi în capitală o parte atât de importantă din patrimoniul prestigiului fotbalistic? Cum să nu-ţi doreşti să fii şi tu acolo, să te uiţi de cât de aproape poţi la Casillas şi Sivebaek, la Poborsky şi Carvalho, la Desailly şi Lahm? Cum să nu te umfli în pene când îi reperezi în sală – la TINE în sală – pe Deschamps şi Şevcenko sau pe Luis Enrique şi Joachim Low?

Identitate: trei litere din douăsprezece
Mai ales că rămân puţine ore atunci, în sâmbăta feerică de la Romexpo, până la ziua ţării tale. Până când o să te pregăteşti, ca tot românul cu simţire, să fluturi steagul, să cânţi o strofă, să vezi parada. O s-o faci din tot sufletul, aşa e firesc şi cuviincios, numai că tocmai atunci se întâmplă ceva care-ţi curentează jubilaţia. Şi îţi sugrumă elanul.

Tabloul grupelor finale se configurează echipă cu echipă, iar în loc de numele ţării tale apare o ecuaţie cu patru necunoscute. Sigur, dacă tot ai un triplu genitiv într-un nume oficial, de ce să n-ai şi un cvartet de necunoscute într-o ecuaţie? Numai că aici nu mai e vorba de ceva matematic sau gramatic(al), ci de ceva dramatic. De afişarea unei pierderi de identitate taman la tine în ţară şi cu nişte ore înainte de ziua naţională. E un contratimp, un moft, nimic altceva. Dar uneori chiar şi mofturile dor. UEFA trage de noi, doar-doar ne-om număra printre gazdele calificate, fie şi în ceasul al doisprezecelea, fie şi la baraj, fie şi cu sprijin de la Liga Naţiunilor. Mulţi acceptă situaţia şi mulţumesc proniei UEFA. Mai sunt însă şi oameni cărora le vine greu să-şi reprime mâhnirea când văd, în loc de România, o arătare numită ICE/ROU/HUN/BUL.

Mai jos decât parterul
La mai puţin de un an de la inaugurare, în martie 1963, cupola Pavilionului central s-a prăbuşit, din cauza „încărcării inegale cu zăpadă”, numită în limbaj tehnic „sarcină excentrică”. Presa vremii a tăcut aidoma defunctului din lanul cu „Zea mays”. Între timp, după atâtea decenii, presa a prins glas şi chiar a devenit gureşă. Păcat totuşi că nu prea are ce să laude. Fiindcă dacă atunci am rămas fără cupolă, acum ne vine greu şi să terminăm parterul. De fapt, fundaţia.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Fane (26 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 9:55

Degeaba vrem să credem că reprezentăm ceva. În realitate doar cu vorbe și promisiuni neindeplinite continuăm să ne facem de râs. Cât răbdare să mai aibă și cei care tot trag de noi doar - doar ne - om pune pe treabă? Suntem de neclintit așteptând para mălaiața.

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 11:57

Cuad-ra-tura cercului - in care ne invirtim degeaba. Bine, e si pe gratis. --- Maestre, Lahm, Löw, … eu, daca stiau, daca eu stiam ca aveti ceva de sarbatorit, pe cuvint daca nu va uram la multi ani si sa va mearga toata viata mereu la fel e bine ca ieri, ziua in care s-au nascut personalitati ca 1931 Johnny Răducanu, muzician român de jazz (d. 2011), 1935 Woody Allen, regizor și actor american. Fara suparare, doar stiti ca eu prefer 23 August, ca Lahm, Totti, spaniolii – ca camaradu tata lu Petre Roma-n, Herr Comandante X, doar a luptat acolo pentru ei – ziua in care eroii neamului s-au intors cu fata catre noi si cu spatele pentru bolsevici, ziua in care eroii au eliberat jumate din Europa. Chiar nu inteleg de ce nu mai sarbatorim, chiar noi care spunem despre noi ca avem umor. Sa va mearga la fel de bine ca in tinerete, ca student, cu aventuri cu Vasilici, cu aventuri la stat la coada, apropo, nu stiu ce sa gasea atunci la librarii – ce timpuri tata, auzi acolo librarii, o sa ajungem sa cautam in dictionar - la Humanitas, tata avea pile la Moscova si primea totul de sub tejgea. Bine, carti de specialitate nu ma interesau, eu voiam ceva cu Partidul, Ceausescu, Romania si nu gaseam. Tata ma lua de mina si ma ducea pe Lipscani unde stia el o Doamna foarte frumoasa la librra libracie – cum se spune tata, trebe sa dai la o pastila d-a ta - si zicea da-i la Doamna un pupic, dar degeaba, Doamna tinea tot Partidu pentru ea. --- De unde sa stie ei, e ziua in care copiii lor deschid prima casuta din cartonul de ciucalata. Orice atceva e neintresant, e drept ca o minciuna buna si mare cit carul iar mai inveseli. Daca ar putea sa ne patrunda, sa intre in bostanul nostru , sa simta ca noi … mici, ciorba de burta, poate. In locul lui Stoichita eu stateam la intrare la gratar, tanti Firea cu mustarul, tu cu tambalul. Tata, eram noi ! Pe cuvint daca nu mi-as fi pregatit o mustata impunatoare, tanti are deja. Iar Johannis sa le dea la toti cite o floare, „ bun venit in San Franciscovicioiu“. Noi sintem insa cineva, mari de tot, asa de mari incit altii nici nu incearca sa ne patrunda, ne cred un zid, un bolovan mare. POATE, poate daca politicienii nostri n-ar fi ***, ci niste cetateni normali, draguti cam ca fetele de la ambasada Suediei, care isi fac cu modestie doar treaba lor pentru cetateni, cinstiti si cit de cit cititi … poate, poate am fi stirnit interes. --- Maria pentru Romania !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX (28 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 13:05

UEFA ar trebui sa organizeze un turneu final al echipelor necalificate iar câstigatoarea sa fie cea care se claseaza pe ultimul loc. Ce bucurie in tara, o sa iesim iar pe strazi. Nu s-ar supara nimeni daca la tragerea la sorti, invitati ar fi Sumudica, MM, fratii, cumnatii, vecinii de bloc ai Becalilor. Cladiri parasite, prabusite sunt destule peste tot în tara. Ciuperci sunt doar pe gleznele si ghetele fotbalistilor. Chiar daca ar ninge în(din) abundenta nu exista nici un risc, se gaseste usor o cladire fara acoperis. Urât faptul ca nu a fost invitat Hagi, dar explicatia, se pare, este faptul ca UEFA a organizat evenimentul iar invitati au fost mari fotbalisti ai tarilor care au câstigat un CE. Asta nu înseamna ca federatia nu trebuia sa faca necesarul pentru ca acesta sa participe la eveniment. Poate a fost si în interesul lui. Nu a dat fata cu mari jucatori iar el sa fie reprezentantul unei tari care are un fotbal de gara. Chiar daca nu are gara, dar are trei stadioane lipsa. Mai rusinos este faptul ca tragerea la sortii a fost organizata în România si noi nu suntem calificati.

Șerban (7 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 14:29

Redacția GSP se plânge de discriminare?! Păi n-am sdcris injurii, dar am luat în râs unele paziționări și sunt interzis pe oricare blog! Eu nu sunt și nu vreau să am cont pe F.B.

Olimpicul adormit (1 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 17:04

Vine Olimpiada, fratilor...

?????? (72 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 17:09

@Apreciați că după o sancțiune precum cea primită de Mihai Voduț , FRF , LPF și Cluburile Sportive nu ar mai putea beneficia de finanțarea agențiilor de pariuri sportive iar Mihai Voduț poate solicita desființarea sancțiunii atât în instanțele sportive cât ți în cele civile, ?

Observator (243 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 17:50

@ the_gunner La United, schimbarea lui Mourinho (erau ... striviti jucatorii de personalitatea antrenorului) a functionat imediat; la AFC, schimabrea foarte tarzie a lui UE n-a avut efectul scontat si s-au mai pierdut niste puncte nepermis de usor! Nimeni nu ma poate convinge ca nu se putea rezolva totul acum destule saptamani, prin numirea lui Mourinho! Asa, vor mai trece niste etape cu neexperimantatul Ljungberg pe banca, ba si inca destule luni pana sa avem un manager cu puteri depline si cu buget pentru achizitii! De urmarit traiectoria celor doua cluburi din N Londrei, dintre care unul a obtinut un loc direct calificant pentru grupele Ch. League si a jucat finala competitiei mentionate in sezonul trecut! Multumesc si pentru enumerarea pieselor de rezistenta ale colectiei de ceasuri; care-s marcile elvetiene necunoscute, ca au aparut unele exceptionale, care rivalizeaza cu "corifeii" din domeniu? Printre participantii la evenimentul de sambata s-au numarat nume mari ale fotbalului european, nu si Hagi! Amnezie, sau rea-vointa? Inclin spre a doua, pentru ca nu poti avea pretentii de la niste burleni (sunstantiv comun provenit dintr-unul propriu si care semnifica incompetenta si ingratitudine deopotriva)! O.

corneliu (7 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 18:41

Cupola s-a prăbușit din cauza unei greșeli de proiectare. Momentele de inerție trebuiau îmulțite, dar proiectantul le-a adunat. A rezultat o mare diferență. Acestă întâplare a povestit-o Profesorul Petre Augustin la Cursul de Rezistența Materialelor în 1967.

stefanita (3 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 20:28

cam neinspirat articolul. si trist, ca sa ne aduca cu picioarele pe pamant. sau mai jos decat parterul.

itu52 (40 comentarii)  •  3 decembrie 2019, 14:20

Să deducem continuitatea lucrului și deciziilor instabile sub cupola patriei. Am făcut cooperativizarea, care a mers bine spre foarte bine în primii 10-15 ani. Atunci mai tot săteanul și-a tras casă nouă, cooperativele erau autonome, dar a venit statul impunând plan, producție, centralizare. Atunci a cedat prima cupălă virtuală a statului. A urmat industrializarea, se prefigura o mândrețe de economie, dar ne-a ars tehnologia. Ne-am trezit cu mamuți cu piciorușe de sârmă. Au rămas multe lucruri bune, dar sacrificiile au fost imense, generații de oameni sacrificate pentru binele ce va veni. Blestemul lucrului bine făcut, a lucrului cu temelie, nu lasă loc cumpătării, chimbzuirii, hotărârilor ce duc la lucruri stabile. Comuniștii impuși de bolșevism nu au beneficiat de cadre, nu au strălucit în strategii, s-a văzut, dar au lăsat generații de oameni capabili, bine școliți și pregătiți pentru lucruri și fapte bune. De ce? De ce mâine, pentru că au trecut mulți ani de democrație, găsim alt țap ispățitor, începem să săpăm în gunoaiele istoriei și împroșcăm vechiul cu viziunea promițătoare a unei noi ere. Punem prea mult preț pe comparații, inducem maselor teoria răului precedent și propăvăduim binele ce nu va să vină. Hai domne cu România Normală! Dați continuitate relațiilor sociale, lăsați trecutul, e treaba evoluției, omenirea nu așteaptă gâlceava justificativă. Avem, din păcate, oameni cu mulți bani, dar de lucrat lucrează tot banii statului. Asta da cupolă, e plină de sifoane simulatoare de producție și lipitori ocazionale agreate de zona politică. Cui folosește mustăciosul miliardar, nu dl. Paraschivescu, dacă tot ciugulește și nu face banul să producă. Povești, ne abatem de la subiectele arzătoare, să nu uităm de Elodia, cazul Caracal, și mai ales subiectele nesfârșite din Cancan.

Teacher12 (56 comentarii)  •  3 decembrie 2019, 18:39

La vechile colaborări cinematografice, era cebră zicala ei dau actorii, noi dăm caii. Azi, ei dau echipele, noi o sală pentru tragerea la sorți şi, poate, unul sau doi arbitrii. Dezastrul început în anii 90 şi perpetuat de mircea sandu, mitica dragomir, clanul becali, impresari, oficiali, christoph daum, răzvan burleanu şi alții (intenționat cu litere mici), îşi arată roadele. Şi nu, nu va face generația U21 nici o minune. Nu acum. Păcat de Rădoi.

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  3 decembrie 2019, 21:39

L-a intervievat un ziarist ( de sport ) pe Hag,i intrebandu-l; ce crezi despre grupa in care am putea ajunge , daca ne vom califica, dupa 2 meciuri de baraj; iar Gicanu a zis asa : asteapta sa trecem de meciurile de baraj, apoi iti voi raspunde. Si l-am crezut, pentru ca nu degeaba a jucat el atatea meciuri la nationala ( dincolo de logica lui, absoluta ? ,, sa fie bine, ca sa nu fie rau '').

motanul incaltat (65 comentarii)  •  4 decembrie 2019, 1:17

Ar fi trebuit sa le spuna Stoichita???? Nu cred, pt ca Stoichita habar n-avea..... Are doar habar de cum trebuie condus fotbalul si cum alegem un selectioner ca doar a antrenat Panama si Moldova.....La asemenea palmares ce poti vorbi cu Joachim Low sau Louis Enrique???? Doar sa le dai indicatii pe unde sa o ia ca sa ajunga la toaleta.Ca pina la urma si ei sunt oameni......chiar daca antreneaza echipe stelare.

the_gunner (145 comentarii)  •  8 decembrie 2019, 10:40

@Observator .Restul de colecție sint ,după cum am spus, mărci neimportante si de precizie îndoielnica.O Cortina,un Oris,un Cronos ,un Zenith si încă doua mărci ce ar trebui sa fie de top,dar ceasurile sint de tot *** .Prima ediție de Bulova si un Vacheron Constantine .Nu se pot regla si funcționează aiurea .Ambele nu au putut fi reparate de nimeni.Din fabricație nu au avans reglabil .Personal,nu ma interesează ceasurile.Kama mea sovietica m-a ascultat din '64 pina in'92 cind JEPC mi-a facut cadou un Seiko automatic.Acum port Seamasterul care este ,intr-adevăr ,demn de renumele dat de 007 .La fel,nu sint ahtiat după mașini bolid.Daca ma duc de la A la B sint mulțumit . Am cistigat bani buni cu repararea,restaurarea si service-ul lor.Am renunțat la Corvetta ca nu era de mine .Nu sint nici așa tinar,nici crai .Inca ma folosesc de Camry 2003 care e intr-o stare excelenta .Mai nou restaurez bete de pescuit (n-am crezut ca am atita răbdare si migala ) si mobila veche de lemn masiv .Ce vreți ,îmi găsesc ocupație ca timp am destul . Arsenalul nostru a luat-o rău la vale ! B&H a jucat perfect meciul .Cei doi australieni din echipa au facut un meci mare ,Aaron Mooy si Ryan .Ar mai trebui la Australia încă doi-trei ca ei si am sta de vorba cu oricine .La fel ca ei aproape e si Milivoievici de la Crystal .N-a ratat încă un penalty si e ciine rau la mijloc.Impresionat de Leichester ! Rogers știe cu jucătorii .Nu mișca unul in front ,dar nu este zbir .Fiul decedatului proprietar a învățat de la tatăl sau cum se gestionează un club si tipul de relație cu personalul clubului .Daca ei cistiga campionatul ,lucru greu de întâmplat nu-i așa ,va plăti salariile jucătorilor pe viata. Acum toate cele bune si Sărbători Fericite ! Nu cred ca voi mai fi prezent aici înainte de Anul Nou . COYG .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  8 decembrie 2019, 12:52

@ the_gunner De acord cu dvs., o masina nu trebuie sa fie un "aspirator", ci trebuie sa-ti permita sa ajungi la destinatie fara probleme si intr-un timp rezonabil! In privinta ceasurilor, ma declar profund interesat, insa doar de cele mecanice; daca as avea posibilitati, as sti ce marci sa colectionez - cele ale caror produse acorda atentie egala preciziei (detaliilor tehnice) si partii estetice. In ultimul timp, au aparut cateva manufacturi care corespund pe deplin celor doua criterii; dintre cele vechi, Rolex nu corespunde decat sub un aspect, acela al preciziei! Dintre firmele pe care nu le-ati mentionat anterior, consider ca Zenith este o manufactura extraordinara, iar Oris m-a impresionat prin faptul ca produce doar ceasuri mecanice si din otel! In fine, dupa parerea mea, nu exista comparatie intre Vacheron Constantin si Bulova! In privinta fotbalului, la AFC troneaza o inertie si o lipsa de inspiratie dezarmante, de neinteles; Tottenham a terminat sezonul anterior pe locul 3 si a jucat finala Ligii Campionilor, dar tot a schimbat antrenorul, cand nu era prea tarziu. In schimb, la Arsenal a fost confirmat managerul care a ratat toate obiectivele primului sezon si care l-a inceput catastrofal pe cel actual; de ce a fost lasat pana in momentul in care a compromis locurile de Liga Campionilor? Dupa parerea mea, nu numai managerul a fost de vina, ci si jucatorii, care n-au reactionat pozitiv dupa schimbarea "plangaciosului"; schimbarile de antrenori au fost benefice la United (cand a fost destituit Mourinho), Tottenham (in ciuda infrangerii de pe Old Trafford) si Everton, nu insa si la AFC! De ce? Cred ca si jucatorii sunt implicati, precum au fost Hazard si compania cand a fost demis Mourinho! Allegri ar fi o alegere perfecta, daca ar dori sa vina, nu insa si Arteta, care n-ar face decat sa continuie seria experimentelor de tot felul de la gruparea din N Londrei! O.

Observator (243 comentarii)  •  8 decembrie 2019, 13:00

@ the_gunner Ar trebui ca totul sa fie perfect la AFC ca sa nu mai postati nimic in acest an; ma indoiec ca asa va fi, dar va respect optiunea! Intr-o vreme, apreciam extraordinar documentarele cu Rex Hunt, apropo de betele de pescuit; totusi, ma arat mai mult interesat sa mananc peste decat sa pescuiesc! Sarbatori Fericite, spor in restaurari si un 2020 cat mai bun, pe toate planurile! O.

Comentează