Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Tenorii generoşi

Rânduri despre Napoli cea sclipitoare şi inegală

Permalink to Tenorii generoşi
luni, 6 februarie 2017, 11:28

„Sinfonia Sarri per tre tenori”, scrie „Gazzetta dello Sport” după ce Napoli bate Bologna cu 7-1 la ea acasă. Tenorii sunt, desigur, Hamsik, Mertens şi Insigne, iar aluzia din titlu nu obligă pe nimeni să vadă care dintre ei e Pavarotti, care Carreras şi care Domingo. Ca în toate locurile unde fotbalul e boală, cult şi obsesie, şi în Italia presa alternează complimentul despletit (lui Insigne i s-a spus „Lorenzo Magnificul” după un gol la vinclu) cu bobârnacul (la capătul câtorva înfrângeri, antrenorul Leonardo a fost poreclit „Leonardo non Vinci” şi „Leonardo da Perdi”). Acum ziarele din Italia sunt în admiraţia lui Napoli şi bine fac. Juventus va lua titlul din nou, dar fotbalul bogat şi risipitor vine din Campania şi de pe San Paolo. Napoli şi planeta în general nu vor mai avea nicicând un Maradona, pentru că omul este, cu bunele şi relele lui, inimitabil şi irepetabil. În schimb, fotbalul lui Napoli aduce tot mai bine cu cel de pe vremea primului „scudetto”, când Sudul exploziv înşira forţele Nordului şi le obliga la resemnare.

La Napoli e temperatură, la Napoli e trăire, la Napoli e plăcere a jocului, împinsă uneori până la frontiera plezirismului. Şi mai e ceva: o splendidă formă de răzvrătire împotriva scepticilor care prevesteau declinul ofensiv al echipei. După ce Higuain a plecat la Juventus şi Milik s-a accidentat, experţii au semnat certificatul de deces al atacului napoletan. Urmările au avut ceva din nebunia crainicului de stadion care sare şi fuge pe marginea terenului în timp ce-şi urlă elogiile la microfon. În afara unui 1-1 bleg cu Palermo acasă, ultimele rezultate ale lui Napoli sunt 5-3 cu Torino, 3-3 cu Fiorentina afară, 3-1 cu Pescara, 2-1 cu Milan afară şi 7-1 cu Bologna tot afară. Napoli cea rămasă fără atac are 55 de goluri, cu 11 mai mult decât Juventus şi Roma, care încă nu şi-au jucat meciul de etapă. Dries Mertens conduce (acum, duminică după-amiază) în clasamentul golgeterilor, iar Hamsik mai are patru goluri şi-l ajunge din urmă pe însuşi Maradona cel fără grad de comparaţie.

Nebunia e totală la Napoli. Nici nu poate fi altfel. Lozincile scrise cu vopsea albastră pe crucile din cimitir în 1987 („Nu ştiţi ce-aţi pierdut”) s-au mai şters. Le-a spălat soarele Campaniei, le-a bătut vântul care înfioară Sorrento, mângâie Costiera Amalfitana, răvăşeşte pinii din Ravello şi se calmează la Camerola. Le-a estompat timpul, care este, spun înţelepţii, stăpânul celor fără de stăpân. Şi poate că a venit vremea să împrospăteze cineva vopseaua. Nu anul ăsta, fiindcă Juventus pare de neajuns. Dar anul viitor. Tenorii generoşi ai lui Napoli pot aduce bucuria de pe urmă talazului de suporteri care nu se revarsă doar din cartierele oraşului, ci şi din Caserta, Sarno sau Battipaglia. Cu Tireniana în priviri şi cu „O surdato ’nnammurato” pe buze.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

OVIDIU (13 comentarii)  •  6 februarie 2017, 14:13

"Astept cu nerabdare sa ajunga mingea la Maradona", scria Ion Chirila in "Frumoasele noastre duminici", roman-cronica (sper ca permiteti formularea) despre CM Mexic '86. "Astept cu nerabdare articolele Dvs." - ce concidenta cu Maradona, chiar din textul articolului !

Cristi Marcu (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 15:14

Fabulos. Mi s-a zbarlit pielea pe mine. Tin cu napoli, am fost la napoli si in imprejurimi, e fascinanta zona si atmosfera de pe san paolo. Oamenii merita un titlu.

Andrei (13 comentarii)  •  6 februarie 2017, 15:25

Apreciez aceste randuri, ca iubitor de Italia, indragostit de Roma si fanatic al fotbalului Italian. Multumesc, Radu Paraschivescu. ps: Camerola se refera la (Marina di) Camerota, am impresia, nu ? ;)

Anonim (166 comentarii)  •  6 februarie 2017, 15:59

Italia s-a metamorfozat pe plan fotbalistic, abandonand catenaccio si fotbalul excesiv de tacticizat! Totusi, sa nu se intample cu Napoli ce s-a intamplat cu Fiorentina lui Paolo Sousa dupa ce i-ati dedicat un material elogios, adica sa fie inconstanta si chiar sa dezamageasca! Cam la fel stau lucrurile cu Celta si cu Villareal (gata-gata s-o "faca de ***" cu Steaua, nemeritand cele 4 puncte), tot dupa ce le-ati laudat jocul spectaculos... Deocamdata, cei trei ... tenori (Callejon merita si el amintit, participand si el la spectacolul ofensiv) isi merita elogiile, insa Napoli are un meci in plus fata de Roma si numai 1 punct in plus, iar in Ch. League va infrunta Madridul! Orice comparatie intre Maradona si Hamsik este, totusi, deplasata; primul ramane in istoria fotbalului mondial, in timp ce al doilea, doar in cea a fotbalului din Slovacia! Revenind la Napoli, cred ca rezultatul de la Bologna a fost un accident, cu o echipa altfel destoinica si destul de greu de invins pe propriul teren . Si ce folos daca acea simfonie ofensiva de pe Dall'Ara va fi urmata de o penurie de idei si de goluri contra genovezilor, etapa viitoare? S-au chinuit si cu ceilalti fotbalisiti din orasul lui Columb acum cateva etape... La ce le-a folosit "tunarilor" goleada de la Southampton (in Cupa, unde este de ajuns sa marchezi doar un gol in plus fata de avcersari), daca au urmat infrangerile cu Watford (cu o sumedenie de ratari) si cu Chelsea? A.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu (2 comentarii)  •  6 februarie 2017, 16:36

Frumos ! Merita acest articol, Napoli. Jocul propus de trupa lui Sarri e o incantare pentru ochi si suflet. Se aseamana destul de mult cu ceea ce facea Barcelona lui Guardiola, in primele doua sezoane. Presing asfixiant pentru adversari, tranzitie fulgeratoare aparare- atac cu pase din prima. Incredibila dinamica jucatorilor fara minge. De mentionat ca cel mai ''inalt'' dintre atacantii lui Napoli nu depaseste 1,67. In fine, doua vorbe despre antrenor. Cu Maurizio Sarri pe banca, Empoli a mers si a castigat categoric (prin joc si prestanta) pe San Siro, atat cu Inter cat si cu Milan. Mai mult, in acelasi sezon in care Juve juca finala CL, Empoli a fost 'padrona del campo' chiar si la Torino, timp de 87 de minute, pierzand insa 2-0, doppietta Tevez (2' si 87'). Da tifoso milanista, respect Napoli ! I

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 februarie 2017, 18:48

@ Andrei Da, sigur, scuze. Faute de frappe. R.P.

radik (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 19:05

Buna seara d-le Radu Paraschivescu (cel ma echidistant ziarist, alaturi de Tolontan). Interesant articolul si corect din toate punctele de vedere. Am stat 2 ani in Napoli (in prezent locuiesc in Bologna) si cunosc foarte bine cum se "digera" fotbalul in acel oras. Am prieteni care abea asteapta sa mearga din nou in cimitir sa scrie pe cruci. Recunosc ca nu imi place fotbalul italian, dar de echipa Napoli m-am indragostit instantaneu. Multumesc pentru articol. Il voi transmite si napolitanilor sa-l citeasca cu ajutorul google-translate :) PS: Paremise ca vam vazut acum 2 ani in Aeroportul Capodichino, am zburat cu aceeas aeronava spre Bucuresti. Daca intradevar erati d-stra acum 2 ani acea persoana, atunci imi cer scuze ca nu am avut curajul sa va cer un autograf.

milovan_djilas (3 comentarii)  •  6 februarie 2017, 19:36

Superb, maestre! Napoli inseamna frenezie si pasiune si in fotbal si in alte forme de manifestare. Iar zona evocata de dumneavoastra, cu Sorrento, Amalfi si Ravello este paradisiaca.

Liviu (7 comentarii)  •  6 februarie 2017, 19:47

Da! Frumos! Din pacate un campionat se castiga si altfel...adica atunci cand prinzi o zi proasta si nu intra cofotana, pe final sa te mai ajute si fluierasul pe colo prin careu...si asa eviti un 1-1 bleg cu sicilienii...dar deh, Napoli nu e Juventus...Pacat! PS Imi amintesc cum erau instruiti la noi fluierasii pe vremuri (poate si acum) ca sa nu plece acasa batuti "Nene cand trag oaspetii pe final si au vreun corner, nu te mai uita in careu ca-ti vine rau... uita-te spre centru, indreapta mana inainte si stranuta in fluier...asa te-ai scos". Ieri a fost randul Interului, si tot asa pana se va naste un nou Maradona care sa aduca ceva nou... daca se va mai naste vreodata. De-asta e Diego atat de mare!!!

Teacher12 (56 comentarii)  •  19 februarie 2017, 14:40

Corect! Napoli înseamnă pasiunea dusă dincolo de extrem. Iar fotbalul, ca fenomen social, este dat nu numai de jucători şi antrenori ci mai ales de fanatismul tribunelor. Ca fan Liverpool înțeleg pasiunda celor de la Napoli. Şi o respect.

Teacher12 (56 comentarii)  •  19 februarie 2017, 14:46

Apropo Napoli, oare tribunele goale de prin Liga 1 provoacă lipsa spectacolului fotbalistic sau invers?

Comentează