Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Piaţa San Marco a fotbalului

Van Basten nu este o portavoce a lui Gianni Infantino. Olandezul s-a implicat mai demult în renovarea fotbalului

Permalink to Piaţa San Marco a fotbalului
luni, 23 ianuarie 2017, 9:28

CM 2002, lung prilej de jale
Marco van Basten a vorbit şi a scris despre schimbarea la faţă a fotbalului cu mult înainte de-a i se coase acronimul FIFA pe reverul sacoului. Van Basten n-a avut nevoie de învestitură şi de birou la Zürich ca să dea glas preocupărilor. De aceea, cine vede în el o portavoce a lui Gianni Infantino nu ştie mare lucru despre demersurile lui din trecut. Imediat după turneul final al Cupei Mondiale din 2002, la care Olanda nici măcar n-a participat, Van Basten şi jurnalistul Hugo Borst au publicat în revista „Hard Gras” un articol lung, în care explicau de ce are fotbalul nevoie de renovare. Momentul era bine ales, câtă vreme CM din 2002 produsese o scandaloasă măsluire de ierarhii prin arbitraje infame, la limita penalului (cu Graham Poll şi Byron Aldemar Moreno Rules printre protagonişti). Atunci, spre deosebire de acum, Marco van Basten a fost citit şi privit cu simpatie. Lumea identificase în el un vizionar care nu putea apară decât în spaţiul care-l dăduse deja pe Cruyff. Iar vizionarii asta fac, au viziuni şi le comunică.

Lista de atunci
Marco van Basten a înţeles înaintea altora că fotbalul atinge o viteză la care arbitrii nu mai pot sesiza toate neregulile şi a propus introducerea controlului video. De ce? Fiindcă un sistem sănătos trebuie să beneficieze de funcţia de recurs; or, lăsarea deciziilor în seama unui singur om, care nu răspunde în faţa nimănui şi nu poate fi blocat pe loc în caz de eroare gravă, deschide uşa abuzului şi mistificării.

Van Basten a mai propus introducerea în fotbal a sistemului de greşeli personale, specific baschetului, şi trecerea de la 90 de minute de joc întrerupt de simulări, schimbări de jucători, proteste şi mingi bubuite în tribune la 70 de minute de joc efectiv (tot după tiparul din baschet). Opinia publică şi destui antrenori au aplaudat setul de idei Van Basten. Cel care li s-a opus cu vehemenţă a fost Joseph Blatter.

Ironia sorţii îl transformă acum pe Marco van Basten în subalternul lui Gianni Infantino, ales să continue expansionismul sălbatic al fotbalului impus de Blatter. Iar judecata publică nu poate face abstracţie de haina oficială a vizionarului. În 2002, Marco van Basten era o voce limpede şi demnă. Acum, privitorii de fotbal văd în el un birocrat atins de bolile sistemului FIFA şi vinovat din clipa când deschide gura. Asta în timp ce unii antrenori îl fac smintit, paralel cu lumea şi rupt de realitate.

Lista de acum
De ce? Fiindcă van Basten vine cu propuneri noi. Numai că lista actuală nu mai pare calibrată pe însănătoşirea fotbalului, ci pe transformarea lui într-un poligon de experimente. Într-un produs care virează pe alocuri spre SF şi pare un altoi între fotbal, baschet şi hochei. Noul set de sugestii Van Basten înseamnă desfiinţarea ofsaidului, introducerea eliminărilor temporare şi înlocuirea loviturilor de departajare cu acţiuni unu contra unu de la 25 de metri. Sprâncenele se ridică în circumflexe mirate.

Ce rost are acest talmeş-balmeş în care fotbalului i se răpeşte identitatea? De ce să avem în locul lui un sport nou, numit „foschet pe gheaţă”? Şi mai ales de ce îşi batjocoreşte Marco van Basten dotarea de vizionar? Nu există răspunsuri ferme, ci doar bănuieli. Iar una dintre ele spune că Van Basten a început să se îndrăgostească de propria dimensiune şi a ajuns să creadă că lumea va fi impresionată chiar dacă îi va oferi enormităţi. Ideile sale de ieri erau generoase şi utile.

Cele de azi sunt trăşcălii şi neplauzibile. Asta fiindcă oamenii se schimbă odată cu lumea în care trăiesc. Atât doar că schimbarea nu e obligatoriu în bine.

Marco van Basten pare să-şi dorească astăzi ca una dintre pieţele fotbalului să-i poarte numele. Nu e rea ideea, câtă vreme Van Basten va reîncerca să sporească, prin idei şi iniţiative, frumuseţea fotbalului, nu să-l doteze cu mantinele şi panouri.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

bogdan a (5 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 10:17

Modificarea la timp efectiv de joc e foarte ok, chiar la 60 min. Eu, daca as fi van Basten, as milita si pentru eradicarea regulii cu gol in deplasare si as acorda prelungiri daca scorul agg este egal, indiferent de cele 2 rezultate. Din tenis, rugby sau cricket as introduce "challange-ul", maxim 2 pe meci de echipa, cu vizionare video pt stabilirea "adevarului". Macar la ligile I din toate tarile si evident la turneele finale. Apoi, as permite oricate inlocuiri, ca la handbal. nu vad de ce sa nu poti folosi toti cei 17 sau cati sunt pe banca, ar creste mult viteza si spectaculozitatea. Intr-adevar ce zice Van Basten cu modificarea penalty-urilor sau eliminarile temporare, nu aduce nimic pozitiv.

shinobi (2 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 10:35

din pacate, empatia ne face sa-i iubim pe sportivii & actorii preferati mai mult decat e cazul; Marco e ultimul caz mediatizat de fost mare performer care si-a pierdut busola... cum sa sustii asa ceva, fotbalul fara off-side??? Acum, chestiile de bun simt (unele deja s-au implementat): - control video (in campionate puternice functioneaza) - spray -ul acela la arbitru pentru cei 9 m (idem, super, ce chestie simpla...) - timp efectiv de joc (dpmdv ar fi ok) - si... de ce nu... tricouri fara maneci in fotbalul feminin

vardahasian (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 12:19

propunerile lui Van Basten, unele sunt prea extreme pentru fotbalul de astazi.fotbalul trebuie sa fie mai mult clasic decat tehnologie.micile controverse din timpul unui meci fac deliciul acestui sport.daca s-ar tehnologiza,i-ar disparea o parte din farmec. @bogdan a. nu cred efectuarea unui numar mare de schimbari de jucatori intr-un meci ar ajuta cu ceva,dimpotriva.iti dau un scenariu:barcelona-monaco sferturi de C.L.,minutul 55 scor 1-1.cum crezi ca va proceda antrenorul celor de la monaco,avand la dispozitie schimbari nelimitate,sau 6 schimbari?s-ar strica tot spectacolul numit fotbal.s-ar gasi o modalitate de tragere de timp sau de rupere a jocului in momentele bune ale adversarului. 3 schimbari sunt suficiente.

Liviu (2 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 13:42

Probabil, ca pe viitor se vor produce modificari "rebele" precum acestea! Nu vad cu ochi buni eliminarea offsid-eului, cum nici atat micsorarea duratei unui meci si in nici un caz eliminari de nu stiu cate minute precum in baschet! Fotbalul trebuie sa ramana precum este, definitia lui este cu regulile de azi! Controlul video??? In nici un caz!

mg (227 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 13:43

Subscriu, van Basten are o părere mult prea bună despre sine. Dacă tăcea filozof rămânea.. Fotbalul (şi nu numai) are o singură hibă, arbitrajul. Aici mi se pare de bun simţ să te foloseşti, ca şi'n alte sporturi, de ceea ce-ţi poate oferi dezvoltarea tehnologică. Sper să prind vremurile când li se va implanta arbitrilor un CIP, o bujie ceva, care să-i aducă pe calea cea bună măcar până se retrag din activitate.. Altfel rămânem ca'n scheciul cu Toma Caragiu, în care el(Mefisto) zicea că se pregăteşte de meci cu FC Raiul : " - Veţi spune că n'avem nicio şansă pt că toţi jucătorii buni sunt în Rai. Da, dar arbitrii ?" :)

brazvan (30 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 14:43

unele propunei sunt de-a dreptul haioase, dar implementarea arbitrajului video, la nivelurile la care este accesibilă (atenție, campionatul intern de RUGBY!!! beneficiază de așa ceva, căzând, deci, argumentul financiar) este mai mult decât necesară. altfel, nedreptăți flagrante vor avea loc, de cele mai multe ori în favoarea echipei mai puternice. puneți-vă în pielea lui guardiola, echipa sa trebuind să beneficieze de un penalti(recunoscut chiar de jucătorul lui tottenham)+cartonaș roșu, trezindu-se, în schimb, cu un gol primit din ofsaid, la nici 30 de secunde. sau cu amărâții de la burnley, care sunt penalizați cu un penalty în minutul 96, la o fază în care trebuia să se fluiere ofside clar. MUNCEȘTI UN MECI ÎNTREG ȘI APOI, DIN VARII MOTIVE, pleci acasă cu mâna goală. cum v-ar plăcea să fiți voi în locul lor???

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 18:00

...meseria de arbitrul ...e ...o rusine ...

robertino2 (8 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 18:18

Ultimul om care s-a schimbat in bine a fost Jean Valjean. Si nu era om de fotbal.

Anonim (166 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 19:32

Sunt unii oameni care ar trebui sa beneficieze de ingaduinta noastra perpetua in virtutea celor oferite noua candva; printre acestia i-as enumera pe van Basten (subiectul acestui material) si pe Hagi, ultimul fiind atacat brutal de fiecare data pe unele bloguri. @ brazvan Just, City si Burnley au fost dezavantajate de arbitraj in ultima etapa, insa Arsenal a patit-o des, pierzand puncte importante in momente in care era in lupta pentru titlu! Iar in meciul de ieri a iesit din nou in evidenta "petarda" de Xhaka, pe care nu l-as fi luat nici cu jumatate din cat s-a platit pentru el! A.

Liviu (7 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 20:11

Asta cu eliminarea off-sideului nu merge. S-a incercat acum vreo 15 ani la un turneu de juniori si a fost un haos total. Ar sta unul asa numai la pomana. Daca s-ar duce un fundas langa el sa-l tina om la om, practic cei doi oameni ar sta numai acolo si n-ar participa la joc.

ovidiu_3003 (97 comentarii)  •  23 ianuarie 2017, 23:25

van Basten ...mare fotbalist ...ce i a umilit pe fcsb in finala din 89 ...

Andrei (57 comentarii)  •  24 ianuarie 2017, 3:11

Draga Radu, intr-un sport de amploarea fotbalului schimbarile radicale sunt imposibile. E pur si simplu nerealist sa crezi ca poti schimba regulile de asemenea maniera, in conditiile in care asta va rezulta foarte probabil in rasturnarea ierarhiilor valorice (cel putin pe termen scurt), debusolare, confuzie si probabil reactii vehemente din partea unui segment consistent al publicului (cu consecintele financiare aferente). Nici ce propunea olandezul pe vremea cand era normal la cap nu e fezabil, desi pari sa fii de acord cu el. Se pot face unele modificari, da, de genul celor operate in trecut - la sistemul de puncte, gol de aur, pasa in spate la portar, etc.; dar nu schimbari de paradigma. Ce zici?

splendini (16 comentarii)  •  24 ianuarie 2017, 5:05

Mi se pare interesant ca in loc de 11m sa fii nevoit sa driblezi portarul, unul la unul. Mai putina sansa, mai multa dibacie. Ar trebui insa stabilita o limita de timp: ai atitea secunde sa dai gol.

ManX (8 comentarii)  •  24 ianuarie 2017, 9:53

Mai demult s-a vorbit despre executarea loviturilor de aut cu piciorul, nu cu mâna.Cred ca asta este o idee buna.

teacher12 (56 comentarii)  •  24 ianuarie 2017, 21:04

International Board nu este chiar o instituție modernă, de fapt este un exemplu de anacronism. Pe de altă parte, fotbalul este urmărit și discutat (și) pentru micile sau marile greșeli. Arbitrii, tragerile de timp, penaltiuri mai mult sau mai puțin corecte, toate fac parte din fenomen. Schimbările pot veni dar nu orice schimbare este bună (vezi faza cu 48 de echipe la World Cup). Însă, groaza ar veni în campionatul intern unde, în momentul în care s-ar face orice pentru a face jocul corect, arbitrii și comisiile nu mai au posibilitatea de a stabili campioana. Tragedie curată. Așa că, nu știu dacă Van Basten are sau nu dreptate, dar pe la noi nu se văd semnele schimbării. Wind of Change este o melodie interzisă în fotbalul românesc. În altă ordine de idei, sunt multe exemple de oameni care se schimbă în momentul în care ajung sus. Foarte sus. Și iarăși, schimbarea nu este neapărat bună. Păcat...

17 Nentori Tirana (169 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 18:10

Iti amintesc tata ca te temeai ca o s-o critic pe maestra ! La asa bazaconii nu am comentarii nici azi. Te intreb doar atit, unde este maestra azi, ora 16:00 -18: 11, ezact cind vine omu de la lucru ? Doar doua ore pot documenta. Rabdare am. Vreau sa zic ca tu ! n-ai putut s-o gasesti, iar daca tu nu o gasesti nici pina la ora 19:00, pe pariu, atunci ce sa ne asteptam de la cei care ar trebui s-o citeasca zilnic, dar nu au nici bac-u. E documentat tata, iar asta doar ca am vrut sa-i raspund lui „Vision (2 comentarii) , 26 ianuarie 2017, 12:16 17 Nentori- cam micut comentariul si cu mereu aceleasi texte,poti mai mult, screme-te un pic...“ desigur ca „Vision“ a glumit, sper ca va e clar, dar asta nu conteaza.Important e ca domnul „@Vision mi-a oferit posibilitatea unui raspuns, pentru care ii multumesc. Acesta ar fi: „Adevarul“, NU EU, a prezentat realitatea, niste poze, niste blocuri, niste amariti care traiesc ca acum 2 000 de ani, se scurge rahatul prin geamurile blocului ! Alta data am prezentat poze cu Realitatea, Adevarul, Mizeria din Bucuresti, Capitala Ieuropeana, Ferentari ! Gramezi de gunoaie, purade .. copilasii nevinovati se joaca printre ele ! @Vision tata, te rog sa-mi arati o singura inchisoare care arata asa ! Ca acest bloc din Gaiesti ! Scuze, dar Nastase, Udrea, Becali, … au stat in lux de 5 stele pe linga aceste locatii ! Iar Adamescu, n-am nici o intentie sa fiu drept, dar, omu a mierlit-o linistit intr-o clinica privata !, ca daca ajungea in acest bloc vorbeam azi de sinucidere, …, iar fosta nevasta murea in greva foamei in fata CEDO, fiul sau venea la inmormintare si era arestat, caci mandatu da arestare ramine mandat. Sa ofere intii SRI, SIE si Dr Agnea 1000 de Euroi pentru purad..l Adamescu si 30 de Euroi pt capturarea savantului Ghita si atunci mai vorbim de democratie. --------------------------------------------------------------------------- Merci tata @Vision, cam micuta provocarea, vezi sa fi mai dur si mai esplicit ! Nea Radule, nu stiu ce sa zic tata, traim vremuri grele, care ar trebui descrise ezact. Vreau sa citesc, „nici un alt autor n-a ajuns la grandiosul sau stil, puterea lui de imaginatie, ca R P care ai zice, daca l-ai citi, ca se se ocupa cu abisurile sufletului uman. Papa tata, Papa, cumpara-ti o pisica si convinge-ti vecinii ca covietuiesc in Vatican.

Comentează