Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Cu perfuzii

Ieşim din nou la iarba verde a fotbalului

Permalink to Cu perfuzii
luni, 11 mai 2020, 10:33

Ce s-a oprit cu două luni în urmă a fost fotbalul. Ce se reia din weekend în Germania e un derivat al lui. Un sport falsificat îşi va clama dreptul la existenţă şi va trebui să-l primească. Fiindcă totul e pe bani. Şi fiindcă în lumea asta întoarsă pe dos mimarea e totuşi mai bună decât lipsa.

Odihnă pentru turiştii fără voie
Printre puţinii care se pot odihni după ce vor ieşi nemţii din odihnă se numără trei fotbalişti români. Ianis Hagi, Florinel Coman şi Dennis Man îşi vor trage în sfârşit sufletul după turismul virtual de care au avut parte în acest timp când turismul real încă nu e permis. Transferaţi de-a lungul şi de-a latul Europei, ba chiar şi în America Orlando-ului cenuşiu, cei trei îşi pot vedea de treabă şi de treburi. Gata, avem campionatul Germaniei (ba chiar şi Liga a 2-a), le putem da voie celor trei să se destindă. Să nu mai fie dimineaţa la Glasgow şi seara la Sevilla, cu escală prin Genk, să nu mai treacă din vestiarul lui Fenerbahce în al Romei, să nu se mai suie în avioane despre care se ştie de mult că nu vor decola.

Bazinul Mut, fost Bazinul Ruhr
Să ne vedem de Bundesliga noastră şi de cohorta ei de bizarerii. Prima e aşteptată sâmbătă: un Borussia Dortmund-Schalke 04 cu tribunele pustii. Stadionul unde nu prindeai un loc liber nici la cel mai prăpădit amical se va înfăţişa într-o goliciune obscenă. Iar asta la un meci între două echipe despărţite de treizeci şi ceva de kilometri şi animate de orgolii fără leac. Oţelăriile din Dortmund şi minele din Gelsenkirchen asigură de zeci de ani combustibilul uman pentru Revierderby. Acum lucrurile vor arăta altfel. Ostilitatea, căpoşenia reducţionistă şi intoleranţa purtată sub fular vor fi sâmbătă amintiri din clasor. Clocotul din Bazinul Ruhr va rămâne o imagine pentru paseişti.

Hai să te ating fără contact
E de văzut ce va fi pe teren dacă în tribune nu va fi nimic. Reţeta fotbalului de pandemie va întări, probabil, ideea unui fotbal în perfuzii. A unui fotbal care trebuie ţinut în viaţă cu orice preţ, nu pentru foamea noastră de spectacol, ci pentru tot ce se învârte în jurul lui. Borussia-Schalke şi celelalte meciuri din weekend vor da ocazia oricui să pună câteva întrebări de bun-simţ: Cum te bucuri la gol? Ce metode de marcaj alegi la cornere? Cum practici distanţarea când eşti în zid pentru o lovitură liberă? Cum sari la cap? În general, cum eviţi contactul într-un sport despre care ni s-a tot spus că e frumos şi fiindcă e „de contact”?

Invitaţie la fals
Nu lipsesc recomandările, de bună seamă. Numai că ele sunt elaborate din birouri aseptice, de oameni bine intenţionaţi, cu diplomă şi doctorat în microbiologie, care au însă un neajuns: nu dau cu piciorul în minge. Ridicolul pândeşte din fiecare colţ de teren. Fotbaliştii vor fi chemaţi să-şi cenzureze euforia, să se manifeste nefiresc, să-şi atingă bocancii în loc să se îmbrăţişeze. Va fi o invitaţie colectivă la contrafacere. Iar invitaţia, inevitabil, ne va include. Va trebui să ne arătăm bucuroşi că vedem în fine meciuri live, că băieţii se zbenguie pe teren şi că, sătui de atâtea reluări, nu ştim rezultatul dinainte. Atâta doar că la un moment dat s-ar putea să ne bubuie liniştea în timpane.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

vali mocanu (3 comentarii)  •  11 mai 2020, 10:50

Minunat eseu! Cu chestuia asta, dac-o plagia, oricare politician lua un doctorat jmeker!

mg (227 comentarii)  •  11 mai 2020, 11:32

..surogat(într-un cuvânt) sau Nechezol ca pe vremuri.. Va fi ca un tablou cu pânza imaculată și intitulat "Vaci păscând iarbă". Care iarbă a fost păscută de vaci, care vaci au ieșit din cadru când au observat, ca și noi, că nu mai e.. Dar cât face tabloul?(era să zic halatul, însă asta e treaba lui Tolo..) Vorba cântecului : Hau maci izdă doghi indă uindou..?

tavi_c (7 comentarii)  •  11 mai 2020, 11:37

Ca de obicei,exceptional!

CCC (9 comentarii)  •  11 mai 2020, 16:04

Excelent! Cu stima , Maestre! PS La o pandemie contrafăcută, vom avea un fotbal contrafăcut! Din păcate, ambele sunt de viitor!

motanul incaltat (65 comentarii)  •  11 mai 2020, 16:48

Ca si microbist eu stiam Dortmund nu dupa otelarii ci dupa berea DAB. Am si o intrebare poate sunteti mai informat.... In Roma Antica, la Colloseum , dupa o epidemie de ciuma sa zicem, gladiatorii se luptau cu tribunele goale??????

KnxDan (2 comentarii)  •  11 mai 2020, 17:25

Felicitari. Poezie pura, ca intotdeauna. Noi chiar nu stiam ce aveam ...

DJ Thrror (2 comentarii)  •  11 mai 2020, 17:59

A fost o binemeritata pauza de fotbal. Am iesit din transa. Urat sport si mai ales mahalaua ghiolbaneasca din jurul lui!

Observator (243 comentarii)  •  11 mai 2020, 21:20

N-as fi in aceeasi masura moralizator precum cei de mai sus, deci ma bucur ca se reiau meciurile de fotbal! Retrospectivele au fost bune, instructive, mai ales pentru cei care nu-i cunosteau pe exceptionalii fotbalisti brazilieni din 1970, in frunte cu Pele, precum si pe bravii "tricolori" din aceeasi perioada; de asemenea, meciurile din SUA puteau fi adevarate revelatii pentru cei tineri, obisnuiti cel mult cu Tanase, Stanciu, Tatarusanu, Chiriches si, mai nou, cu cei 2 din fotografia de sus! Poate asa nu vor mai fi unii care sa-i conteste lui Hagi pana si valoarea de fotbalist! Cei trei tineri fotbalisti romani au fost "transferati" pe la diverse cluburi mai ales in presa, inclusiv in GSP; oricum, Ianis, un tanar educat si chiar talentat (a dovedit-o si la CE din Italia si San Marino, unde un anume Jovic a facut simplu act de prezenta, desi este evaluat la mai bine de 50 mil. Euro), nu merita sa fie ironizat in acest material care este in contrast cu opinia generala (de a avea din nou fotbal, chiar si fara spectatori, intr-o prima faza)! Cum scriam , ma bucur ca se reia fotbalul si, chiar daca nu-s un fan al soccer-ului german, voi urmari cele mai interesante meciuri din fiecare interval orar, din ambele esaloane (1 si 2Bundesliga)! Asta pana se vor relua si alte campionate, asa slabe (ale noastre, L1 si L2)), false, contrafacute si nu mai stiu cum pot fi ele considerate de catre unii puritani de pe aici! Iar pe @ DJ Thrror nu-l obliga chiar nimeni sa urmareasca partide ale acestui urat sport! Snooker-ul, hipismul, tenisul, patinajul artistic si alte discipline sportive sunt alternative de luat in seama! In fine, ar mai fi de precizat ca nu mai sunt otelarii la Dortmund, iar mineritul este o ocupatie disparuta din zona Gelsenkirchen! In schimb, se mai produce bere, fara de care nemtii nu pot savura un pranz, un wurst, un meci, o intalnire intre prieteni! O.

Mjolnir (1 comentarii)  •  12 mai 2020, 0:09

Crunt,dar adevarat. Fotbalul a fost creat pentru spectatori. Nu pentru telespectatori. Banii, in schimb, ne obligă sa asistam la meciuri cu tribune goale, lipsite de animația suporterilor care platesc la randul lor bani grei sa isi sustina echipa. Sclavii joaca pentru sclavi. Din pacate. Maestre, din nou vorbe reale, intr-un ireal material!

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  12 mai 2020, 1:42

Si totusi ,care ar fi pericolul "socializarii" excesive intre jucatori testati si gasiti sanatosi? In conditiile in care nu se cunosc sportivi sau arbitri activi DIN NICIUN SPORT ,sub 50 de ani, mort de covid, care e rostul acestor masuri? Cativa sportivi, chiar fotbalisti ,au fost infectati ,iar simptomatologia a variat de la asimptomatic la forme usoare ,comparabile cu ale unei viroze sezoniere. Chiar mai usoare dupa Jens Lehmman. Nimeni nu neaga gravitatea simptomatologiei la anumite categorii de pacienti dar sportivii ,arbitrii activi, tinerii in general nu fac parte din aceste categorii. Ei chiar pot fi recomandati pentru imunizarea de turma. Motivul? Izolarea ,distantarea ,NU PRODUCE IMUNITATE!!! Dezvoltarea unui vaccin e problematica in conditiile in care covidul face parte din grupa SARS si HIV pentru care se cauta un vaccin de peste 18 ani la SARS si 40 de ani la HIV. Logic ar fi ca toate eforturile sa se indrepte spre categoriile si persoanele vulnerabile iar sportul si viata sociala sa se desfasoare la fel ca inainte. Sa se RECOMANDE ca arenele sportive si in general in locurile publice ,aglomerate ,sa fie evitate de catre persoanele si grupurile sensibile . Atat !

pavaloiu (2 comentarii)  •  12 mai 2020, 7:09

Motanul încălțat, când a apărut ciuma, Roma Antică nu mai exista de mai bine de 1200 de ani...

Fane (26 comentarii)  •  12 mai 2020, 8:55

Va fi o aiureala la care nu ai de ce sa te uiti. Multi o vor face cu un mare entuziasm deoarece asa isi castiga traiul.

mg (227 comentarii)  •  12 mai 2020, 12:23

.. mai păguboasă decât ignoranța, e iluzia cunoașterii, dacă e să ne luăm după Stephen Hawking(RIP). Noroc cu cei cărora li s-a ridicat Matrix-ul de pe ochi și-ncearcă să ne lumineze și pe noi, cei cufundați în bezna neștiinței. Dar după ce-a-ncurcat până și Barna pastilele alea, mai poți fi sigur că nu ești fazanul descris de Hawking? Și oricum, filmul ăla după vreo 20 de minute promițătoare, a virat spre clișeele de bază, cu urmăriri și cafteli, pentru că ăsta e Matrix-ul pe care-l savurează, cu pop-corn și cola, publicul american(și nu numai..) Nu mai bine rămânem cu un citat mai vesel, tot de la Hawking? : Viața ar fi tragică, dacă n-ar fi și haioasă.. Contăm pe umorul involuntar din fotbal..

Observator (243 comentarii)  •  13 mai 2020, 9:41

@ mg Sa inteleg ca va referiti la mine? Daca este vorba despre amendamentele mele la unele informatii din material, nu este vorba despre iluzii, ci de adevarul gol-golut! Daca va referiti la autor, cred ca a vrut sa accentueze culoarea locala pentru acel derby al Ruhr-ului, amintind superlativele pentru/prin care cele doua orase erau cunoscute! Mai mult decat impreciziile economice (voite sau nu), ma deranjeaza in acest material si in reactiile unor cititori pesimismul profund, in concordanta cu ceea ce ne transmit in permanenta corifeii proliticii si ai sanatatii! O.

Observator (243 comentarii)  •  13 mai 2020, 10:02

@ mg Cred ca v-ati referit la confuzia unui cititor in privinta datarii/incadrarii ciumei... O.

the_gunner (145 comentarii)  •  16 mai 2020, 1:09

@Observator. Conscriu (dacă o exista cuvântul) la opiniile Dvs.Deasemenea,la cele autorului .Am vizitat regiunea la începutul anilor 2000 .Am fost enorm de impresionat de curățenia de acolo .Am crezut atunci ca nu exista in lume mai curate orașe ca in Australia,cu planificarea stricta la standarde ,lipsa favelelor și cu generozitatea consiliilor in personalul de întreținere și reparații.Ei bine ,acolo am descoperit ca lipsa de standard da priveliștii o nota de unicat.Fiecare privitor va fi fascinat de împletirea evului mediu cu ultramodernul .O împletire armonioasa ! Cit despre reluarea competițiilor ,am și eu dubiile mele .Arata mai mult ca un experiment .Cu rezultatele lui .Vom vedea . Multă sănătate !

Observator (243 comentarii)  •  17 mai 2020, 9:30

@ the_gunner Ma intrebam de ce n-ati mai postat nimic pe bloguri, dar vad ca sunteti bine, sanatos, ceea ce ma bucura! Am fost in zona Ruhr in mai multe randuri si stiam cum stau lucrurile pe acolo; ce-i drept, n-am vizitat Dortmund, Duisburg, Essen sau Bochum, dar le-am vazut pe celelalte, in special Koln si Dusseldorf. In privinta rezervelor exprimate de catre "specialisti", nu-s de acord; meciurile de ieri mi s-au parut in regula, chiar daca au lipsit spectatorii. Aceste partide din campionatele Germaniei n-au fost mai slabe decat cele de la inceput de sezon, fapt evident pentru oricine vrea sa observe! Pe langa gazda acestui blog, o persoana (prezenta, de asemenea, pe la emisiunile de analiza de pe Digi Sport) care traieste, de data aceasta, numai de pe urma sportului s-a exprimat in acelasi mod; mai mult, dl. Geambasu a scris ca poate rezista ani in sir fara fotbal, ceea ce mi se pare lipsit de sens si de o elementara deontologie! As fi curios sa vad ce spun acum aceste persoane despre acest ... surogat de fotbal! In rest, sa auzim numai de bine si multa sanatate! O.

Observator (243 comentarii)  •  17 mai 2020, 13:32

@ the_gunner Dl. Geambasu este intr-o mare eroare, chiar mai mare decat gazda acestui blog, un scriitor si traducator consacrat, pe care-l stim de-o exigenta extrema, atat in plan calitativ (vorbind despre fotbal, gramatica si literatura), cat si pe plan moral! Ascult Deep Purple si sunt convins ca grupul intra in primele 10 ale tuturor timpurilor fara probleme, iar Ian Gillan este intre primii 5 vocalisti ever, chiar si daca vorbim despre viitor! Grupurile mai noi zeificate de dl. Geambasu vor fi recunoscute si apreciate peste 2-3 decenii, dar fara a aegala vreodata legendele rock din anii '70-'80! Am scris din nou despre prostiile lui Geambasu pentru ca nu mai pot raspunde punctual postarilor de materiale pe unele bloguri, in conditiile in care eu n-am injurat in viata mea pe cineva si nici n-am folosit cuvinte vulgare! O.

Comentează