Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Să vezi acum ciudăţenii

Propunerea la care nu salivează niciun fotbalist

Permalink to Să vezi acum ciudăţenii
luni, 4 mai 2020, 9:29

După jongleria cu sulul de hârtie igienică, flotările din curte şi turele de grădină, fotbalul de pandemie mai aduce o noutate: sancţionarea comportamentului neigienic. Michel D’Hooghe, preşedintele Comisiei Medicale a FIFA, susţine că arbitrii ar putea să le arate cartonaşul galben fotbaliştilor care scuipă pe teren.

Dumnezeu, aratul, vodca
E de aşteptat ca, dacă i se va da curs, măsura să ocolească anumite ţări şi campionate, printre care Belarus şi Nicaragua. Acolo virusul e combătut altfel decât în restul lumii şi nu se poate interveni. Preşedintele din Nicaragua se consolează mistic cu „semnul de la Dumnezeu” şi încurajează lumea să iasă pe străzi şi să formeze mulţimi. Cel din Belarus preferă pedagogia agrar-etilică şi exemplul personal. În alte ţări, n-ar fi exclus ca propunerea să prindă contur, chiar dacă logica invită la circumspecţie. Abia atunci vor începe ciudăţeniile şi complicaţiile.

Pandemia schimbă teoria
Propunerea baronului D’Hooghe nu se ciocneşte doar de gestul multor fotbalişti şi antrenori, ci şi de teoriile vehiculate în trecut. Cine s-a plâns că scuipatul pe teren e inestetic şi le provoacă silă firilor sensibile a primit imediat două tipuri de ripostă. Prima, direct din fenomen: „Nu-ţi place, nu te mai uita! Du-te la Ateneu”. A doua, din anumite cabinete de medicină sportivă. Acolo, specialişti dotaţi cu grafice şi exemple au explicat cât de firesc e ca fotbalistul să scuipe pe teren şi cât de mult are de câştigat organismul lui. Specialiştii au uitat să explice de ce nu se întâmplă la fel cu practicanţii altor sporturi unde se depun eforturi mari. Fotbalul a fost mereu copilul răsfăţat al sporturilor, iar răsfăţaţii se bucură de privilegii inaccesibile altora.

Pariuri pe primul eliminat?
De îndată ce iniţiativa baronului D’Hooghe a ajuns pe site-uri şi pe reţelele de socializare, au început glumele şi pronosticurile. Li s-a cobit unora şi altora că, dacă măsura va intra în vigoare, nu vor prinde minutul 10 pe teren, ba nici nu vor apuca să înceapă meciul. S-au făcut adevărate clasamente salivare – asta şi cu sprijinul televiziunilor care, în timpul jocului, arată prim-planuri cu vedetele zilei şi nu le surprind mereu în ipostaze elegante. Lipsesc doar pariurile pe primul eliminat. Dar nu e numai asta. Din ce declară, baronul D’Hooghe pare el însuşi sceptic faţă de viabilitatea propriei sugestii. D’Hooghe se menţine în limitele ipotezei de lucru; cuvintele lui nu au fermitate. „Arbitrii ar putea să dea un cartonaş galben” înseamnă cu totul altceva decât „Arbitrii vor sancţiona cu cartonaş galben”.

Sistemul sali-VAR
E greu de crezut că o asemenea propunere va deveni realitate. Dacă se va întâmpla totuşi, va fi interesant de văzut cum vor fi depistaţi toţi cei care scuipă pe teren. După sistemul VAR, se va introduce oare şi sistemul sali-VAR? Ce se va întâmpla mai departe? Cum vor fi depistaţi toţi cei care fac acest gest – şi mai ales cei care, odată avertizaţi, îl repetă? Cum va arăta potera care-i va prinde pe duşmanii sănătăţii din sport? Vom trata superficial fazele cu adevărat litigioase şi ne vom axa pe controlul unor glande? În fond, unde va fi fotbalul dacă se va ajunge pe un asemenea palier al absurdului?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Militaru Gheorghe (1 comentarii)  •  4 mai 2020, 10:50

Foarte buna chestia cu sistemul sali-VAR.

dan daniel (1 comentarii)  •  4 mai 2020, 10:52

de acum multe se vor schimba ,speram in bine , iar cu aceste ciudatenii ne vom obisnui precum ne am obisnuit cu balivernele unor ziaristi ,gen, Ianis refuza pe city si barcelona ca sa joace si acum e pe lista largita a realului ,florinel pe lista lui liverpool etc. interesant avem jucatori cautati de marile cluburi si noi batem doar pe malta ,feroe....ciudatenii sau prostii....

aciduzzo (101 comentarii)  •  4 mai 2020, 11:07

Ca in fotbal......nicaieri in alt sport!!!! Imi aduc aminte de marele Andre Agassi.....pai daca punem problema asa la fotbal...de ce n-am pune-o si la tenis?.......Ca stiu sigur ca iubitorii tenisului, atunci cand un hatru din tribuna mai arunca asa...cate una....de potcoava Giulestiului....imediat vine replica.... ,, Fiti dragut(!!!!)...aici nu e la fotbal....."....si asta ar putea fi venita de la o domnita....cu evantai si palarioara...si picioare interminabil de lungi abia incapute intre randurile foarte inghesuite ale Arenei Progresul......sa zicem....dar la fel de bine poate sa vina replica si de la unul mai putin dus la biserica...unul caruia ii place si lui tenisul....si auzi... ,, Du-te ba la fotbal, nu aici(!!!!)"....revin la Agassi......in 90 a pierdut finala la Rolland Garros la un ecuadorian......Gomez parca il chema....Agassi scuipa din minut in minut......anul urmator a pierdut semifinala tot la Paris la Jim Courrier....tot scuipand intr-una.....aici ce mai faci?? Ii dai un avertisment...doua.....punct piedut......si apoi meci pierdut??? Daca sanctionam scuipatul la fotbal...la tenis ce ar trebui facut?? Si...venim cu Sali-VAR???? Pai atunci sa venim si cu Sudalmo-VAR!! Si sa angajeze Ligile Profesnioniste si experti in cititul pe buze! Pandemia asta le-a sucit mintile la unii de nu mai stiu cum sa-si justifice salariile...care pe acolo pe la UEFA nu sunt deloc de neglijat. Ba din contra!!

ManX (28 comentarii)  •  4 mai 2020, 11:44

Nu stiu daca este adevarat, dar sotia i-ar fi reprosat lui Beckenbauer ca-si sufla nasul pe teren. Acesta a venit pe teren cu o batista la urmatorul meci :) Daca nu ai voie sa scuipi, poti sa-ti sufli nasul? Uneori esti nevoit sa scuipi. Cei care au pus in regulament cartonasul galben pentru scoaterea tricoului dupa gol, nu a marcat nici macar un gol in curtea scolii. Masura asta a fost motivata, parca, de faptul ca incita publicul la violenta. Nu gasesc logica aceasta explicatie.

El loco (2 comentarii)  •  4 mai 2020, 12:32

Asta înseamnă că Zidane va fi suspendat pe durata carierei!

Fane (26 comentarii)  •  4 mai 2020, 12:44

Sa fim seriosi,maidanagii vor scuipa intodeauna si oriunde,nu numai fotbalistii.

CCC (9 comentarii)  •  4 mai 2020, 15:56

Remeber IL'***! deci alo, nea baronu'! Daca pentru un scuipat se da galben, la propunerea lu'n-ea matale, io propun ca la suflat nasucul drept pe gazon si cu viteza, dupa modelul cunoscutului antrenor roman, singurul in primii 100 all time, sa se dea direct cartonasul rosu! Bine, acum or sa vina unii cu intrebarea, legitima de altfel, ce ne facem cu ***, ca e intre!? Inventam cartonasul portocaliu?!?

Ciollo (1 comentarii)  •  4 mai 2020, 16:07

Regulamentul nu ne spune ce se intampla cu antrenorii care scuipa. Dorinel Munteanu poate aduce adeverinta de la medic? Dar daca scuipa in galeata, este OK? Jucatorii pot cere arbitrului sa iasa pe margine ptr o pauza de scuipat? Ce se intampla cu oficialii care scuipa seminte?... Dar soferul de pe ambulanta?

motanul incaltat (65 comentarii)  •  4 mai 2020, 16:46

In tarile civiliate--nu, Romania inca nu a aderat--- daca scuipi pe strada si te prinde iei amenda... Mi se pare normal sa o faca si pe terenul de fotbal. Numai ca fotbalisti neavind servetele de unica folosinta sau batiste si eventual cosuri de gunoaie unde sa le arunce dupa folosire----sa fie dotat arbitrul cu asa ceva... Apoi da, poate sa le dea cartonas....

mg (227 comentarii)  •  4 mai 2020, 17:53

..da-da, să se lipească tăblițe frumos colorate cu "Nu scuipați pe iarbă!" pe fanioanele de la colțurile terenului. La prima abatere să li se atașeze celor în culpă măști FFP2 cu valvă. La a doua, sa va trece la modelul FFP3 cu valva blocată(cu guma de mestecat preparată de arbitrul de rezervă.) Asta și ca un remember emoționant pentru cei care-am "jucat" mai demultișor la Steaua (TR sau trupă..) și am executat diverse exerciții de înviorare, în miez de noapte, cu masca pe figură.. Pentru adaptarea băieților la noile reguli, propun să se organizeze din timp Cupa Mărgelatu(de bostan și de floare..) Între timp salivăm cu toții după un meci în direct, fie el și din Tadjikistan. Nu zaieț, pagadi!

yonkers (5 comentarii)  •  5 mai 2020, 10:54

Problema scuipatului (sau mai rau, curatarea cailor nazale) e o problema pe terenurile de fotbal din orice campionat din lume (a se vedea prim-planuri surprinse si in CL). Tind sa cred in ceea ce spun medicii. Referitor la pandemie, mie imi pare rau ca nu voi mai asista la spectacolul din tribunele Premiere League... Sau cum va imaginati semifinala CL Liverpool-Barcelona (4-0) fara spectatori...?

yonkers (5 comentarii)  •  5 mai 2020, 14:28

Scuze pentru repetitie... problema...problema

Observator (243 comentarii)  •  7 mai 2020, 17:18

Mai rău este că scuipă și destui antrenori, și nu mă refer doar la Dorinel Munteanu sau la Simeone; în schimb, cei care mestecă gumă sunt criticați fără milă, mai ales pe acest blog! O.

Comentează