Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Sombrero şi chapeau

Generaţia de la Guadalajara la Muzeul Trecutului

Permalink to Sombrero şi chapeau
marți, 21 aprilie 2020, 7:06

În geografia memoriei, ţările stau altfel decât în atlas. România e vecină cu Mexicul, iar în faţă la Casa Scânteii (actualmente a Presei Libere) stau cinci paraguayeni. Şi cronologia se face ţăndări.

Până nu-ţi verifici datele, eşti convins că discul pe care Luis Alberto del Paraná şi Los Paraguayos cântă „Jalisco” apare la Electrecord înainte de Campionatul Mondial din 1970. În realitate, se întâmplă după 6-7 ani.

Cântec pentru stadion şi oraş

Discul există şi azi, sub praf sau prin anticariate. Pe copertă solistul ocupă capota unei maşini, pe când ceilalţi patru colegi stau simetric în spate. E posibil ca „Jalisco” să fi fost ascultat şi de Mircea Lucescu după întoarcerea din Mexic. Şi de Boc, şi de Sătmăreanu, şi de ceilalţi.

„Ay! Jalisco, Jalisco, Jalisco, / Tu tienes tu novia que es Guadalajara”, cântă un paraguayan despre Mexic pentru români. Pentru cei întorşi de la Guadalajara şi pentru cei de acasă, care îşi consumă nopţile cu Petras, Hurst şi Tostao.

O, tempora! O, Temp! (şi o temporizare)

Cupa Mondială din 1970, prima a României de după război, e şi prima pe care o văd la televizor. Ea rămâne blocată pentru noi în clişeul temporizării. Şi cum viaţa e ironică, văd meciurile la un Temp 6 care prinde şi cutremurul din 1977 şi care se reglează printr-un pumn în lateral sau în partea de sus. Ştiu de Pelé, ca toată lumea, de Gigi Riva, de Müller şi de ai noştri.

În rest, ce mai ciugulesc de prin ziare. Sunt un copil de zece ani care aşteaptă să-i vadă pe Dumitrache, Răducanu şi Dobrin, fără de care naţionala n-are gust. Celelalte grupe nu mă interesează, fiindcă aici, la Guadalajara, e Brazilia, iar asta e de-ajuns. Când joci împotriva lui Gerson, Jairzinho şi Clodoaldo, restul devine incolor.

Eroi şi răstigniţi, egoişti şi generoşi

Dacă mă uit în urmă, observ lucruri simpatice. În 1970, Israelul încă reprezintă Asia, semn că butoiul cu pulbere nu se umpluse. Italia reuşeşte să-şi câştige grupa cu un singur gol marcat. În cele şase meciuri din grupa Italiei se înscriu şase goluri, fix de patru ori mai puţin decât în grupa unde şefă e R.F.G. În semifinale ajung patru deţinătoare de titlu mondial, iar grupa cea mai săracă în goluri dă două dintre aceste semifinaliste, Italia și Uruguay.

Statisticile contrariază, cum se întâmplă uneori şi astăzi. Apar eroii de front – Beckenbauer cu braţul prins în faşă. Apar şi răstigniţii întru veşnicie – englezul Bonetti, urmaşul în oprobriu al lui Barbosa din 1950.

Italia cea zgârcită, care marcase un gol în grupă, înscrie de nouă ori în eliminatorii. Brazilia are un singur meci sărac (1-0 cu Anglia), iar în rest pompează fie trei, fie patru goluri în fiecare poartă. În finală, mijlocaşul defensiv Clodoaldo driblează patru italieni la rând, râzând nu de adversar, ci de convenţii şi ştampile.

Cum ar fi (fost) dac-ar fi (fost)?

După cincizeci de ani, e greu să nu faci comparaţii şi să nu te încumeţi la jocuri contrafactualiste. La ce nivel ar fi ajuns Dumitrache dacă Juventus ar fi reuşit să-l transfere? Cât de mare ar fi fost Dobrin, oricum uriaş, dacă ar fi beneficiat de şansele oricărui răsfăţat de după 1989?

Cum aranjezi podiumul postului de libero când îi ai la dispoziţie pe Boc, Ştefănescu şi Belodedici? Care e sentimentul dominant faţă de naţionala asta a lui Nunweiller, Dinu şi Dumitru, drapată în atâtea simţiri contradictorii? Şi cum o raportezi la generaţia lui Hagi şi Popescu? (Fiindcă e limpede că nu poate încăpea comparaţie cu ce-a venit după ei.)

Iarba de pe Jalisco

Merită să-ţi scoţi pălăria pentru generaţia sombrero-ului? Categoric, da. Şi fără criza de meciuri de azi, şi fără emisiunea de cursă lungă a lui Dan Filoti cu Mircea Lucescu, şi fără sondaje de opinie. Merită cu vârf şi îndesat. Sunt jucători care, în iarba incandescentă de pe Jalisco, i-au privit în ochi, într-o singură săptămână, pe Gordon Banks şi Bobby Charlton, pe Carlos Alberto şi Rivelino, pe Adamec şi Pivarnik.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

adi_stelistul (19 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 19:20

Sa spunem ca atunci am "prins" in grupa 3 din cele 4 finaliste ale ultimelor 2 editii ale turneelor finale. Ca si cum am juca azi intr-o grupa cu Franta, Germania si Argentina. Si am pierde la limita cu Franta si Germania si am bate Argentina. Va imaginati ce entuziasm s-ar produce?

Lucian F (1 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 20:31

D le Paraschivescu cand vorbiti de Mexico 70 si de Guadalajara abia daca pomeniti de Pele...E adevarat ca in liceu, intr o casa de cultura a unui mic orasel bucovinean l am auzit pe nea Vanea asezandu l pe Pele dupa Jairzhino , Garincha, Clodoaldo, Gerson sau Tostao( ordinea exacta nu mi o amintesc ptr ca au trecut si peste mine anii, sustinand ca astia sunt domnii care l au purtat in caruta) dar nu cred ca atunci cand vorbim de Mexico 70 putem umbri cumva meritele si contributia adusa de acesta la castigarea trofeului de catre sublima Selecao...Pele, prietenul lui Ricardo al nostru...

Cardinalul (3 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 21:14

Frumos! Dar tendentios:). Chiar asa, fara Pele? Astept o analiza a mondialului din 86. Fara Maradona. Si apoi despre mondialul din 2002. Evident, fara Ronaldo. In rest, va stimez:)

aciduzzo (101 comentarii)  •  21 aprilie 2020, 21:22

O declarație a lui Mircea Lucescu mi s-a parut .....COLOSALĂ!! ,,Noi am fost strămoșii tiki-taka de azi"!!!!! El si-o fi dat seama ce inepție crâncenă a putut debita? Păi are vreo legatura leapsa pe ouate care se juca atunci cu tiki taka Barcelonei de acum 6-7 ani?? Nea Mircea....lasa-ne te rugam......du-te matale la copiii matale cu care ai pleznit-o in 84 absolut neasteptat....si opreste-te in octombrie 85 la aceeasi copii cu care ne-ai administrat rusinea in fata rudimentarilor Pat Jenings &CO.....Rupe-ne matale in continuare cu duzinarii Rednic Andone, Mateut, Gabor, Klein , Dubinciuc, Nicsa, Vinetus, Bogdan....si nu ne spune nimic de Stoica, Belodedici, Majaru , Bumbescu.....de Bărbulescu ti-ai adus aminte la Izmir , cand era prea târziu. Spune-ne mai bine de ce n-a jucat Gascanul in groapa cu lei ca sigur stii....si matale si nea Cornel....poate tot asa cum ai putea spune de ce a jucat Merry Dragnea titular la Euro 84....noi știm de ce da' ne facem ca ploua.....cum tot asa ne-ati pute lămuri cu Zare.......ca cu Me Coras stim....ca si cu Ginuto de altfel.....găselniță colosală...... Nu ti-a placut Steaua nea Mircea....da nici Steaua nu te-a placut pe matale. Si sa nu uit.....cum da cu palma în poteca Cristi Geambasu....Doamne Doamne ....in Saptamana Luminata....cum se mai minuna dl. Geambasu ca inca n-a fost canonizat de catre B.O.R. Valentin!!!!! Coreeeeeect......cum sa faci o asemenea blasfemie??? Dar am aflat ca cică ar fi proiect de canonizare pe masa Preafericitului in legatura cu .....nea Romică.....nea Mitică.....nea Pinalty .....nea Postelnicu....nea Dragnea de la Moreni cu veșnicul Butufei.....si cu voia dumneavoastră....ultimul pe listă....tata Jean....trecut deja la cele sfinte Dumnezeu să-l odihnească!!! Domnule Geambasu, domnule Geambasu...cum arunci matale cu venin......in odrasla dictatorului....in timp ce in Stefan cel Mare.....la Moreni....la Victoria Bucuresti.....la Bacău....ba gurile rele spun că si pe la Pitești.... de Regie nu mai vorbesc....erau aici niste pajisti cu miei de ti-era si mila sa le calci cu crampoanele. Stiu....o sa-mi dai replica pe blogul matale acolo unde eu si altii suntem in spam de un an de zile.....ca Slatina....ca Oradea.....ca A.S.A. Târgu Mureș.....ce ti-e si cu fotbalul ăsta....multi vad puțini cunosc. Sa ne delectam in continuare cu nea Mircea si Guadalajara....e frumos.... cu Lita care a fost Johannes al Romaniei....cu Mopsul......retras si el la Hunedoara.....cu Rica...care spunea că atunci când brazilienii porneau la atac ,,se lasa noaptea"!!!.... păcat de ce a urmat dupa...cu fotbaliști uriași și neșanse numite Iugoslavia, Elveția, Irlanda de Nord....si din pacate lista nu se termina aici.

the_gunner (145 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 0:33

D-le RP ,ați scris un articol după pofta inimii mele ! Setanta Mexico ramine una din favoritele mele ediții,dacă nu cea mai .Corifei,giganți ,titani au jucat acolo .De la incredibilul Banks la micul Tostao cu ochiul bolnav.De la elegantul Beckenbauer la atrocele Rosato ( ce gol a salvat de sub bara cu foarfeca in meciul cu RFG) .Si in final Pele ,fotbalistul care nu avea dreptul sa existe .Topul jocurilor n-a fost finala .Au fost doua meciuri care nu pot fi diferențiate,ambele avindu-le ca protagonist pe echipajul vestgerman . Anglia-RFG și Italia-RFG .Cu Banks in poarta Albionul n-ar fi pierdut ,dar Bonetti a fost timorat in acel meci .Ambii RIP .Cu Italia refegistii s-au izbit de zidul Rosato,Cera,Nicolai,Fachetti .Centralii lor ,cei mai scunzi de pe teren, săreau la cap cu rindul ,iar Rosato a fost fără mila,un precursor al lui Gentile .Fachetti (RIP) a fost Fachetti,o extrema deghizată. Italia a fost o echipa controversata .Dupa un gol in serie a dat 9 in eliminatorii ,trei de meci .La pauza in finala ,nimic nu prevestea căderea din a doua .Oboseala și iarăși oboseala .Riva se clatină in teren,iar Bonisegna se plimba.Fiecare minge trimițând-o doar sa scape de ea.Albertosi a scăpat doua goluri pe care Matache nu le-ar fi luat nici la 50 de ani.Brazilia ? 11 asi in același pachet de cărți .Plus încă vreo doi pe banca .Pt mine a fost cea mai buna echipa braziliana a tuturor timpurilor .Doar Suedia’58 se apropie ,cu Didi,Vava,Garincha ,Zito,Zagalo ,Gerson ,D si N Santos si ...Pele .Daca stau sa analizez ,parca ‘58 a fost de aceiași valoare ca’70. N-ui așa? Încă o data ,mulțumesc d-le RP !

Ilie vlad (1 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 11:13

Cu o singura precizare: Boc nu a fost in Mexic. Provocatoare ideea unei echipe nationale, incepand din 1970 la zi. Dupa mine ar fi: Raducanu, Dan Petrescu (Rednic), Boc, Dinu, Chivu, Balaci, Dobrin, Dumitru, Hagi, Raducioiu, Dumitrache.

aciduzzo (101 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 14:06

@ilie vlad............frumoasa echipa....da-mi voie te rog sa scriu si eu cum ar arata in viziunea mea un ,,11'' in sensul celui scris de tine.................................................................. IORDACHE VASILE (clar in fata circarului Rica), DUMITRU MORARU, IOVAN , DAN PETRESCU, STEFANESCU, BOC , BELODEDICI, SATMAREANU II, SAMES, DINU, MUNTEANU II, UNGUREANU, BARBULESCU, CHIVU, DOBRIN, BALACI, DUMITRU, HAGI, MARCEL RADUCANU, TICLEANU, CRISAN, LACATUS, IORDANESCU, DUMITRACHE, DUDU GEORGESCU, COSTICA ZAMFIR. Acesta ar fi un prim 11 pe care l-as vedea eu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Frenemy (9 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 14:06

@the_gunner: foarte frumos si nostalgic comentariul, eu avem noua ani neimpliniti in 1970 si plangeam ca tata nu ma lasa sa vad meciurile Romaniei in direct, doar a doua zi in reluare. O observatie: in semifinala cu RFG, italienii au avut linia de fund formata din Burgnich, Cera, Rosato si Facchetti. Sardul Niccolai a jucat doar in meciul de debut, cel cu Suedia. @Ilie vlad: Echipa nationala ideala a ultimilor 50 de ani? Faina idee, cred ca pot alcatui vreo doua de valori foarte apropiate. Prima selectionata este cea a deceniului '70-'80, formata din cei care au intrat pe teren la Guadalajara in cel putin un meci + Dobrin impreuna cu Iordache, Iordanescu, Balaci, Crisan, Satmareanu II, Marcel Raducanu, Negrila, Deleanu, Costica Zamfir. Asta ar fi de fapt lotul, pentru cu nu poti avea intotdeauna aceiasi titulari. A doua selectionata acopera perioada 1980 - 2010, dupa care se instaleaza neantul. Aici iau de gata echipa din 1994 si o plombez : Stelea - Dan Petrescu, Bumbescu/Prodan, Belodedici, Chivu - Sabau, Balaci, G. Popescu/Ticleanu, Hagi - Raducioiu/Camataru, Mutu.

Frenemy (9 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 14:20

Da, l-am uitat pe Laci Boloni, el si Ilie Balaci sunt titulari oricand in ambele epoci. Ei fac legatura dintre finalul epocii amatoristice si boeme din fotbalul nostru (1980) si inceputul profesionismului de tip est-european cu valente locale :), cand am inceput si noi sa ne luam in serios si sa vizam performanta.

Umila parere (1 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 15:21

Ezio di Cesari, un ziarist dotat de fina ironie scria despre calificarea Italiei: “Ne-am calificat cu un gol parabil. Nu conteaza adversarul din sferturi, ne vom califica cu 0-0 dupa prelungiri si aruncarea banului. In semifinale, alt adversar si o noua calificare dupa tragerea la sorti, iar in finala vom castiga cu 1-0, datorita unui autogol”. Visez ca istoria sa consemneze o campioana mondiala cu un singur gol marcat si un autogol”. La acea vreme nu existau loviturile de la 11m dupa prelungiri, castigatoarea era stabilita prin simpla tragere la sorti, regula fiind introdusa imediat dupa Mexico ’70. Italienii au fost mereu pragmatici, chiar cinici. La Espana ’82 s-au calificat dupa trei remize si numai doua goluri inscrise, dozandu-si la maxim energiile pentru faza a doua, unde au invins pe rand: Argentina (campioana mondiala), Brazilia (marea favorita), Polonia si RFG (data ca sigura finalista, in ciuda debutului socant, 1-2 cu Algeria). Am vazut integral meciurile Romaniei din Mexic doar acum cativa ani, cand au devenit accesibile pe youtube. Cred ca performanta tricolorilor a fost notabila. Am lasat acasa medaliata cu bronz a mondialului precedent, prezenta la turneu unde participau doar 16 echipe. Clasificarea Romaniei a fost onorabila intr-o grupa cu campioana en titre, marea favorita a competitiei si o fosta finalista mondiala, care 6 ani mai tarziu avea sa castige titlul european. S-auzim numai de bine!

mg (227 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 18:01

..eram pe-atunci la Predeal cu-ai mei. S-au putut vedea meciurile la cabană, dar mintea mea de copil era mai degrabă la misterul apariției unor urme adânci pe trunchiul gros de brad, din dreptul ferestrei ce rămăsese deschisă. Și din noapte aia, nu cred c-am mai dormit vreodată foarte adânc.. După ani am înțeles totuși de ce se foaia lumea aia pe scaune și, la un moment dat, să sară cu toții ca arși și să se-mbrățișeze, fără a părea că se cunosc prea bine.. Ceva mai târziu au venit(nu mai știu în ce ordine) cartea lui Ioan Chirilă cu fata morgana, schema cu golul lui Neagu din "Sportul" și discurile cu Los Paraguaios și Claudio Villa, cumpărate de tata. "Timpul trece peste noi cu nepăsarea hoţului grăbit ce strânge prada fără să se uite"(marele Will). Puține vise sau îndeplint, dar mă bucur că le-am avut. S-a lipit la fix, zilele astea, Cristi Minculescu cu "Amintiri". Cielito lindo!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 19:10

@Ilie vlad Ştiu că Boc n-a fost în Mexic. Nici Ştefănescu şi Belodedici nu au fost. Ideea era a unei priviri în urmă pe durata a jumătate de secol.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 19:12

@Lucian F şi Cardinalul Nici vorbă de tendenţiozitate. Am înşirat nişte nume, atât. Brazilia şi Olanda sunt favoritele mele de decenii. Pe unii nici nu i-am pomenit: Brito, Piazza, Felix etc.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 19:15

@ the_gunner Mă bucur că v-am bucurat. Eu plâng şi azi după Brazilia '82, dar şi cea din 1970 a fost splendidă. Favoriţii mei: Tostao, Gerson şi Clodoaldo. Plus Cubillas de la peruvieni. Plus Libuda şi Overath de la germani. R.P.

aciduzzo (101 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 8:34

Sper ca nu ati uitat Franta 82 care ar fi trebuit sa castige titlul fara nicio problema daca n-ar fi fost semifinala aceea fantastica cu RFG-ul....un meci pe care Franta l-a avut in mana si pe care l-a scapat in primul rand datorita acelui arbitru ticalos care nu la eliminat pe Shumacher dupa faultul ordinar asupra lui Batiston , fault care trebuia sanctionat cu penalty indiscutabil. Arbitrul nu i-a dat nici macar galben portarului german. Si nu uitati Polonia ...atat cea din 78 cat si cea din 82.....ce jucatori....Deyna...Navalka...Zumda...Zmolarek...Lato...Buncol....Mlinarcik in poarta.....ce echipa.....ce echipa.....evident Boniek...jucator de clasa nondiala cu valoare confirmata din plin la Juventus langa Paltini.....

Radu Branzovenescu (1 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 9:53

*** site-ului isi raspunde mesajelor sub pseudonimul Radu Paraschivescu, dar isi poarta greselile de gramaticale pe care adevaratul Radu nu le-ar face, apoi ramane la acelasi numar de comentarii, oare cine poate fi? El centreaza, el da cu capul, ca la toate editorialele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

the_gunner (145 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 10:38

@Frenemy .Exact ,in acel meci Burnigh a fost dreapta,iar Rosato central .Cera și Nicolai au fost cei mai “mici”stoperi .1.68 și 1,71 .di Cesari a “aranjat “ mersul de după serii in așa fel incit sa triumfe echipa antijocului total. @D-l RP. ‘82 Spania a fost și ea o ediție specială .Cu o Franța furată la drumul mare,o Polonia ce a dovedit ca generația ‘74 n-a fost doar o întâmplare,cu o cinică Italia,cu rușinea secolului RFG-Austria și,in final,cu Brazilia majestica .Problema Braziliei a fost virful Serginho. Un fel de Manolache-Iancu al zilelor ‘60-‘70.Greoi ,rateur,rudimentar tehnic.Intr-un cuvint,anti-talent ..In acel timp un puști de 14-15 ani făcea furori ,Carreca. Pe total echipa era făcută din diamante .Cerezzo (cel mai bun închizător al tuturor timpurilor),inegalabilul Socrate (RIP),Falcao .Pacat de ratările cu Italia ! Dezamăgirea a fost proporțională cu ziua neagră (1-7) .

Gica Tipatescu (1 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 10:40

@Radu Branzovenescu Lasa-l bre, nu-l mai da de gol! Scrie, scrie si iar scrie de pe toate conturile posibile. In unele comentarii injura autorul, in altele il lauda, isi raspunde la mesaje, se contrazice, este un show total.

Miron Ursescu (1 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 11:00

@Radu Branzovenescu O fi platit pentru asa ceva, ca prea este prezent peste tot, nu crezi? Bine, injuraturile acelea pe care i le aduce pana si unui om pasnic si corect precum Radu Cosasu sunt probabil bonusul lui pentru a “imbogati” site-ul cu limbajul cu care a fost educat. Da-i pace, fa abstractie de existenta lui, oricum nu mai intra nimeni sa comenteze pe acest site, este singur cu clonele sale.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 11:21

@ În atenţia tuturor Există aici, pe forum, câteva comentarii care ar fi, chipurile, ale mele. Nu sunt şi nu ştiu de ce nu au fost filtrate. Acesta e doar al patrulea mesaj care e cu adevărat al meu. Mulţumiri. R.P.

Pista Ungurescu (1 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 11:40

@ Radu Branzovenescu Haha, este comedie mare tipul, sigur este *** de la ***. Ultimul sau mesaj contine erori de care nu isi da seama.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion Geronimescu (1 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 12:06

@ Miron Ursescu ***, continua sa utilizeze un pseudonim, dar il dau de gol greselile gramaticale grosolane. Publica 5 comentarii, insa apare unul in plus la contul total. Este hazliu tipul, lasa-l sa continue!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mugur Pistulescu (1 comentarii)  •  23 aprilie 2020, 14:33

@Pista Ungurescu Autorul isi publica punctul de vedere in respectivul editorial, NU are nevoie sa replice vreunui comentariu; daca prin absurd ar face-o, atunci ar folosi optiunea “reply”, ACTIVA pentru moderator, nu ar raspunde @X. Aceasta tactica rudimentara de pacalire funtioneaza cu batranei cu patru clase, exact cum este individul. Haha, m-a distrat copios pe ziua de astazi, am plecat.

mg (227 comentarii)  •  24 aprilie 2020, 11:59

Domnule Paraschivescu, v-ați dat poate seama deja că ați avut parte de o farsă, mai mult sau mai puțin colegială.. Se pot face multe giumbușlucuri dacă ai parola de admin pentru blog, atenție așadar la cel(cei) care o știu. Dacă nu ați gustat gluma, STS vă poate ajuta să elucidați "marele mister".. Oricum, glumeții au uitat(de fapt n-au habar..) că un scriitor e lesne de recunoscut prin stilul său. De altfel respectivele postări pirat au fost repede șterse, sau au fost doar pentru ochii dumneavoastră, pentru că eu unul nu le-am văzut. Până una alta, fiți mefient față de nickname-urile ad-hoc, al căror contor de postări este (1).. Et in Arcadia ego!(mai degrabă ca anagramă la I Tego arcana..) Dacă voi fi(iarăși..) cenzurat, asta e..

Observator (243 comentarii)  •  28 aprilie 2020, 22:28

Generatia "mexicana" mi s-a parut de o mare valoare, cam a doua prin prisma reusitelor la nivel de echipe nationale! Nu numai ca a fost de bun nivel fotbalistic, ci si una cu farmec (Raducanu s-ar incadra, de exemplu), cu jucatori boemi (Dumitrache, Dobrin, care aveau si farmec), rigurosi (unii fundasi, Dumitru) si cu personalitate (Lucescu, Dinu, R. Nunweiller...). A mai existat o generatie foarte buna, cea din prima parte a anilor '80, insa aceasta s-a afirmat mai mult la nivel de cluburi (Craiova, Dinamo, Steaua), cu exceptia Euro 1984; la finalul acelei perioade, a aparut generatia cu cele mai importante calificari la turneele finale (de CE si CM), generatie care a "iesit" si din grupele competitiilor respective in 4 cazuri! Marea perdanta in Spania, in 1982, a fost Franta, nu Brazilia; sigur, in "nationala carioca" erau jucatori exceptionali, dar nu de anvergura celor care au triumfat in Mexic. Iar Serginho, dupa cum spunea @the_gunner, a fost cel mai slab "varf" al Braziliei pe care l-am vazut pe durata vreunui CM! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  30 aprilie 2020, 0:03

@Observator .Am fost îngrijorat vazind ca nu sinteti pe aici ,dar m-am liniștit acum. Sper ca totul e bine . Stay healty !

Observator (243 comentarii)  •  30 aprilie 2020, 10:29

@ the_gunner Am avut mult de lucru, nu-i vorba de altceva! Suntem bine si asteptam reluarea unor activitati, inclusiv meciurile de fotbal! Cand reincepe sezonul in Australia? Multa sanatate! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  30 aprilie 2020, 23:38

@ Observator. Probabil la sfirsitul lunii .Ei sint mai interesați in AFL si RL decit in “soccer”. De sâmbătă avem voie cu mașina 40-50 km de casa și numai doua persoane .Gata,la pescuit și plimbat cu cățelușul ! A pus doua kg .Multa sănătate !

Observator (243 comentarii)  •  1 mai 2020, 16:30

@ the_gunner In regula, multumesc! Totusi, avand in vedere modul in care s-a gestionat acolo pandemia, m-as fi asteptat la o mai grabnica reluare a activitatii fotbalistice! La noi, situatia este incerta; s-a avansat data de 14-15 mai pentru inceputul relaxarii, dar s-ar putea reveni asupra ei, in functie de evolutia situatiei! Oricum, s-au putut face plimbari cu animalele de companie (nu a fost cazul meu), dar doar in apropierea locuintei! Ce se mai aude in legatura cu PL si, mai ales, cu AFC? Multa sanatate! O.

Anonim (1 comentarii)  •  3 mai 2020, 11:23

84 ani Jackie Ionescu.

Comentează