Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Cântece şi ricanări

Bunătate şi abjecţie - o pereche stranie, dar reală

Permalink to Cântece şi ricanări
luni, 16 martie 2020, 10:22

„La greu să nu-i pui omului cimpoiu’-n mână”, râde irlandezul Jonathan Swift pe seama vecinilor scoţieni. E vorba, fireşte, de acel prag de suportabilitate pe care românul îl ştie sub forma „Nu-i da omului mai mult decât poate să ducă”. Iar acum, în faţa necunoscutului care stă cu gheara pe planetă, omul duce mult.

Scena balconului la puterea 19

Romanii nu puteau lipsi din catalogul înţelepciunii. „Inter arma silent musae”, spune o vorbă pe care unii i-o atribuie lui Cicero. În vreme de război, muzele tac. Muzele, posibil. Muzica, în schimb, nu. Ea se aude de prin balcoane la Siena şi Benevento, la Napoli şi Roma, în alte şi alte părţi de Italie urgisită. În funcţie de alcătuirea ta intimă, vocile pe care le auzi te răscolesc sau te amuză, te înlăcrimează sau te umplu de admiraţie. Însă nu toţi reacţionează aşa.

Arta de a strâmba din nas

Cârcotaşii – care nu lipsesc nici sub cerul cel mai plumburiu – tratează terapia italiană ca pe un moft copiat. „Mare chestie, au luat-o de la chinezi”, ricanează ei. Aşa e, cu mici amendamente.

Unu: şi virusul tot de la ei l-au luat. Doi: spre deosebire de repertoriul chinez, care combină patriotismul şi curajul cu mici mostre de limbaj buruienos, cântecele italienilor se menţin în limitele sentimentalismului şi ale patosului, fără fandări decoltate.

Trei: e firesc să ne fie mai aproape de suflet italienii decât chinezii dintr-o mulţime de motive: românii care trăiesc şi muncesc în Italia, apartenenţa la ginta latină („de la Râm ne tragem”), răsfăţul turistic, melodicitatea limbii, atracţiile care încep cu sculpturile lui Michelangelo şi se termină pe Coasta Amalfitană etc.

Nici asta nu le place

Alţi cârcotaşi mânjesc altceva. Cu puţine zile în urmă, suporterii Politehnicii ASU Timişoara au avut o iniţiativă generoasă. Ei s-au pus la dispoziţia vârstnicilor din oraş care nu se pot deplasa şi s-au oferit să facă aprovizionarea în locul lor. Gestul n-a rămas netaxat. Diverşi binevoitori au umplut forumurile cu remarci de tipul „Bine că aţi descoperit şi voi ce au descoperit alţii înaintea voastră” sau „Aţi luat-o de la fanii Legiei, băi maimuţelor, degeaba vă bateţi cu pumnul în piept”.

Mai contează că suporterii Politehnicii ASU au evocat primii inspiraţia poloneză a gestului? Mai are vreo importanţă că, departe de-a fura ideile altora, ei au citat sursa, aşa cum nu fac sutele de plagiatori ai României? Nu mai are. Mânjirea s-a făcut, deşi care e beneficiul celui care a maculat nu se poate şti.

Şi aşa e rău

Din Banat în Madeira şi de la Politehnica ASU la Cristiano Ronaldo distanţa e uriaşă. Nici din Banat la Barcelona nu e mult mai mică. Ronaldo şi Messi au emis mesaje de îmbărbătare, aşa cum li s-a părut normal fie lor, fie celor care se ocupă de prestaţia lor publică. Mesajele nu au adâncimi kantiene – nici nu e nevoie.

Sunt cuvinte de bun-simţ, pe care doi oameni cu zeci de milioane de urmăritori le-au rostit în orizontul empatiei. S-au găsit şi aici cârcotaşi cu indignarea revărsată din tastatură. „Cred şi eu, le convine, ia uite în ce viloaie stau! Ia să fi fost în carantină la graniţă şi să nu aibă apă, tot aşa ar fi vorbit?”.

Ce se vede în orele de cumpănă

Nemulţumiţii de profesie ilustrează o vorbă veche: „Şi aşa e rău, nici aşa nu-i bine”. Dacă Ronaldo şi Messi şi-ar fi văzut de izolare şi de familie, aceiaşi oameni care acum le reproşează ipocrizia ar fi sărit lezaţi: „Unde sunt marile modele ale fotbalului? Chiar nu le interesează soarta semenilor? Pentru suporteri e bine să le audă şi să le vadă la ceasul greu”.

În schimb, când „marile modele” îşi declară grija şi solidaritatea (poate de dragul imaginii, poate sincer, nu asta contează), sunt farisei, răsfăţaţi care joacă teatru, storcătoare de popularitate. În orele de cumpănă nu se vede doar măreţia umană. Se vede la fel de bine abjecţia.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

ManX (28 comentarii)  •  16 martie 2020, 11:11

Domnul Paraschivescu, macar una de Becali nu ati gasit ? :) Devenea picant articolul. Macar la sfârsit sa amintiti de el. Omul asta chiar este generos, pacat ca-l strica alte defecte pe care în mare parte le recunoaste.

Mihai (1 comentarii)  •  16 martie 2020, 11:36

La momentele de cumpana se vad marile CARACTERE ! Dar, dupa cum constatam , si marile *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (17 comentarii)  •  16 martie 2020, 13:21

Din ciclul "Hai să scriu și eu ceva...”, astăzi dl. Radu Paraschivescu.

danny pump (5 comentarii)  •  16 martie 2020, 13:22

lipsa de educati,lipsa de bun simt,si as putea continua,dar ce rost are.

mg (227 comentarii)  •  16 martie 2020, 13:33

..calc destul de rar pragul bisericii, dar dacă pildele lui Isus ar fi plagiate pe scară largă, cred că lumea ar fi mai bună. În același timp, nu pot avea naivitatea de-a crede-n empatia afișată de unii care-și lustruiesc grijulii poza-n vremurile astea. Mă emoționează-n schimb și astăzi acel "Heal the world" al lui Michael. Aveți grijă de voi.

Dan (1 comentarii)  •  16 martie 2020, 16:10

slab spre f slab azi

Bol au Vent (2 comentarii)  •  16 martie 2020, 16:16

Stimate domnule Paraschivescu, toate ca toate da' Cristiano si-a pus la dispozitie hotelurile pentru a fi utilizate in scopuri medicale. Hai acu' cu denigrarea!! Si ca sa pun un pic de gaz pe foc : si domnu Tiriac si-a cedat un piepten mai vechi dar care mai avea un dinte.

xstelu (17 comentarii)  •  16 martie 2020, 19:16

Maxentiu. Desigur cand cuvintele au cantec, ritm si un sensibil mesaj sunt greu de inteles. De interpretat? Mai va! Au pirdalnicele cuvinte, nu contin microbistic parole ca *** x, y, or originalele ce duc la origini "pe ei pe mama lor" is de plumb cad greu la stomach, nu se pot inghiti! Recomanda calduros lectura, in vremea pangolinului, cartea de telefon, de bucate, si recomandarea se termina calduros cu "pagini aurii"! La buna vedere, stimabile!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  16 martie 2020, 19:25

Nimic nou sub soare, se poate zice. Interesante zicerile lui ,, mg'' si ,, Bol au Vent''. Nu vor putea fi multumiti niciodata toti oamenii. Postarile de fata sunt dovada elocventa in acest sens.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  17 martie 2020, 1:10

Spre deosebire de Messi sau Ronaldo Simona Halep n-a zis nimic. Nici Cristina Neagu care este un fel de Messi in handbalul feminin...De ce oare??? De la Coman, Tanase sau Man nu ma astept ca ei inca n-au luat bac-ul... Adica poate ca l-au luat dar sa treaca Dunarea de la Calafat la Vidin....

nae girimea (7 comentarii)  •  17 martie 2020, 8:52

de ce m-ai cenzurat? **** nu a fost nici un limbaj licentios .a fost un comentariu real RUSINE de 3ori RUSINE

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (17 comentarii)  •  17 martie 2020, 14:09

@xstelu, merci de recomandare, tocmai pentru că am exercițiul lecturii reușesc să discern între textele cu substanță și cele de umplutură, cum e și mesajul tău de altfel.

itu52 (40 comentarii)  •  17 martie 2020, 17:15

Animăluțele astea mici au prostul obicei de a folosi particulele de praf drept trambulină de lansare, stau acolo ca noi la first class. Pe aici s-a zis în mai multe materiale că rezistența covid-19 este de cîteva zile(în lipsa gazdei). Gripa obișnuită mătură asezările omenești de câteva ori în sezonul răcoros și nu ne uită în niciun an. Să revenim, cumva piticul a ajuns în stradă, urcă pe coada de mătură(firicelul de praf), adică, ia ascensorul și-l prinde pe musiu cu gura deschisă, că dară n-a purta mască în timp ce răcnește. Nu cred că este un exemplu reușit de prevenție, mai ales dacă unul dinte vecini este la ananghie. Behăitul este precum căscatul, cînd te înfoaie pentru că vrei să fii în pas cu moda, uiți civilizația și vecinătățile. O.K, lipsa igienei este raiul virușilor și bacteriilor, nu întâmplător suntem #1 în Europa la tuberculoză. Raidurile virale în sezonul rece la noi au caracter aproape permanent. Ajutorul pe care stresul îl dă dușmanului, alimentația ciudată și deficitară sporesc șansele inamicului, produc daune serioase sistemului imunitar. Piticii latenți( (bacilii K., etc.) se reactivează și încep atacul. În rest comunitatea obligă, respectând-o te protejezi și-ți protejezi familia. Nu da altora ce mâine îți bate iar la ușă, te iubește, l-ai cinstit bine(ai sistem imunitar deficitar, ai suraviețuit). Din acest punct de vedere ar fi de preferat să nu dorești o asemenea belea, nici dușmanului. Mutu în rolul #vafibine, te împinge să fugi de acasă, să intri în prima bodegă sau să snopești în bătaie prima persoană ce strănută. Dacă are ce-i trebuie, Mutu duce carantină pe viață.

HHH (1 comentarii)  •  18 martie 2020, 8:44

Dar despre faptele bune, actiunile caritabile si de buni samariteeni ale cultelor ( sau macar ale unor reprezentanti marcanti ) nu scrie nimeni? Sau lipseste subiectul.....

vasco (93 comentarii)  •  19 martie 2020, 12:32

@Bol au vent,poate ai aflat,dar,cum era de asteptat,Ronaldo,in afara de vorbe,nu a dat nimic,era fake news.De fapt era o farsa,facuta de unii ca sa ironizeze zgarcenia lui Ronaldo...Nu te mai repezi!

the_gunner (145 comentarii)  •  25 martie 2020, 0:39

@ Observator . Grele timpuri amice ,grele ! De mai bine de doua săptămîni sint in autoizolare .Cu toate șicanele ce acest fapt le aduce tabieturilor zilnice .Nu mai fac dimineața plimbarea cu cățelușul meu,iar acesta e sub stres ,nu înțelege și protestează ,iar mai nou m-a implora .Strazile sint aproape pustii,iar eventualii trecători au grija sa se ocolească la metri distanță.Sint deschise numai facilitățile de stricta necesitate,iar pt batrini au ore speciale la deschidere.Guvernul a acordat ajutor financiar tuturor pensionarilor și bussineslor (187 miliarde $).Am închis granițele și deschis orice facilitate de îngrijire .Spitalele și clinicile particulare sint obligate sa primească suspecți și bolnavi fără plata.Toate mărfurile venite de afara trec printr-o scrutare feroce .Cetatenii prinși de pandemie afara ,la întoarcere sint puși in carantina strict supravegheata pt 14 zile .Cit va dura perioada nimeni nu știe,dar speram ca o data și o data se va termina și vom fi ,din nou,liberi de aceasta teroare .Personal ,va doresc Dvs și familiei toate cele bune și sa treceti cu bine de toate încercările .As fi cu adevărat trist sa vi se întâmple ceva.Multa sănătate tuturor !

Observator (243 comentarii)  •  26 martie 2020, 9:30

@ the_gunner Multumesc pentru postare si ma bucur sa aflu ca sunteti bine, chiar daca vremurile sunt grele si cu constrangeri inimaginabile inainte de aparitia acestui flagel! Si la noi este stare de urgenta, se iese doar pentru necesitati si pe baza de declaratie pe propria raspundere. Stam acasa de 2 saptamani si incercam sa ne facem treaba online; suntem bine si abia asteptam si noi iesirea din aceasta grava situatie! Multa, multa sanatate! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  26 martie 2020, 23:30

@Observator . Thank you very,very much !

mg (227 comentarii)  •  30 martie 2020, 10:21

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  30 martie 2020, 11:22

..versurile citate sunt din "Torna a Surriento", un cântec poular napoletan cântat de Luciano Pavarotti. Am mai făcut referire și la un roman pe care dl.Paraschivescu îl are în lucru. Ce nu e în regulă, în toate astea ?

mg (227 comentarii)  •  30 martie 2020, 11:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (227 comentarii)  •  30 martie 2020, 13:50

..deștepților, tocmai ați cenzurat un citat din "Furtuna" de Shakespeare. Mai puneți mâna pe-o carte, că nu curentează..:)

mg (227 comentarii)  •  1 aprilie 2020, 12:33

..și uite-așa s-a ales prafu' de un comentariu ce se voia un pansament la vremurile grele pe care le trăim. Mulțumesc din fundu' inimii..

the_gunner (4 comentarii)  •  5 aprilie 2020, 9:41

@Observator . Încă e totul bine ! Cum e acolo ?

Comentează