Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Vorbitorincii

Uneori cuvintele ajută fotbalul. Alteori îl stânjenesc

Permalink to Vorbitorincii
luni, 2 martie 2020, 9:44

Din bizareria zoologică pe nume ornitorinc – un mamifer semiacvatic cu cioc de raţă, membrană între degete şi corpul îmbrăcat în blană – , Dan C. Mihăilescu a desprins două subspecii umanoide: scriitorincul şi cititorincul. Prima a devenit titlu de carte, a doua, titlu de rubrică într-un supliment literar. Planeta oferind încă destul loc sub soare, iată o altă subspecie: vorbitorincul. Astăzi, cel din fotbal.

Mistica persecuţiei

Cătrănit în noaptea andaluză de joi, Dan Petrescu a rostit un lucru enorm: „Jucătorii mei sunt dărâmaţi şi nu mai au nicio şansă la titlu”. Afirmaţia a trecut pe sub radarul atenţiei publice, lumea fiind ocupată mai departe cu hermeneutica unui henţ care, vorba lui Corneliu Porumboiu, „a fost sau n-a fost” (tatăl regizorului spune că a fost, Cristian Balaj la fel). E de prost gust să te amuzi la cald de o asemenea autocobire. La rece însă îţi aduci aminte că Petrescu recurge des la retorica învinsului a priori. E în vorbele lui o mistică a persecuţiei de care se prea poate ca Petrescu însuşi să râdă primul. „Ar fi un miracol să…”, „Nu mai avem nicio şansă la…” sau „Ei sunt favoriţi fără discuţie” fac parte dintr-o logică a triumfului neaşteptat prin care Petrescu îşi sporeşte palmaresul şi prestigiul. E un artificiu inteligent, fără discuţie, şi nu prea ai ce să faci împotriva lui. Poate doar să-l întrebi pe Dan Petrescu: „Dacă titlul tot e compromis, aţi face schimb de şanse cu oricare dintre celelalte cinci echipe din play-off?”.

Doamne fereşte şi ajută!

CFR e favorită la titlu, bineînţeles. Asta însă n-ar trebui să-l descurajeze pe Marius Croitoru, mai cu seamă după ce FC Botoşani n-a pierdut sâmbătă cu FCSB. Or, întrebat dacă se gândeşte că ar putea să ia campionatul, Croitoru face, tot declarativ, figură de om uimit: „Doamne fereşte! Mă gândesc doar să luăm fiecare meci în parte”. Chiar dacă nu s-ar gândi Croitoru la asta, tot ar trebui să ia fiecare meci în parte. Oricât de bun ai fi, nu poţi juca în acelaşi timp cu Mediaş, Craiova sau Astra. Dar şi aici tot de praf retoric în ochii şi în urechile publicului e vorba. Croitoru face declaraţia de mai sus când echipa lui e încă pe locul 2. Or, la cât e de entuziast şi la câte lucruri bune a făcut la Botoşani, e greu de crezut că ideea titlului nu-l vizitează chiar deloc. Şi Doamne fereşte ca Domnul să ferească exact când i-o fi lumea mai dragă şi trofeul mai aproape. Cuvintele admirabilului Marius Croitoru seamănă puţin cu cele rostite cândva de un alt admirabil, Petre Grigoraş, care declarase pe când antrena Pandurii: „Ne dorim să rămânem pe locul doi”. Dacă memoria funcţionează, Pandurii erau atunci la trei puncte de lider şi cu perspectiva unui meci direct.

Dreptul de a fi garnitură

Petrescu, Croitoru şi Grigoraş sunt vorbitorinci la care ţinem şi cărora le preţuim meritele (iar când se impune, le imputăm excesele). Cei din jurul lor, care scot la iveală SMS-uri parşive, insinuări, cabale sau false miracole, sunt tot vorbitorinci. Iar cei care, uitându-se la acelaşi meci prin studiouri, văd lucruri diferite aparţin aceleiaşi subspecii. Uneori puşi la punct, alteori bănuiţi de partizanat sau măcar de amatorism, iubiţi de cinci sute şi urâţi de cinci mii (sau invers), vorbitorincii par uneori la fel de stranii ca înaintaşul lor zoologic din Australia. Da, dar măcar ornitorincii nu sunt antipatici, veţi spune şi – de multe ori – veţi avea dreptate. Daţi-le însă şi vorbitorincilor din studiouri dreptul de-a se face simpatici mai ales când nu şi-o propun. Bune sau proaste, părerile lor dau consistenţă meciurilor la fel ca zumzetul sau clocotul din tribune. Tăiaţi sonorul şi veţi avea de multe ori un meci fad. Vorbitorincii sunt uneori garnitura comestibilă a unei fripturi fotbalistice tari ca talpa. Cu sau fără crampoane.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Ilie (4 comentarii)  •  2 martie 2020, 10:10

Ce articol degeaba. ***.

nae girimea (7 comentarii)  •  2 martie 2020, 11:27

iar ai aparut scriitorincule nu sa plictisit lumea de tine??securistule<<<<esti in toate in cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade in soare amin

b_o_g_d_a_n (2 comentarii)  •  2 martie 2020, 11:31

Ma uit de ani de zile la multe meciuri fara sonor si credeti-ma, nu sunt deloc mai fade. Dimpotriva!

istrate gheorghe (1 comentarii)  •  2 martie 2020, 11:35

Doresc ca aceste ziare si canale de sport sa existe pt a satisface necesitatile de informare ale tuturor cititorilor. Ce-mi place mie poate nu-i place altuia, iar acest lucru e imbucurator. Ziaristii, comentatorii tv, redactorii, trebuie sa fie impartiali, PATRIOTI, cu un trecut cv imaculat (adica sa nu provina direct sau indirect din rude sau structuri istorice condamnate de democratie), cu o buna pregatire in domeniul educational. Daca esti patriot ROMAN, vei scoate mai mult in evidenta munca, calitatile intelectuale si fizice ale ale sportivilor romani, si nu vei fi interesat in disecarea sau analiza acelor aspecte negative care prezentate "mascat" in articol sau discutie ati asigurat sursele de informatii pt contracandidatii lor. Vedeti domeniul tenisului, fotbalului. Noi cei multi din popor ne dam seama imediat de cine le vrea binele si cine raul. Dl. TIRIAC stie tenis cat noi toti: dar el nu-i scoate in relief defectele Simonei care sa fie apoi preluate de adversarele ei, ci da sfaturi. De ce? Pentru ca e PATRIOT. Stie ca sunt nereguli si greutati in toate domeniile, se lupta cu ele, dar nu vorbeste de rau sportivul, munca lui. HAGI este modelul nostru de munca si educatie. Dar unii care stiu ca scrisul sau discursul lui apare SIGUR pe canalul de comunicare cauta sa-i murdareasca . Cei multi poate nu va mai citesc sau asculta atunci. ATENTIE la PATIOTISM. Vedeti ca nu ascund critica, dar sunt impotriva DEMOLARII ROMANULUI.

Ilie (4 comentarii)  •  2 martie 2020, 11:35

Marele scriitor își cenzurează criticii. Așa a învățat el de la Uniunea Scriitorilor.***. Asta ești ca scriitor.

Piru (2 comentarii)  •  2 martie 2020, 12:35

Vorbitorincul care este implicat intr-un proiect, iar prin spusele lui incearca sa-si apere interesele, arata intr-un anumit fel, dar vorbitorincul care ***. Sunt multi dintre colegii dumneavoastra, de prin studiourile TV, care fac mult rau fotbalului din tara asta prin partizanatul evident pe care-l afiseaza, uneori cu opstinenta si in mod josnic, generand curente de opinie nu tocmai sanatoase. Nu-i putem baga pe toti vorbitorincii in aceeasi oala.

(Ne)știutorul (1 comentarii)  •  2 martie 2020, 13:14

Elegantă tangenta la cultura generală (biologie, literatură, film), chiar dacă acest lucru diluează incisivitatea ironiei drăgăstoase. Pe cine ați vedea ilustrând alte specii, să zicem... delirotorincul?.Pe când ceva struțocămilesc despre unii arbitri..?

Sorin (9 comentarii)  •  2 martie 2020, 17:07

Dle. Paraschivescu, ce pararea aveti de limba romana practicata de Dl. Valentin Moraru? Sincer! Dar de faptul ca nu este coerent, ca se balbaie, ca emisiunea sa este un ghiveci de legume de toamna tarzie, ca ii este greu sa se exprime normal si jovial, ca limba romana pt dansul a ajuns o corvoada? Va multumesc!

Observator (243 comentarii)  •  2 martie 2020, 18:12

Din ce am observat, la sambata si duminica n-au aparut comentarii pe bloguri, desi presupun ca au incercat destui sa posteze cate ceva! O.

Literaturnaia helveta (1 comentarii)  •  2 martie 2020, 18:54

Critica limbajului, comportamentului spectatorilor romani (ungurii, austriecii, suedezii, olandezii etc. sunt necriticabili prin contract? Sau ai indicii si te-ai pliat?), critica deviationismelor (ca caraliu moral), tip xenofobie, rasism, extremism, are autorul in repertoriu morman. Un fel de etica aplicata de bulevard, cu ceva picant alaturi. Jurnalism de sport nu are Gazeta, ca ala e pretentios si nici macar absolventului de Litere, Politehnica sau Constructii nu-i e usor sa presteze (desi, in general, daca ai terminat o facultate, in principiu te pricepi la orice). Iaca un Mitica cat Casa Poporului, doar ca cam arogant si frecvent ostil (in ciuda ambalajului aparent nostim, pus la deruta) si de-aia, fara niciun rost.

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  2 martie 2020, 20:54

Antrenori si jucatori care sa aiba proprietatea zicerilor pe care le emit nu se prea gasesc in fotbalul nostru. Ei sunt doat niste buni practicanti ai jocului ( respectiv antrenori) si-atat, dle Paraschivescu. Perdele de fum cu care sa-ncerce pacalirea vigilentei adversarilor. M-as bucura daca anul acesta ar castiga fie Craiova, fie Botosani. CFR-ul are cele mai bune date statistice in sezonul cu 14 echipe; goluri marcate/primite, calificare in primavara europeana. Jocul este insa plictisitor, plus faptul ca Petrescu are talentul de-a se face neplacut ( toti au ceva cu el/echipa lui, injura la gramada pe toti/toate. ). Si mai trebuie un pic de variatie in campionat, nu doar CFR, nu-i asa ?

Andrei F (62 comentarii)  •  3 martie 2020, 8:35

Decebal Radulescu din ce ,,clasa,, face???Sper ca va mandriti cu el...

Cosmin (1 comentarii)  •  3 martie 2020, 10:04

Mie mi-a plăcut. O lectura ușoară pentru o dimineață la cafea. Mulțumesc Domnule Paraschivescu.

Cristian (1 comentarii)  •  3 martie 2020, 10:41

Felicitari pentru articol, am ras cu pofta ! Cred, totusi, ca pentru unii, tinand cont de cateva din postarile de mai sus, e prea rafinat ! Nu disperati si nu renuntati, dle. Paraschivescu !

mg (227 comentarii)  •  3 martie 2020, 12:35

@ nae girimea - stimabile, impertinența dumitale e-ntrecută doar de perseverența cu care poluezi acest spațiu. "Throw down your gun/ You might shoot yourself.."

Observator (243 comentarii)  •  3 martie 2020, 12:38

@ the_gunner Eliminarea din prima "dubla" a fazelor eliminatorii ale Europa League este o contraperformanta greu de digerat, mai ales dupa o victorie in deplasare! Ce sa mai faca jucatorii mai varstnici (Aubameyang, Lacazette, Ozil etc.) la acest club fara respect pentru traditii (in acest moment, desigur) si pentru fotbalistii maturi? In actualul ritm, AFC va obtine performante comparabile cu cele de pe vremea lui Wenger peste vreo 8-10 ani! Aseara, Arteta a profitat din plin de ocazie, aliniind o echipa formata din 6 tineri si foarte tineri jucatori; i-a iesit, dar ce pot face acestia contra "cetatenilor", de exemplu? Nketiah a marcat din nou un gol simplu, dar ce se intampla cu Martinelli, care nu mai marcheaza de ceva timp? Recordul de pe vremea lui Wenger rezista, "cormoranii' pierzand categoric cu Watford; trebuia sa li se intample si asta, dupa ce, in destule ocazii, n-au ... livrat la nivelul posiblitatilor, desi au invins! Fata de sezonul trecut, cluburile din Anglia au un net recul in planul rezultatelor din cupele europene; suprind infrangerile din Liga Campionilor, mai ales cele de pe teren propriu. Chelsea este deja eliminata (ce jucator a devenit Gnabry!), iar Tottenham are sanse mici fara atacantii sai cei mai buni. Liverpool poate obtine rezultatul necesar calificarii, desi nu va fi foarte simplu cu o aparare ca cea a lui Atletico si cu forma slabuta a lui Salah. In fine, City are toate sansele sa acceada in runda urmatoare, desi Real nu si-a spus chiar ultimul cuvant! O.

badala ion (1 comentarii)  •  3 martie 2020, 14:20

VA apreciez f.mult pentru comentariile pertinente pe care le faceti indiferent de subiectul aflat in discutie,pentru cultura pe care o aveti,sunteti un om echidistant,un profesionist desavarsit. Oamenii sunt liberi sa-si exprime opiniile asa ca nu va suparati daca unii nefiind de acord cu parerile d-voastra o fac intr-un mod nepoliticos. Nu as vrea ca astfel de pareri sa va opreasca in a mai sustine aceasta rubrica pe care mereu o urmaresc cu placere. FELICITARI d-le PARASCHIVESCU. P.S- as dori o opinie a d-voastra intr-o alta rubrica despre ceea ce se intampla la BARCELONA in momentul de fata. RESPECTELE mele.

the_gunner (145 comentarii)  •  3 martie 2020, 22:58

@Observator .D-le , ce sa mai cred si sa zic ! S-a repetat din nou ,dar acum nu mai aveam acel 3-0 la Atena ca sa putem pierde 3-2 acasa .Am fost si sint încă trist .Victoria la P'mouth nu m-a incintade loc.Am batut o echipa de div C .Vom ieși si din FA Cup ,iar anul viitor ne putem concentra numai si numai pe fotbalul intern .Nu am mai avut o asa "binecuvîntarea" de nu țin minte cind .Arteta vrea sa facă o echipa tânara cu cei zece negri mititei.Ma rog,dorința si crezul lui .Daca as fi neutru as zice ca păcat de Auba sa-si piardă timpul la asa echipa,dar eu cred ca va ramine .Nu mai e tinar si de asta țin cont si eventualii cumpărători .Problema e sa-i găsim pețitori lui Lacazette .Asta exasperează si un sfinx cu ratările lui ! Martineli nu mai marchează fiindcă Arteta ii da sarcini greșite si nu-l folosește pe poziția adecvată .La cornerele din careul nostru acționează ca fundaș central,iar de multe ori dublează fundașul dreapta la contraatacurile adverse .Mai ales cind i se cere sa joace pe dreapta / stinga .Pozitia lui trebuie sa fie virf împins . A arătat ce face pe aceasta poziție cu Chelsea si in citeva meciuri din cupe .N'ketiah nu știe nici măcar sa suteze cu șpițul ,iar Wilock e zăpăcit .Da cu stingu'n dreptu .Din toată pleiada asta de mititei Nelson si împrumutatul de Smith mai arată cite ceva .L-am văzut ce poate si pe Pablo Mari . E jucător ! Păcat de jocul lui Flamengo cu LFC.Acolo a fost ceva gen Baressi .De ce l-or fi dat brazilienii ? M-a uns pe suflet rezultatul lui Watford .Inca sintem Invincibilii .Sa știți ca si eu sint deziluzionat de Arteta . Ramin la părerea mea ca acolo trebuia Dike ,sau Howe ,daca nu Ancelotti,sau JM ?Ce părere aveți de antrenorul lui Leipzig ? E cam tizii acum,Boardul il tine pe Arteta .Asa am zis si in 2008 despre ilustrul necunoscut Klopp .Sansa noastră viitoare ar fi sa batem totul,dar avem cu ManC,Spurs ,LFC ...si Norwich .Multa sanatate !

motanul incaltat (65 comentarii)  •  4 martie 2020, 0:16

Ca veni vorba despre gindirea pozitiva, eu am verificat un lucru----daca afirmi ca vei deveni milionar nu prea se intimpla sau poate se intimpla dar timpul este mult mai lung, dar daca iti cobesti singur orice asta sigur o sa se intimple, timpul fiind mult mai scurt.Asa ca sper ca CFR sa nu aiba vreo sansa la titlu iar Botosani -Doamne Fereste- sa cistige ceva....Croitorasul cel viteaz e doar un amarit din Gradina Maicii Domnului....

?????? (72 comentarii)  •  4 martie 2020, 12:26

@Apreciați că în speța despre transferul lui Bălgrădean, FRF, ca să își justifice funcționarea, ar trebui să intervină în mod public să explice dacă faptele sunt sau nu sancționabile și ce sancțiuni sunt aplicabile în spețe precum cea relatată de Gheorghe Becali, ?

Observator (243 comentarii)  •  4 martie 2020, 16:11

@ the_gunner Observatii juste, in concordanta cu ale mele! Sa-l mai asteptam pe Martinelli, poate nu-i folosit pe postul just! Ati ajuns la vorbele mele cu "impiedicatul Willock" si in privinta lui Nketiah. O singura diferenta in aprecieri, si anume in privinta lui Nelson, care nu mi-a placut niciodata si pe care l-as prefera vandut/imprumutat! Fata de acesti tineri, s-a manifestat multa intelegere, in timp ce lui Pepe si lui Lacazette nu li s-a acordat continuitate! Sunt sceptic in privinta viitoarelor meciuri, desi destule cluburi nu traverseaza cele mai fericite perioade; prin urmare tot Cupa ar fi o cale mai simpla spre o noua participare in cupele europene! In fine, LFC si-a arata unele limite si aseara, pierzand clar la Londra in fata unei tinere si inconstante echipe a lui Lampard! O.

dan65 (14 comentarii)  •  6 martie 2020, 10:59

ciuperci umplute cu...

the_gunner (145 comentarii)  •  6 martie 2020, 23:02

@Observator . Se pare ca se mișca ceva la club . Sa tras semnalul de alarma !Sint in tratative foarte avansate cu Feyenoord pentru un precontract pt Kokcu ,mijlocașul de construcție. De departe ,cel mai bun fotbalist al lor .Turcul știe de toate la 19 ani .Intrebat la un interviu a spus ca modelul lui e cel mai bun fotbalist străin ce a jucat in Turcia , Gica Hagi .Ii seamănă si ca fizic si cu ce face cu mingea ,incluși suturi de la distanța .In meciul cuZwole a dat gol din lovitura liberă de la 40 m .Noua ne trebuie un mingicar acolo dupa ce a plecat Santi . Se vorbește de un meci Villareal -Arsenal ca meci de adio .Cam târziu .Am văzut Lyon-Șt Etienne . Copilul nostru Saliba e cu adevărat mare .El si Fofana au jucat perfect ,fără greșeala,golurile încasate fiind din greselile altora .Ma mir de ce Arsenal nu s-a dus pt amândoi ? Am fi avut centrul asigurat pt 10 ani .Si cind te gindesti ca ambii au 19 ani! Sanatate multa !

xstelu (17 comentarii)  •  7 martie 2020, 1:18

@Ilie!ce nume degeaba! Inutil maaaahh! Nae Girimea. Rade nenea Iancu de tine si cu *** maaah. Oropsitul mintii si neajutoratul gramaticii!!! 😝

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xstelu (17 comentarii)  •  7 martie 2020, 1:23

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (243 comentarii)  •  7 martie 2020, 13:29

@ the _gunner Stiam despre interesul pentru Kokcu, dar stiti ca nu ma entuziasmez prea usor la venirea sau promovarea unor tineri jucatori de talent (Ceballos si Pepe, plus tinerii proveniti din propria academie)! Sa lasam timpul sa ... cearna adevaratele valori si sa le invalideze pe cele doar presupuse! Multa sanatate! O.

Comentează