Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Naturalizăm?

Pe măsură ce se apropie meciul cu Islanda, întrebarea se aude ceva mai des ca înainte, iar răspunsurile sunt în general oţărâte. Întrebarea e cea din titlu, desigur. Deşi buna ei intenţie şi buna ei credinţă ar trebui să fie […]

...

Spre rai fără Eden

„Toată lumea joacă, nimeni nu seduce.” Asta pare să fie deviza care tutelează LaLiga de pe la începutul campionatului. Echipele mari au ajuns doar importante. Fotbalul li s-a diluat şi uneori e searbăd. Rar mai apar lumini într-un campionat incendiat […]

...

Industria repatrierilor

Ni se tot trimite marfă înapoi. Ambalată frumos, cu fundă şi toate cele. Uneori coletul conţine şi două-trei cuvinte de la expeditor: „Ne-aţi păcălit”, „Nu e cum ne-aţi spus” sau altceva din acelaşi registru. Fotbaliştii români plecaţi cu pieptul bombat […]

...

Aripi, iluzii, potriveli

Poţi să te îmbeţi cu multe licori, de la cele ţinute în sticle la apa rece şi iluziile fierbinţi. Lazio preferă ultima formă de cherchelire, care nu iese la etilotest şi nu comportă amenzi. Pericolul e însă la fel de […]

...

Se pregăteşte următorul

Când spui „campanie de transferări”, te gândeşti de obicei la jucători. Însă doar de obicei. Liga l e locul unde campania de transferări pare să-i vizeze pe antrenori. În România furtunilor de o zi şi a războaielor de o noapte […]

...

Naturalizăm?

Vorba lui Nae Caranfil, naturalizarea e complexă şi prezintă multe aspecte

Permalink to Naturalizăm?
luni, 10 februarie 2020, 8:54

Pe măsură ce se apropie meciul cu Islanda, întrebarea se aude ceva mai des ca înainte, iar răspunsurile sunt în general oţărâte. Întrebarea e cea din titlu, desigur. Deşi buna ei intenţie şi buna ei credinţă ar trebui să fie subînţelese, cei care o pun trec frecvent drept proşti sau trădători.

Opriţi timpul!
Există o doză de risc într-un demers de acest gen, dincolo de complicaţiile lui birocratic-juridice. Un prim obstacol e timpul. Naturalizarea cere prudenţă şi înfrânarea entuziasmului provocat de prima impresie. Ţin minte cum a jucat Carlos Fortes în primele meciuri şi ce uşor m-am acoperit de ridicol sugerându-i naturalizarea.
Cine propune (şi mai ales cine decide) aşa ceva trebuie să analizeze şi să acţioneze glacial, departe de priza impulsurilor. Şi să nu uite că e nevoie de ani pentru ca un fotbalist să poată fi luat cu adevărat în calcul pentru naturalizare.

Sunt tânăr, doamnă, dar de fapt sunt moş
De aici, următorul risc: acela ca minuţioasa şi prea îndelungata observare să-l ducă pe fotbalist la o vârstă la care e considerat nerentabil pentru începerea formalităţilor. Camora cel de azi şi Eric cel de ieri aparţin acestui grup de jucători pe care ştampila calităţii nu s-a pus la timp sau suficient de apăsat.

Da, Eric de Oliveira a jucat ani buni la un nivel ridicat pentru România. Da, Mário Camora e şi astăzi om de bază la CFR. Numai că ei au fost puşi în discuţie mai degrabă ca ipoteze de lucru decât ca ţinte veritabile ale naturalizării. Oamenii care decid în fotbal nu s-au înghesuit să facă declaraţii ferme sau propuneri oficiale. Ei au preferat versiunea unui „trial and error” la capărul căruia să poată ridica pilato-pontic din umeri, cu mâinile în lighean şi cu zâmbetul pe faţă: „Să mai vedem”.

Buni, dar cam slabi
Una dintre obiecţii este că străinii noştri nu sunt la nivelul străinilor naturalizaţi ai altor naţionale. Italia şi-a putut permite să-l naturalizeze pe Camoranesi şi Spania pe Diego Costa, dar cei doi se găseau pe altă orbită decât Fatay (şi despre el s-a vorbit cândva). Straşnic efort de descoperire a secretului lui Polichinelle.

Fireşte că străinii valoroşi merg în campionate de vârf, pe când cei de mâna a doua se duc în campionate pe măsură. Faptul că aici au jucat cândva un Wesley, un Adaílton sau un Mauro Goicoechea ţine de regimul excepţiilor şi de felul cum arăta perioada în care au venit respectivii: cu mai mulţi bani pentru ei şi mai puţină închisoare pentru patroni.

Urmaşii Romei, clienţii comei
Pompa care livrează cel mai mult combustibil celor care nu văd în naturalizare o soluţie este cea patriotică. „De aia e tricolorul tricolor, ca să fie al nostru”, spun intransigenţii care uită că Rusia se bazează pe Guilherme şi Mário Fernandes, că în naţionala Bulgariei joacă Marcelinho şi că filiera portugheză a naturalizărilor de brazilieni lucrează non-stop. Nu-i vorbă, există şi structuri de puritate naţională, cu câteva exemple mereu la îndemână: Croaţia, Serbia şi Islanda pe care o vom întâlni în martie.

Adevărat, numai că Croaţia e vicecampioană mondială, Serbia nutreşte (ca tot spaţiul ex-iugoslav) un respect religios faţă de sport şi consideră scutirea şcolară o ruşine, iar Islanda a eliminat Anglia în „optimi” la Euro 2016, după ce-a câştigat o grupă de calificare cu Olanda, Cehia şi Turcia. România a învins doar Malta şi Insulele Feroe într-o grupă de comă la figurat, ba aproape că şi la propriu.

Să fim lucizi, dacă putem
Chestiunea e delicată şi tocmai de aceea ar trebui tratată lucid, fără inflamări patriotarde şi fără concesii de calitate. Nu, nu se va produce nicio naturalizare până pe 26 martie. Însă ideea nu s-ar cuveni respinsă din principiu. Într-o ţară unde oamenii îşi calcă în picioare principiile la tot pasul, ar fi caraghios să ne cramponăm de românismul verde, când situaţia e de multă vreme albastră.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Danielsen (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 9:05

Pai cum sa neutralizam ,,,impresarii ce mai fac ..???? Si se mai plange ca sunt prostii Europei au ajuns sa faca si Malta egal la iei acasa la Bucuresti

Șerban (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 9:28

România e a românilor. Dacă un copil rezulta din căsătoria unui roman cu un străin e ok, poate fi naturalizat. Dacă e străin integral nu are rost sa il naturalizam. Avem destui români buni si cu potențial.

Andrei F (56 comentarii)  •  10 februarie 2020, 9:49

Naturalizarea nu se bate cap in cap cu celebra regula a jucătorilor sub 21 de ani? Adică slăbim echipele de club strigând că așa întărim echipele nationale și acum in loc sa facem loc tinerilor naturalizam?Și sa am iertare dar Camora la națională nu poate fi adus decât la pachet cu Avram- arbitrul...Știe o țară întreagă de ce...

Stefan Miles (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 10:26

Buna ziua! Croatii l-au avut pe Eduardo Alves (brazilian trecut pe la Arsenal si Sahtior).

Albusibiu (5 comentarii)  •  10 februarie 2020, 10:44

In cazul lui Camora naturalizarea nu ar trebui sa tina de interesul nostru de a face profit de pe urma lui. Nu il naturalizam ca sa profitam de el, sa ne salveze 1-2 meciuri si apoi sa-si vada de drum. Il naturalizam pentru ca este de 9 ani in Romania. pentru ca el se simte roman, pentru ca iubeste Clujul si, implicit, aceasta tara care l-a facut fotbalist de nivel european (da, Champions League, Europa League). Pentru felul in care vorbeste el despre Cluj si Romania merita sa fie naturalizat, fiind mai roman decat multi altii. Daca il mai folosim si la Nationala, chiar nu mai conteaza.

nae girimea (5 comentarii)  •  10 februarie 2020, 11:00

iar ai aparut cu o idee "tampita" jucatorii nostri ce au sunt foarte buni dar trebuie sa stii sa-i antrenezi si sa-i motivezi asa ca............lasa vrajeala "securistule"

Nicu (2 comentarii)  •  10 februarie 2020, 12:21

nae girimea "jucatorii nostri ce au sunt foarte buni" dar cu mare greutate bat Malta si Insulele Feroe, singurele victorii din grupa de calificare. Nu au putut bate macar odata Norvegia, iar Spania si Suedia le-au dat cu terenul in cap, facandu-i ne-fotbalisti. Pe la ce mari echipe din Europe sau din lume joaca foarte bunii tai fotbalisti? Dai dovada nu doar de un patriotism prostesc ci de prostia insasi.

Relu Ricsa (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 12:42

rar mai exista cineva in tara asta care sa isi recunoasca greselile si care sa vorbeasca de respectarea principiilor! Felicitari pentru asta, domnule Paraschivescu!

itu52 (37 comentarii)  •  10 februarie 2020, 14:07

De-a râsu-plânsu, ne-a năucit rău de tot formalismul democratic. Aruncăm afară anual sute de mii de tineri, de o calitate deosebită și ne pierdem în mrejele pudorii și hățișul legii când vine vorba de aducerea unor talente uitate de descoperitori în țările băștinașe. Îi căutăm de dinți și le scărpinăm genomul ca nu cumva să ne contamineze neprețuitele palmarese. Ne-a înbolnăvit rău de tot tapajul revoluționar. Joaca de-a v-ați ascunselea din fotbal ne-a făcut să credem că-am avut cluburi gigant, că stratosfera e plină de palmarese și sigle fantomă ce-și caută locul de veci. La alții „viniturile”, cu zecile, pun trofeul suprem pe masa șefilor de stat și nu fac ifose. La noi tăticul de import nu știe ce să-i spună plodului când îl întreabă românește „când o să joaci și tu?”. E prea mic să înțeleagă că „nu i-au ieșit actele”. Când s-a dezmetici și-a înțelege „mersul treburilor”, îl vă prinde bruc dorul de bunicii paterni. Încurcate mai sunt așezămintele sociale vânzolite de dorința capitalizării forțate, produc turbulențe logice și posesive greu de stăpânit. Fotbalul, cât o societate, ne arată stadiul evoluției și câștigul revoluționării. De sus, din jilțul poleit, prea dotatul ne vrăjește cu secretele devenirii, propăvăduiește arta manipulării și manevrele juridice. Seamănă bobițe caritabile în sunet de fanfară pentru a întreține atmosfera propice scamatoriilor de sporire a avutului. Pentru el fotbalul e pe mătănii, e acoperișul ce-i conferă statut social și eventual izvorașul ce-i asigură conservarea avutului dobândit cu atâta trudă. El, expusul social al breslei, este chipul lentoarei financiare a capitalului prost acumulat.

Eliot Ness (13 comentarii)  •  10 februarie 2020, 14:18

Pentru ce să naturalizăm? Uite că KVSC (cacofonie permisă, ca și la "Biserica Catolică"!) a transferat azi al 4-lea jucător mioritic neaoș di la Buot'șăni. Și, cu primii 3 în lot, șî cu 2 din iei PIERMANIENT în echipă, a ajuns în Primaviera ioropiană! Nu contează că bordei-bordei dădea numai pase greșite în toate meciurile, el a rămas pe teren minimum 70 de minute în fiecare din meciurile ioropiene! Aburcatul joacă și el jumi-juma', grișăli dieșisîvie amiestiecati cu salvări în extremis, faulturi inutile la 18 metri de poartă soldate cu lovituri libere periculoase, și altele la 45 de metri de poartă (probabil pentru astea din urmă așa are indicăți geostrateghiko-taktice de la "Bursuc"...) foarte utile, că cică se fragmentează jocul adversarilor... Deci, PENTRU CE SĂ NATURALIZĂM? Ca să dea permanent pase greșite sau să facă faulturi inutile la 18 metri de poartă unul adus cu bani mulți de peste mări și oceane, doar fiindcă bagă și o variație inutilă în spectrul de culori? Laaaaaaaasăă, neneee, că e buni și ai noștri pentru asta! Că n-o fotbaliatorismul Buricul Pământului. Și e suficient să contabilizăm că 4 di la Buot'șăni nu-i lasă să "prindă echipa" pe clujeni. Amețitul Omrani care în 50% din situații dă pe lângă minge o fi dat el o mulțime de goluri în grupa UEFA, dar a luat locu' lu' Sergiu Buș care la debutul în prima echipă la 17 ani a dat un gol de povestit nepoților, Bordeianu îl ține de multe ori pe bancă pe Itu deși randamentul ambilor e egal, Burcă i-a luat locul unui Horj mai bun decât el, Golofca încă nu a reușit să dea un gol decisiv superb cum a dat Peteleu unul în ultima secundă de joc din postura de extremă stângă, Roșu, Bujor & Co. au fost obligați să-și căute rostul prin Moldova, Ilfov sau la Kanara, pă malu' Mării Regale anaIfabete... Îmi amintesc că moda transferurilor de jucători străini a debutat (foarte ciudat) exact la echipa MAI-ului, pe vremea când încă banii de salarii erau dați chiar de MAI. Deci din banii contribuabilului local erau plătiți (fără a fi întrebați) nu numai milițienii, ci și jucători aduși tocmai de la mămuca dhr acu lui! Cred că nici nu a fost legal ce s-a întâmplat atunci cu banii statului. Dar MAI-ul e MAI, nu s-a împiedicat și nu se împiedică în legi, cum bine vedem de 30+alte zeci de ani, de la I.V. Stalin încoace. Ei e deasupra legilor, un fel de sferturi dă dumnezei... Cu tot cu Clanul Sportivilor lor și cu alte clanuri, cu pleiada nesfârșită de conducători corupți care au ajuns în anchete grave și au scăpat din ele, cu aproape tot ministerul corupt, etc. Norocul nostru e că mai există câte un comisar Berbeceanu! ...dar oare n-am putea naturaliza niște comisari de peste mări și țări, care să facă ordine în minister? ...și în Ministerul Justiției! ...că aceia chiar că ar merita să fie aduși și naturalizați, chiar și cu bani mulți! Dar văd că pe nimeni nu tentează așa ceva, la Bucale... O fi vârsta ălora de vină...

axel (12 comentarii)  •  10 februarie 2020, 14:42

Un comentariu de clasa, in linia activitatii Dvs., domnule Paraschivescu! Respect pentru consecventa cu care va faceti cunoscute opiniile, in linia marilor recomandari, dar totodata filtrate prin tifonul marelui Dvs. spirit!

zappy (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 17:19

din ce tin minte ,croatia a avut acum cativa ani un brazilian f bun in nationala..am un lapsus,oricum stiu ca jucat la sahtiorul lui lucescu

make (4 comentarii)  •  10 februarie 2020, 18:18

Cu naturalizari sau nu fotbalul romanesc nu mai conteaza. Organizarea sportului de la noi e varza - comparativ cu iugoslavii, bunaoara - si asta se vede din ceea ce produce in ultimii 30 de ani. Atata vreme cat scoala nu pune deloc accentul pe miscare, pe sport, pe educatia fizica e si aiurea sa cerem ceva. Copiii romanilor sunt mamaliga de mici si asa cresc, asa imbatranesc, asa mor. Nici un parinte nu mai vrea ca ala micu sa transpire, sa puna osul, sa se bata in arena. Lasa ca se descurca el cumva ca nu-i mai prost decat al vecinului (desi probabil ca e !) si uite ce bine se descurca pe calculator (da, dar nu a luat nici bacul). Toata tara asta geme de incompetenta si rea asezare, cum sa faca sportul exceptie de la regula ?

the_gunner (107 comentarii)  •  10 februarie 2020, 21:00

Apropos de naturalizari, Anglia vrea cu orice preț sa-l naturalizeze pe Martinelli .Se bate cu Brazilia (tara natală) si Italia ( descendenta familială) .Southgate crede ca acesta va fi vârful de atac ideal .Un fel de Kun Aguero in devenire . Franța a fost ani la rind adepta naturalizărilor .Prea lunga lista .Austria si Elveția la fel .Sa nu mai vorbim de Porto-Brazilia .Chiar Germania a recurs la aceasta tactica .Serge Gnabry putea juca pt Franța .Limba sa maternă e franceza si vorbește germana cu un accent comic .Vorbeste mai bine engleză decit germana.Nu văd de ce nu ar putea fi naturalizat cineva in fotbalul românesc . Ah da,valoarea ca jucător .

corneliu (7 comentarii)  •  10 februarie 2020, 22:24

Este bine să naturalizăm fotbaliști. Ar fi un început minunat ce ar modifica percepția de tip Ditrău. Propun ca FRF să ia legătura cu Avocatul Poporului care a fost pe fază și s-a deplasat la Ditrău.Hai Romania!

Polilula (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 23:58

Haideți fraților, fiți serioși! Păi ne ducem să jucăm cu Portugalia și îl văd ăia pe Camora în primul 11. O să râdă și cu fundul de noi. Asta după ce ne dau vreo 4-5. Păi care e scopul unei competiții sportive? Nu vrei să câștigi? Măcar să încerci să îți propui asta chiar dacă nu reușești. Păi noi cu unul care nu prinde nici lista de 50 de potențiali selecționabili la el în țară vrem să-i batem naționala? Croații, Polonezii, Bulgarii au naturalizat și ei, dar măcar ăia au luat jucători de atac. Unii cu un dram în plus de talent față de ai lor și s-au potolit și cu ăia. Noi vrem un fundaș, de parcă îți trebuie mult har în sistemul 6-4-0 pe care îl joacă România împotriva oricărui adversar cu fotbaliști profesioniști. Parcă îl și vedeam pe Camora împotriva Spaniei respingând atacurile ibericilor din careul lui direct în vinclul lui Kepa. Măcar dacă nu suntem în stare să creăm un sistem care să producă valori (chiar și străine cum fusese româno-vietnamezul de la Steaua sau Falemi) să ne păstrăm decența și să pierdem cu ciurucurile noastre. Ca și când în loc să îți iei costumul tău vechi și ponosit, ai merge la un dineu cu ținută obligatorie în trening, că e mai nou, e străin și e negru și poate nu-și dă nimeni seama.

liviu (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 23:59

Toti naturalizeaza sau au in componenta jucatori de alta nationalitate nascuti in tara respectiva si care automat au si cetatenia! Germania e plina de turci si polonezi pe la diverse nationale, Franta e plina de africani, Belgia sau Elvetia nu mai vorbesc, au tot felul de emigranti prin nationalele lor! Noi suntem prostii Europei, avem si un fotbal asa bun incat sa refuzam sa naturalizam! Suntem mari nationalisti exact unde nu e cazul! Camora e peste Bancu sau Tosca la momentul asta cu vreo 3 clase. Cum dracu sa te mai gandesti daca il naturalizezi? Sper ca Radoi sa isi mentina ideile reformatoare si sa faca ceea ce trebuie, sa nu mai asculte la toti expiratii proveniti din bicisnicul comunism!

motanul incaltat (53 comentarii)  •  11 februarie 2020, 1:31

Un articol fara sens parerea mea... A fost acum citiva ani un roman nascut prin Germania care juca la Hertha Berlin parca... Fiindca nu era destul de talentat sa prinda nationala Germaniei---deci talent nu origini---- a optat sa fie si cetatean roman-avea dreptul parinti fiind romani si sa joace pt Romania.... L-a tinut Piturca pe banca vreo 4-5 meciuri si l-a bagat vreo 2 minute in prelungiri intr-un meci amical.Nu comentez mai multe----poate omul chiar nu stia ca trebuie sa faci si tu un cadou acolo, ca doar esti neamt din Berlin....si aici nu esti in Germania ci pe plaiurile mioritice.

M deWylde (3 comentarii)  •  11 februarie 2020, 8:28

Eu ma gandesc altfel. Daca un jucator strain a jucat ani de zile in Romania si nu a fost nimeni din afara interesat de el, de ce ar fi de peferat unor jucatori romani care deja si-au gasit contracte afara, sau sunt tineri romani de viitor?

M deWylde (3 comentarii)  •  11 februarie 2020, 8:41

@the_gunner: corectie: Franta nu a naturalizat jucatorii la care te gandesti tu, adica Algerieni, Marocani, etc. Franta ofera cetatenie celor ce s-au nascut in timpul colonializarii tarii lor de origine.. Daca acestia si-au mutat rezidenta in Franta continentala, copii lor sunt automat cetateni francezi. Deci, nu e vorba de nationalizare in cazul lor.

17 Nentori Tirana (165 comentarii)  •  11 februarie 2020, 8:53

Maistre, ai scris, ti-ai luat malaiul iar eu trebuie sa-i raspund adecvat lui „Șerban (1 comentarii) 10 februarie 2020, 9:28 România e a românilor“. Ia-o tata acasa, pune-o pe pita si … pofta buna. --- Naturalizam tata Serbane ! Natural. Necesar. Celor care doresc sa munceasca si sa traiasca din munca lor, dedicata romanilor, ar trebui sa li se ofere posibilitatea de a deveni cetateni romani. Dar nu asa cum primesc rusii si moldovenii cetatenia ca sa mearga la „lucrat“ in Europa. Pe bani, cea mai mare excrocherie a clanului … Sa traiati, ca bine ziceti, Steaua e numai una ! Oricum trebuie adusi vietnamezi, chinezi, patagoniezi ca maine poimaine nu mai are cine sa-ti lucreze. Nu vedeti ce se intimpla in Bulgaria ? Daca continua bulgarii asa in 10 -20 de ani o sa se uneasca cu urmasii romei. Duce domnul Basescu, sa traiti, niste autobuze pline undeva acolo, face o mare adunare nationala si se uneste cu ai nostri care vor fi si acolo majoritari. Daca unul din cele 5 Rapiduri ajunge iar in prima liga unita va face prapad, vor avea cei mai multi fani. --- Nu cred maestre ca ai vorbit doar de fotbal. Tara are nevoie de ostasi. Clar. „Baiatul“ ala de la marfaru CFR (e deja la caile ferate romane) e bun dar se indreapta spre pensie. Altfel imi place de el desi nu-l inteleg, eu sint dispus sa-i dau cetatenia. De a lui n-am nevoie, eu sint european.

mg (185 comentarii)  •  11 februarie 2020, 12:28

..pentru mine naturalizarea e precum copiatul la examen. Adică deși nu știu lecția, trag cu ochiul pe ici-pe colo, ca să par că știu. E ascunderea sub preș a proastei gestionări a sportului în general și a fotbalului despre care discutăm. E o impostură să apari cu cinci chinezoaice la naționala de tenis de masă a Germaniei, de exemplu. Nimeni n-o să creadă că nemțoaicele s-au molipsit subit de talentul asiaticelor, la fel cum talentul fotbalistic e apanajul sud-americanilor. Nemții sunt talentați în alte domenii, la fel cum fiecare nație are ceva specific, cu care-ar trebui să se mândrească. La limită se poate ajunge la situații absurde, dacă totul ține de mărimea portofelului, iar apartenența la o naținue se cumpără precum cartofii. Să spunem că cei mai talentați fotbaliști brazilieni ar fi naturalizați, acolo unde "e mai bine pentru familiile lor", peste tot în lume, iar Brazilia ar ajunge la coada clasamentelor mondiale. Ar fi corect ? Eu cred că e suficient să se întâmple asta la nivel de club, acolo unde e vorba de o afacere privată. Națiunea nu e un concept depășit. Ne-o demonstrează Brexit-ul. Ne-o demonstrează și miile de români care flutură tricolorul peste tot pe unde joacă Simona Halep. Nu e o viziune patriotardă. E vorba de a fi cinstiți cu noi înșine, de a ne recunoaștele punctele slabe și de a face ceva ca să ne redresăm. Și mai cred că e nevoie de dicernământ în copiatul modelelor, pentru că unele sunt bune doar la prima vedere..

Campioana CFR (1 comentarii)  •  11 februarie 2020, 17:14

Fiecare fotbalist strain naturalizat e un loc mai putin pe taraba nationalei. E clar ca nici ciobanul puscarias, nici impresarii si trompetele lor din presa nu vor accepta naturalizarile! Depinde acum de cei din FRF cat de tare sunt cumparati de catre cei amintiti mai sus.

Parneava (1 comentarii)  •  11 februarie 2020, 20:39

Din start trebuie spus ca sportul in general si fotbalul in special au ajuns inclusiv la nivel de echipe nationale,niste afaceri bine conduse de manageri specializati.Acest fenomen,ori nu este inteles de factorii de decizie din cadrul FRF,sau din sfera fenomenului sportiv,ori exista persoane rau intentionate,care au cu totul si cu totul alte interese.Si aici ma refer in special la conducatorii de cluburi si la impresari.Cand echipa Germaniei,la penultimul campionat mondial,avea in componenta SASE jucatori naturalizati,Spania la mondialul din Africa de Sud,avea un brazilian naturalizat(ca sa nu mai vorbim ca de 70 de ani Spania naturalizeaza fotbalisti: Di Stefano,Puskas,Santa Maria,etc),Elvetia are aproape toata echipa formata di albanezi si ex-iugoslavi,Austria,cu doar trei jucatori autohtoni si restul naturalizati,Ungaria,Bulgaria,Rusia,etc.Numai ca daca naturalizam,nu vor mai fi promovati jucatorii produsi de Hagi si cei de la FCSB,jucatori care dupa vanzarea in strainatate,ori sunt rezerve,ori se reintorc in Liga 1.Pe scurt,nu exista interes pentru promovarea Romaniei.Si apropo,faceti o selectionata a strainilor din Liga1 si organizati un meci cu Nationala.Sunt convins ca stranierii le-ar da o lectie usturatoare celor de la Nationala.Pentru ca,cu mici exceptii,stranierii din Liga 1,sunt mult mai valorosi decat romanasii nostrii.Stranieri:Arlauskis(Pigliacelli)-Radunovici-Vinicius-Planic-Camora-Cardosso-Djokovic-Ofosu-Dugandzic-Omrani-Perovic.

Observator (183 comentarii)  •  16 februarie 2020, 13:00

Fara legatura cu subiectul materialului: aud ca cel mai mare ratangiu si simulant din fotbalul actual este dorit de catre "geniile" de la Real, dupa ce l-au transferat pe inutilul Jozic! Sa le fie de bine, le calca pe urme celor de la Barca in materie de transferuri ratate! O.

Ștefan Kiraly (3 comentarii)  •  16 februarie 2020, 20:17

Nu naturalizăm, ci întinerim lotul. Tătărușanu, Lung, Pantilimon - Manea, Nedelcearu, Rus, Toșca, Ștefan, Benzar, Bancu, Burcă - Chipciu, Popa, Marin, Stanciu, Deac, Hagi, Mitriță, Maxim - Pușcaș, Keșeru, Andone, Alibec, Grozav

Valentin (2 comentarii)  •  17 februarie 2020, 1:51

Vorbim de naturalizare când nu mai apar nici jucători români de origine maghiară, de exemplu. Și exemple sunt...

Comentează