Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Spre rai fără Eden

Real Madrid conduce în Liga Stelelor Palide

Permalink to Spre rai fără Eden
luni, 3 februarie 2020, 9:29

„Toată lumea joacă, nimeni nu seduce.” Asta pare să fie deviza care tutelează LaLiga de pe la începutul campionatului. Echipele mari au ajuns doar importante. Fotbalul li s-a diluat şi uneori e searbăd. Rar mai apar lumini într-un campionat incendiat în anii trecuţi de marşurile în triumf ale Barcelonei, de mecanismele de presiune perfecţionate de Simeone la Atletico, de agitaţia muzicală a Sevillei.

Prinţesa mecanizată
Conjunctura trebuia să aibă un profitor, iar profitorul de azi e Real Madrid. Ferecat sezonul trecut într-o aşteptare ursuză, cu rebeli scrâşnindu-şi frustrarea şi bătrânei încleiaţi în neputinţă, Real e acum prima în clasament şi prin ce face singură, dar şi prin grija celorlalţi. Real nu joacă sclipitor, dar e peste rivale. În căşti se ascultă tot mai des „With a Little Help from My Friends”. După un an de şantier, Zidane a redesenat ansamblul, a văzut ce nu merge şi a uns ce scârţâia. Estetica a trecut şi a rămas în planul doi. Din prinţesă năzuroasă şi boemă, Real a devenit un organism cu mişcări precise, un atlet silitor, o alcătuire pragmatică şi greu de fisurat. De ce? Din câteva motive.

Nimeni nu mai râde de fundaşi
Contestat uneori şi după victorii, Zinedine Zidane a redat fermitatea unei apărări aflate până nu demult în robia burlescului. Dacă altădată cine nu marca în poarta Realului devenea batjocura Spaniei, acum lucrurile arată exact pe dos: Real are cea mai bună apărare din LaLiga, cu aproape de două ori mai puţine goluri primite decât Barcelona şi cu o singură înfrângere în campionat (faţă de 4 ale Barcelonei şi ale lui Atletico şi de 5 ale Sevillei şi Valenciei). O fi statistica antipatică, dar ajută la imaginea de ansamblu.

„Nacho frântă că ţi-am dres-o” la Valladolid
Un alt câştig al Realului este păstrarea unei atmosfere rezonabile în vestiar şi pe teren. Cu toate hopurile de care a avut parte echipa în 2019, relaţiile de joc şi de viaţă şi-au păstrat conţinutul. Dacă au existat izbucniri sau conflicte, ele au fost aplanate la timp. Zidane e, şi aici, primul de felicitat. A se revedea imaginile de după golul cu care Real a învins căznindu-se etapa trecută la Valladolid. Marcatorul Nacho s-a dus glonţ la antrenor şi l-a îmbrăţişat, deşi prezenţa lui pe teren e urmarea accidentării sau a suspendării vreunui coleg. Nimeni de la Real nu pare să mai creadă că statul pe tuşă e semn de persecuţie sau de ranchiună. Nici Marcelo, nici Rodríguez, nici Vásquez. Chestiunea Bale n-a inflamat vestiarul şi n-a produs pagubele pe care ameninţa să le producă la un moment dat.

Hazardul a decis: fără Hazard
Înşurubarea Realului pe primul loc se hrăneşte totodată dintr-un paradox: cel mai bun transfer al ultimilor ani nu joacă de peste două luni. Văzut drept cheie spre paradis, Eden Hazard se reface şi lasă deocamdată atacul în seama lui Benzema şi a locotenenţilor lui post-adolescentini Vinicius şi Rodrygo. Realul nu mai are dezlănţuirile orgiastice din anii lui Ronaldo – nici n-ar avea cum. Ronaldo nu poate fi suplinit individual, ceea ce Zidane ştia din ziua întoarcerii. Fără el şi cu Marcelo mai mult pe bancă, Real a renunţat aproape în întregime la impresia artistică. Echipa a căpătat în schimb îndârjire, mobilitate şi forţă. Multă forţă. Da, Modrić şi Kroos au îmbătrânit, dar Casemiro şi Valverde asigură excelent paza regatului.

Nu putea fi altfel
Barcelona e în căutări şi în explorări, după un sezon care n-a început deloc pe placul ei. Atletico nu şi-a pierdut doar ferocitatea, ci şi busola pe de-a-ntregul, după cum arată nu atât înfrângerea cu Real, cât mai ales rateul din Cupa Regelui. Sevilla şi Valencia sunt mai întâi purtătoare de prestigiu şi abia apoi contracandidate prezumtive. În aceste condiţii, Real nu putea decât să profite. Şi a făcut-o. Fără strălucire şi panaş. În schimb, cu hotărâre şi robusteţe.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

corneliu (7 comentarii)  •  3 februarie 2020, 10:28

Campionatele din Spania și din Italia au ajuns de neprivit. Vă recomand fotbalul din Anglia. Pace vouă!

Ovidiu Chinchisan (1 comentarii)  •  3 februarie 2020, 17:04

Foarte bun articol. O analiza pertinenta ca de obicei. Felicitari?

Observator (243 comentarii)  •  3 februarie 2020, 17:40

Campionatele Spaniei si Germaniei au cunoscut o nivelare de sus in jos. Dovada? Faptul ca Barcelona, Atletico, Bayern si Dortmund pot pierde oricand si cu aproape oricine! Profita un Real departe de valoarea din vremea celor 4 titluri de Ch. League, Getafe (locul 3) si un Monchengladbach eliminat din Europa League in ultimele minute ale ultimului joc, dupa un anterior neverosimil 0-4 cu debutanta Wolfsberger (Austria)! Gladbach a pierdut 2 puncte cu mult ghinion la Leipzig, dupa ce Plea si-a lasat echipa in inferioritate numerica, puncte care i-ar fi permis sa fie pe locul 2, dupa Bayern! QED! O.

Betiadecuvinte (2 comentarii)  •  3 februarie 2020, 19:01

D-l Paraschivescu are un stil mai forțat decât scrășnetul șinelor de tren.

mg (227 comentarii)  •  4 februarie 2020, 13:37

..rămâne acum de văzut ce e mai de preț pentru suporteri, satisfacerea orgoliului de a învinge sau fascinația fotbalului artistic.. Dacă vor spectacol, tot la greier e speranța pentru că furnica săraca.. Din punctul ăsta de vedere, mă tem că în căști ar trebui să se audă încă, o vreme, Help!..

dani (1 comentarii)  •  4 februarie 2020, 16:00

In Anglia,capionatul e deja,adjudecat de Liverpool!!!Ramane doar Spania atractiva!Barcelona na spus ultimul cuvant!In rest,PSG,Bayern si Juventus vor fi viitoare si certe campioane!

axel (12 comentarii)  •  4 februarie 2020, 20:00

Buna analiza! Felicitar, domnule Paraschivescu! Sunt un fan.

the_gunner (145 comentarii)  •  6 februarie 2020, 11:33

Am stat pina tirziu sa vad Rangers-Hibernian .Voiam sa-l vad Pe Ianis Hagi jucind .In prima a fost mai mult pe jos .Adversarii voiau sa-i arate la ce se va aștepta in campionatul scoțian .Am crezut ca va fi schimbat la pauza,dar Steven Gerrard ,probabil după o discuție cu Ianis ,l-a lăsat in teren si intr-a doua .Atunci Ianis le-a arătat el la ce nivel e SPL .A șutat cu ambele picioare ,i-a întors ca Gica in citeva faze si ,in final ,le-a dat un gol plasat ca lumea . Le-a furat toate punctele ! Sper ca pe viitor adversarii sa gândească de doua ori dacă sa-l faulteze ,sau nu .Cei drept , coechipierii l-au ajutat foarte mult .L-au protejat cu fault ,sau obstrucție la cel ce voia sa-l ia cu totul .I-au dat mingi tot timpul reprizei a doua .Spectatorii încă își pun întrebarea dacă Ianis e stângaci,sau dreptaci .Probabil ambidextru (e vorba de picioare aici nu de miini ) .Nu poți spune nimic concret după un meci ,dar presimt ca voi urmări îndeaproape meciurile lui Rangers ,deși priveam SPL-ul numai pt Celtic .

the_gunner (145 comentarii)  •  6 februarie 2020, 22:39

Realul din San Sebastián i-a pus la zid pe cei de la Madrid .Oodegard ,omul împrumutat lor tocmai de Real Madrid ,a facut un meci de zile mari .Parca voia sa le arate ce au pierdut .Poti juca un perfect mijlocaș si fără "șorturi " si "rabone" .Pacat de rosul din final ! A fost un meci unic prin dramatismul sau .

Observator (243 comentarii)  •  7 februarie 2020, 7:03

@ the_gunner N-am vazut cele doua meciuri despre care ati scris, insa ma bucur pentru Ianis! In privinta madrilenilor, se vede ca nu prea-i intereseaza cupa, intr-un sezon in care au sanse reale sa castige titlul national! S-ar parea ca nici Barca nu-i interesata de cupa, fiind eliminata de Athletic; fara Suarez si cu un joc precum cel din ultimele multe etape, Barcelona nu are sanse reale in vreo competitie (au ramas campionatul intern si Ch. League)! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  7 februarie 2020, 22:47

@Observator . După ce s-a terminat RealM-RealSS am aflat si vestea ca si Barca e out .Am urmărit mai apoi si reluarea.Ce a jucat Barca,nici ei nu știu .Atletic a jucat fantastic ,literalmente pt fiecare minge .De aici si accidentarea si galbenul lui Pique .Messi a încercat ,in stilul lui, sa pună claritate si sa întoarcă meciul ,dar omul in plus la marcaj i-a tăiat toate șansele .Necazurile echipei au început o data cu plecarea si neinlocuirea lui Xavi,Iniesta si... Dani Alves .Sergi Roberto e un pretins fundaș si fotbalist .Arthur ii face concurenta lui Busquets ,nu lui Xavi ,iar Vidal,oricât ar vrea si încerca ,nu-l poate emula si nici măcar imita pe Iniesta .Motorul echipei s-a gripat si nu este vina șoferului .Ma uit si la ce vor ei sa aducă si nu văd nici o soluție in asta.Declaratiile lui Abidal nu ajuta cu nimic .Pun paie pe foc ! Ar fi posibil ca Messi sa plece.Atunci Barca ,cu adevărat,va deveni o Bettis ,sau Villareal .Pacat ,a fost echipa ce mi-a arătat un fotbal de vis pe care nu-l voi mai vedea curind. Te trezești din orice vis oricât ai încerca sa-l continui .Arsenalul nostru ,D-zeu cu mila .Berndt Leno spune abia acum ca ei nu au fost o echipa nici pe teren ,nici in vestiar pe timpul lui lui Emery .La fel si Maitland-Niles ,foarte hilar, vorbește despre confuzia lui cind i s-a cerut sa joace fundaș lateral.Sistemul de joc n-a fost același in doua jocuri consecutive.La antrenamente jucătorii pariau ce sistem le va cere Emery pt jocul următor .Cred ca LFC va pierde ,totuși,pe Goodison Park .

Observator (243 comentarii)  •  8 februarie 2020, 9:17

@ the_gunner Juste observatii in legatura cu Barcelona, care se indeparteaza pe zi ce trece de performantele trecutului! Toate cele 3 echipe mari (Real, Barca si Atletico) ale Spaniei sunt in scadere evidenta, desi Realul si-a mai revenit un pic; nivelare de sus in jos, cum am mai scris! Spre deosebire de dvs., n-am fost fanul Barcelonei si nici nu mi-a placut jocul ei pe vremea cand castiga Liga Campionilor numai cu Messi, Xavi si Iniesta; jocul lor a capatat valente noi (profunzime, de exemplu) dupa ce au venit Suarez si Neymar! Pe atunci, Messi marca foarte mult din faze simple, pe care i le ofereau cei doi maestri de la mijloc; Messi din aceste ultime sezoane este mai bun (la Barcelona doar) decat era pe vremea lui Guardiola, marcand si din lovituri libere, ba si cu piciorul drept! In schimb, au fost adusi fotbalisti inconstanti (Dembele) sau fara valoare! Si este tare greu fara Suarez... Oricum, au castigat destule trofee in trecut, prea multe chiar! Nici cu ultimii 2 antrenori/manageri Arsenal nu-i mai buna; ambii sunt fara experienta, iar Arteta este din scoala spaniola, care, in ultimii zeci de ani, n-a avut decat 2 reprezentanti de seama - Guardiola si Benitez (la Liverpool, ceva mai putin pe la alte cluburi)! V-am spus si-o repet: nici Arteta nu-mi place! Daca sperati ca LFC va pierde pe Goodison Park, atunci va fi victoria lui Ancelotti in primul rand, pe care Arsenal l-a ignorat la vremea respectiva! Si Liverpool va pierde sigur pe Etihad Stadium! O.

Observator (243 comentarii)  •  8 februarie 2020, 13:57

Am citit un material despre contarstul dintre noi si sarbi in materie de transferuri! Au fost romani care n-au confirmat si sarbi care s-au impus pe la cluburile unde au activat, insa este in mod clar o diferenta intre valorile reale ale fotbalistilor din cele doua tari si cifrele lor de transfer! Milinkovic-Savic? Acum 2 ani se spunea ca valora 100 mil., in sezonul trecut nu merita mai mult de 15, iar acum cred ca ar fi pe la 40 (nu-i mare dribleur, nu-i mare finalizator, nu-i mare pasator), de unde peste 100 mil.? Ianis, despre care posteaza zeci de imberbi vrute si nevrute, n-a avut vreun sezon comparabil cu ultimul al lui Jovic in Bundesliga, insa sarbul a fost jenant in Italia si San Marino, iar acum a marcat un singur gol pentru Real! Despre ce este vorba aici? Despre discriminare, practicata atat de catre cei care-si cumpara serviciile fotbalistilor, cat si de catre cei care-si scriu impresiile pe diferite bloguri!

the_gunner (145 comentarii)  •  10 februarie 2020, 0:36

@Observator .Sinteti bulversat de comparația dintr-e exporturile celor doua tari ? Ei bine,cu permisiunea dvs încerc a face o analiza pe aceasta tema .De vreo 70 de ani ei au exportat ,exportat si iarăși au exportat .Noi n-am avut acest drept decit atunci cind jucătorul făcea 30 ani .Atunci cind ce a fost bun in el s-a erodat si picioarele au căpătat o considerabila cantitate de plumb.Exceptia s-a numit Ion Ionescu ,Rapid si Alemania Aachen.Restul ,toti o apa si un pămînt .Daca privim la vecini ,aceștia acordau transferul după 24 de ani .Adica atunci cind jucătorul era in forma fizica maxima si total dezvoltat .Mi-ar trebui o pagina întreaga numai sa dau numele celor ce au plecat din Yugoslavia. Intr- o proporție uimitoare toti au dat randament maxim la noile lor echipe .A fi jucător Yugoslav a devenit un brand solid care ,de necrezut ,se menține si azi si echipe de loc mici au suficientă încredere in acest brand.Sirbo-croații au reprezentanți peste tot la echipele mari. Kovacevici -Chelsea,Rakitic-Barca,Savic-Lazio,Brozovic-Inter,Ibrahimovic ( il consider făcând parte din gasca) - Milan,Dzeko- Roma ,Jovic-Real șamd .Daca in campionatul sirb,sau croat apare un tinar cu veleități ,acesta are din start un plus de șansa la un transfer afara .Am avut si noi șansa noastra cu echipa așa-zisa de aur .Cu Hagi-Real si Barca ,Popescu - Barca si Spurs ,Petrescu-Chelsea ,Dumitrescu-Spurs si intr-o mai mică măsura Mutu -Chelsea si...cam atit .Cu cinci flori nu umpli stratul .Deci oricare cu numele terminidu-se in vic este asociat cu epigonii fotbalului sirbo-croat ,pe cind ce cu escu necesita un calcul in plus la o potențiala cumpărare .Simplu,nu-i așa ? Același lucru ,dar la o scara mai mică,esta valabil si cu antrenorii . Multa sanatate !

Observator (243 comentarii)  •  15 februarie 2020, 10:53

Cunosc istoria tuturor fotbalistilor importanti din fosta Iugoslavie, dar unii dintre ei n-au fost la inaltimea sperantelor investite in ei! Au devenit indispensabili Matic, Jovic si Kovacevic pentru echipele lor? Ultimii 2 au facut ceva la Real? Este Brozovic determinant pentru Inter? Ibra are ascendenta in fosta Iugoslavie, insa s-a nascut in Suedia si a fost bun la toate cluburile pentru care a evoluat! O.

Observator (243 comentarii)  •  16 februarie 2020, 12:30

@ the _gunner Cred ca in privinta supraevaluarii fotbalistilor din fosta Iugoslavie va asemanati cu gazda acestui blog; printre altele, dansul a afirmat ca "spalacitul" (asa l-am numit pe foarte lentul - in deplasare, nu insa si in gandire - mijlocas croat) Prosinecki a fost mai bun decat Hagi doar pentru ca in 1998 "nationala" lui a invins-o pe a noastra si, in final, s-a clasat pe locul 3! Mai sunt exemple de fotbalisti din fosta Iugoslavie care n-au fost niciodata la inaltimea asteptarilor; ce mare atacant este Kalinic, ce mare varf a fost Djordjevic, care s-a autoaccidentat in mod stupid, pentru ca tehnica sa era deficitara? Mitrovic, cel mai bun actual atacant al Serbiei a involuat, de la Newcastle ajungand in Championship, la Fulham, unde este golgeter, ce-i drept! El a plecat de la Anderlecht, un club occidental care are un prezent departe de cel de acum 4-5 decenii, cum au si celelate grupari din Belgia! O.

Comentează