Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Zbor de vultur după 16 ani

După multă vreme, Lazio sare din scenariu şi din complex

Permalink to Zbor de vultur după 16 ani
luni, 9 decembrie 2019, 9:38

Nu aveam cum să-l uit pe 2003, anul ultimei victorii din campionat a lui Lazio pe Olimpico în faţa lui Juventus. E anul când am început să lucrez la Humanitas şi să scriu în ziarul pe care cu onoare îl citiţi. Cum să uiţi aşa ceva? Mai ales că fiecare an scurs până azi a fost o bucurie pentru editor-scriitor şi o tristeţe pentru suporter.

A început ca de obicei

„Acum ori niciodată”, cu tot cu traducerea în italiană, se îngemăna deja de prea multă vreme cu ironia rezervată perdanţilor de profesie: „Am jucat ca niciodată, am pierdut ca întotdeauna”. Şi se părea că nu umblase nimeni la scenariu între timp. Juventus a avut pe Olimpico o primă treime de meci în care a fost inaccesibilă. Asta până la accidentarea lui Bentancur, care a însemnat stingerea luminii de la mijloc. De atunci s-a schimbat foaia, de atunci a început Lazio, cu bâlbâielile şi bufonadele deja clasice, să prindă culoare în obraji.

Pălăria lui Sarri, cârjele lui Chiellini

De ce a pierdut Juventus? Fiindcă Sarri nu pare să fi nimerit cifrul unei echipe care sub Conte şi Allegri nu s-a împiedicat de nimeni şi a transformat campionatul într-o luptă pentru locul 2. De altfel, tot mai mulţi sunt cei care murmură că pălăria Juventus pare cam mare pentru capul lui signor Maurizio. Fiindcă echipa nu pare închegată, iar jucătorii nu se simt cu ochii închişi. 3. Fiindcă Emre Can nu poate face nici în vis ce face Bentancur treaz. 4. Fiindcă De Ligt nu are ac de cojocul perfidiei tactice a atacanţilor din Serie A. (În treacăt fie spus, nici De Jong nu se simte grozav la Barcelona, ceea ce poate invita la o comparaţie – „păstrând proporţiile şi adăugând alte câteva”, vorba unui hâtru – între eficienţa la export a laboratoarelor Ajax şi Viitorul.) În fine, fiindcă e greu, al naibii de greu, fără inesteticul, dar atât de utilul Chiellini.

Rafinament, noroc şi fotbal bun

De ce a câştigat Lazio? Fiindcă are trei jucători de rafinament (Luis Alberto, Correa, Milinković-Savić) care pot vătăma orice apărare dacă li se întâmplă să joace bine în acelaşi timp; iar sâmbătă în fine li s-a întâmplat. Fiindcă norocul a ocrotit-o de câteva ori, mai cu seamă când Strakosha – că tot vorbeam de bâlbâieli şi bufonade – i-a pasat bine mersi lui Dybala. Fiindcă are în Luiz Felipe Ramos un fundaş care nu are doar joc de cap, ci şi cap. Fiindcă toate seriile de pe lume, bune sau rele, se întrerup cândva. Fiindcă a fructificat ideea proastă a lui Sarri de a-l planta pe Cuadrado fundaş. Şi fiindcă suporterii lui Lazio meritau până la urmă un cataif adevărat după atâţia ani în care au mâncat doar prăjiturile butaforice din vitrină.

O Fabbrică de decizii proaste

Cine se uită la datele statistice se scarpină un pic în cap. 61%-39% posesia mingii pentru Juventus, dar 18-9 la şuturi pentru Lazio. Cine lasă datele statistice şi se uită la arbitraj se scarpină mai departe până la sângerare. Michael Fabbri a fost confuz şi contradictoriu de la început până la sfârşit. Nu e clar, în contabilitatea meciului, pe cine a dezavantajat mai mult, dar a reuşit să devină vedeta pe care n-o dorea nimeni prin deciziile date şi mai ales nedate: faulturi nesancţionate (Luiz Felipe Ramos la Matuidi), legea avantajului neaplicată, un penalty nedat pentru Lazio, o combinaţie de crispare, scrupulozitate inutilă şi apetit pentru ciorovăială care face din arbitrii noştri caraghioşi monumente de sobrietate.
Din Lazio-Juventus nu câştigă doar Lazio, care are şapte victorii la rând în campionat (dar seriile, bune sau rele, ştiţi povestea…) Câştigă de fapt tot campionatul, smuls, în fine, din condiţia monologului piemontez şi reîncărcat cu tensiunea şi imprevizibilul fără de care ne cuprinde plictisul.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Matei (1 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 10:21

Sarri a venit la Juventus pentru ca Guardiola i-a refuzat. Altfel nu cred ca ar fi renuntat la Allegri desi Nedved nu il inghitea. Faptul ca Lazio a castigat nu este o surpriza. Intregul sezon a fost un chin pentru Juventus, cu jocuri castigate la limita, de obicei in ultimele minute. Stilul Sarri nu i se potriveste lui Juve. In plus relatia rece Ronaldo - Dybala s-a (re)vazut cand argentinianul nu a vrut sa-i paseze desi Cristiano era in pozitie de gol. De Ligt a gafat in cateva jocuri, accentuand regretul dupa Chellini. Sezonul trecut Juve a jucat altceva, castigand campionatul inainte de Paste. Se anunta acum un sezon foarte dificil pentru ei, desi in vara erau toate premizele sa il domine autoritar.

Fane (26 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 14:00

Radu nu? De Jong insa s-a adaptat perfect la Barcelona,e clar insa ca nu poate juca precum juca odata Busquets,dar are alte calitati ce se potrivesc jocului catalanilor( pase din prima,un -doi-uri,suturi,pase in adancime ,recuperari).

Observator (243 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 17:58

Sarri nu-i de Juventus! Lotul de acum al piemontezilor este exceptional, dar fumatorul fara leac nu stie cum sa alcatuiasca echipa si cum sa-i motiveze pe jucatori, dupa atatea titluri/scutetti! Lazio nu va castiga titlul; daca nu va recidiva Juventus, atunci Inter se va impune! O.

unu (1 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 21:57

Hai sa facem o statistica. Pana la meciul de la Roma, Juventus era singura echipa din Europa neinvinsa in nicio competitie (bine, e vorba doar de CL si campionat) in sezonul actual. Avea 3 egaluri in campionat si 1 in CL. Deci pierduse 8 puncte din totalul pus in joc. Doar Liverpool a pierdut mai putine, si anume 7 cu 1 egal in campionat, o infrangere la Napoli si un egal acasa tot cu Napoli. Destul de bine pt Sarri, nu? Inca ceva, meciurile importante le-a castigat. Cu Atletico la Torino, cu Napoli la Torino si mai ales cu Inter la Milano. Ajungem la meciul de sambata. In prima repriza Lazio nu a existat si a tras primul sut pe poarta in min 47 la golul de 1-1. Apoi, Juventus a avut ocazia imensa a lui Dybala si apoi eliminarea stupida a lui Cuadrado. Sa tinem cont si de cartonasul rosu neacordat lui Luiz Felipe la Matuidi (nu o spun eu, ci ziarele din Italia, de ex Gazzetta dello Sport in rubrica moviola). Sarri e la 2 puncte de Inter si e pe locul 1 in grupele CL. Zic ca nu e deloc rau pt un antrenor venit de 5 luni la echipa. Iar cine crede ca Inter e campioana, se inseala. E o echipa fara banca, asa cum a fost Napoli ultimii 4-5 ani. Cand Dybala e obosit/accidentat intra Higuain, pe banca mai e un Douglas Costa, Rabiot, o sa intre si Chiellini. Asa ca sa nu cantam prohodul lui Juventus si lui Sarri.

Observator (243 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 23:08

Scudetti, buneinteles! Si alti antrenori sunt prea mici pentru cluburile lor, nu numai Sarri; printre ei, Tuchel si Valverde! Despre urmasii lui Wenger nici n-are rost sa vorbim .... O.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  10 decembrie 2019, 2:16

Cred c-ati fost prea preocupat sa vedeti acest Lazio-Juventus ca sa puteti vedea ce a facut De Jong la faza in care Louis Suarez umileste Majorca prin golul dat cu calciul.....La polul opus Ianis ramine un jucator neinteles si neadaptat la Genk. Mi se pare blasfemie comparatia intre ce trimite Ajax in elita fotbalului si ce trimite Viitorul....Dar e doar opinia mea.

Stefan Patriche (3 comentarii)  •  10 decembrie 2019, 3:32

Seria de continuitate este mai mare decat seria de intrerupere.

nae girimea (7 comentarii)  •  10 decembrie 2019, 10:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nae girimea (7 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 7:08

comentariul nu a fost nici vulgar si nici jignitor A fost adevarat Am avut dreptate?????Este greu sa-ti asumi anumite adevaruri????

Dan B (2 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 16:17

Solo Juve, fino alla fine. Pe românește tot noi câștigăm campionatul până la urmă.

Observator (243 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 18:02

Intrucat pe alte bloguri mesajele mele apar drept spam-uri (fara vreo justificare, intrucat nu folosesc niciodata un limbaj vulgar), imi permit sa postez ceva aici. Orice ar spune sau face unii asa-zisi de dreapta, nu-i vreo problema; daca sunt in discutie cei "de stanga", totul se schimba! Abia s-a publicat un material despre exceptarea a doi fosti mari sportivi de la aplicare unei prevederi legale, ca se si umple spatiul virtual de ... laturi; cum isi permit niste nimeni (in domeniile lor, printre egalii lor sub aspect profesional/intelectual) sa ... "gratuleze" personalitati ale sportului cu apelative/catalogari gen "mafioti" si "derbedei"? In tot acest timp, pe diferite bloguri se tot scrie despre dezamagirea provocata de "nationala" de handbal si chiar despre cate un succes pasager! O.

?????? (72 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 19:18

"anul când am început să lucrez la Humanitas şi să scriu în ziarul pe care cu onoare îl citiţi" Bă, dacă a lucrat și la Humanitas, Paraschivescu, vă închipuiți ce onorați ar trebui să fie cititorii că le scrie de Lazio când are meci și CFR Cluj, ?

?????? (72 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 20:25

Ați remarcat domnule Paraschivescu că CFR Cluj a primit iarăși goluri la acțiuni construite pe partea pe care juca Dan Petrescu fotbal, ?

?????? (72 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 20:28

În meciul jucat de CFR Cluj la Botoșani, ?

?????? (72 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 20:50

@Deci Paraschivescu mai zice că scrie ca să se bucure cu editorul de tristețea suporterilor și să împartă din ,,onoarea gazetei la care scrie" (citare aproximativă) despre care zice că GSP ar avea-o, cu cititorii, ? Cam așa ar fi de înțeles din preambulul la articol, ?

?????? (72 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 21:43

Remarcați deci și că editorul GSP ar putea să nu fie Paraschivescu, ci așa cum zice Paraschivescu ar fi numai scriitor la GSP, probabil pe la Humanitas ocupându-se și de editare, ? Deci, probabil că Paraschivescu zice de cititorii GSP , nu de cei ai editurii Humanitas, în preambulul articolului, ?

?????? (72 comentarii)  •  11 decembrie 2019, 22:15

Ăsta, Paraschivescu, începe să semene a "Gheorghe Becali al scriitorilor de la GSP", care are de împărțit onoare cititorilor care îi citesc articolele, ?

Observator (243 comentarii)  •  15 decembrie 2019, 12:21

@ the_gunner Daca cei din board-ul lui Arsenal il rateaza si pe Ancelotti, insemna ca se pricep la fotbal (mult) mai putin decat mine! Nu stiu ce va fi cu City astazi, dar a-l mentine pe Freddy pana ratezi toti antrenorii mari disponibili este o mare tampenie! O.

Observator (243 comentarii)  •  15 decembrie 2019, 12:29

@ the_gunner Daca cei din board-ul lui Arsenal il rateaza si pe Ancelotti, insemna ca se pricep la fotbal (mult) mai putin decat mine! Nu stiu ce va fi cu City astazi, dar a-l mentine pe Freddie pana ratezi toti antrenorii mari disponibili este o mare tampenie! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  16 decembrie 2019, 3:38

@ Observator .Dupa capaceala de ieri si jocul din prima parte pot afirma ca sintem pe tobogan .Cum s-a ajuns aici ? Demiterea antrenorului fără a avea un înlocuitor serios ( deși nu il agreez pe JM ,cred ca ar fi fost mutarea dorita),frictiuni la nivel de conducere,politica de salarizare aberanta,izolarea voita a unor jucatori de restul lotului,contracte criminale care au permis plecarea unora fără compensații,fapt declanșat de exorbitantul salariu dat lui Ozil si ,nu pe ultimul loc ,indiferenta proprietarului la rezultatele echipei .Caderea liberă își are originea la mutarea pe noul stadion.AW a afirmat ca dpdv economic a fost perfecta ,dar a atenționat ca pina la achitarea noii case va fi o perioada de stagnare pe piața de transferuri.Ca pt ani buni Arsenalul nu va mai fi ce a fost .De la spectatori pina la jucatori ,toti au fost de acord ca noul stadion e apa de ploaie in comparație cu Highburry .Spectatorii ,ca nu mai exista atmosfera in ciuda aducerii legendarului ceas,ca acustica e proasta si accesul in tribune necesita GPS ,ca mărirea abonamentului anual cu 25% e de-a dreptul criminala .Jucatorii ,ca se simt sufocați din lipsa de spațiu ,deși suprafața de joc e mai mare cu 50 mp ,ca gazonul nu mai are consistenta celui vechi si influentează traiectoriile ,ca le lipsește apropierea de fani . O cauza primordială a fost Lady Bracewell-Smith,groparul clubului .A regizat demiterea( "auto") a celui mai bun director de club ,David Dein .A convins acționari majori sa împiedice tentativa lui Usmanov de cumpărare ,deși exemplu de la Chelsea era grăitor .Si a dat lovitura de gratie vinzindu-i lui Kroenke pachetul întreg de acțiuni .Al ei si al acoliților .Kroenke habar nu are de acest sport ,de cum funcționează ,ce se cere etc.El știe numai si numai dolarul.Nu știe de termenul pierderi planificate.Pierderi momentane ce aduc beneficii pe parcurs si amortizează"deraparile" .Nu , la el contează plusul curent si acesta cit mai repede.La fel ca si Glazerii de la ManU .Asistam la căderea unui club fanion in fotbalul englez si continental .Situatie aproape similară cu ce s-a întâmplat cu Dinamo la scara mai mică . Toate cele bune ,sanatate si sărbători fericite .

Observator (243 comentarii)  •  16 decembrie 2019, 6:52

@ the_gunner Stiu ca nu mai postati nimic anul acesta pe blog, insa nu m-am putut abtine. De parca n-ar fi de ajuns evolutiile jalnice ale "tunarilor", ironiile comentatorilor (indreptatite, din pacate) de la Eurosport sporesc frustrarea fanilor AFC din Romania! Sa auzim de grabnice schimbari in staff-ul tehnic si de cel putin o reziliere de contract (a lui Ozil si nu numai)! O.

Comentează