Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Uşor cu piramida şi pianul

Pentru mângâierea copilului în somn

Permalink to Uşor cu piramida şi pianul
luni, 4 noiembrie 2019, 10:31

Bine a ales Hagi cuvântul „faraon” pentru ştampilarea lui Louis Munteanu. Să mai spui că-l incomodează cuvintele. Uite că ştie să şi le facă prietene. Găseşti de toate în „faraon”-ul ăsta: un strop de umor, un dram de admiraţie, un grăunte de grijă. Şi precizia unei încadrări pe care n-o poţi face dacă nu-ţi ştii bine puii din ogradă. Or, Hagi îi ştie ca pe buzunarul propriu.

Între ei, regii
„Faraon” înseamnă multe lucruri în destinul fraged al lui Louis Munteanu. Atacantul e între vieţi, „in the bardo”, ca personajele din romanul lui Saunders. Prea mare pentru cei mici, prea mic (deocamdată) pentru cei mari. Aici e pariul şi tot aici primejdia. Momeala, cântecul sirenei – mai cu seamă că marea e aproape.

Însă „faraon” nu înseamnă doar vârsta care obligă la pasul următor, ci şi autoritatea pe care ai avut-o printre puşti şi pe care o s-o pierzi, măcar o vreme, printre adulţi. A nu se uita că faraonii erau regii Egiptului din străvechime. Şi probabil că prin mintea lui Munteanu se va fi furişat năluca unui gând ca o şotie: „Am fost făcut rege (antic, dar rege) de cineva căruia tot rege i se spune”.

Echipa, fata, lumea – în această ordine
Ce elogiu mai tandru? În acelaşi timp, ce capcană mai perfidă? Complimentele de după meci şi laudele de la televizor pot fi trambulină, dar şi prefaţă otrăvită. Îi poţi cere multe unui copil, mai puţin înţelepciune. Dacă ar avea-o la vârsta asta, l-ai bănui de cine ştie ce hibă nevăzută şi i-ai spune Minteanu, nu Munteanu. Ca fotbalist de şaptesprezece ani, ai de câştigat întâi un loc în echipă şi abia pe urmă o inimă de fată şi o lume pe a cărei streaşină să faci popas. Lumea e a ta în măsura în care şi tu ştii să te faci al ei. Iar aici Hagi poate să intervină din nou, ca unul care a respirat ani în şir aer olimpian.

Jocul ielelor la Ovidiu
Abia după un gol frumos şi un microfon pentru declaraţii vine lupta adevărată: cea cu propria ta exaltare. Louis Munteanu trebuie anunţat că e bine să se desprindă de ielele care au făcut din mulţi copii talentaţi nişte simpli rătăcitori prin codrii anonimatului. Ielele pierd minţile celor pe care-i farmecă, iar ielele fotbalistului român au prostul obicei să apară la început de drum, când totul e pastelat şi vesel.

Exemple-avertisment
Oricât ar fi de uşor s-o iei razna după ce te laudă Hagi la televizor, oricât de ademenitor se deghizează smintirea, e cazul să faci ochii roată şi să vezi câte produse abia ieşite din pepinieră au ajuns în curtea din spate, unde nu le mai vede nimeni. Louis Munteanu are în jur zeci de exemple de rataţi care au părut iniţial copleşiţi de ursitoare cu daruri şi veşti bune. E plin cerul Ligii 1 de stele căzătoare, de comete în picaj, de efemeride cărora iubirea de sine le-a deşirat soarta şi le-a zădărnicit planurile.

Gazdă bună, oaspeţi răi
Pe de altă parte, până să aibă dreptul la piramidă, Louis Munteanu e dator să caute în trecutul Viitorului. Îl va găsi acolo pe Denis Drăguş, comparat de Hagi cu Dobrin şi anunţat drept o nouă bijuterie de export. Traiectoria de până acum a lui Drăguş, inclusiv condiţia actuală de spectator neplătitor la Liège, e un exemplu trist de batjocorire de sine.

Drăguş a avut aceeaşi platformă la Ovidiu, acelaşi vernisaj cu zâmbete şi vorbe frumoase, aceeaşi încredere din partea antrenorului-patron. Pe urmă, când ielele i-au bătut la uşă, n-a ştiut cum să le alunge, ba chiar le-a invitat în casă. Şi în minte. Invitaţia a fost acceptată, iar Drăguş riscă acum să fie doar o gazdă primitoare pentru musafiri nepoftiţi. Ar fi de dorit ca Louis Munteanu să nu-i calce pe urme, iar cei care-l laudă să aibă grijă cu pianul. Scăpat pe scări, face un zgomot pe care urechile ielelor îl prind imediat.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Tesla (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 11:06

“Geniul este 99 la suta transpiratie si unu la suta inspiratie”, daca adolescentul Munteanu va invata de la regele Hagi, atunci vom avea un mare jucator, altfel un fluture stralucitor, carbonizat de stralucirile rampei. Foarte frumos editorial, critici constructive impletite in literatura specifica domnului Radu Paraschivescu.

a dica (17 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 11:31

1) Ceea ce se intampla cu Munteanu nu-i nimic extraordinar, face parte din strategia lui Hagi. Nu-i nici primul, cu siguranta nu va fi nici ultimul. „Elogiu, capcama”... Nu-i nimic extraordinar, asta-i Hagi, ii lauda in pulic si-i dojeneste (uneori dur) cand sunt pe teren sau in vestiar. Daca nu mergeti si pe la meciuri amicale si comentati doar ce vedeti la televizor... 2) L-a numit „faraon” pentru ca la U 19, in Liga Elitelor, anul trecut, desi sub 17 ani, a marcat foarte multe goluri. Poate este si o sageata catre Laurentiu Rosu ( ce rezultate o fi obtinut asta in fotbalul juvenil de a fost uns antrenorul unei echipe nationale?) care la ultimul insucces al nationalei U 19, viitoare U 21, nu a convocat NICIUN jucator de la campioana en titre la aceasta categorie de varsta. In schimb a folosit un varf care joaca in liga a 4-a. Si-o fi mobilat si el casa sau e tot chestie de vot? 3) Exemplul cu Denis Dragus este usor fortat. Este un fotbalist de doar 20 de ani si care in cei 5 ani de contract pe care ii are cu Standard are timp sa devina titular. Sa ne amintim doar ce se vorbea prin studiouri si ce se scria pe site-uri despre Coman acum un an.

tavi_c (7 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 13:00

Exceptional,ca de obicei.@Off topic .Mult i a tinut pe cei de la Digi.Am crezut,ca si multi altii,ca am scapat pt.totdeauna de ***.Vali Moraru ,nu crapa oglinda cand te privesti in ea?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader (25 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 13:28

M'da, dacă-i român, mai are ghinionul să fie wlb, e de rău. Tot nu mă obişnuiesc cu placa asta zgâriatâ de-i to sare acul. Oare nu gesepeu-l ridica-slăvi pe M'bappe, viitorul Pele iar asta pe nedrept în văzul tuturor. Poate cineva din media mă lămureşte cum de s-a reuşit să-i facă pe toți copiii să-l imite pe *** fotbalistică Pogba.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  5 noiembrie 2019, 2:13

Ati omis -eu sper ca nu intentionat -alte 2 nume: Razvan Marin la Ajax care este de asemenea spectator neplatitor si Ianis Hagi la Genk....Astia ce-au fost daca baiatul asta e faraon----semi-zei????? Poate, insa printi, faraonii, briliantele sau semi-zeii de la noi din Liga1 sunt doar niste Cenusarese prin Vest.... cu deosebirea ca n-o sa apara nici un print sa le salveze. Trebuie sa se salveze singure-dar nu o pot face si vor fi primiti ca niste salvatori inapoi in Liga1. Hai Romania!!!!!

cbn (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2019, 12:59

D-le Paraschivescu, va admir si va citesc cartile! Dar cand vorbiti despre fotbal, simt parca prea multa ironie la adresa d-lui Hagi. Discutia e lunga, dar imi permit sa intreb /scriu cateva ganduri. Credeti ca Hagi nu stie ca pentru a ajunge cineva, nu e destul doar sa fii laudat /promovat? Credeti ca nu are indicatori la AGH care sa arate clar reusita sau nereusita jucatorilor in timp? Ce am vrea: sa nu ii promoveze fiindca posibil sa nu ajunga direct Messi sau Cristiano? Care e problema daca unul singur din cei promovati ajunge sa joace meci de meci, an de an, la FCB sau RMA, iar restul sa joace asa si asa la cluburi de mana a doua din campionate totusi puternice? De ce nu intelegem ca usor-usor incepem sa cream incredere in jucatori, mai ales din cauza celor vanduti de AGH in strainatate? Dragus, care nu joaca acum, va putea juca in viitor, poate chiar in primavara. Important e ca el si ceilalti sa fie caractere frumoase si muncitori, cluburile lor vor evalua pozitiv lucrurile astea. Apoi, avem in sfarsit jucatori in CL, seara de seara ii putem urmari pe Ianis, Razvan sau Stanciu. Toate lucrurile astea genereaza incredere. Presa din Spania, de ex, scrie de ei. Presa din Italia scrie de ei. E adevarat, sunt putini, unii nu joaca (Benzar la Lecce, Ganea la Bilbao) dar peste toate ei sunt la echipe, se antreneaza si sunt respectati. Lucru care n-a mai fost demult, cel putin la cum vad eu lucrurile. Poate n-ar fi rau ca AGH si GH sa fie mai respectati si ajutati de articolele ziaristilor de calibrul d-voastra, pentru ca eu zic ca merita. Multumesc si numai bine in continuare. PS: daca Cristi Manea ar fi la o echipa din strainatate si nu la FCSB, oare cum s-ar zice despre el?

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  6 noiembrie 2019, 8:00

@ cbn Vă mulţumesc. Întâmplător, aici chiar am scris cu afecţiune (şi) despre Hagi. De data asta n-a fost vorba de ironie. Regret dacă s-a înţeles altceva. R.P.

RIO (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 14:51

Intr un fotbal de adormit nu bebelusi,ci chiar oameni in toata firea,nu gasesti altceva decat "faraoni","regi","misteri".Culmea,de ani de zile se strang intr o etapa-in opt partide-aproape atatia spectatori cat la un derby in a doua liga din Anglia.Daca nu ar fi hilar,pentru ca trist nu este,chiar ar fi de ras.

Observator (243 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 8:55

Orice ar face Hagi, nu merita sa fie ironizat sau dezaprobat! Doar carcotasii de cea mai joasa speta isi pot permite asa ceva! In lta ordine de idei, ma nemultumeste profund faptul ca televiziunea cu care colaboreaza titularul blogului transmite aproape toate meciurile din campionatul spaniol, vreo 4 din cel german (chiar si din 2Bundesliga!) si doar 1 sau 2 din cel francez! @ the_gunner Domnule, AFC este in cadere libera cu acest spaniol fricos si plangacios; dupa ce l-a demis pe Kovac, Bayern si-a invins rivala cu un sec 4-0! De ce n-ar fi demis chiar acum acest antrenor de cluburi medii, in speranta ca sezonul va fi salvat? Mourinho ar regla de minune partea defensiva si nu s-ar mai risipi ... agoniseala atacantilor (fara vreo realizare ieri)! O.

Teacher12 (56 comentarii)  •  10 noiembrie 2019, 20:32

Este o vorbă mai veche, se spune despre câte un tânăr că "s-a născut talent şi a murit speranță". Au fost şi vor mai fi. În rest fiecare negustor îşi laudă marfa. Nimic nou. Bine ar fi ca tinerii noştri fotbalişti să achiziționeze şi un pic de cultură sportivă. Aici intră (sau ar trebui să intre) şi seriozitatea, determinarea, modestia, ambiția... Atunci, poate nu vor mai fi tinerii jucători români spectatori neplătitori ci FOTBALIŞTI. În rest, felicitări domnule Paraschivescu!

Comentează