Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Păcălici şi Bambilici

Dac-am avea un calendar al mentalităţilor din fotbal, pe fiecare filă a lui ar trebui să scrie 1 aprilie. Nu degeaba am uzat cărţile de Păcălici în copilărie, pentru ca, instalaţi în băncile şcolii, să trecem la Bambilici. Suntem acum […]

...

Îţi mai aduci aminte?

„Era târziu şi era toamnă”, ca în „Intima” lui Cincinat Pavelescu. Mai precis, era 23 noiembrie 2006. Nu se mai auzeau romanţe într-o cârciumioară la şosea, lumea se schimba de la o zi la alta. Era târziu, era toamnă şi […]

...

Les jeux sont Fati

E greu să nu rămâi pe gânduri când îl vezi jucând pe Anssumane „Ansu” Fati. Atâta dezinvoltură în joc la primele meciuri nu s-a mai văzut, pe Camp Nou şi pe alte stadioane, de la Messi. Două veşti ies împreună […]

...

Maltă întrebare

Stranie e ţara în care ajungi să citezi din Florin Iordache. Dar uite că, după Bogdan Vintilă, preia şi selecţionerul acest tip de eschivare. Asta lipsea, ca Florin Iordache să instituie o modă în raporturile dintre tehnicienii şi ziariştii din […]

...

Alexandru, fost Adiţă

Să tot fie doi ani şi jumătate de când Vasile Miriuţă, antrenor la CFR Cluj, vorbea astfel despre Alexandru Păun: „Aţi văzut la Adiţă. Senzaţional de câteva jocuri. A lucrat extraordinar, s-a pregătit, e munca lui în primul rând. Felicitări, […]

...

Îţi mai aduci aminte?

Când egalul îl nemulţumeşte (şi) pe outsider

Permalink to Îţi mai aduci aminte?
luni, 7 octombrie 2019, 9:04

„Era târziu şi era toamnă”, ca în „Intima” lui Cincinat Pavelescu. Mai precis, era 23 noiembrie 2006. Nu se mai auzeau romanţe într-o cârciumioară la şosea, lumea se schimba de la o zi la alta. Era târziu, era toamnă şi pe Giuleşti se juca Rapid-Mlada Boleslav în Cupa UEFA. Cehii au început exploziv, iar Dani Coman, pe atunci portar la Rapid, poate să confirme.

În numele şi pe urmele tatălui
Pe margine, un tip îmbrăcat fără cusur urmărea jocul de sub un breton care-i dădea un aer de copil mare. Dušan Uhrin Jr încerca să calce pe urmele tatălui, care dusese Cehia în finala Campionatului European cu zece ani mai devreme. Rapid a făcut 1-1 cu Mlada Boleslav şi mulţi au plecat de la meci seduşi de viteza şi de precizia cehilor. Un an mai târziu, Uhrin Jr venea la Timişoara şi o ducea pe Poli în Cupa UEFA. Anii au trecut, trăsăturile lui Uhrin s-au înăsprit, bretonul a fost înlocuit de o frizură care nu mai provoacă zâmbete. Nimeni nu-i mai spune „Rumburak”, aşa cum se mai întâmpla uneori, în semn de afecţiune şi simpatie, la Timişoara.

Sobrietatea la aceleași cote
Au dispărut şi crampoanele lăsate de Cadu pe tibia profesională a lui Uhrin în minimandatul de la Cluj. Până să vină la Dinamo, cehul s-a mai plimbat pe la câteva echipe, cum fac mulţi antrenori care nu depind doar de propria lor valoare. Costumele lui Uhrin sunt la fel de elegante, sobrietatea i-a rămas la aceleaşi cote. Uhrin nu vorbeşte engleză ca la Oxford şi nici nu trebuie. A fost adus pentru altceva. Pentru firea lui meticuloasă, pentru seriozitatea abordării. Şi pentru faptul că-i displace treaba de mântuială într-o vreme când unii văd în fotbal o treabă de mântuire.

Fără teama de-a greşi
Dincolo de tactică şi pregătire fizică, Dušan Uhrin Jr a pompat încredere în Dinamo şi a transformat un grup blazat într-o echipă dornică să-şi înfrângă vitregiile. Uhrin ştie foarte bine cu ce material lucrează.

Ştie că nu are baza de selecţie de la Viitorul, entuziasmul Craiovei, banii şi calitatea individuală de la CFR şi FCSB. Ca să faci faţă unor echipe cu zestre mai bună, trebuie să ai în bagaj acea pedagogie a răspunderii care înseamnă, printre altele, să-ţi scapi jucătorii de teama de-a greşi. Şi să-i faci să se creadă egalii celor care le stau deasupra.

Toată lumea care a văzut FCSB-Dinamo sâmbătă seară a observat diferenţa de nivel valoric în favoarea primeia.

E meritul lui Uhrin că a asamblat echipa astfel încât să iasă din modulul „Nistor şi ceilalţi” şi să-şi dizolve complexele. Nu e un compliment gratuit, ci o constatare. Dinamo are în continuare slăbiciuni, fără discuţie. O vede până şi un miop în ale fotbalului.

Dar a învăţat să fie tăioasă şi să-şi oprească repede tremurul genunchilor în clipele de slăbiciune. În meciul de sâmbătă s-a răzvrătit de trei-patru ori chiar când părea pe punctul să cedeze.

În numele fotbalului bun
FCSB-Dinamo a fost meciul reabilitării pentru tot fotbalul prost jucat de aceste două echipe în prima parte a campionatului, indiferent cine le-a antrenat. Altădată lâncede, previzibile şi plicticoase, s-au smuls amândouă ca la un semn dintr-un fotbal acoperit de mătasea-broaştei şi au luminat campionatul. Una a avut ocazii mai multe, cealaltă mai mari. E şi aici un echilibru. Iar faptul că fiecare echipă se consideră nedreptăţită de scor vorbeşte despre tensiune, despre încărcătura afectivă şi despre doza de ostilitate fără de care un asemenea meci e greu de imaginat. Aşa a fost întotdeauna, indiferent dacă era târziu şi era toamnă sau dacă dădea colţul ierbii.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

?????? (50 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 20:48

Ați remarcat probabil și faptul că Moruțan joacă aproximativ același fotbal ca și Gheorghe Hagi, ? Când Gheorghe Becali zice de icre negre probabil că nu se poate stabili cu multă convingere dacă Morunțan face doar coletărie pentru Gheorghe Hagi , sau mai pune și din "rezervele proprii", ?

Observator (124 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 17:39

@ The_gunner Sheffield nu-i un club de neglijat (dar n-a fost chiar primul), dar Arsenal trebuie sa treaca la alt nivel, care sa-i permita sa castige mai multe meciuri cu echipele mai mici si sa castige mai clar acasa! Pe vremea lui Wenger, victoriile erau mai clare ... Despre jucatorii foarte tineri n-am o impresie foarte buna; pot sa epateze acum, pentru ca mai tarziu sa fie "de pluton", fotbalisti fara stralucire! Sa speram in 2 victorii in meciurile de sambata si de marti! Sa auzim numai de bine! O.

Gelly (2 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 13:46

Plin de rafinament și adevăr, țineți-o tot așa Radu Paraschivescu

Gelly (2 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 13:50

E OK, Total adevărat și plin de conținut ceea ce am citit Radu Paraschivescu, țineți-o tot așa!!!!

Romil (7 comentarii)  •  13 octombrie 2019, 22:29

"Uhrin nu vorbeşte engleză ca la Oxford şi nici nu trebuie. A fost adus pentru altceva. Pentru firea lui meticuloasă, pentru seriozitatea abordării. Şi pentru faptul că-i displace treaba de mântuială într-o vreme când unii văd în fotbal o treabă de mântuire."------------------- Mă gândisem să las ca să treacă de data asta chestia cu "unii văd în fotbal o treabă de mântuire.", dar am observat că și @eric susține că este "frumos spus". ------------------Pe de altă parte, am văzut astăzi o exprimare pe "sport.ro", care spunea cam așa:" România-Norvegia, marți 15 octombrie 2019, ora 21.45. Dați-le idolii de care au nevoie. 30.038 de copii vor fi pe stadion, un nou record mondial."(nu știu dacă am reprodus exact ultima parte...). Apoi pe TVR 2, Gică Hagi a fost invitat la emisiunea "Rețeaua de Idoli"... --------------------Și atunci, apare absolut îndreptățită nedumerirea mea: Cu ce este greșit faptul că "unii văd în fotbal o treabă de mântuire" ??? Întreb și eu pentru un prieten... Și întreb pentru că, în cunoștință de cauză sau nu, unii afirmă că Dumnezeu nu are nici treabă (sic ?!?) cu fotbalul... Și chiar aici pe GSP.RO... Păi dacă fotbalul nu este o treabă de mântuire, atunci de ce ar avea nevoie copiii de ... idoli sau Idoli (cf. TVR 2) ??????????????? Sincer, nu mi-ar ajunge semnele de întrebare din lumea întreagă... Părintele Constantin Galeriu, vrednicul de pomenire, spunea că este de acceptat orice discuție despre dreaptacredință, Dumnezeu și mântuire cu oricare dintre semenii noștri, dar cu condiția ca și acei semeni ai noștri să aibă bunul simț de a cunoaște despre dreaptacredință, Dumnezeu și mântuire, măcar atât cât ne dăm și noi silința să cunoaștem despre domeniul lor de activitate. Personal, fiind aproape "un leat" cu dumneavoastră (un an diferență), am un pic de habar despre fotbal... Sincer, de ce credeți dumneavoastră că fotbalul nu este (și) o treabă de mântuire ??? Am observat că sunteți un om al discuțiilor purtate pe bază de argumente. Aștept cu răbdare și interes argumentele dumneavoastră. S-auzim de bine.

Comentează