Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Alexandru, fost Adiţă

E Păun, dar nu se împăunează

Permalink to Alexandru, fost Adiţă
luni, 2 septembrie 2019, 8:36

Să tot fie doi ani şi jumătate de când Vasile Miriuţă, antrenor la CFR Cluj, vorbea astfel despre Alexandru Păun: „Aţi văzut la Adiţă. Senzaţional de câteva jocuri. A lucrat extraordinar, s-a pregătit, e munca lui în primul rând. Felicitări, Adiţă Păun! Sper să fie convocat cât mai repede la echipa naţională, pentru jocurile pe care le-a făcut în ultima perioadă.” Superlativele cu direcţia Păun veneau după un meci al CFR-ului cu, ei bine, da!, Astra Giurgiu. Iar scorul fusese, ei bine, da!, 3-2, semn că roata vieţii, la fel ca aceea a morii, „se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac!”.

Când brânza bună scapă din burduf
Alexandru Păun a făcut un pic de surfing pe valul de entuziasm iscat atunci de Miriuţă, dar n-a captat atenţia selecţionerului. Pe bună dreptate. Era necopt, şturlubatic şi prea preocupat de pieptănătură şi de freamătul monden. Acum, după doi ani şi jumătate de ezitări, reuşite şi mici probe de teribilism, Păun a ajuns pe lista selecţionerului pentru „dubla” naţionalei cu Spania şi Malta.

Să fi fost Vasile Miriuţă profetic? Greu de spus. Ce e uşor de observat, în schimb, e maturizarea lui Păun, care a trecut meci cu meci de la „Adiţă” la Alexandru. Intrat în fotbal pe post de brânză bună, Păun a scăpat la timp din burduful de câine. Încă nu e titular la CFR, dar intră de multe ori cu folos. Are două lucruri care-i lipseau din bagaj până cu vreun an în urmă: dezinvoltură şi hărnicie. Puse în slujba unei bune dotări native, calităţile astea sunt pesemne cele care l-au convins pe selecţioner.

Învăpăiaţi astă-vară, palizi acum
Nu e doar asta, fireşte. Mai sunt trei zile până la un meci care prinde naţionala, ca de atâtea ori, în suferinţă de lot şi de idei. Anumiţi jucători care au jucat semifinala cu Germania în vară sunt fie accidentaţi, fie ieşiţi în formă. Alţii încă nu fac faţă pretenţiilor pe care le au cluburile occidentale care-i transferă.

Cosmin Contra ştie cât de mult ar însemna măcar un egal cu o Spanie care va câştiga grupa fluierând. Mai ştie că pentru un asemenea rezultat nu te poţi apăra vitejeşte nouăzeci de minute (printre altele, fiindcă îţi lipsesc vitejii capabili să ţină Spania la porţile cetăţii). Aşa se explică aducerea la naţională a lui Alexandru Păun. Aşa şi nu prin lobbying-ul apăsat al lui Dan Petrescu sau prin cel părintesc-romantic al lui Vasile „Tati” Miriuţă.

Riscul, o necunoscută recunoscută
Nu ştie nimeni dacă selecţionerul îl va folosi sau nu pe Păun joi. Poate că l-a trecut pe listă doar pentru duminică. Ar fi o probă de prudenţă vecină cu frica. Iar frica, uneori bolnăvicioasă, a făcut prăpăd în mintea multor antrenori şi selecţioneri români. Aruncarea în luptă a lui Păun cu Spania ar însemna un risc care, în fotbalul nostru ticăit, pare de neconceput.

Riscul nu are loc în bagajul celor care răspund pentru rezultate. Mirel Rădoi a dat un contra (sau Contra) exemplu bun astă-vară, când România nu a mai însemnat buncăr, plictiseală şi răspunsuri în doi peri, dar atât.

Iar cu privire la cele două clişee care se bat cap în cap – „Prima impresie contează” şi „Ultima impresie contează” – , e limpede că Alexandru Păun nu l-a slujit pe primul. În schimb, şi-a pus semnătura sub al doilea. A făcut-o sâmbătă seara, cu două vincluri de jucător sigur pe mijloace. În plus, Dan Petrescu l-a transformat în locţiitor de căpitan. N-a fost o decizie conjuncturală, ci un premiu pentru progres. Pentru răzvrătirea fertilă a unui jucător, chiar şi atunci când lucrurile par compromise.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Kossu (2 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 9:20

Domnule Radu Paraschivescu. Numele complet al lui Păun este Adrian ALEXANDRU PĂUN. Atât Alexandru, cât și Păun reprezintă nume de familie. Prenumele băiatului e Adrian (prietenii îi spun Adi sau Adiță). E greșit să-i spui Alexandru, crezând că i te adresezi pe numele mic (deși e o eroare de înțeles, deoarece Alexandru e un prenume foarte des întâlnit la noi, de unde și confuzia). E și mai greșit să i se spună „Alex Păun” - ceea ce se întâmplă destul de des în comentariile de pe la noi (e ca și cum i-ai spune lui Brătescu-Voinești „Brăte Voinești” - e hilar). În rest, s-auzim numai de bine, băiatul ăsta merita vorbele frumoase, are un sezon excelent și să sperăm că o va ține tot așa.

observator_federal (2 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 9:33

Mă așteptam să aflăm mai multe despre modul în care a juns Păun la Cluj (oltean plecat de acasă...).

eu (3 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 10:37

pt Kossu Ceri prea mult de la "specialisti". Ei au treaba cu FCSB, sa prinda partul becaliotului sef .

Petro Burgener (23 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 11:15

Convocarea lui Paun e pentru ochii lumii, nu va juca niciun minut! In meciul cu Malta, cel jucat, trebuia sa apere Radu, cand va debuta, cu Spania? Apara Tatarusanu in ambele! Contra are oamenii lui care trebuie sa joace!

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 11:49

@ Kossu Vă mulţumesc. Îmi asum scăparea. Am plecat după fenta comentatorilor care i-au tot spus "Alex". E exact situaţia lui Cezar Paul-Bădescu, unde "Paul" face parte din numele de familie. Bună poanta cu Brătescu-Voineşti. R.P.

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 11:53

@ eu Îmi puteţi da un exemplu care să vă îndreptăţească afirmaţia? Măcar unul. Până una-alta, dvs. sunteţi cel care aduce vorba despre un personaj cu care eu, unul, refuz să dialoghez şi pe care refuz să-l amintesc în articole şi în ceea ce spun de peste 11 ani. Altfel, nu sunt câtuşi de puţin specialist, mi-am asumat din capul locul diletantismul. R.P.

eu (3 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 12:45

Faptul ca asistati ( pasiv in cele mai multe cazuri ) la interminabile discutii despre cel mai nociv personaj al fotbalului romanesc, ma face sa va critic . Luati domnule atitudine si spuneti raspicat ca nu vreti sa discutati despre acel personaj. Cat despre celalalt Radu din emisiune ...... *** *** . Pacat de emisiunea "Pastila de limba ".

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 13:18

@ eu Deci nu puteţi da niciun exemplu. Nici n-aţi fi avut cum. Mulţumesc pentru confirmare. R.P.

Gelula (2 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 13:36

Maestre RP, Sunt de partea Dvs. Macar ati gasit un mod in care sa nu va coborati la nivelul unui ***. Problema e ca nu toti fac la fel, d-le RP, si efectiv ne-am saturat. Oare nu e vreun post, vreun creator de emisiune care sa ii zica interlopului pe limba lui: "Baiete, cat sunt io in emisiunea asta, tu nu mai esti nici macar pomenit, nu numai ca nu mai intri pe post. De ce? Ca asa vrea muschii mei, pentru ca io cred ca tu esti un ***." Cred ca sunteti de acord ca unui *** nu poti sa-i vb decat pe limba lui. Cam cum a facut o data Boanchis, pe care il apreciez pentru asta. Nu vrem ca acesta sa fiti Dvs, pentru ca sunteti prea stilat pentru asa ceva, dar trebuie domnule sa se gaseasca cineva odata care sa ii zica interlopului ca mai sus. Stiti ce efect o sa aiba asa ceva asupra unui ***? Io cred ca destul de devastator. D-le RP, nu mai suportam sa-l vedem pe acest obscurantist ca polueaza peste tot si moderatorii i se adreseaza cu Domnule. Era buna un pic de cenzura ca pe vremuri, sper ca sunteti de acord. Pt ca eu cred ca acest exemplar este pomenit mult mai mult decat era Ceausescu!!! Nu se mai poate, nu-l mai suportam. O sa fie canale care o sa continue aceasta blasfemie doar de dragul ratingului, bata-l mama. Dar vrem o singura exceptie macar....e prea mult???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gelula (2 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 13:37

Problema e ca nu toti fac la fel, d-le RP, si efectiv ne-am saturat. Oare nu e vreun post, vreun creator de emisiune care sa ii zica *** pe limba lui: "Baiete, cat sunt io in emisiunea asta, tu nu mai esti nici macar pomenit, nu numai ca nu mai intri pe post. De ce? Ca asa vrea muschii mei, pentru ca io cred ca tu esti un ***." Cred ca sunteti de acord ca unui *** nu poti sa-i vb decat pe limba lui. Cam cum a facut o data Boanchis, pe care il apreciez pentru asta. Nu vrem ca acesta sa fiti Dvs, pentru ca sunteti prea stilat pentru asa ceva, dar trebuie domnule sa se gaseasca cineva odata care sa ii zica *** ca mai sus. Stiti ce efect o sa aiba asa ceva asupra unui ***? Io cred ca destul de devastator. D-le RP, nu mai suportam sa-l vedem pe acest obscurantist ca polueaza peste tot si moderatorii i se adreseaza cu Domnule. Era buna un pic de cenzura ca pe vremuri, sper ca sunteti de acord. Pt ca eu cred ca acest exemplar este pomenit mult mai mult decat era Ceausescu!!! Nu se mai poate, nu-l mai suportam. O sa fie canale care o sa continue aceasta blasfemie doar de dragul ratingului, bata-l mama. Dar vrem o singura exceptie macar....e prea mult???

eu (3 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 14:06

pt Gelula Nota 10 .

Leo (1 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 18:56

Domnule Paraschivescu, sunteti un om deosebit, tot respectul, se vede ca sunteti cu o clasa peste toti invitatii emisiunilor DIGI SPORT , la care , din pacate, participati. Sunt de acord cu dumneavoastra ca nu va place subiectul Gigi Becali. Dar asistati pasiv la toate aceste discutii interminabile despre acest incult, despre acest cancer al societatii romanesti, iar acest lucru nu va face cinste. Este ca si cum ati asista la o crima la care nu faceti nimic dar nici nu luati atitudine. Iar lucrul asta se pedepseste in toate instantele din lume.

Constantin (1 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 19:08

Regret sa va scriu ca va apreciez pentru lectiile de "Limba Romana" prezentate la televiziune, dar cu limbajul sportiv, sunteti "varza", ca toti comentatorii care se pretind ziaristi sportivi ! Ma mira limbajul de cartier folosit la comentariile lor, cat si ale dumneavoastra ! Cum este posibil sa introduceti in sport cuvantul "BATUT" ? X l-a batut pe Y, sau X a luat bataie ? In sport nu exista acest cuvant ! in sport exista "INVINGATOR" si "INVINS" ! Sau X a fost bagat in teren in locul lui Y ! Cuvantul, sau expresia folosita in mod normal ar fi : X a fost inlocuit cu Y ! Va rog sa comunicati si celorlalti, asa zis ziaristi, aceste observatii ! Respect ! Constantin Savescu

Radu Paraschivescu (2249 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 23:55

@ Constantin O, Doamne. R.P.

Baden Brad (2 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 6:39

Citind parerile unora şi altora pe aici referitor la articolul domnului Radu Paraschivescu, mi,am adus aminte de proverbul "Daca te amesteci cu tărâța,vei sfârşi mâncat de porci"!

Adrian (1 comentarii)  •  3 septembrie 2019, 8:32

Domnule Paraschivescu, vă urmăresc atât cât pot la tv. Felicitări pentru analizele peritinente și echilibrate. Sper să vă prelungiți contractul cu digi cât mai mult. :) Vă doresc multă sănătate....și mulțumim pentru aprecierea lui Păun. Sper să nu ne dezamăgească. Hai România! Hai CFR!

Dan Olteanu (3 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 16:59

@observator _federal....Adi Paun ca si Razvan Zamfir sunt din Dragasani. Paun a ajuns la CFR pe vremea cand Zamfir era in conducerea clubului.

Comentează