Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Robbéry şi jaful imperfect 

Uzat şi aureolat, Arjen Robben se opreşte

Permalink to Robbéry şi jaful imperfect 
luni, 8 iulie 2019, 8:47

Arjen Robben are un nume care se pretează glumiţelor. Iar soarta a sărit de multe ori în ajutorul calamburgiilor de o frază sau de-un meci. Aşa a venit pe lume „Robbéry”, care, date fiind majuscula şi accentul, nu e echivalentul românesc al lui „jaf”, ci sinteza dintre Robben şi Ribéry, colegi multă vreme la Bayern. Şi nu doar atât.

Cărţi şi filme de aventuri
După ce Olanda a descleiat Spania la CM din Brazilia 2014, atacul olandez a fuzionat cu literatura şi a produs cuplul Robben Hood-Rip van Persie. La acelaşi meci, pe măsură ce olandezii deschideau seif după seif în apărarea Spaniei, pe ecranul minţii a apărut secvenţa din „Butch Cassidy şi Sundance Kid” în care Paul Newman îi anunţa pe clienţii unei bănci sud-americane, uitându-se în dicţionarul din mâna în care nu ţinea pistolul: „Esto es un robo” („Ăsta e un jaf”). Mulţi dintre cei care au văzut şi filmul, şi meciul au auzit atunci „Esto es un Robben”.

Câţi paşi până la curtea cu statui?
După retragere, Arjen Robben va fi instalat în clasorul cu statistici şi i se vor număra periodic trofeele. Va fi comparat ba cu X, ba cu Y, cum se întâmplă mereu, fiindcă am ajuns să nu mai trăim fără departajări şi ierarhii. În funcţie de alonja memoriei, Robben va fi asemuit cu Overmars sau Kaizer, cu Rensenbrink sau Zenden. I se vor măsura paşii lipsă până la curtea statuilor unde stau Cruyff şi van Basten, Neskeens şi Gullit, Seedorf şi Rijkaard. La un moment dat cineva îşi va lua inima în dinţi şi va da glas întrebării: s-ar fi putut mai mult? Ar fi putut Arjen Robben, care a înhăţat oricum 38 de trofee din trenurile în mişcare ale fotbalului, să-şi desăvârşească jaful? Ar fi putut deveni brigandul suprem al Olandei, aşa cum n-au izbutit s-o facă van Nistelrooy, Snijder sau Ronald Koeman?

Non c’è due senza tre
E lucru greu contrafactualismul – în fotbal şi în istorie deopotrivă. „Ce-ar fi fost dacă…?” face parte din acea gimnastică a ipotezelor în care ne place să ne refugiem. Şi-atunci, ce-ar fi fost dacă, în minutul 62 şi în minutul 83, Iker Casillas nu l-ar fi blocat pe Robben în finala de la Johannesburg? Ce-ar fi fost dacă Robben ar fi înscris? Ar fi putut fi în sfârşit Olanda campioana lumii? Probabil că nu. Apasă asupra acestei echipe un soi de fatalitate greu descifrabilă. La finala din 1974, Olanda a pierdut fiindcă a ascultat ordinul de repliere dat de Cruyff. La finala din 1978, a doua la rând jucată împotriva gazdelor, Rensenbrink a lovit bara în minutul 90.

Şi în 2010? Să se fi strâns oare deasupra stadionului Soccer City spectrele băştinaşilor khoikhoi? Să fi funcţionat măcar unul dintre sutele de blesteme azvârlite împotriva burilor? Nu, sigur că nu. Am fi patetici dacă am crede-o. Şi nici Robben n-a dat explicaţii. A plecat – atunci şi acum – un pic adus de spate, cu chipul îmbătrânit prematur, cu gleznele franjuri şi cu regretul de-a nu fi jucat în „Jaful perfect”.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  8 iulie 2019, 10:24

Retragerea fiecarui sportiv de exceptie merita un astfel de articol. In opinia mea golul din plonjon marcat de Van Persie la CM din Brazilia 2014 a fost cel mai frumos ( in semifinale ori sferturi ? ), dar oficial golul turneului a fost desemnat cel inscris de James Rodriguez ( pe care Real si Bayern si l-au ,, pasat'' reciproc). Relative sunt pina la urma toate trofeele, castigate pe teren ori prin votul jurnalistilor, ramane doar amintirea din ochii privitorilor ( frumusetea adica, imi pare c-am citit acest lucru tot pe-aici, pe undeva ).

victor L (69 comentarii)  •  8 iulie 2019, 11:51

Frumos, mi-a placut :P

steffanel (1 comentarii)  •  8 iulie 2019, 12:46

Un jucator extraordinar din pacate macinat de accidentari. Legat de CM din 2010 eu ca neutru eram suporterul olandezilor si a lui Robben dar stilul de joc la "rupere" m-a facut sa trec de partea Spaniei. Amintiti-va de Heitinga si talpa pusa in piept la Xabi Alonso la centrul terenului cand trebuia eliminat direct, la fel talpa lui Van Bronchorst pe piciorul lui Iniesta care a reusit sa marcheze spre final golul victoriei. Daca acele eliminari erau mai repede probabil ca Robben nu mai ajungea fata in fata cu Casillas.

Frenemy (9 comentarii)  •  8 iulie 2019, 13:31

Eu sincer nu stiu de unde a ramas in folclor chestia asta cu Johan comandand retragerea la 1-0 ... Ce-i drept, a povestit cate ceva Van Hanegem, cum ca echipa s-a rupt in doua ... dar n-a dat nume, desi se putea ghici ca tinta era Cruyff (there was no love lost between them), eu insa nu cred. Am revazut finala cap-coada de cel putin 20 de ori si olandezii au mai avut cateva situatii de gol pana la penaltiul la Holzenbein, venit contra cursului jocului. Asta a fost, din pacate. Zeul fotbalului a decis.

aciduzzo (101 comentarii)  •  8 iulie 2019, 15:53

Nu cred ca Johanes a dat ordinul de repliere. Nu era genul! Olandezii au pierdut in 74 tocmai fiindca nu credeau vreodata ca ar putea pierde acel meci!! Au luat meciul putin in deradere, lucru declarat chiar de o parte dintre jucatorii care au intrat pe teren exact cu ideea ,,n-avem cum sa pierdem acest meci nici intr-o suta de ani!''....Numai ca .....meciul s-a jucat cu Germania...sau ma rog...RFG!! Si p-astia nu stii daca i-ai batut nici dupa ce s-a fluierat finalul. In 78 lucrurile au stat putin altfel, numai daca am pleca de la ideea ca Argentina nu avea ce sa caute in finala, daca n-ar fi fost mizeria cu Peru! Si cred ca daca Cruyff nu facea o ambitie paguboasa as zice eu si juca Mondialul din 78, Olanda castiga turneul la pas!Asa....sa joci trei finale mondiale si sa nu castigi niciuna....e frustrant rau de tot....comparabil cu Franta care joaca tot trei dar castiga doua!!!!!.....O Franta care joaca doua semifinale in 82 si 86...cu niste superjucatori si in 93 dupa drama de pe Parc de Princes cand cu Costadinov, meci care i-a lasat acasa si n-au mers la mondialul din 94, ei bine, francezii au strans randurile, au invatat ceea ce era de invatat din acel meci cu bulgarii, Aimme Jaquet pe care il consider cratorul acestei mentalitati de ..... in final Franta trebuie sa arate lumii intregi ca este o mare forta in fotbalul mondial, terminati cu lamentarile si pune-ti osul la treaba .......... a stiut ce si cum sa scoata ce era mai bun din toata acea pleiada de jucatori campioni mondiali in 98 si iata....Franta mai joaca o finala si o pierde cu Italia in 2006 si apoi anul trecut castiga titlul din nou!!! Ce a facut Romania dupa 94???????????? Nimic!!!! Sau mai exact dupa 98?? Chiar nimic!! E trist dar adevarat!

motanul incaltat (65 comentarii)  •  9 iulie 2019, 3:53

Ce este de comentat este ca se retrage UN NUME din fotbalul contemporan. Ne pare rau... Cu toate ca e olandez. Ne-a parut insa nespus de bine cind s-au retras Bogdan Stancu, Marica, Rat sau Dorin Goian.Mie personal imi parea la fel de bine si daca se retragea Nicusor Stanciu. Am insa un fel de gol in stomac cind aud ca se retrag Ribery sau Robben. Stiu nu o sa ma considerati patriot , DAR ASTA SIMT.......

Observator (243 comentarii)  •  9 iulie 2019, 12:53

Robben si Ribery au fost locomotivele Bayern-ului, atat pe plan intern, cat si in Europa; mai mult, ei i-au suplinit cu succes pe Lewandowski si Muller, atunci cand acestia erau in criza de inspiratie in fata portilor adverse! Robben a avut acelasi rol si in echipa Olandei, desi a fost secondat cu succes de catre van Persie, Sneijder, Kuyt, van Bommel, van der Vaart sau Heitinga. Totusi, in comparatiile care se fac aici, Kaizer (important mai mult pentru Ajax) si Zenden nu-si merita din plin locul; in schimb, alti mari fotbalisti batavi sunt uitati, in frunte cu Bergkamp si Kluivert, desi acestia n-au facut parte din vreuna dintre echipele care au jucat finale de Cupa Mondiala! O.

alex (22 comentarii)  •  9 iulie 2019, 23:36

Un jucator cu picioare de sticla. Pacat! Putea realiza mult mai mult. Un fel de Pintilii...

the_gunner (145 comentarii)  •  10 iulie 2019, 2:19

@ Dl Radu Paraschivescu . Sinteti banatean ? Daca da ,de unde ? Eu sint din Valea Almajului .Banatule,mindra floare !

Pvsh (2 comentarii)  •  10 iulie 2019, 20:22

@the_gunner De unde din Valea Almajului? Din ce localitate? Se poate un nume real al dvs.? Multumesc.

?????? (72 comentarii)  •  11 iulie 2019, 7:26

După Gheorge Becali (ciobanul) care a insistat că e proprietarul palmaresului clubului de fotbal Steaua se pare că Tărpăn îl găsi pe un altul ,Bixi Mocanu , căruia îi înapoie palmaresul clubului de fotbal Steaua, ?

c. florea (1 comentarii)  •  12 iulie 2019, 8:27

O delectare sa citesc o literatura ca asta alinatoare de răni pentru un nostalgic al Olandei "imperiale" a lui Cruyff, Haan sau Robben... Măcar in Africa de Sud., "acasă" la ei, ar fi trebuit sa castige...

?????? (72 comentarii)  •  12 iulie 2019, 20:49

Opinați că s-ar putea zice și că ,în partida de debut a campionatului Ligii întâi dintre FC Voluntari și Sepsi, s-a făcut vizibilă și scăderea valorii competiției și cu prețul de transfer al recentului transfer al lui Ianis Hagi, ? Remarcați și faptul că ,după peste 90 de minute de joc, partida s-a încheiat așa cum a început cele două echipe câștigând totuși câte un punct și probabil și câte ceva din televizarea partidei, ?

the_gunner (145 comentarii)  •  14 iulie 2019, 0:47

@ Observator .Bine v-am gasit ! Am avut o noapte teribil de agitata . N-am putut dormi de bucurie . Halep a batut-o pe frumusetea de SW ! Serena si Coco ,ambele in categoria frumusete ,vor fi de acord sa o numeasca rasista pe Simona.A fost "politically wrong" sa le dea afara brutal din competitie .Nu m-am bucurat asa nici cind AFC au devenit invincibili.Singele apa nu se face ! La noi se lucreaz asiduu la aducerea lui Diaz dupa episodul Koscielny .In plus Kroenke a mai adaugat 57 milioane la fondul de transfer.A fost o sedinta de urgenta a board-ului si membrii au aprobat asta . Sa vedem ! Altceva, de ce Dl RP nu mai tine legatura cu participantii la blog ? Sau numai atunci cind cineva il injura si il jigneste . N-ar fi normal .Sper ca Noua Zelanda sa-I bata pe englezi in finala de azi la cricket. Sa auzim de bine !

Marian (6 comentarii)  •  15 iulie 2019, 15:39

Noi nu invatam niciodata nimic.Nici din esecuri ,nici din victorii.Avem acum posibilitatea sa invatam ceva,dupa ceea ce au realizat copii aia la U21.Sunt convins ca nu vom invata.desi e usor de inteles,ca asa trebuie sa arate viitorul.Numai asa vom ajunge iar acolo in primi 10, cum eram in anii 90.Daca nu punem osul la treaba ,dupa cum spunea cineva mai sus,nu vom mai exista deloc in fotbal.Fotbalul mare e deja prea mult spus!Burleanu trebuie sa ceara clar academii,bani pentru acestea,sa oblige antrenorii de la aceste academii sa faca cursuri de specialitate,chiar sa aduca antrenori straini consacrati care sa tina conferinte ,ore de pregatire acestora ,sa reinfinteze campioonatul U21 .Sa creeze emulatie in jurul acestor tineri.Asta e viitorul,nu jucatorii liberi de contract,refuzati pentru ca sunt mediocrii sau slabi.Aia e solutia de avarie.Fotbalul romanesc nu si mai permite luxul asta.A fost candva.Acum a trecut vremea acelor gaselnite.

Observator (243 comentarii)  •  15 iulie 2019, 17:03

@ the_brunner Ca tot romanul, m-a bucurat enorm succesul Simonei! Sincer, nu mă asteptam, având în vedere faptul că iarba nu-i suprafața ei preferata. A două zi, n-am mai fost la fel de bucuros, după un nou episod al finalului ... ratat, de care se tot face vinovat Federer! În legătură cu RP, nu va pot lamuri, doar dânsul o poate face. Sa vedem ce achiziții de soi va fac AFC, dar nu-mi fac mari iluzii! Nu urmăresc chiar toate competițiile sportive, cricket-ul fiindu-mi indiferent! O.

Comentează