Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ce orb am fost!

Dumitru Dragomir declară, într-un interviul publicat acum în online de „Gazetă”, că pe vremea comunismului „eram cea mai bună ţară din Europa”. Enunţul e enorm şi suscită o întrebare: dacă într-adevăr ningea cu binefaceri şi ploua cu avantaje, de ce […]

...

Cu perfuzii

Ce s-a oprit cu două luni în urmă a fost fotbalul. Ce se reia din weekend în Germania e un derivat al lui. Un sport falsificat îşi va clama dreptul la existenţă şi va trebui să-l primească. Fiindcă totul e […]

...

Să vezi acum ciudăţenii

După jongleria cu sulul de hârtie igienică, flotările din curte şi turele de grădină, fotbalul de pandemie mai aduce o noutate: sancţionarea comportamentului neigienic. Michel D’Hooghe, preşedintele Comisiei Medicale a FIFA, susţine că arbitrii ar putea să le arate cartonaşul […]

...

Sombrero şi chapeau

În geografia memoriei, ţările stau altfel decât în atlas. România e vecină cu Mexicul, iar în faţă la Casa Scânteii (actualmente a Presei Libere) stau cinci paraguayeni. Şi cronologia se face ţăndări. Până nu-ţi verifici datele, eşti convins că discul […]

...

Foloasele urgiei

Francezii au o vorbă: „À quelque chose malheur est bon”. Altfel spus, fiecare nenorocire are partea ei utilă. Înveţi ceva din drama care loveşte fără să aleagă. Îţi rearanjezi viaţa. Îţi cunoşti ceva mai bine prietenul sau colegul. Îţi limpezeşti […]

...

Dacă tot e nebunie…

Pentru o promovare în bloc

Permalink to Dacă tot e nebunie…
luni, 24 iunie 2019, 9:08

Dacă tot se vorbea pe vremuri despre „tineret-speranţe” (prefaţa adolescentină a Diviziei A la fotbal), avem de nişte ani şi antonimul perfect. Să-i spunem „bătrânet-decepţii”. Încap sub umbrela asta ponosită o parte din naţionala mare şi o parte din Liga 1.

Apariţia ligii şi a naţionalei de bătrânet-decepţii sunt înfrângeri care n-au voie să mire. Tineretul a fost privit de prea multe ori ca o obligaţie sau ca o corvoadă. Există aici câteva excepţii (în frunte cu Academia lui Hagi) într-o mare de apatie, dezinteres şi nepricepere.

Criza echipelor de club şi a naţionalei mari nu e nimic altceva decât consecinţa priorităţilor greşite. Iar criza asta a urmat reţeta de fabricaţie a înţelepciunii populare, după care cine seamănă vânt culege furtună.

Schimbare in corpore. In corpore sano
Acum suntem în fine în faţa unei semifinale europene. La tineret, dar tot semifinală. Meciul cu Anglia e şi azi un elogiu al nebuniei. Şi-atunci, dacă tot e nebunie, de ce să nu mergem mai departe? De ce să nu poată fi mutată naţionala mică în locul celei mari? Cu totul şi cu toate riscurile. În fond, ce riscăm?

Poate doar să pierdem locul 3 din grupa de calificare la Euro 2020, ceea ce n-ar fi mare pagubă. Aventura italiană a naţionalei lui Rădoi se va termina peste câteva zile, cel mult o săptămână. Lăsată fără consecinţe imediate, ea şi-ar putea pierde din contur şi forţă.

Răsplătită cu încrederea unei promovări in corpore, ar putea să dea şi mai multă consistenţă unei echipe deja eliberate de constrângeri, blazare şi filosofia ciupelii.

Sigur, „ar putea” înseamnă ipoteză, nu certitudine. Şi nu garantează nimeni succesul. Dar chiar nu merită aplicată terapia de şoc unei naţionale mari care nu prea mai spune nimic nimănui?

Anti Contra? Nu, pro Rădoi
Şi dacă tot vorbim de nebunie, vi se pare de neconceput ca Mirel Rădoi să fie înscăunat selecţioner?

Suntem contra acestei idei? Suntem pro Contra? Nu ştiu dacă s-ar cuveni. Ogăraru a spus despre meciul cu Anglia că „a fost meciul de Licenţă Pro pentru Rădoi”.

Fără să uiţi sincopele şi porţia de şansă din meciul acela, nu poţi să nu observi că naţionala mică are ceea ce-i lipseşte celei mari: chip, identitate, credinţa în succes, elan, prospeţime. Sigur, ele vin la pachet cu descumpănirile, candorile şi greşelile vârstei.

Dar ansamblul se poate roda şi poate să dea peste doi-trei ani ceea ce naţionala mare de azi e incapabilă să ofere. Tineretul-speranţe trebuie împins să ia locul bătrânetului-decepţii. Da, unii dintre cei care dezamăgesc în tricoul naţionalei mari sunt tineri, însă doar în buletin.

Fotbalul lor e lent, previzibil, fără lustru şi fără orizont. Cei sub douăzeci şi unu de ani or avea multe de îndreptat, dar respiră şi se mişcă altfel. În orizontul libertăţii. Al unei zburdălnicii din care au ieşit opt goluri în două meciuri.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

Observator (213 comentarii)  •  2 iulie 2019, 9:40

@ the_gunner Cum m-am exprimat, Zaha ar fi bun, insa am rezerve in privinta lui Brahimi. Desi urmaresc meciurile din campionatul Frantei, pe Saliba nu l-am remarcat in mod desoebit; totusi, la problemele pe care le are apararea, poate reprezenta o solutie. Aubameyang a fost golgheter sezonul trecut, insa a ratat mult; ar fi bine sa se gandeasca mai mult la o ameliorare a raportului ocazii/goluri marcate, decat la o eventuala plecare! Pe cei de la Arsenal nu i-a impresionat niciun fotbalist roman la recent incheiatul Euro? O.

the_gunner (128 comentarii)  •  3 iulie 2019, 23:54

@ Observator . Ba da ! Ca de obicei,toate privirile si comentariile au fost pt Ianis Hagi .Vijai ,presedintele,a facut in comentariu précum ca Ianis e inca nepregatit sa faca fata in EPL Si ca tatal sau,Gica, alege Spania ,unde crede el ca Ianis ar fi potrivit .Au cumparat ,in schimb,un pusti Brazilian .Cine stie,asa au inceput si Coutinho,Ronaldo ,Ronaldinho si alti tineri brazilieni total necunoscuti anterior.Zaha a ajuns sa oblige clubul la un transfer rezonabil.A intrat in "greva"!Ne-ar trebui mult Fekir,daca l-am putea lua.El ar veni chiar si cu salariu mai mic la noi decit la LFC.Are clubul nostru mare "priza" in Franta.Toti stiu ca de la noi se ajunge in Nationala .Saliba e mai bun acum decit Kos cind a semnat cu noi .Celtic a ajuns sa se gindeasca serios la propunerea Arsenalului in privinta lui Thierny .Nu are alti cumparatori,iar fundasul nu vrea sa-si prelungeasca sederea acolo .Il pierde la anul gratis.Clubul vrea sa cumpere o extrema algeriana de 16 ani,dar are probleme cu viza.In rest liniste,pace si asteptari .

Observator (213 comentarii)  •  4 iulie 2019, 13:59

@ the_gunner Multumesc pentru ultimele vesti. M-am pronuntat deja in privinta lui Zaha, iar pentru Saliba nu pot da vreun verdict. Fekir este bun, dar inconstant; in plus, este dependent de piciorul stang, cum este si Ozil. Sper ca acesta din urma pleaca, daca tot se intentioneaza aducerea francezului ... In privinta romanilor, cred ca cel mai bun a fost Puscas; este drept, a marcat 3 goluri din lovituri de la 11 m, dar este un atacant puternic, care se poate bate cu fundasii adversi, stie sa tina si de minge, ba mai si dribleaza... Hagi cel mic iese in evidenta prin precizia paselor, prin clarviziune, dar mai ales prin faptul ca poate suta la fel de bine si cu stangul, el fiind dreptaci; mai sunt dreptaci care marcheaza frecvent cu celalalt picior, dar Ianis poate executa loviturile libere si de colt cu ambele picioare! Sa auzim numai de bine! O.

Sebi Arcusi (1 comentarii)  •  7 iulie 2019, 10:15

Nu este nebunie! Este calea de urmat!!! Sunt sigur ca ideea asta a incoltit in mintea multora. Intr-un sistem normal integrarea din U-21 in Nationala Mare s-ar face luand numai varfurile, in conditiile in care Nationala Mare ar fi un bloc stabil, performant. Dar ce om normal ar lua piesele unui Mercedes pentru a mari "performanta" unei Dacii ruginite? Daca cineva vrea binele Nationalei Mari ar pune viziunea asta pe primul loc! Schimbati blazarea pe setea de performanta!!

Comentează