Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Crescut în frig, ajuns la căldură 

Klopp se întoarce în triumf pe Kop

Permalink to Crescut în frig, ajuns la căldură 
luni, 3 iunie 2019, 5:53

Crescut în frigul de la buletinul meteo, publicul lui Liverpool vine la meci ca să atingă incandescenţa. Asta e ideea cu care l-au deprins Shankly şi Keegan, Dalglish şi Paisley, Gerrard şi Rush. Din punctul ăsta de vedere, Jürgen Klopp a nimerit unde trebuia, iar asta s-a văzut din capul locului. Când şi-a despachetat la Liverpool charisma, umorul, inteligenţa şi aerul de vizionar întârziat în cancelariile gândului, lumea era pregătită. Fotbalul de hibernare jucat de Liverpool sub Brendan Rogers avea să dispară în fine, înlocuit de ceva căruia urma să i se spună „gegenpressing” sau „heavy metal football”.

N-a fost grozav. Dar ar fi putut fi?

Crescut în frigul de la buletinul meteo, publicul lui Liverpool găseşte 34 de grade ziua şi 30 seara, în ziua finalei de la Madrid. Asta explică, însă doar până la un punct, fotbalul lent şi rarefiat dintr-o finală cu un gol la început şi altul la sfârşit. De vină sunt şi aşteptările noastre, ale celor care am conchis acru că finala a fost cea mai slabă din ultimii zece-cincisprezece ani. Nu cumva a fost atât de slabă şi fiindcă semifinalele au fost atât de bune? Nu cumva am ridicat singuri ştacheta şi am cerut ceva dincolo de plauzibil? Ce-ar fi trebuit să facă Liverpool după 4-0 cu Barcelona şi Tottenham după 3-2 la Amsterdam? În scenariul nostru de robi ai seducţiei fără capăt, am fi aşteptat, poate, un fotbal riscant până la sinucidere. Cu scoruri care se răsucesc, cu goluri peste goluri şi cu un aer de thriller bezmetic.

Război vesel, pace tristă

Crescut în frigul de la buletinul meteo, publicul lui Liverpool descoperă paradoxul care face ca uraganul din atac să-şi anuleze prezenţa, iar victoria să fie a apărării şi a portarului. Dar mai descoperă ceva: un antrenor care descompune meciul secvenţă cu secvenţă şi vede la timp ce nu merge. Klopp, cel care conduce, mută de două ori înainte ca Pochettino, cel condus, să aibă curajul primei schimbări. Şi mutările dau roade. Milner e cât pe-aci să înscrie, Origi chiar o face. Dincolo, Pochettino simte că n-are voie să se atingă de Kane şi că are jucători care nu cuplează. Poate aici se vede marea diferenţă dintre antrenori. Alături de Klopp poţi merge la orice război. Lângă Pochettino până şi pacea ţi se pare fragilă.

Investind cuminte, investind cu minte

Crescut în frigul de la buletinul meteo, publicul lui Liverpool primeşte încă o dată confirmarea investiţiei înţelepte. Aşa au ajuns Klopp, Van Dijk şi Alison Becker pe Anfield. Fiecare ştie ce are de făcut, fiecare e răspunzător pentru decizii. Greşelile nu rămân fără urmări. Aventura aducerii lui Karius a fost plătită scump anul trecut. Karius a plecat, iar înlocuitorul lui a fost unul dintre oamenii cei mai buni ai finalei de sâmbătă. În tribune s-a decis deja că Alison a făcut lucrurile grele să pară simple, pe când, cu o ediţie mai devreme, Karius făcuse lucrurile simple să pară grele.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

the_gunner (145 comentarii)  •  3 iunie 2019, 8:01

D-le Paraschivescu .Nu ma alătur celor ce socotesc finala slaba .A fost o finala pe viața si pe moarte .LFC a stat in transee o buna parte ,iar Spurs a ajuns sa atace la baioneta ,nemaiavând gloanțe .A greșit si generalul Pochettino lăsându-l in rezerva pe tunarul șef din semifinale .Eh ,vedeta e vedeta si trebuie sa fie titular .Si alții au mai plătit si pățit așa .Chiar si JK a căzut prada - a început meciul cu Firminho .Nu pot decât sa-l felicit pe LFC .A spulberat iluziile deșarte ale cocoșilor si a facut ca posibilitatea ineptă si ridicola sa nu fie decât atit,o iluzie efemera .La Spurs le trebuie patru miini si patru picioare sa numere anii de la ultimul trofeu serios .Nu vorbesc așa fiindcă sint tunar .Nu ,adevarul e ca Spurs ,cu ajutorul enorm al VAR-ului ,s-a întins mai mult decât le e pătura .Americanii ,stapâni la LFC ,au învățat lecția .Nu sint ca alde Glazer ,sau alde Kroenke .Nu ,ei i-au dat "Frei" luiJK ,iar acesta ,cu meticulozitate nemțească,a răsplătit cum se cuvine .Punctele "răpite" de noi in 1-1 pe Emirate i-au luat un titlu .Imi pare rău,chiar dacă e vorba de Arsenal,dar pe noi acel egal nu ne-a ajutat cu nimic .Frectie la proteza ! As vrea ca anul care vine sa fie cu panglici roșii la trofeu,iar LFC sa egaleze pe ManUtd si AC Milan in clasamentele respective .Inca o data,finala a fost de departe una din cele mai aprig disputate .Ceva in gen Istanbul 2005 .BRAVO LFC !

loro (1 comentarii)  •  3 iunie 2019, 8:19

Un articol la obiect . A fost o finala tatcticizata , se poate, dar mie mi-a placut. Si chiar m-am bucurat ca nu a fost schimbat Kane.Lorente a fost dupa mine , omul semifinalei cu Ajax, mai important decat Lucas Moura. Si in finala cand a intrat a castigat duelurile aeriene, a tras dupa el fundasi lui Liverpool la cornerul in care Lucas M. a avut ocazia din finalul meciului . Din fericire Pochetino s-a miscat prea tarziu. Kane si Sane au fost maini moarte , trebuiau inlocuiti la pauza. Ca un fan Liverpool s-a terminat cu mi-am dorit.

stefan al doilea (3 comentarii)  •  3 iunie 2019, 9:27

un eseu foarte bun!

itu52 (40 comentarii)  •  3 iunie 2019, 9:58

Suporterii și jucătorii Stelei au crescut la căldurică, în sera comunistă, așa au scăpat de iarna grea și au reușit minunea de la Barcelona. Deci, se pare că Spania este campioana meciurilor slabe în UCL/CCE. Asta nu împiedică chibițul să rămână cald și să spere că va mai avea parte de așa meciuri slabe. Trăim din amintirea acelui succes, iar Liverpool a trecut la numărarea cupelor pe degetele de la cealaltă mână. Iubitorii de frumos rămân cu isprăvile din sferturi și semifinale, au de unde alege. Pe la noi mai greu, mult prea repetata și dorita ”schimbare” de antrenori, de strategie, de orice ți se năzare, face ravagii în sedimentarea și închegarea unor echipe competitive. Sacrificarea cluburilor și a economiei pe altarul sănătății sociale a reușit să accenueze decăderea fotbalului românesc, plasându-l la nivelul ”micilor” din Europa. Ne fac cu mâna Cipru, Albania și ne îmbrățișează Andora și Luxemburg. Cei cu revoluția de catifea, sensibili la zgomot gratuit, defilează pe covorul succeselor sportive și sociale. Vorba vecinului Kassai, kașa-i românul îmbulzit de talent.

Carol_K (26 comentarii)  •  3 iunie 2019, 10:08

Echipele aveau deja epuizate stocurile de fotbal-spectacol, rasturnari incredibile, maretie tehnico-tactica. Le-a mai ramas un pic de fotbal tacticizat pe fundul sacului cu un plus la Liverpool la capitolul valori individuale. Van Dijk treabuia sa ramana nedriblat pt a-si consolida recordul atunci cand urma sa ridice trofeul, Alison Becker trebuia sa arate lumii ce inseamna sa ai portar, stiind ca vtoata lumea il va compara cu nefericitul Karius, Mane trebuia sa inventeze ceva pe tot parcursul partidei si tocmai cand se gandea ce anume l-a scos din impas Moussa Sisoko cel care isi balanganea mainile in careu precum gigantii din NBA. Liverpool a meritat, isi reportase frustrarile de anul trecut, era motivata sa castige, orice s-ar intampla..... Concluzia? Klopp e foarte mare. Cand o sa-i expire contractul se vor pune sume imense in joc pentru a-l lua de acolo. Oriunde s-ar duce nu va gasi nicaieri atmosfera, spiritul de pe Anfield. El deja stie asta!

dorian (3 comentarii)  •  3 iunie 2019, 10:48

ca de obicei ,e o placere sa va citesc articolele...

Observator (243 comentarii)  •  4 iunie 2019, 14:48

@ the_gunner In afara de aparatori, "elevii" lui Klopp n-au prea fost la inaltimea unei finale! Mai mult, cei mai slabi au fost atacantii, in frunte cu Salah ( a reusit vreun dribling?)! Cei de la Tottenham au fost si ei slabi, dar speram sa castige, pentru a demonstra, daca mai este nevoie, competitivitatea primei ligi engleze! Consider ca o liga este competitiva prin numarul de cluburi castigatoare de trofee, nu prin nr de trofee obtinute de 2 cluburi (cazul Spaniei) in Liga Campionilor/CCE! Allegri pleaca de la Juventus dupa un nou titlu, Sarri pleaca de la Chelsea dupa un loc 3 si inca un trofeu european pentru gruparea lui Abramovich, de ce nu pleaca si looser-ul Emery, care n-a castigat nimic si s-a facut si de ras in finala de la Baku?! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  7 iunie 2019, 4:48

@ Observator . Da , aveti dreptate ! Dar si in un astfel de clasament Anglia ocupa locul intii . 5 echipe cistigatoare fata de cite 3 din Olanda , 2 din Italia ,Germania,Spania si Portugalia .Dupa cum am spus , Spurs cistigatoare ar fi fost o enorma aberatie si farsa .In finala Salah si Mane ,vedetele LFC ,au fost inexistenți .Apararea si mijlocul defensiv ( ce meci a facut Fabinho ) au fost punctele cheie .Plus Becker ,portarul .Eu il consider peste Neuer ,Ter Steghen,Casillias ,Oblak .Reflexul de mangusta e principalul atu .Brazilia se poate considera o nație fericita cu un asemenea apărător . Cit despre Emery ,ziarele dau știri care se bat cap in cap .The Observer zice ca ar ramine si va încerca sa reconstruiască echipa din materiale second hand .Acelasi lucru il spune si Guardian . Daily Mail ,Star ,Cannon,The Sun spun ca e pe făraș . As crede ziarele serioase si nu tabloidele .Allegri si Sari se duc sa lupte pentru un nou challange .Nu ii interesează banii.Chelsea a facut o greșeala enorma cu Sari .Trebuia ținut ! Aveți sa vedeți in campionatul următor ! Acum o veste in afara fotbalului - ăla micu a luat examenul de diploma cu 10 ( ZECE) .Ramine aici la Royal Children Hospital .A plecat in vacanța in Canada si Alaska pentru o luna .Vrea sa-si găsească o soție românească ,sa nu se piardă tradiția si limba .De unde atita patriotism la unul crescut aici si fără legături cu țara românească ? Probabil influența profesoarei de romana ,care l-a învățat si altceva in afara de limba .Banuiesc numai .Incep sa se spargă baloanele ! Pakistanul bate Anglia la cricket ,Olanda bate Anglia la fotbal ,Halep iasă afara la RG ,Joshua e facut varza de mexicanul gras ,iar QLD da de pămînt cu NSW la rugby league (mare victorie) .Va doresc multă sănătate !

Observator (243 comentarii)  •  7 iunie 2019, 19:24

@ the_gunner Multumesc pentru raspuns si vesti, mai ales cea relativa la cel mic, care ramane in localitate; transmiteti-i, va rog, felicitarile mele (mi s-a adresat acum cateva saptamani)! Nimic in plus despre finala de la Madrid, in conditiile in care urmeaza cateva meciuri pentru Euro 2020, precum si preliminariile pentru cupele europene, mai devreme decat oricand pentru cluburile romanesti! Nu stiu ce se mai asteapta de la acest Emery, care pierde cele mai importante meciuri ale sezonului, cand se parea ca astrele ... se aliniaza in favoarea sa ( a se revedea ultimele rezultate, inclusiv ale rivalilor din N Londrei)! Nu prea ma mira contraperformanta Simonei, insa m-a deranjat modul in care a pierdut Federer cu Nadal! Multa sanatate si sa auzim numai de bine! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  8 iunie 2019, 5:22

@ Observator . D-le ,am privit Norvegia-Romania si sint uimitul perfect .Pai cum așa ? Jucător de Naționala si nu știi sa faci un stop la o minge lunga ?!? Multe pase la adversar ,fundaș mușcător (Tosca) si mijlocaș "ofensiv" ridicol (Grozav) .Un egal norocos ,repet,NOROCOS . Cum ne va ajuta ? Ramine de văzut .La club e liniște .Se vehiculează ceva nume ,dar nu importante si totul ramine doar ghicitoare.Nu mai poți avea încrederea si speranța de pe timpul lui Dean .Cred ca ,intr-adevăr, clubul a ajuns de mijlocul clasamentului si dacă nu se schimba politica financiară va ramine acolo indefinit .Sanatate si noroc !

Observator (243 comentarii)  •  8 iunie 2019, 11:59

@ the_gunner Da, rezultatul din Norvegia este mult mai bun decat jocul prestat; sper, totusi, sa ne ajute, mizand si pe punctele pe care spaniolii le vor castiga la Stockholm si la Oslo. Contra a gresit echipa de start, insa a mutat corect in repriza a doua, desi un pic tardiv! Arsenal a jucat frumos in foarte multe meciuri, insa rezultatele n-au fost intotdeauna bune; mai bine cum s-a intamplat aseara (adica sa joci prost si sa obtii un punct cu mult noroc), decat invers! Sa vedem ce ne va aduce vara (la noi) aceasta in materie de transferuri; mai bine sa se evite noi pierderi de efectiv (ma gandesc la Aubameyang si Lacazette), decat sa se aduca fotbalisti modesti de pe la cluburi de aceeasi factura! O.

Comentează