Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ce orb am fost!

Dumitru Dragomir declară, într-un interviul publicat acum în online de „Gazetă”, că pe vremea comunismului „eram cea mai bună ţară din Europa”. Enunţul e enorm şi suscită o întrebare: dacă într-adevăr ningea cu binefaceri şi ploua cu avantaje, de ce […]

...

Cu perfuzii

Ce s-a oprit cu două luni în urmă a fost fotbalul. Ce se reia din weekend în Germania e un derivat al lui. Un sport falsificat îşi va clama dreptul la existenţă şi va trebui să-l primească. Fiindcă totul e […]

...

Să vezi acum ciudăţenii

După jongleria cu sulul de hârtie igienică, flotările din curte şi turele de grădină, fotbalul de pandemie mai aduce o noutate: sancţionarea comportamentului neigienic. Michel D’Hooghe, preşedintele Comisiei Medicale a FIFA, susţine că arbitrii ar putea să le arate cartonaşul […]

...

Sombrero şi chapeau

În geografia memoriei, ţările stau altfel decât în atlas. România e vecină cu Mexicul, iar în faţă la Casa Scânteii (actualmente a Presei Libere) stau cinci paraguayeni. Şi cronologia se face ţăndări. Până nu-ţi verifici datele, eşti convins că discul […]

...

Foloasele urgiei

Francezii au o vorbă: „À quelque chose malheur est bon”. Altfel spus, fiecare nenorocire are partea ei utilă. Înveţi ceva din drama care loveşte fără să aleagă. Îţi rearanjezi viaţa. Îţi cunoşti ceva mai bine prietenul sau colegul. Îţi limpezeşti […]

...

Ronaldinho într-un câmp de lalele

Homo ludens, versiunea 2019

Permalink to Ronaldinho într-un câmp de lalele
luni, 22 aprilie 2019, 10:08

Diverşi esteţi isteţi au făcut împerecherea de pe urmă şi le-a ieşit Barcelajax. E interesant, dar prematur. Liverpool nu arată a outsider, Tottenham se prezintă curăţel şi proaspăt dat cu VAR. Totuşi, mulţi anticipează o finală de Champions League Ajax-Barcelona. De ce? Din două motive care nu ţin doar de prezent, ci şi de trecut. Două motive cât două ştampile.

Cardinal cu acadea
Prima ştampilă e Hendrik Johannes Cruijff, anglicizat în Johan Cruyff. Cardinalul fotbalului olandez rămâne figura iluministă a fenomenului. În Olanda, în Spania, de fapt cam în toată lumea. Însufleţit de fotbalul total predat la naţională de Rinus Michels, Cruyff s-a transformat, cu timpul, din vedetă în simbol şi mai departe în filosof. La naţională ca jucător, la Ajax şi la Barcelona ca antrenor, Johan Cruyff a ilustrat ca nimeni altul noţiunea de „cultură a fotbalului”. Cu încăpăţânări şi capricii, cu porniri dictatoriale şi şovăiri, prinţul Johan a colorat obrajii fotbalului cum puţini au reuşit în istorie. A fondat un sistem la care visează azi atâţia şi atâţia, a înfiinţat pepiniere, a creat discipoli, a spus apăsat, cu ţigara sau cu acadeaua în colţul gurii, că la fotbal trebuie să ai joc de cap. La propriu, dar mai ales la figurat. Ajaxul şi Barcelona de azi îi datorează enorm.

În „Harap-alb” i s-ar fi spus Zâmbilă
A doua ştampilă e Ronaldo de Assis Moreira, mai cunoscut drept Ronaldinho. A jucat (şi) la Barcelona şi a fost iubit peste tot. La Madrid, pe Santiago Bernabeu, i-a ridicat în picioare pe spectatori cam cum a făcut-o Ronaldo anul trecut la Torino, pe când încă juca la Real. Semnul zodiacal al lui Ronaldinho nu e de găsit în horoscop. Nici nu s-ar putea, câtă vreme semnul ăsta e un zâmbet. Un zâmbet larg, fără precauţia discreţiei, ca după o şotie gustată de mulţi. Ce nu ştie Ronaldinho e că i s-a aprobat transferul la Ajax. Metaforic, desigur. Juventus-Ajax 1-2 săptămâna trecută a fost un meci guvernat, în ce-o priveşte pe Ajax, de surâsul brazilianului. Nonşalanţa olandezilor, dezinvoltura lor deplină, pofta de-a pasa cu călcâiul şi chiar de-a rata copilăreşte au fost dovezi ale transferului. Ajax a pornit la Torino de la un scor dezavantajos şi a jucat un meci întreg cu zâmbetul pe buze. A jucat jucându-se. Jocul s-a topit în joacă. Iar în câmpul de lalele alb-roşii s-a furişat, nu se ştie cum, purtătorul de har şi de bună dispoziţie al Barcelonei.

Barcelajax sau Kloppettino?
Poate tocmai de aceea îşi doreşte atâta lume o finală Ajax-Barcelona. Poate că le e dor de Cruyff şi de Ronaldinho. Poate că principalul afluent al succesului e frumuseţea. Rămâne de văzut acum ce crede contingentul englez antrenat de un neamţ şi de un argentinian. Premier League are argumentele ei, dincolo de heavy-metalul lui Liverpool şi de forţa de regenerare a lui Tottenham. Va fi Barcelajax? Va fi Kloppettino? Va fi altă combinaţie? Deja se simte nerăbdarea.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Frenemy (9 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 11:09

Mare tristete ca Johan a plecat prea devreme dintre noi ... El ar fi meritat cel mai mult o finala Ajax - Barca. Au trecut aproape 50 de ani si parca a fost ieri.

Nicu (1 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 13:17

Foarte frumos Radu. Respect !

Paul (5 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 14:50

Numai binele moare tânăr.... Respect etern, d-nule Cruijff!

Toader (25 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 14:52

Ajax, cu toate că mai are de învățat, mi-a adus aminte de Steaua anilor '80.

Alex (1 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 18:07

Foarte frumos articol , felicitari ! Se vede ca este scris de un scriitor care nu este ziarist -inginer , bravo !

motanul incaltat (61 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 18:17

Eu as vrea Barca-Ajax dar orice combinatie o sa fie OK. Bucurati-va cit de mult puteti ca de la anul promoveaza Academia Clinceni.Eu abia astept in urmatorii ani un derby Clinceni-Ciorogirla.... Sau de ce nu Bolintin-Fierbinti.

the_gunner (127 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 22:44

Frumos si,totodata ,melancolic D-le Radu . Ajax-ul lui Cruyff a fost deschizatorul de drum al unui fotbal de vis ,nu-i așa ? De aceea a fost adoptat de publicul satul de era catenaccio-ului, lăsat moștenire de HH .A fost spectacolul dorit de toți plătitorii de bilete .A fost spectacol cind Vasovici si Blanckenburg,fundasii centrali, se aflau in poziții de a marca ,sau dădeau cite o pasa de gol ,cind haita de lupi din Amsterdam porneau la prada in pădurea adversarilor. Da, a fost visul din care faci eforturi disperate sa nu te trezești .Johan Cruyff a plecat,mai apoi ,la Barcelona aducând cu el spiritul si traista cu șmecherii învățate la Ajax (si )de la regretatul Pisti Kovacs,stelistul nostru (sa nu uitam asta ) .Acolo a asezat temelia,piatra de fundament ,a ce a devenit Barca,ajutat,bineînțeles ,si de compatriotul si urmașul sau Rijkard (sa nu-i uitam rolul enorm jucat de acesta) care i-a lăsat lui Guardiola o echipa de asi gata formată si gata sa-i ia la bătaie pe mai marii Europei .Si ia luat ! O finala Barca-Ajax ar fi ceva de vis acum,dar mai au un cuvint aici si Klopp si Pochetino.Doi manageri super-deștepți si cu echipe capabile de a infringe pe oricine .Sa nu desconsideram asta !

the_gunner (127 comentarii)  •  22 aprilie 2019, 23:12

@Observator ,sperind ca e pe aici . N-ați-o frinta ca ți-am dres-o ! Ne-am înecat la mal ,vorba aia .Mustafi a fost de excepție .De prea multe ori ne-a"dăruit" mostre de măiestrie .Mai bun copilul ăla de Mavropanos.Inca o dovada de bulverseala data de Emery .In loc sa-l înlocuiască pe Mustafi il scoate pe grec .Nu i-a iertat faultul inutil de la golul unu .Am văzut in acest meci cit valorează Socratis ! Fără el Kos nu poate duce greul unui meci .E si el om! Mai ales cind partenerii de apărare sint cum sint .Ce urmează ? DaDoamne,da !

the_gunner (127 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 1:51

Nu rezist tentatiei sa nu-mi "dau drumul " copleșit de amintirile pe care mi le-au stirnit acest articol .Am aici un disc primit moștenire pe care e un meci Real-Ajax din CCE .Ajax i-a căsăpit pe Real.Tot Bernabeul a amutit cind Gerry Muhren a început sa jongleze mingea făcând keep it up ,iar madrilenii nu îndrăzneau sa-l atace.A stopat mingea sub talpa,si-a dus mina streașina la ochi si aștepta .Gest de aroganta legitimata de prestația echipei .A fost atunci o perioada de șase minute cind Realul n-a atins mingea. Actul de naștere al viitorului stil Tiki-Taka al Barcelonei .De la cine l-au învățat ? Simplu ,Johan Cruyff .

der_groose (17 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 2:35

Cre' ca "mai romanesc" e filoZof/filoZofie Altmiteri, articol de primavara. Cu tente de combinatorica naiva. Chiut :) Dupa 100 de ani de CL competitia e plina de dejavu, a jucat fiecare cu fiecare macar o data. Who cares!

curcubata (1 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 9:53

"Tottenham se prezintă curăţel şi proaspăt dat cu VAR" - excelent

Observator (212 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 11:46

@ the_gunner Daca "tunarii" nu obtin cel putin locul 4, ar fi doar vina lui Emery! Cum sa nu profiti de conjunctura extraordinar de favorabila avuta, cu United intr-o forma mizerabila si cu Tottenham invinsa la Manchester? Si Chelsea a patit-o aseara, dar nu asa rau precum Arsenal! Apropo: am vazut cateva franturi din meciul cu Palace si am remarcat o ratare uriasa a lui Iwobi, care a tras ca si cum ar antrena portarul advers! Acel Ajax al anilor '70 m-a impresionat profund prin joc si prin valoarea jucatorilor; pe Vasovic nu-l stiu, dar Cruyff a avut "locotenenti" exceptionali, precum Neeskens, Suurbier, Blankenburg, Keiser, Haan, Muhren si Rep, ca sa-i numesc doar pe ei! Doar portarul nu era exceptional in acea echipa! Actualul Ajax are un joc foarte bun, chiar mai bun decat suma valorii jucatorilor; cineva ma contrazicea, considerandu-i pe actualii "lancieri" mai buni decat cei din 95! Exista in compartimentul ofensiv (mijlocasi si atacanti) al Ajax-ului actual jucatori comparabili cu Seedorf, Rijkaard, Kluivert si Overmars? Iar van der Sar a fost mai bun decat toi portarii pe care i-a avut Ajax de-a lungul timpului! O.

pop ion (7 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 12:40

Nimic anti psd+alde ? Cum se poate asa ceva ?

the_gunner (127 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 15:27

@ Observator .D-le ai dreptate ! Ajax '95 a fost peste cea de azi,dar sa nu uitam ca cei de azi sint tineri si peste ani De Jong,De Light,Week,Onana vor ajunge vedete mari.Unul e deja la 19 ani,De Light .Este socotit foarte bun,dacă nu cel mai bun central ,si poate juca excelent ca mijlocaș de creație .A si jucat citeva meciuri pe postul lui De Jong ținând cont ca acesta va pleca din iarna (pardon vara la voi) la Barca.Pacat ca echipa asta se destramă.Money talks,BS walks ! Van de Saar a fost nu numai cel mai bun din istoria Ajaxului,dar cel mai bun portar olandez al tuturor timpurilor. Doar Van Beveren de la PSV -ul anilor 70 se apropia de valoarea lui .De Jong ,portarul Ajaxului de atunci era miop.Nu vedea bine la distanța.Vasovici era un stoper gen Belodedici.De o elegantă rară.In toată cariera lui n-a luat un galben ,sau acordat vreun penalty.N-a jucat pentru Yugoslavia niciodată,cum n-a jucat nici Blanckenburg pentru RFG . Au fost preferați Katalinschi cu autogolurile lui si un penalty la fiecare doua meciuri ,un măcelar .Sa va spună Iordănescu si Dudu Georgescu ce au pățit la Zagreb cind i-am bătut cu 2-0 .La RFG lingă Beckenbauer juca un oarecare Hotges ,sau Weberde care nu-si mai amintesc nimeni.A fost prea de tot cind presa nemțească l-a desemnat pe Blanky cel mai bun stoper in '71 si punea întrebări vehemente de ce nu era in naționala.Acolo dictau Beckenbauer si Sep Mayer .Ca la noi Lucescu si Dinu in aceeași perioada . As vrea Ajaxul sa cistige !

Observator (212 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 16:21

the_gunner Bine, in istoria Ajax-ului au mai existat un van Basten (extraordinar "varf", poate cel mai bun din istorie) si un Bergkamp, dar Overmars, Seedorf, van der Sar, Davids si Kluivert n-au echivalent in actuala formula! Repet, nu l-am cunoscut pe Vasovic, dar Beckenbauer si Maier (impreuna cu Muller si U. Honnes) fac parte din "echipa de aur" a lui Bayern din anii '70! Si eu as vrea sa castige Ajax, dar nu-i simplu, cu adversari precum Son, Eriksen, Kane, Messi si Mane!

teo stemate (25 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 17:04

Foarte frumos articol, felicitări! Referirea subtilă la Johan Huizinga m-a făcut să-i caut volumul şi să-l recitesc, după aproape douăzeci de ani, vă mulţumesc că mi-aţi adus aminte de el. Şi mie mi-a venit în minte, văzând ce joacă ACEST Ajax, că e un amestec de rigoare, fotbal total şi "nebuneală" braziliană, chiar dacă nu m-a dus mintea la comparaţiile dumneavoastră stricte: Cruyff şi Ronaldinho. Pe Cruyff îl ştiu mai mult din înregistrările păstrate, dar pe Monsieur Ronaldo De Assis Moreira l-am admirat necondiţionat încă de pe când îşi făcea jongleriile ţicnite de pe Parc des Princes şi l-am cunoscut personal, acum vreo patru ani, am şi un autograf de la dumnealui. Şi e un tip extraordinar, cu un simţ al umorului rar: după ce i-am cerut autograful, pe care mi l-a dat imediat, pe programul evenimentului unde fusese invitat --- "special guest star" --- de hotelul pentru care lucram atunci, unul dintre colegii mei l-a rugat să facă o poză împreună. Monsieur Ronaldinho i-a replicat, într-o franceză impecabilă, pe care n-a uitat-o, de pe vremea când juca la PSG: "Mon ami, on peut pas faire cela entre nous, les mecs! Va prendre des photos avec les nanas la-bas!" ("Prietene, nu putem să facem asta între noi, băieţii! Du-te şi fă-ţi poze cu gagicile de colo!") Şi avea dreptate, erau o mulţime de femei frumoase la evenimentul respectiv... Ne-am prăpădit de râs cu toţii, inclusiv colegul care-i ceruse să se pozeze împreună, repeta în continuu: "Fă-ţi poze cu gagicile, fă-ţi poze cu gagicile!"

Ion Roata (1 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 19:52

Finala UCL va fi Livepool - Ajax. De ce Liverpool ? Pentru ca barcelona nu are aparare si nici un macelar ca ramos. Pentru ca Liverpool joaca un fotbal de 100000 de ori mai frumos ca barcelona. Pentru ca sunt mai buni.

Frenemy (9 comentarii)  •  24 aprilie 2019, 15:45

@the_gunner: Velibor Vasovic a jucat 32 de meciuri pentru nationala Iugoslaviei si a dat 2 goluri. A mai jucat si in finala Cupei Campionilor din '66, pierduta de Partizan in fata lui Real Madrid, unde a inscris golul sarbilor.

Observator (212 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 8:29

@ the_gunner In ultimele 2 meciuri, Emery a anihilat tot ce obtinuse pana acum! Cu 6 goluri primite in ultimele 2 meciuri, cu doua echipe fara obiectiv, se dovedeste ca aparatorii sunt slabi; aseara, meciul a fost inceput in formula pe care ati socotit-o ideala, dar rezultatul a fost catastrofal! Nu stiu daca jucatorii s-au coalizat impotriva spaniolului, dar impresia pe care am avut-o la inceput se verifica: Emery este un antrenor de club de plan secund! Sau un ... looser, tinand cont si de "ispravile" de la P.S.G! Acum, Arsenal este la mana altora, a celor de la United, in primul rand; si trebuie sa si castige toate meciurile ramase! O.

Ilie (85 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 9:53

Super articol despre Fotbal, cu F. Multumiri, dle Paraschivescu. Da, precum in bazme unde binele tot invinge raul pina la urma, anul asta iata ca cei ce nu inseala (si nu au inselat) fotbalul ies la iveala si se regasesc in careul de asi ai fotbalului mondial. Si eu de-abea astept semifinalele. Un mic bemol fata de .. bemolul numit Tottenham. Citati si evidentiati cei trei granzi, Barcelona / Ajax / Liverpool, si nu este mentinat felul in care a trecut 'miraculos' the Spurs de Manchester City-ul lui Guardiola. Pai ala (returul) a fost meci de titani care, daca nu va fi dezmintit de vreo semifinala, va ramine meciul anului 2019. De ce ? Ptr ca nici unii nici altii n-au inselat Fotbalul .. S-a jucat Fotbal. Guardiola, in ciuda prapastiei de la finele meciului, incepe sa capete un suris asemanator al mentorului sau de la Barcelona anilor 90 ; iar Pochettino mai are de crescut, insa e pe drumul bun - dovada rezultatul si maniera

the_gunner (127 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 12:40

@Observator .Stiam ca afara la Wolfs va fi greu ,dar nu-mi închipuiam ca va fi chiar așa.Nu cred ca prindem locul 4 .A fost in mina noastră ,dar ne-au sabotat Fundașii si Emery .Nu-mi fac nici o iluzie ca vom cistiga UEL .Dintre semifinaliste oricare poate sa ne dea 2-3 .La anul va fi mai greu ca nu avem bani de transferuri si nimeni nu vrea sa vina la noi fără a fi inUCL .Presimt ca vom intra in pasa neagră de la începutul anilor 80 .Adevarul e ca acum suntem deja o echipa de mijlocul clasamentului ,ne place ,sau nu . @Frenemy . Da ,e greșeala mea .Am început sa privesc fotbalul Yugoslav de prin '74 .De pe timpul cind TV -ul nostru a decis ca fotbalul internațional nu e demn de telespectatorii noștri .Atunci ,in 74 ,mai ales după prestația proasta a "plavilor" cu Polonia,toată presa a sărit pe federatie din cauza lui Vasovici ,sau mai bine zis din cauza lipsei lui de la naționala.Inlocuitorul lui ,Katalinski,fiind dezastru ( pasa data lui Szarmach in careu cind nimeni nu-l presa )De atunci am rămas cu impresia ca Vasovici N-a jucat la naționala .Oricum azi e socotit cel mai bun stoper Yugoslav împreuna cu fundașul stinga Fahrudin Iusufi .Scuze pt dezinformare !

Observator (212 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 14:19

@ the_gunner Acest Emery nu are vreo scuza pentru modul jalnic in care a pregatit echipa pentru ultimele meciuri ale sezonului! L-as da afara imediat, el si Tuchel fiind looser-ii de serviciu in ultimul timp! Inca s-ar mai putea obtine locul 4, cu conditia sa invinga in toate meciurile ramase si United sa fac cel putin egal cu Chelsea! Tottenham si City ne-au aratat cum se trateaza meciurile decisive, nu cum le pregateste Emery cel plangacios (priviti-i fizionomia cand echipa sufera), cand are toate argumentele pentru a reusi! O.

the_gunner (127 comentarii)  •  27 aprilie 2019, 3:57

@ Observator .Admit ca si eu am dubii despre Emery .Am fost reluctant cind a fost angajat si n-am sărit in carul ovationistilor.Parcursul sau in La liga cu Valencia si Sevilla a fost unul cu sovaieli .Pierdea meciuri capitale cu echipe "mici"".PSG l-a luat ținând cont de performatele sale in EL cu Sevilla .La fel si noi . As fi vrut ca sa-l luam pe Michael Laudrup,sau Howe de la B'mouth .Nici Dyke de la Burnley n-ar fi fost rău.Daca Chelsea pierde la ManU noi n-avem cum sa batem la Lesterfield .N-au uitat cum era sa-i facem sa piardă titlul luându-le 6 pct.cu 5-1 acasă la ei .In plus,trebuie ținut cont de expertiza lui Rogers si ca jucător si ca antrenor împotriva noastra.Ne-a bătut pe unde ne-a prins .Cu Borussia Dortmund,ca jucător ,l-a facut pe Seaman sa meargă in patru labe. Au si luat UCL in anul acela.Noroc ca meciul a fost "amical" .

Observator (212 comentarii)  •  28 aprilie 2019, 16:06

@ the_gunner Am asteptat sa vad ce se intampla astazi, insa realitatea depaseste cu mult fictiunea! O legenda a clubului (Wenger) a fost inlocuita dupa peste 2 decenii, insa inlocuitorul sau este un perdant notoriu, care-si bate joc de situatia echipei, cand totul decurgea de minune, cu un program avantajos si contra unor echipe fara obiective in partea finala a campionatului! Nu-mi amintesc ca Wenger sa fi pierdut 3 jocuri consecutive in PL, iar Emery si-a ... doborat vechiul record, dupa cele doua infrangeri (cu City si cu Chelsea) din startul actualei editii! Singurul care s-a salvat in meciul de astazi a fost Leno; fara el, scorul ar fi fost dublu! Mai slab antrenor decat acest plangacios este doar arogantul Tuchel, care a reusit sa piarda si Cupa Frantei, avand la dispozitie atatia si atatia jucatori de mare valoare (nu niste limitati precum cel putin 6-7 echipieri ai Arsenalului)! Unii antrenori care au fost concediati si au fost inlocuiti cu niste looser-i ar trebui sa-i dea in judecata pe cei care le-au decis soarta! O.

Observator (212 comentarii)  •  29 aprilie 2019, 9:33

@ the_gunner Doar PSG a reusit performanta sa inlocuiasca un perdant cu altul! O remarca si despre arbitrii din PL: aproape ca nu exista meci fara vreo eroare din partea lor (ieri, City a avut un penalty clar, pana la golul lui Aguero)! Bine ca din sezonul viitor va fi introdus/folosit VAR-ul! O.

Xstelu (15 comentarii)  •  29 aprilie 2019, 18:53

Popa ion, de taceai, filozof ramaneai! Ramai in lumea ta pesedista trista, rece si corupta!

the-_gunner (127 comentarii)  •  2 mai 2019, 5:15

@ Observator .S-au întâmplat destule in săptămana asta . Pe noi ne-a uscat Lesterfield la scor de forfait . Mi-a plăcut copilul ăla de Maddison . Mare viitor la cine pune mina pe el .Sper sa nu fie Spurs .Ar fi înlocuitorul perfect pt Ramsey ,sau Cazorla ,dar Kroenke a aprobat doar £ 45 mil .Mai puțin decât are Leeds de cheltuit .Alta achiziție ar fi Tarkovski (Burnley) ,sau Brooke si Ake ( B'mouth) ,dar aceleași cauze acționează .Pe Kroenke l-a apucat zgârcenia acum cind nu trebuie,cind se schimba generațiile si se reconstruiește .Kos m-a convins ca,totuși,vârsta își spune cuvântul si la fundași . In rest ,toate după dorința mea ! Ajax le-a scos fotbalul din cap la Spurs . Ce bun si muncitor e băiatul acela Van de Beek (Veek) . La fel si De Jong si De Ligt (Light) .De remarcat Onana si Schone .La Amsterdam nu se va produce miracole .Ajax știe ce vrea . Barcelona e Messi ,care Messi e cel mai mare al tuturor timpurilor . Azi a dovedit-o încă o data,dacă mai era nevoie,ca geniul nu te părăsește cind ai cea mai acută nevoie de el.Liverpool a jucat un fotbal aproape perfect ,dar ,cum am spus,Messi e Messi . Mîine noi vom vedea ce facem împotriva spaniolilor .Gabriel ,stoperul are ceva polițe sa ne plătească .Felul cum a fost tratat si aruncat pe usa din dos .Avem nevoie de cel puțin doua goluri fără gol primit . Dacă asta a fost de-ajuns la Napoli ,la Valencia,cu apărarea in deriva ,va fi mult mai greu .COYG .

Observator (212 comentarii)  •  2 mai 2019, 9:06

In saptamana aceasta am avut confirmarea valorii mediocre a unor antrenori; mai mult, am aflat ca Tuchel a fost reconfirmat si ca i s-a dublat salariul, in conditiile unui sezon dezastruos!! Cu acel lot, si eu as putea obtine mai mult (campionatul si o cupa)! In mod normal, Arsenal ar trebui sa-i invinga net pe spanioli, doar asa se poate spera la o finala cu Chelsea (nu-i vad capabili de vreo surpriza pe nemtii de la Eintracht); Chelsea este aproape sigura de obtinerea locului 4, deci nu va urmari cu disperare sa castige finala! Ajax a obtinut o victorie importanta, insa returul nu-i ... floare la ureche; sa nu uitam ca "lancierii" n-au castigat pe teren propriu in precedentele 2 tururi! Aseara, Messi a fost genial doar la acea lovitura libera (l-a intrecut net pe Ronaldo la acest capitol), care a consfiintit un scor exagerat, fara acoperire in modul in care au decurs ostilitatile pe teren! Liverpool a jucat foarte bine, dar a dovedit o lipsa crasa de eficienta; Milner (un mijlocas box to box, insa fara abilitati deosebite in fata portii) si Salah (marele goleador si-a dovedit limitele) au ratat din pozitii din care nu se iarta! Nu-i simpatizez pe "cormorani", dar au o sansa in retur, amintindu-ne modul in care au fost eliminati catalanii la Roma in precedentul sezon! Gabriel nu se numara printre pierderile importante suferite de Arsenal; van Persie, Nasri (la momentul respectiv), Fabregas, Walcott, Ox, Cazorla, Sanchez si, acum, Ramsey reprezinta plecarile care au diminuat valoarea lotului, nu cea a brazilianului! Dintre toti, doar van Persie a obtinut ceva dupa plecare, in timp ce Nasri n-a mai fost la City la fel de important ca in nordul Londrei! Iar Sanchez s-a dovedit cel mai putin insipirat, ajungand rezerva la o echipa de locul 6! Sa vedem ce se va intampla in urmatoarele zile ... O.

Comentează