Radu Paraschivescu

Drumul din lumea sportului către lumea cărților este mai scurt decât pare. În fond, totul este o problemă de sintaxă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Paraschivescu
Ţara „nu cumva”-urilor

Campionatul înaintează spre ultimul minut al ultimei etape ca sergentul din poezia lui Alecsandri: „târând al lui picior”. E o ediţie de risc şi de asterisc, căreia i se va cuveni o notă de subsol în statistici: „Campionat început în […]

...

No panic, Man, sau „Primiţi cu fotbalistul?”

Ce rost are să vorbeşti despre un transfer după realizarea lui? E mult mai bine să baţi toba sau câmpii înainte ca el să eşueze. Asta dacă s-a pus cu adevărat problema ca un fotbalist să plece de la clubul […]

...

Vulturul a aterizat. În cap

Jucând aşa cum o face în ultimele meciuri, Lazio are şanse ceva mai mici să devină campioana Italiei decât are proaspătul candidat Kanye West să câştige alegerile prezidenţiale din America, eventual cu sloganul „Yes, we Kanye”. Elon Musk şi-a anunţat […]

...

Gripa vrajbei noastre

Sinteza cursului scurt de epidemiologie a fost rostită sâmbătă de specialistul Bogdan Vintilă: „Coronavirusul este o gripă cu un marketing foarte bun”. Pe aceeaşi logică, tigrul este o mâţă cu un marketing de poveste. Nu ucide doar şoareci, ci şi […]

...

Lecţia de sănătate

De-a nibelungul şi de-a nivelatul Germaniei, Bayern München îşi continuă defilarea. Mai sunt patru etape şi va fi din nou campioană. Clar, curat, fără scenarii de tipul „Ce-ar fi fost dacă?”. Şansele celorlalte echipe la titlu sunt astăzi fantezii aritmetice.

[…]

...

Cioturi de fotbal 

Suedia era de bătut, România a fost bătută. Simplu

Permalink to Cioturi de fotbal 
luni, 25 martie 2019, 8:37

Mai trist decât fotbalul echipei naţionale e doar screamătul de contabil paseist al unora dintre privitori – specialişti şi diletanţi laolaltă. Strânşi sub norul mâhnirii, se căznesc cu toţii să facă, din bucăţi, portretul-robot al meciului de care să fim mulţumiţi. Măcar atât, câtă vreme de încântare nu prea mai poate fi vorba de prin anii 1990 încoace.

Unde sunt iluziile mele?
Demersul face parte dintr-o campanie de negare a identităţii tipică pigmeilor care se visează coloşi. E pe cât de simplist, pe atât de inutil să lipeşti laolaltă cioturi de fotbal cu pelicanolul ambiţiei de-a te crede altceva decât eşti de fapt: o fostă naţională onorabilă, silită de la o vreme să trăiască din amintiri, calcule şi speranţe.

Dieta de acest tip duce la slăbire şi, finalmente, la anemie. Jocul de-a meciul ideal, practicat după paravanul exerciţiului de imaginaţie, nu are nici scop, nici eficienţă. El nu face decât să prelungească iluzia că, nu se ştie cum, ne vom smulge din somnul cel de moarte în care ne-adânciră barbarii de tirani şi ne vom deştepta.

Numai că iluziile dispar de multe ori la contactul cu viaţa adevărată, aşa cum arată o serie de înţelepţi, de la Honoré de Balzac la Anda Călugăreanu.

Arcimboldo din Gilău, slab mai e fotbalul tău
Proiectul meciului de ispravă seamănă binişor cu infrastructura rutieră a ţării. Cioturilor de autostradă le corespund cioturile de fotbal. Cât e ziua de lungă şi emisiunea de târzie, închegăm un chip din fragmente care se îmbucă şi nu prea.

Carevasăzică, avem aşa: un sfert de oră sâmbătă seară cu Suedia, partea a doua a meciului cu Serbia, primele şapte şi ultimele trei minute cu Muntenegru şi aşa mai departe. Dacă nu e suficient, există materie primă pentru consolidarea edificiului: două cornere bătute bine cu Armenia, o lovitură liberă parşivă cu Finlanda, un dribling cu Irlanda de Nord, o pasă lungă cu Olanda etc.

Istoria fotbalului e o fântână adâncă, în care amintirile vechi se preschimbă miraculos în apă proaspătă. Conceperea meciului virtual în laboratorul minţii te trimite la chipul compus din fructe al lui Arcimboldo.

Dacă-ţi muţi ochii de la cioturile de fotbal pe harta rutieră a României, tot peste aşa ceva dai: ciotul Turda-Gilău, ciotul Târgu Mureş-Câmpia Turzii, ciotul Petricani-Centura Bucureştiului etc.

Două doamne triste: valoarea şi onoarea
O ţară cu asemenea (lipsă de) autostrăzi riscă să rămână pe drumuri. La fel, o naţională cu un fotbal din crâmpeie, fără viziune şi curaj, mai degrabă cu nervi decât cu nerv, riscă să sufere în faţa oricui. Iar o naţională în care fundaşii cer aiurea penaltyuri în loc să-şi vadă de adversari îşi merită locul în grupa a patra valorică a continentului.

Apropo de grupa a patra. În fotbalul românesc, ea se numea pe vremuri „Divizia Onoare”. Un cuvânt vechi, aproape uitat.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

dorian (3 comentarii)  •  25 martie 2019, 14:05

:)) f tare articolul..

Andrei (25 comentarii)  •  25 martie 2019, 14:15

Domnule Paraschivescu, sunteti un fin condeier si va urmaresc intotdeauna cu mare placere, fie la Digisport (chiar dupa meciul cu Suedia), fie aici pe GSP. Cu siguranta ati citit celebra poveste a lui H.C.Andersen- "Hainele cele noi ale imparatului", care arata in final ca imparatul era gol, deoarece un copil candid strigase asta din multimea coplesita de admiratie...cam asa ati fost si dumneavoastra cu acest articol absolut corect despre echipa nationala a Romaniei care, ce sa vezi!, NU ARE VALOARE. Iata cateva opinii personale: Selectia a fost facuta prost..acest Contra nu a demonstrat nimic ca sa fie numit antrenorul echipei nationale. Ce cauta piticul de Mitrita sa se lupte cu vlajganii suedezi? Ce cauta acesti doi jucatori, Stanciu si Chipciu, care nu sclipesc niciodata si nu au facut nimic notabil de atatia ani de cand imbraca tricoul Nationalei? Barem Chipciu s-a mai zbatut aseara, nu a jucat rau, dar e super limitat. Stanciu in schimb a gresit o gramada de pase si am impresia ca golul doi al Suediei porneste de la greseala lui. Mie unul Ianis Hagi mi-a placut, are ruperi de ritm, schimbari de directie, nu pierde usor mingea..mai trebuie incercat. Si Puscas a jucat bine, cred ca l-a schimbat pe motiv de epuizare. Tudor Baluta ok si el, Marin la fel..sunt cativa jucatori ce merita retinuti. In centrul apararii e deranj mare insa...Dragos Grigore si Sapunaru sunt prea lenti, ar trebui cautati fundasi centrali tineri si rapizi...insa unde ? Parerea mea ca nu avem mari sanse la locul doi din grupa cu jocul asta...poate daca re-intra Budescu si Alex Maxim, care mai inventeaza ceva la mijloc...poate si Nistor...eu l-as fi introdus aseara in teren. Dar Contra e prea incapatanat si recalcitrant, si cu idei fixe...asa ca nu cred ca facem mare branza.

cata (2 comentarii)  •  25 martie 2019, 14:41

foarte frumos scris.

Laurentiu (1 comentarii)  •  25 martie 2019, 15:01

Castigam cu Malta si Insulele Feroe si ne revenim. O sa fim iar zmei.

Dan Olteanu (3 comentarii)  •  25 martie 2019, 15:06

Maestre, mai nou, divizia a patra se numeste Super Liga. La ambalat *** suntem in top mondial.Nu conteaza ce e inauntru daca gardul e proaspat vopsit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L (69 comentarii)  •  25 martie 2019, 15:24

De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! zice o vorba poporala :P (Sinteti cam exagerat de elegant in opinii.) Iar ce avem, tenis feminin, par egzamplu, nu ne place, pen`ca nu sintem numai si numai pe locul intii, in veci si de-a pururi. Vin din cealalta parte si zic: nu avem fotbaliori, nu avem antrenori. Seceta ca urmare a apocalipticei incalziri globale :D

Francois Villon (1 comentarii)  •  25 martie 2019, 15:39

Romanica, fotbalistic vorbind, e ca un ultra marginal, dintr-o satra tziganeasca a la Kusturica care se viseaza dandy suav, la un cocktail cu niste modele din Cehia si Venezuela de 1,76 pe yacht la Cannes. Jucatorii nostri sunt schiopul tont, balbait, sarman, fara perpective, cu cosuri cu varf cu puroi, lipit de glie din satra filmului "Time of the gypsies" care viseaza sa devina Robert Redford, cu o privire spiritualizata, gesticuland discret catre crupierul de la casino-ul din Monaco pt a confirma ca poate anunta ca "les jeux sont faits" cu o suava bossa nova in fundal. Sunt 3 probleme grave care ne tin in lumea a 4-a a fotbalului. 1 Nivelul f slab al jucatorilor. 2 perpetua amagire si negare a realitatii in care sunt cufundati oamenii slabi. 3 labilitatea extrema / lipsa sangelui in instalatie / lipsa de orice cojones. Fotbalistul roman e reprezentat perfect de privirea terorizata, de iepure ingrozit, a lui Stanciu in fata penalty-ului decisiv cu Muntenegru, din min 94, de la primul meci al calificarilor pt Mondialul din Rusia. Romanul nu vede oportunitatea de a deveni popular, faimos, iconic sau de a ii creste cota, el percepe doar posibilul dezastru, umilinta publica, valul de oprobiu popular, dizolvarea in bascalie, fiasco-ul si crucificarea publica. La meciul tur cu Grecia, de la Atena, din barajul pt CM 2014, in min 92, comentatorul roman, tipic morcovit si eufemistic de parca ar comenta din cabina lui Kim Jong Un, fortat poate de cine stie ce stipulari in contract de a nu fi ''excesiv de critic", "defetist" , la scorul de 1-3 declara ceva absolut stupefiant, cu citeva secunde inainte de terminarea celor 3 min de prelungiri. Mai pe romaneste ne separau nu mai mult de 40-60 de secunde de pierderea meciului tur cu Grecia, cu scorul de 1-3, destul de dur de intors in fata unei echipe condusa de vulpoiul portughez Santos, cu care Portugalia avea sa castige totul european 2 ani mia tarziu, in 2016, in Franta. Il citez pe comentatorul roman, cu comentariul facut prin min 92: "parca am mai prins putin curaj". Precizari (oricum) auto-evidente : 1 Avand in vedere diferenta de 2 goluri. meciul era pierdut chiar daca am mai fi marcat un gol de la centrul terenului in ultimele secunde. 2 " A mai prinde putin curaj" e sinonim clar cu declararea starii de ''*** la cur"/ panica generalizata/ teroare de a fi ridiculizat si cu recunoasterea flagranta a ADN-ului de loser implacabil. 3 De ce frica? De ce? Imposibil de elucidat. Jucam cumva cu Brazilia pe "Maracana" veche cu 200.000 de spectatori? Eram in vreo semi-finala de Mondial, contra unei super echipe si cu echipa noastra decimata de accidentari si suspendari? Jucam la Berlin, in 1938 cu selectionata Reich-ului si cu Hitler si Himmler la tribuna oficiala? Motivul e unul singur : romanul e labil psihic si *** la cur grav. Are ingenuozitate, are un anumit fler pt smecherie si solutii non cenventionale, are capacitate de improvizatie, dar mental e mort in cada inainte de a intra in teren. Nu duce la presiune, nu are enduranta, nu are ceea ce italienii numesc psihisul de competitie. Sa se termine cumva odata, choar daca rezultatul final e groaznic, dar sa se intoarca la manele, seminte si la vreo stramba mondena. Nu vorbesc de a avea emotii, ceea ce e perfect natural si inevitabil. Si Maia Morgenstern are inca emotii chiar si inaintea celui mai banal spectacol. Vorbim de o stare de predare neconditionata. Jucatorul roman e convins, in mod secret si intim ca "n-are fata de batut Suedia in deplasare si de calificare la Euro 2020. ". 4 Sa revenim la punctul central. Atat e mare a teroarea in fata unui eveniment care cere concentrare, ambitie si cojones, incat comentatorul se blindeaza si isi nunateaza presupunerea absurda ca baietii au mai prins ceva curaj, cu 40-60 de secunde inainte ca arbitrul sa fluiera finalul meciului, incat nuanteaza aditional. Ne spune ca :"parca" ar mai fi prin putin curaj. Mare atentie! E cu ":parca". Nu e sigur. Nu se poate risca nici comentatorul sa ne asigure de ce ar putea fi de fapt in sufletul baietilor. Dar ''daca r fi sa fie" totusi, e vorba doar de "putin curaj". Nu e vreo explozie de adrenalina, nu urmeaza un forcing de final, un ori la bal ori la spital, "dam un gol si pierdem macar cu 2-3, care e mai usor de intors in retur ori ne ingroapa astia deja oficial in caz ca ne prind pe contra atac si fac 4-1. E vorba - total ipotetic insa- doar de putin curaj. De "un ciot de curaj". O cantitate infima, o doza subtila, detectabila doar in laboratoarele ultra performante ale infrastructurii super moderne ale guvernarii PSD. Despre talent,americanii super ca "it's a given". E dat de sus sau nu exista. Dar mentalitatea de mort in cada, la fotbalistul roman, de etern *** la cur, de loser patetic, de manelsti si semintari batuti de oricine inafara de Mongolia, Vanuatu si Sudanul de sud e impardonabila si inadmisibila si nu se sesizeaza absolut nimeni din trepadusii cehovieni ai lui Burleanu. In 1990, la Mondialul din Italia, Carlos Bilardo, selectionarul Argentinei cu care luasera titlul mondial, in '86 in Mexic, le-a spus la hotel, la o reuniune a echipei dupa meciul pierdut cu Camerun cu 1-0 in deschiderea Mondialului, ca a aranjat cu pilotul avionului pt cazul in care NU ies din grupe, sa se prabuseasca cu avionul, inainte de a se intoarce umiliti si eliminati din prima faza in Argentina. Declaratia vine de la insusi Bilardo, ginecolog calificat pe bune si a fost confirmata de tot staff-ul lui,de la secund pana la maseur. Evident e o figura de stil, o smecherie retorica, un truc psihologic pt a-i debloca pe jucatori. Ca ajunsese la un punct de fierbere Bilardo nu incape indoiala. Argentinienii nu concepeau sa nu iasa din grupa. De fapt, in optimi, au stat la cutie si au batut pe contra atac, in min 80 o Brazilie net superioara, la ora respectiva. Am stat si m-am intrebat ce or fi facut jucatorii romani, daca printr-un miracol, ar fi ajuns in locul Uruguay-ului, in finala CM 1950, jucata cu Brazilia, pe fosta Maracana, cu 200.000 de brazilieni fanatici. Hara-kiri colectiv in vestiar? Ar fi facut vorbele sa incaseze 3 goluri in 15min ca sa nu mai existe dubii cu privire la deznodamant dar cu conditia sa-si dea cuvantul Presedintele Federatiei braziliene ca la 3-0 " opresc motoarele"? Ar fi fugit de la hotel la un bar cu discurile cu Romica Puceanu sa asculte un cantec de jale si dor? S-ar fi consolat intre ei baietii, intrand intr-o sesiune catartica de intonat cantece de catanie ale bunicilor luati cu japca in Armata Austro-Ungara? Sa lasam lipsa oricum flagranta a talentului la generatia actuala. (pt ca pustii lui Hagi chiar vor fi destul de competitivi la nivel international). Jucatorul roman e condamnat de mentalitatea de *** labil si invins psihic inca de la tragerea la sorti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fabius (1 comentarii)  •  25 martie 2019, 15:53

Literatura de calitate despre un fotbal lipsit de valoare.

Пошли на турбинка, чётi ! (13 comentarii)  •  25 martie 2019, 16:02

Fiindcă nevasta se uita pe ecranul TV la "Comedy Central" ("Ghinion!" - vorba unui clasic aflat în șampanie electorală, foarte potrivit de altfel ca stand-up comedian pentru acel canal TV...), am urmărit câteva cioturi de meci din trasmisia pe net a unor pirați ruși. Cel mai adesea mi-a ajuns în urechi ieksklamațîia "Драгош Григори" = Dragoș Grigore! De ce? Fiindcă rudimentarul ăla-i "tragea la gioale" lui Berg... :)))))) ...care Catastrofă Berg n-avea nevoie să stea un fundaș cu ochii și cu crampoanele pe el, fiindcă-și dădea singur cu stângul în minge, înainte să apuce să dea în ea cu dreptul... Ca în minutul 3! :)))) Așa că numai de anemie nu pot fi acuzați trăitorii de grupă valorică a IV-a de pe aceste meleaguri... Vorba unui moștenitor de tron imperial vienez, călător ocazional pe meleagurile astea: "Păcat de țară, că-i locuită..."

nefertem (2 comentarii)  •  25 martie 2019, 16:24

Prea frumoasa scriitura pentru un fotbal caruia ii pute gura...

Allex (1 comentarii)  •  25 martie 2019, 16:25

A ajuns si fotbalul acolo unde e tara...jos.Suedia era de batut dar nu de noi.La fel o sa fie si cu Norway. Pana acum cat de cat mai aveam nationala, aveam unele echipe de club prin UEFA...din acest moment ne batem cu Feroe si Malta de la egal la egal, restul echipelor sunt peste noi in mod sigur.Sanse de redresare nu sunt iar in 2ani cred ca vom juca in Europa doar cu 2 echipe, campioana si locul 2.Iata efectele unor campioane gen Viitorul,CFR,Astra.Lei la noi si miei afara,rezultatele o arata.Hai sa zicem ca in prima faza Astra a miscat ceva dar amicii celor de la Dudelange si manjii lui Hagi=0.Nu zic ca Steaua facea minuni dar de cand tot pierde campionatul se alege praful de punctele adunate (sau ne) de alti...cam-pioni. Si revin la nationala unde rezultatele si valoarea echipelor de club se revarsa asupra ei.Si valoarea antrenorilor spune multe...Contra?Ce gluma :) PS:Va urmaresc peste tot la emisiuni.Pacat de emisiunile dv. scoase din grila, eu chiar le regret...cioturi sunt peste tot...

Cetitorul (1 comentarii)  •  25 martie 2019, 16:44

Ce limpede. The last stand up guy. Felicitari pentru articol

adi (1 comentarii)  •  25 martie 2019, 17:54

Felicitari , pentru articol ! Ma apropii de 50 ani , din care 40 locuiti langa un club de fotbal din Pitesti. Un club cu performante mari , in anii 80-90". Avem foarte multi copii talentati , dar nu avem indrumatori . In niciun sport sau domeniu de activitate . Poate este efectul anilor 50-60 cand cei cu 4 clase deveneau specialisti .. Exceptie , poate , IT-ul. Si doar datorita faptului ca nu se inventase .

Unu’ (5 comentarii)  •  25 martie 2019, 17:55

@Andrei Ești portretul perfect al suporterului roman, după meci vii cu soluții și ne explici nouă cat de slab e contra. Stanciu și Mitrita au fost vânduți iarna asta cu 8-10 milioane fiecare, ambii titulari la echipele de club. Meritau sa fie rezervele lui Hagi și Grozav sau Man? Fii sincer. Mai ales că era un meci tare cu o contracandidata la calificare. După meci poți spune că Hagi a jucat mai bine că Stanciu sau Mitrita, dar ce ai fi ales înainte? Că ăștia 2 nu au confirmat,nu au pus osul, e altceva, e motiv să facă tușa cu Feroe. Dar nu prea vad vina lui contra, el a judecat prin prisma experientei. Iar Hagi are de demonstrat multe până să ii ia fata lui Stanciu.

ManX (28 comentarii)  •  25 martie 2019, 20:14

Ma gândeam în timpul meciului daca televiziunea are posibilitatea sa insereze golul lui Camataru din '83, poate se pune. Noi asa mult am vorbit de el si l-am revazut în ultimele zile de parca asteptam sa vedem reluarea chiar si-n timpul meciului. Are timp pâna la retur sa se perfectioneze televiziunea si sa-l transmita pe lui Andone si pe al regretatului Misi Klein, Dumnezeu sa-l odihneasca. Daca între timp avem si noi televiziune color, la fotbal tricolorii sunt alb-negru.

motanul incaltat (65 comentarii)  •  26 martie 2019, 1:23

Ca intodeauna spuneti ce trebuie spus.... Cu privire la sf articolului echipa nationala este o "echipa de onoare" . Si eu tot pe locul 4 pariez.

Observator (243 comentarii)  •  26 martie 2019, 14:46

@ Pt. pesimisti Meciul cu Suedia nu trebuia pierdut, mi-e tot mai clar! Totusi, intre a ne considera abonati la locul 4 si a considera ca mai avem inca o speranta de calificare cred ca este o distanta prea mare; ca intotdeauna, adevarul este pe la mijloc! La fel, intre a critica cu consecventa (si talent) si a construi (a propune) ceva este, iarasi, o cale lunga! Si mie mi-ar fi usor sa-i critic pe tricolori, stiindu-ma capabil sa nu ratez pase de cativa m si un vole precum cel al lui Marin! Daca-i comparam pe Marin (serios, disciplinat, cu capacitate de efort, dar limitat tehnic) si pe Stanciu, ar fi suficient sa ne uitam la bratele lor, suport de ... arta (sub)urbana! De la copilul timid din Alba, Stanciu a ajuns la bogat tatuatul si indolentul fotbalist de astazi! Fata de Chipciu, Stanciu are calitati tehnice remarcabile, pe care, din pacate, le mai pune in valoare doar rareori! Momentan, cred ca este cel mai valoros fotbalist roman; asta inseamna ca ma refer la valoarea actuala a fotbalistilor consacrati si a celor care vor evolua in Italia si San Marino! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  28 martie 2019, 1:33

Un articol tragi-comic scris de un autor căruia ii e de-ajuns . Nu numai lui ! Un fost virf de la Minerul Anina ,Plataga, a exclamat - mai frate ,in naționala asta eu as fi fost ca Messi la Călărași .Si-l cred .In meciul cu Suedia am avut tendința sa-mi smulg si restul de par pe care-l mai am.Suedia putea si trebuia bătuta.In afara de Filip Heland si ,parțial ,Fosberg ,au fost o echipa de fosta noastră divize B .L-as vrea pe Heland la noi,la Arsenal.Oh,si încă cum ! Cu Feroe Islands ne-am chinuit vreo 30 min. bune ,iar nr7 de la ei ne-a pus probleme mari pe contraatac .Si pe asta l-as vrea la Arsenal .Imi vine in minte o comparație cam ciudata cu naționala noastră .Are soarta lui Pahlavi ,fostul șah al Iranului.De cum a fost si cum a ajuns .Toata viața mea am fost un optimist tenace . Am văzut întotdeauna jumătatea plină a paharului,dar acum ,in ce privește fotbalul nostru , abia dacă pot stoarce citeva picături ,cit sa umpli un toi mic pe sfert .Sa fie oare lipsa maidanelor si abundenta de adidași ,mirajul play station si telefoanelor deștepte ? Nu știu ce este ,dar nu e bine. Prin anii '90 visul unui fotbalist era sa ajungă in Premier League ,La Liga,Seria A . Acum e sa ajungă prin China , pe la arabi,sau ,in cel mai rău caz ,in campionatul Indiei .Filozofia lui Dabija Voivod !

Observator (243 comentarii)  •  28 martie 2019, 17:39

the_gunner Juste concluzii, mai putin cele relative la Heland si la nr. 7 de la feroezi! Ce sa caute acestia doi la Arsenal, cand numele sonore de pe acolo nu-si justifica banii (deloc putini) castigati? Armeanul, turco-germanul si elvetianii Xhaka si Liechtsteiner merita a fi primii nominalizati/stigmatizati, insa ar mai fi si mereu accidentatul Welbeck, cu performante mai bune pentru "nationala" decat pentru Arsenal! In rest, destui hei-rup-isti! O.

the_gunner (145 comentarii)  •  30 martie 2019, 22:01

@Observator . Exact, ce sa caute aia la noi ? Aceiasi intrebare ne-am pus-o si cind i-am luat pe Ljunberg si pe Kos . Nr 7 de la Feroe ( care i-o fi numele ?)ne-a aratat cum o extrema se apara si cum se poarta un contraatac ,plus centrari eficiente .N-am prea avut asa ceva de la Arsavin incoace .Pe Heland l-am vazut de mai multe ori in Seria A .Fara el Bologna ar fi deja retrogradata .Iti place Umtiti de la Barca ? Asa joaca si Filip Heland .Are si o viteza in plus .Cu Romania a controlat apararea perfect si ,in destule cazuri , ne-a taiat atacurile din fasa . La cornere are un plasament fb si ,cu inaltimea lui,domina restul .Citeste jocul si cu calm,lanseaza contrele.Cred ca este peste Mustafi,Monreal,Holden si Mavropanos.Impreuna cu Kos,sau Socratis ar face un cuplu de un calm si eficienta dusa la perfectie. Asa ceva ne-ar trebui sa rezolvam o data pt totdeauna problema fazelor fixe .

the_gunner (145 comentarii)  •  31 martie 2019, 5:03

Am aflat numele nr-ului 7 . Bartalsson ,si a fost un timp la Dinamo .Am greșit si nu e de Arsenal,dar la meciul cu Romania a fost bun , chiar excelent .

Comentează